Puolustusvoimat hankkii runsaasti pimeänäkölaitteita sekä droneja

Dronejen käyttö sekä pimeänäkö taistelukentillä pelastaa monen suomalaissotilaan hengen, mikäli maahan syttyy sota.

Kotimaa

Puolustusvoimat jatkaa aktiivista kaluston päivittämistä. Kaikki päivitykset eivät tietenkään koske vain kallista ja voimakkaan tuhovoimaista kalustoa, sillä myös ”kevyemmällä” materiaalilla on valtava merkitys taistelukentällä.

Tällä kertaa hankintaan on tullut droneja sekä pimeänäkölaitteita. Droneja on jo hankittu useita satoja kappaleita, ja samanlaisia sekä vastaavia tullaan hommaamaan vielä reippaalla kädellä lisää. Ne tulevat varusmieskoulutuskäyttöön jo syksyllä.

Jo hankittujen dronejen malli on Parrot Anafi USA, jonka Puolustusvoimat on todennut sekä käyttökelpoisuutensa että tietoturvansa puolesta hyväksi laitteeksi. Kyseinen malli maksaa 8000 – 9000 euroa kappaleelta kaupan hyllyllä, joskin Puolustusvoimat saanee ostettua niitä useamman tuhatta euroa halvemmalla.

Myös pimeänäkölaitteita hankitaan reippaalla kädellä lisää. Joukoille on hankittu ja hankitaan valonvahvistimia, laserosoittimia ja lämpökameroita.

”Puolustusvoimien viime keväänä saamilla lisäresursseilla on merkittävä vaikutus joukkojemme suorituskykyyn kaikissa valaistusoloissa. Kyky toimia pimeässä on sellaista, joka tuo meidän olosuhteissa monesti etulyönnin”, sanoi jalkaväen tarkastaja Juhana Skyttä.

”Meidän vanhat välineemme antoivat suhteellisen hyvän kyvyn puolustustaisteluun, mutta liikkuvaan sodankäyntiin tarvitaan ennen kaikkea nykyaikaisia välineitä ja pimeätoimintakykyä, joka on kypärä- tai asekiinnitteinen.”

Oppia Ukrainasta

Puolustusvoimat on seurannut Ukrainan sotaa erityisen suurella mielenkiinnolla ja ottanut sieltä oppia, mikä ohjaa uusien hankintojen suuntaa. Dronejen käyttö sekä pimeänäkö taistelukentillä pelastaa monen suomalaissotilaan hengen, mikäli maahan syttyy sota.

Sota on myös näyttänyt, miten tärkeää on suojautua ammusten sirpaleilta. Tämä tulee myös näkymään lähitulevaisuuden varustehankinnoissa.

Lähde: HS

Kotimaa Maanpuolustus Politiikka Yhteiskunta

Keskustelu

23 kommenttia

Partisaani ei väitä eikä takaa, että kommenttien sisältämä tieto olisi virheetöntä tai täydellistä.

 • pelle

  Vastaa

  Partisaani ajaa Suomea samaan tykinruokaan mitä USA tekee Ukrainalle. Vain idiootti uskoo, että Natossa Suomi on jotain muuta kuin puskurivyöhyke jonka ihmiset tapetaan liberaalien maailman järjestyksen ja hinttien vuoksi. Partisaanin mukaaan Ukraina valtaa Moskovan koska tahansa. Vittu mitä pellejö.

  • TT

   Vastaa

   Sotahulluus on vallannut Suomen. Hämmästyin, kun eräs toisinajattelijana itseään pitävä tuttava paasasi, kuinka Venäjän sotakunto on surkea ja väitti, että Suomi yksin voisi lyödä Venäjän ainakin alueellisesti ja yhdessä lännen sotavoimien kanssa kokonaan. Valtamedian sanoma oli mennyt perille eikä oltu seurattu esimerkiksi englanninkielistä tarjontaa geopolitiikan suhteen. Näissä suurvaltojen peliä on käsitelty jo kauan ja perusteellisemmin. Kaikki ulkopoliittinen uutistarjonta, mitä Suomessa on esillä, on räikeää CIA/MI6/Bellingcat-‘mind control’-propagandaa. Tällä aivopestyjä vastaan ei yleensä jaksa lähteä järkiperäiseen debattiin, koska vastareaktio on kiivas ja tunneperäinen (tyypillinen aivopestyn reaktio, kun oma ’ohjelmointi’ haastetaan). Nämä ovat täysin haluttomia keskusteluun ja keskusteluvälien lopettaminen onkin sotatilaan joutumisen ensi askel.

   Jos yrität oikoa yleisiä käsityksiä, olet tietenkin Putinin koira ja propagandisti. Jokaiseen vastakirjoitukseen ei jaksa lisätä sitä tosiasiaa, että tietenkin on syytä olla varuillaan Venäjän suhteen. Näin on tehty aina. Omat vahvat sotavoimat on loistava neuvotteluvaltti ja diplomatian tuki. Mutta varuillaan olon ja varustautumisen ei kuitenkaan pidä estää diplomatiaa. Suurvallan ja naapurin räikeä moralisointi ja kaikkien suhteiden katkaisu siihen on suurta hölmöyttä ja ansa, johon länsivallat ovat Suomen (ja aiemmin Ukrainan) ajaneet. Jos Suomi ei tule toimeen Putinin Venäjän kanssa, niin minkä version kanssa se tulee? Halutaanko Jeltsinin kaaos-Venäjä takaisin tai bolshevistijuutalaisten johtama Neuvostoliitto?

  • Tyhmyys lisääntyy

   Vastaa

   Joo, kyllä se on itsensä pettämistä uskotella että voisimme mitään muuta kuin viivyttää aloittamaamme sotaa parilla päivällä kun vastassa on itänaapuri.

   Suomen Horneteista ~30% on lentokyvyttöminä odottamassa varaosia. Loput on ns. ”rivissä”. Ne saadaan ilmaan kunhan niitä ensin lämmitetään 10min ja kuittaillaan erilaisia error:eita näytöistä. Ja kun ne saadaan ilmaan voidaan havaita kaksi asiaa: lentokenttää ei enää ole, se on pommitettu tuusan nuuskaksi. Ja toisena asiana että sen viiden minuutin aikana naapuri on tehnyt koukkauksen Suomen päällä ja lentänyt takaisin omaan maahansa. Ja JOS vaikka vahingossa koko laivue pääsisi ilmaan, niin ne lentävät 7min rajalle jonka jälkeen ampuvat kaiken materiaalin mitä meillä on. Ja sen jälkeen ne palaa takaisin hangaareihin. …ja sitten odotettaan ”rautakattoa” idästä joka pommittaa meidät kivikaudelle.

   Olen tämän sanonut ennenkin. Me emme ole idälle kuin 5min rantakaistale ennen merta. Ja lännelle paikka josta oli hyvä vakoilla itää, mutta ilman meitäkin ne pärjää.

   Lienee siis aika ottaa diplomatia taas kerran avuksi ja alkaa sopimaan asioita naapurin kanssa. Keskinäinen kauppa oli se joka lihotti Suomen ‑60 ja ‑70 luvuilla. Sen lisäksi halpa enregia ja polttoaine vaurastuttivat Suomea. 

   Mitä meillä on nyt?? Onko meillä EU:n halvinta sähköä? Paljonko kaivosteollisuus tuottaa Suomelle veroja? Paljonko Suomi jalostaa itse ostamastaan energiasta Suomessa? Mistä kaikista valtionomistamista yhtiöistä Suomi saa pääomatuloja sekä verotuloja? Kuinka suomalaispankit pärjäävät verrattuna ‑80 luvun aikakauteen omavaraisuutensa ja lainanantonsa kanssa? Mitä hyvää eurooppa tai EU ovat Suomelle tarjonneet?

   Ja jos Schwab&Co saa päättää niin vuonna 2030 vauvat eivät kasva enää ihmisten kohduissa vaan laboratorioissa. Ja ovat geenimuunneltuja. Jo sen pitäisi pelottaa enemmän kuin Venäjä.

  • Plääh

   Vastaa

   Pimeänäkölaitteilla ja innovatiivisilla ja moderneilla drooneilla Ukraina nytkin vastahyökkäyksessään menestyy Venäjää vastaan, kun leopardit räjäytetään Kiinan drooneilla ym.

   Miksi Suomi ei saisi varustautua kunnon vehkeillä? Venäjää vastaan on pantava kovaa, niin Suomi voi pelastua

  • Plääh

   Vastaa

   Mitentuo välinehankinta ylipäänsä liittyy Natoon? Ihme itkemistä, kun Suomi satsaa armeijaan. Matujen paapomiseenko nämäkin lantit pitäisi laittaa? Vai Putinille kolehtia, kun sotakone yskii?

   • Mieti nyt vähän

    Vastaa

    Miten olisi yrittää sitoa rauha/tulitauko, kun sitä länsihallitukset eivät ole halunnut edes yrittää?

    • Plääh

     Vastaa

     Pikemminkin tulisi vetää Venäjää kuonoon niin, että se räjähtäisi pieniin osiin

     • Mieti nyt vähän

      Suomi ketään vedä enään kuonoon! Ensinnäkin nuorten varusmiesten kunto rapautunut rajusti viime lähi vuosina, jolla nyt ei ainakaan rakenneta samanlaisia puolustusvoimia, kuin ennen ja muutenkin kesympiä(vähemmän psykopaatti-ainesta).
      Toiseksi meitä on muutenkin paljon vähemmän. Alussa ehkä voidaan pistää paljonkin pataan, mutta kun naapurilla on massa ylivoima ja ammukset ja jaksaminenkin jossain vaiheessa loppuu, niin mitenkä sitten? Tiedä vielä kuinka nopeassa ajassa ne meitäkin saa kuinka paljon hengiltä! Ja toisaalta on Putella vielä varmuuden vuoksi kovimmatkin pommit säästetty meitä varten. Että suosittelen nyt ottaa ihan rauhassa, vielä kun me ei edellisellä kerrallakaan edes voitettu niitä ja ne ei siihen meitä vastaan edes tarvinut Jenkkilänkään tukea.

     • Plääh

      Puolan ja Eestin kanssa Ukrainan tueksi ja koko naapuri lässähtää alkutekijöihinsä

     • Mieti nyt vähän

      Niin ja unohdin vielä että Kiinakin on kaiken lisäksi vielä Venäjän puolella, mistä nyt ainakin löytyy jo kunnon vastusta. Mites sinä sit luulet et me heille pärjätään? Ja vaikka me saataisikin vielä kolme lisäjoukkoakin avuksi, niin muistappas ne äsken mainitsemani pommit, joita se näitä tilanteita varten voi juurikin käyttää!

      Vaikka me juuri ja juuri päästäisikin voitolle, niin valtava suurenmoinen määrä suomalaisia siinä joka tapauksessa kuolisi, niin että oltaisiko ehkä jopa sukupuuton vaarassa.

     • Plääh

      Kiina on antanut lennokkeja Venäjälle. Saattaa tosin tasapainon vuoksi alkaa tukea enemmän. Tietenkin kaikki riippuisi suurten länsimaiden kannasta asiaan.

  • Fatwantarkistaja

   Vastaa

   Suomenna sanomasi.

 • Pekko

  Vastaa

  Kyllä varautua kannattaa aina, hankkia kalustoa silloin kun sitä on saatavilla. Paras varautuminen on yleinen asevelvollisuus, tämä on suomen vahvuus. Koko yhteiskunta voidaan tällöin tarvittaessa nopeastikkin muuttaa sota taloudeksi. Jokainen tietää paikkansa, heidät on jo nuorena miehenä siihen koulutettu. Verrattuna vaikka ruotsiin, siellä ei edes pystyttäisi siirtymään liikekannalle panoon, ei kukaan siellä ole valmistautunut yhtikäs mihinkään.

  • Snif

   Vastaa

   Armeijan tehtäviin kuuluu uudistaa varustusta säännöllisesti, nämä joka nilittää, eivät ole käyneet armeijaa tai sitten ovat puhtaasti putinisteja.

   • Kyynikko

    Vastaa

    Kannattaisi paneutua tuohon luetunymmärtämiseen. Hölmöläinenhän sitä täytyy olla, jos ehdoin tahdoin haluaa konfliktia Suomen geopoliittisessa asemassa. Siinä missä varustautuminen on viisasta, on poliitikkojen rakkikoiramainen räkyttäminen ja diplomatian korvaaminen teinitytöille ominaisella mykkäkoululla puhdasta typeryyttä. Jos joku ei ole huomannut sitä kritiikittömyyttä, millä propagandaa julkaistaan ”uutisina”, puhutaan jo tietoisesta tosiasioiden poissulkemisesta. Tosipaikassa todellisuutta kohtaamaan kykenemättömät ovat niin vaarallisia hölmöjä, että parempi yrittää saada silmät aukeamaan ennenkuin on liian myöhäistä. Lueppa siis kommentit mihin vastasit ja mieti mitä kirjoitit.

 • fcknwo

  Vastaa

  Jenkit ainakin tulee tekemään kovaa tiliä tällä aseteollisuudella, eivät he kaikkia tarvikkeita ihan ilmaiseksi dumppaa Ukrainaan, kaikella on hintansa, onko se hinta sitten rahana, poliittisena määräysvaltana vai sekä että mitattavissa…
  Ensin tehtiin tiliä lääketeollisuuden alalla ja nyt tällä.
  Samaan aikaan tässä EU-liittovaltio Suomessa ollaan leikkaamassa valmiiksi pahoissa ongelmissa olevista terveyspalveluista miljardiluokkaa, elinkustannukset ovat kohonneet huomattavasti typerän politiikan seurauksena, lahjoitetaan rahat EU:lle ja nyt vielä maksetaan natokustannuksiakin mittavia summia.
  Tämä maa on aikoja sitten vedetty viemäristä alas, joten miksi jaksaisi kiinnostaa yhteiskunnalliset asiat enää pätkääkään, kun suurin osa kansasta on narussa talutettavia lampaita, joita voi ohjailla mihin suuntaan tahansa korruptoituneiden valtaapitävien ja massamedia toimesta?

  • Ari

   Vastaa

   Kannattaisi silti vielä kiinnostua tehdä jotain, sillä vuoden päästä on WHO-sopimus tulossa voimaan. Sit Bill Gates käytännössä päättää kaikista pandemiatoimista, mm pakkorokotuksista..

 • Sensuroimaton Totuus

  Vastaa

  Kova on kiire etulinjaan.

 • Olavi Koskela

  Vastaa

  Suomi ei tarvi pakkoarmeijaa. Ei edes USA. Mutta Venäjä tarvii. NLn ja kommunismin hajoamissodat ja aluekiistat ei vaikuta meidän turvallisuuteen. Olimme itsenäinen valtio ja mitään ongelmia Venäjän kanssa ei ollut. Olemme mukana pakotteissa ja Natossa sekä Ukrainassa vain EU kommunismin tähden.

  • Snif

   Vastaa

   Luuletko tosissaan että suomi on ollut ikinä rauhassa ryssämaan kanssa, missä maan alla olet asunut?

 • GLGL

  Vastaa

  Skyttä: ” joka tuo meidän olosuhteissa monesti etulyönnin”

  Kiitos. Heti tuli turvallinen olo.

 • Fatwantarkistaja

  Vastaa

  En viitsi lukea lentokenttää pidemmälle, samaa paskaa lukenut kohta 10 vuotta. Hävittäjälentäjänä tiedät nämä asiat, muuten vaan valehtelet.

 • Salomon

  Vastaa

  Ettekä ikinä arvaa mistä nämä oikein saadaan ostaa

 • Vastaa

  Kommentit julkaistaan viiveellä eivätkä näy heti.

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  Lue seuraavaksi