Elokapina-taustayhdistyksen puheenjohtaja Suomen Kommunistisen Puolueen Minna Mentula

Elokapinan taustayhdistys on Elonvaalijat Ry.

Valeoppositio

Minna Mentula oikealla.

Viime päivinä otsikoissa ollut Elokapina on saanut sosiaalisessa mediassa jonkun verran palautetta kansallismielisiltä, jotka ovat epäilleet järjestön olevan lähinnä luontoaktivisteina esiintyvien kommunistien peiteorganisaatio. Epäilykset eivät ole täysin tuulesta temmattuja, sillä Elokapinan taustayhdistyksenä toimivan Elonvaalijat Ry:n puheenjohtaja on Suomen Kommunistisen Puolueen (SKP) ylöjärveläisaktiivi Minna Mentula.

Mentula on ollut useissa vaaleissa puolueen ehdokkaana. Hän osallistui myös vuonna 2013 Kiakkovierasjuhla-nimellä tunnettuun mellakkaan, jossa äärivasemmistolaiset riehuivat Tampereella rikkoen paikkoja vähintään kymmenien tuhansien eurojen edestä. 

Mentula antoi tuolloin Ylelle haastattelun omilla kasvoillaan kertoen osallistuneensa tapahtumaan. Hänen tulkintansa mukaan tilaisuus oli ”rauhanomainen mielenosoitus”, vaikka tapahtumasta kuvatut videot todistavat aivan muuta. Hän myös kertoo Kommunistisen Nuorisoliiton olleen mukana järjestämässä tapahtumaa. Hän oli itse tuolloin kyseisen yhdistyksen jäsen, mistä voi tehdä johtopäätöksen, että Mentula oli itse mukana järjestämässä mellakkaa.

Elokapina väittää olevansa ”puoluepoliittisesti sitoutumaton” järjestö

Elokapina itse kertoo sivuillaan olevansa puoluepoliittisesti sitoutumaton järjestö. Se pyrkiikin aktiivisesti painostamaan Marinin vasemmistohallitusta laittomilla tempauksillaan. 

Strategia johtunee siitä, että SKP:lla ei ole minkäänlaista valtaa instituutioissa sellaisenaan. Tämän vuoksi puolue pyrkii painostamaan isompia jokseenkin samanmielisiä puolueita Elokapinan kaltaisten bulvaanien kautta.

Elokapinan kielto olisi fyysisesti mahdollinen

Suomessa on puhuttu yhdistysten kielloista sen jälkeen, kun Korkein oikeus lakkautti kansallismielisen poliittisen järjestön vastikään. Monien vasemmistoyhdistysten kielto ei onnistuisi siksi, että ne ovat pääasiassa Internet-ryhmiä tai pelkkä logo, jonka takana ei juurikaan ole toimintaa.

Elokapinalla on kuitenkin selkeät tunnukset, fyysistä katutoimintaa sekä rekisteröity taustayhdistys. Ryhmä myös kertoo julkisesti kannustavansa jäseniään laittomaan toimintaan sekä kouluttaa heitä siihen. Se on myös Ylen mukaan suunnitellut esimerkiksi lentoliikenteen häirintää sekä poliitikkojen ”blokkaamista”. Viime itsenäisyyspäivänä yhdistys otti vastuun toisten ihmisten perusoikeuksiin puuttumisesta, kun se yritti laittomin keinoin estää laillista ja poliisin kanssa yhteistyössä järjestettyä isänmaallista kulkuetta etenemästä.

Yhdistyksen kielto ja kaiken siitä seuraavan toiminnan tulkitseminen laittoman yhdistystoiminnan jatkamisena pitäisi siis onnistua oikeuskäytännön mukaan. Nähtäväksi jää, aikooko Poliisihallitus puuttua rikoksiin yllyttävän yhdistyksen toimintaan – vai onko kommunistinen rikollisuus PolPon (poliittinen poliisi) mukaan ”parempaa rikollisuutta”.

Lue myös: Elokapina – Lupa rikkoa lakia

Äärivasemmisto Elokapina Elonvaalijat ry Hallitus Kommunismi Kotimaa Marxismi Minna Mentula Poliisi Poliisihallitus Poliittinen rikollisuus Poliittiset viholliset Politiikka PolPo Rikos Sanna Marin SDP Suomen kommunistinen puolue Valeoppositio Yhteiskunta

Keskustelu

31 kommenttia

Partisaani ei väitä eikä takaa, että kommenttien sisältämä tieto olisi virheetöntä tai täydellistä.

 • EV

  Vastaa

  Huvittavaa ja äärimmäisen ironista, että nämä kommarit marssivat ja mellakoivat tuolla ”ihmisoikeuksien” puolesta ja ramppaavat prideissa samalla pitäen seinällään ja vaatteissaan Che Guevaran kuvia. Mies joka omin käsin teloitti about pari sataa ihmistä, tapatti jopa useita satoja tuhansia ihmisiä, vangitsi, kidutti ja teloitti mustia sekä homoja (varsinkin jälkimmäisiä).

 • Juha6

  Vastaa

  Heh. Kovasti kommunistit kaipaavat vallankumousta vaikka Suomessa on äärivasemmisto vallasta.. käsittääkseni tämän vasemmalle ei voi hallituskokoonpanossa mennä..

  No agitaattorit vain noudattavat oppi-isänsä neuvoja ja yrittävät saada sympatiat puolelleen..

  https://ilmastotiede.wordpress.com/2019/03/28/extinction-rebellion-ilmastotempauksissa-ei-ole-kyse-ilmastosta/

  tosin näyttäisi käyvän päinvastoin.. vallankumous syö lapsensa..

 • Yhteensattumaako?

  Vastaa

  Onkohan tämä Jari ”Bull” Mentulalle sukua. Ainakin harvinainen nimi ja samoilla paikkakunnilla. Voi Jari vähän hävetä sukulaisiaan, jos sattuu olemaan.

 • sotatila

  Vastaa

  Silmiinpistävä yksityiskohta.

  Elokapinan logo. Siinä voi nähdä tiimalasin. Mutta harjaantunut silmä näkee siinä yhden vapaamuurarien tärkeimmistä symboleista; pyramidin. Kaksi vastakkain olevaa pyramidia. Pyramidi symboloi vapaamuurareille hierarkkista valtaa.

  • PvH

   Vastaa

   Kolmiot voi myös laittaa sisäkkäin ja hommassa onkin yhtäkkiä taas yksi iso yhteensattuma.

  • SamA

   Vastaa

   Jos Elokapina on vasemmistolainen liike, niin tuskin sillä vapaamuurariyhteyksiä on. Vapaamuurarit kun tapaavat olla puoluepoliittisesti kallellaan enemmän oikealle: Kokoomuslaisia löytyy paljon, sitten myös Keskustalaisia ja ruotsinkielisillä alueilla RKPläisiä. Sos.dem. vapaamuurari on jo aika harvinaisuus.

   • sotatila

    Vastaa

    (Vapaa)muurarit ovat miehittäneet kaikki merkittävät asemat yhteiskunnassa. Ei ole merkitystä mikä puolue on kyseessä, kunhan se heidän näkökulmastaan palvelee heidän intressejä. Kokoomus on nykyään Vihreiden apupuolue Helsingissä ja varmasti monissa muissa kaupungeissa. 

    https://images.app.goo.gl/p91cvCWETzRrxjid8

    • SamA

     Vastaa

     Välillä vapaamuurareilla on yrityksiä päästä merkittäviin asemiin. Mutta esimerkiksi Tampereella vapaamuurarit ovat viimeisen 15 vuoden aikana ennemminkin menettäneet asemiaan, sekä poliittisessa että virkamiesjohdossa.

     • sotatila

      Kaikki merkittävät suuryhtiöt, instituutiot, laitokset ja johtavat viranomaiset sekä poliittiset puolueet ovat maailmanlaajuisesti niiden hallussa. Meneillään oleva tilanne maailmassa vahvistaa sen että ovat onnistumassa Uuden Maailmanjärjestyksen pakottamisessa. Vanhan Maailmanjärjestyksen ovat saattaneet syvään epävarmuuden ja epäjärjestyksen tilaan.

    • tutkiva lukija

     Vastaa

     Vapaamuurariuden ideahan on kommunistinen saatanan palvonta, ateismi.

 • pelle

  Vastaa

  YLE: ”Analyysi: Oikeus selätti PVL-natsit ja asetti rajat sananvapauden väärinkäytölle

  Se, mitä PVL kutsuu sananvapaudeksi on perusoikeuksien väärinkäyttöä, politiikan toimittaja Merja Niilola kirjoittaa. ”
  PVL lopetettiin, mutta tekikö PVL yhtään tekoa, jossa poliisi joutui käyttämään mietoa kaasusuihketta lopettaakseen kiusanteon, jota tekijät väittävät mielenosoitukseksi. Eikö elokapina nimikin jo ole ärhäkkäämpi kuin Pohjoismaien vastarintaliike. Vastakkain ovat sanat vastarinta ja kapina. Sananvapaus on perusoikeuksien väärinkäyttöä, kun taas kiusanteon tulisi olla perusoikeus.
  WIKI: ”Järjestö (PVL) on muun muassa jakanut köyhille suomalaisille lapsiperheille ruokaa ja vaatteita oman Suomalaisapu-toimintansa kautta.[13][24] Liike järjestää säännöllisesti liikunta- ja ulkoilutoimintaa, muun muassa vaellusretkiä.[13] Liikkeen ohjeistuksen mukaan jäsenten tulee käyttäytyä kohteliaasti muita ihmisiä kohtaan sen tilaisuuksien aikana. Tilanne on luonnollisesti toinen, jos vastapuoli edustaa ”väärää mielipidettä”, kuten antifasismia.[13] Suomen vastarintaliikkeellä on Riimuradio-niminen nettiradio, joka tuottaa ohjelmaa säännöllisesti.[13] Yleisradio arvioi vastarintaliikkeen nettivideoita teknisesti laadukkaiksi.[13] Yhdistys on lisäksi siivonnut Mannerheimin patsaan ympäristöä Tampereen Leinolassa.” Ei viittauksia kiusantekoon.

 • White noise

  Vastaa

  Nämä kommarit oli varmasti kutsunu mediakaverinsa kuvaamaan tempaustaan ja onnistuivat tavotteessaan saada poliisilta toivottu reaktio ja sitten heidän ministerikaverinsa medioiden lisäksi pisti kovan äläkän päälle. Täysin suunniteltua toimintaa näkyvyyden hakemiseksi vihreiden vetoavulla. Persupuolue taas ei koskaan noteeraa kansamlismielisten katutapahtumia vaan monesti jopa haukkuu ne pystyyn vaikka olisivat joutuneet aivan tarpeettoman ja syyttömän polpon väkivallan uhriksi vain siksi että ovat ylipäänsä esillä.

 • SamA

  Vastaa

  En yhtään ymmärrä Elokapinalaisia. Mutta on siinä kuitenkin ero, järjestääkö tällaisia typeriä hörhöilyjä vai käydäänkö väkivaltaisesti käsiksi toisiin. Sen takia Elokapinan kieltämiselle ei ole vielä kunnon perusteluita, toisin kuin sen toisen järjestön kieltämiselle oli.

  • Elohan

   Vastaa

   ”En yhtään ymmärrä Elokapinalaisia”

   Tämä on yleensä merkki täyspäisyydestä.

  • Nationalisti

   Vastaa

   Mitähän perusteita ”sen toisen järjestön kieltämiselle” oli?
   Jos satuit lukemaan Korkeimman Oikeuden loppuraporttia, niin sehän oli käytännössä valehtelua alusta loppuun.

 • Hannu

  Vastaa

  Vihreät ovat täysin kommareita ja milloin Ohisalosta on rikosilmoitus

 • Jari M

  Vastaa

  Poliittisesta poliisista pihuminen kertoo jo paljon kirjoituksen näkökulmasta. Kommentit sitten paljastaa millainen on kirjoituksen viiteryhmä.

  • Nationalisti

   Vastaa

   Eikö Poliisi mielestäsi ole poliittinen?
   Eikö se kerro Poliisista ihan tarpeeksi, että edes valtakunnansyyttäjä ei lähde hakemaan kieltoa kansallissosialistiselle järjestölle, vaan sen tekee Poliisi?
   Joskus kannattaisi miettiä, ennen kuin avaa suunsa/kirjoittaa nettiin typeriä kommenttejaan.

 • Kulttuurimarxisti

  Vastaa

  Laitan tähänkin tämän että Mentulahan ei ole koskaan ollut Skp:n jäsen joten siten väite on virheellinen, esim. tästä näkee että hän on ollut sitoutumattomana ehdokkaana https://vaalikone.yle.fi/kuntavaalit2017/tampere/ehdokkaat/24435

  • Hemmo

   Vastaa

   Puhut paskaa, mutta se kuulunee koulutukseesi ja toimenkuvaasi. Syksyn 2016 Aviisissa eli Treen yliopiston verkkojulkaisussa po. komukka-akan mies on haastateltavana. Ohessa lainaus: ”Suominen asuu Hallilassa avopuolisonsa Minna Mentulan kanssa. He tapasivat SKP:n kesäyliopistossa. Mentula on tällä hetkellä Kommunistisen Nuorisoliiton puheenjohtaja.”
   Muutoin mukavaa kävelymatkaa riihen taakse.

   • Kulttuurimarxisti

    Vastaa

    Ei se paskaa ole. Mentula ei ole siis ollut jäsen ikinä eikä aktiivi vaikka puolueen liepeillä on ollutkin. Ei asialla sinänsä väliä ole, mutta hän on varmastikin pikemmin Skp:stä vasemmalle kuin oikealle.

 • Perheellinen Yrittäjä

  Vastaa

  Mitä ihmettä vouhotatte? Ettekö näe akuuttia ongelmaa tässä globaalissa kestävyysvajeessa? Eikö poliitikkojen tulisi pitää sopimuksista ja päätöksistä kiinni? Ettekö halua jälkipolvillenne elinmahdollisuuksia?

  • sotatila

   Vastaa

   Kaikki tämä ohjattu hysteria palvelee tätä rikollista globaali eliittiä. Ei juurikaan hyödytä yrittäjiä, päinvastoin. Vaikeaan taloudelliseen ahdinkoon on nyt suuri osa yrityksistä ajettu.
   Uusi maailmanjärjestys johon kuuluu vihreä maailmantalous on rikollisen globaali eliitin projekti. Korkeissa asemissa olevat vapaamuurarit kuten YKn pääsihteeri Gutierrez ja koronatohtori Fauci ohjailevat yhdessä rikollisen valtavalhemedian kanssa ihmisten ajatuksia ja mielipiteitä ja käytösmalleja siten että ovat linjassa Uuden Maailmanjärjestyksen kanssa.
   https://mobile.twitter.com/agvBruceAdams/status/1246848806936694785

 • Vm 1940

  Vastaa

  Olipa jo aikakin saada selvää tämän Elokapinan taustoista. Kommarithan ne siellä… Hyvä peitejärjestö heille, kun koko punapääoma teki konkurssin. Vielä kun alkavat nykyhallitukselta saada rahallista tukea ympäristöasian hyväksi tehdystä työstä – a vot !

 • Dirlewanger

  Vastaa

  Minna Mentula esiintymässä miehensä Simo Suomisen kanssa Kommunistisen Nuorisoliiton virallisella Youtube-kanavalla:

  https://www.youtube.com/watch?v=MTG56XDF9Bc

 • Atta

  Vastaa

  Mentulahan ei ole kommunistisen puolueen jäsen, kuten kommenteissa tuli jo todistettua. Paljon melua tyhjästä.

  • Nationalisti

   Vastaa

   Mentula on ollut sitoutumattomana kommareiden listoilta ehdokkaana. Joten, ei ole ”paljon melua tyhjästä”, hän on kommunisti.

  • Hemmo

   Vastaa

   ”Suominen asuu Hallilassa avopuolisonsa Minna Mentulan kanssa. He tapasivat SKP:n kesäyliopistossa. Mentula on tällä hetkellä Kommunistisen Nuorisoliiton puheenjohtaja.”
   https://www.aviisi.fi/2016/09/simo-suominen-heitti-stubbia-kolalla/

 • R

  Vastaa

  Näkee naamasta että pöllöt ovat jättäneet tapulin

 • jarjar

  Vastaa

  ”Rikkaat ovat maailman syöpä. Kaikelle tulolle on asetettava katto, jonka ylittävälle osalle säädetään 100 % vero. Onnellisuus ei enää kasva 6000 e/kk tulorajan jälkeen, joten kukaan ei edes kärsisi, jos tämä olisi maksimitulon lähtötaso”

  ”Ilmastonmuutoksen torjuminen vaatii yhteiskunnan täysremonttia. Kaatuuko talous? Menettävätkö ihmiset elinkeinonsa? Romahtaako elintaso? Ehkä, mutta muutokset on tehtävä siitä huolimatta. Muutokset voi myös tehdä oikeudenmukaisesti, rikkailta loisilta vieden ja puutetta kärsiville antaen. Tämä mullistus voi olla jopa tilaisuus rakentaa tuhon keskeltä entistä parempi, tasa-arvoisempi ja leppoisampi maailma”

  ”Kyllä! Rikkaat kapitalistit ja valehtelevat, korruptoituneet poliitikot vankilaan ja omaisuus kansallistettava. Mädättynyt, varakkaita valtaan nostava parlamenttilaitos on kuopattava ja tilalle on kehitettävä työläisten demokratiaa. Hiilineutraaliin yhteiskuntaan on päästävä 2025 mennessä, sillä elinkelpoisen ympäristön vaaliminen on parasta tavallisen ihmisen puolustamista. Kansalaisista ja tutkijoista on koottava demokraattisesti valvontaelin takaamaan ympäristötavoitteiden toteutuminen”

  https://vaalikone.yle.fi/eduskuntavaali2019/8/ehdokkaat/1965?lang=fi-FI

  loisia kun joku muu sanoo noin niin loppuu julkiset pestit äkkiä, tietty tässä on se ero ettei tämä ole päässyt niihin julkisiin pesteihin – ja hyvä niin

 • Didoo

  Vastaa

  Toi akka pitäs laittaa rautoihin ja rätti suuhun ja johonkin pimeään tyrmään.

 • Vastaa

  Kommentit julkaistaan viiveellä eivätkä näy heti.

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  Lue seuraavaksi