Puolustusvoimien tykistön määrä kasvanut viimeisen vuoden aikana merkittävästi

Suomella on Euroopan lukumääräisesti suurin tykistö, mikäli Venäjän vastaavaa ei lasketa mukaan. Ukrainan sota on osoittanut, että tykistöllä on edelleen valtava merkitys nykyisessäkin sodankäynnissä.

Kotimaa

Suomen Puolustusvoimien tykistö on kasvanut viimeisen vuoden aikana reippaasti. Kun kahtena edellisenä vuonna määrä on ollut noin 1 500 asetta, on nyt aseiden määräksi ilmoitettu 1690. Raskaasta kalustosta tulee tehdä julkinen ilmoitus kerran vuoteen.

Pääosa kasvusta koskee 120mm kranaatinheittimiä. Niiden määrä on noussut 698 kappaleesta 822:n. Kyseistä asetta on Suomen toimesta tiettävästi toimitettu myös Ukrainaan, missä siitä on kenttäkäytössä ilmeisesti tullut positiivista palautetta.

155mm kanuunoiden määrä taas on noussut 132:sta 169:n. Kyseessä on järein tykistöase, mitä Suomella on käytössään.

Majuri Timo Rintanen operatiiviselta osastolta vastasi sähköpostitse, että ”ilmoituksen lukumäärät saattavat vaihdella vuosittain esimerkiksi teollisen peruskorjauksen tai Puolustusvoimien poikkeusolojen organisaatiomuutosten vuoksi.”

Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että tietyn aseen juridinen määritelmä voi olla irti ruuvatusta osasta riippuvainen, mikä meinaa, että todellinen varastokoko on isompi kuin julkisuuteen ilmoitettava.

Rintanen myös muistuttaa, että ilmoitusvelvollisuuden alaisen raskaan kaluston osalta Suomi kertoo Etyjille Maavoimille sidotun materiaalin.

”Merivoimat, Rajavartiolaitos tai esimerkiksi ilmatorjuntakalusto ja huollon kalusto eivät kuulu ilmoitusvelvollisuuden piiriin”, hän kertoo. Toisin sanoen todellinen aseistuksen määrä on myös tätä kautta suurempi kuin ilmoitettava.

Lähde: HS

Kotimaa Maanpuolustus Puolustusvoimat Yhteiskunta

Keskustelu

17 kommenttia

Partisaani ei väitä eikä takaa, että kommenttien sisältämä tieto olisi virheetöntä tai täydellistä.

 • Neula ja laakeri

  Vastaa

  Geopoliittisesta asemasta johtuen Suomella ei voi KOSKAAN olla liikaa tykkejä, ammuvarastoja eikä ammussorveja!.

 • TT

  Vastaa

  Näitä uutisia olisi mukava lukea ja olla hengessä mukana, mutta Nato pilaa kaiken. Näin sivullisena voin kuitenkin todeta, että tykistö on edelleen olennaisen tärkeä maasodan aselaji ja Suomen itsenäiselle puolustukselle (jos sellainen olisi) korvaamaton. Kranaatteja täytyy olla jo varastoituna perkeleesti ja niiden valmistukseen työvoimaa, raaka-aineita ja energiaa, mitä kaikkea Suomella ei välttämättä ole, oli sitten sota taikka rauha. Natolta ammuksia ei saa, kuten Ukrainan sota on jo osoittanut.

  • Nimetön

   Vastaa

   Ukrainahan ei ole Nato-maa, mutta kuten todettua, pitää niitä paukkuja olla omastakin takaa ja pitkää sotaa varten. Parhaimmillaan ryssät on paukuttaneet jotain 60 000 laukausta päivässä Ukrainassa, joten siitä voi arvella, mitä Suomessa voisi tapahtua. Onneksi ryssien tulenjohto on vähän sinne päin, niin laukauksiin nähden tuhovoima ei ole niin suurta kun voisi olettaa.

   • Oma tykistöammustuotanto käyntiin

    Vastaa

    Suomen pitäisi perustykistöammusten, joita ammutaan pitkän kantaman haupitseilla sekä nopeasti siirtyvillä telahaupitseilla mm. K9 Thunder ”Moukari”, lisäksi tuottaa ITSE myös pitkän kantaman 155 mm:n tarkkuustykistöammuksia esim. Nammon ramjet (100−150 km) ja Raytheonin/BAE Systems Boforsin M982 Excalibur (60 km) tapaisia ammuksia, joilla saadaan etulyöntiasema vihollisen tykistöön pidemmällä kantamalla ja ramjet-ammuksilla jopa etäällä oleviin tukikohtiin, asevarastoihin sekä maantie- ja rautatiekuljetuksiin 100–150 km:n säteellä. 

    Lisäksi 12 raketin telaketjullisen M270 MLRS ‑raskaan raketinheittimien määrää pitäisi lisätä ja hankkia myös 6 raketin renkaallisia nopeammin liikkuvia M142 HIMARSeja, sekä niihin runsaasti itseohjautuvia 70–150 km:n GMLRS ja GLSDB sekä 300 km:n ATACMS tykistöohjuksia.
    AGM-158 JASSM vaikeasti havaittava (semi-stealth) pitkän kantaman ilmasta maahan ‑risteilyohjus ajaa pitkälti samaa asiaa kuin ATACMS, F‑18 Hornet ja F‑35 Lightning II ‑hävittäjistä käsin. 370 km (JASSM), 930 km (JASSM-ER).

    Lisäksi MLRS/HIMARSeihin 40 km:n AT2-sirotemiinaraketteja, jotka hidastavat vihollisen etu- ja jälkijoukkojen etenemistä miinoittamalla kulkureitit. 

    Perustykistöammukset Venäjää pidemmällä kantamalla nopealla siirrettävyydellä hyökkäysjoukkoja vastaan, tarkkuustykistöammukset keskipitkällä ja pitkällä kantamalla strategisten kohteiden mm. tukikohtien ja asevarastojen tuhoamiseen ja sirotemiinaraketit vihollisen etenemisen hidastamiseen.

    • Pertti

     Vastaa

     Paljon hienoja lyheteitä. Jokainen noista on hyödytön, jos rajalla sanoo ”Asylum”.

  • Das Duell

   Vastaa

   Itsenäinen Suomi? Ei sellaista ole ollut enää aikoihin. Jo 1863 Suomi myytiin Rothschildeille. Mutta onneksi työvoimaa (somaleita) ja energiaa (propelleja ja OLIII) piisaa! Sopii vanjan tulla yrittämään, niin annetaan turpaan taas kuten viim..

  • Ilmari

   Vastaa

   Nato pilaa kaiken???!!! Näitäkin harhoja kuulee aina vaan. Joidenkin kohdalla on vain parempi jättää heidät jupisemaan Natoa vastaan. Ei heistä varsinaisesti haittaakaan ole.

 • Horisontin takaa

  Vastaa

  Tampellan 155:set piti aikoinaan romuttaa koska olivat ”vanhentuneita”. No, 30km kantamalla ne olisivat toimivia, vaikka kuinka vanhentuneita olisivatkin. Nyksin pääosa tykistöstämme on 10km päässä. Entäs sitten kun se haluaisi vetäytyä??

  • Juuja

   Vastaa

   Tampellan 155 ei todellakaan ole romutettu

 • Julli

  Vastaa

  Eiköhän jostain Kansan Uutisista tms. ole kohta luettavissa, että nämäkin satsaukset ovat turhia, koska Venäjä on hyvä naapuri jne.

  Nämäkin rahat olisi voinut käyttää vassareiden mielestä järkevämmin eli neekereiden elättämiseen Suomessa ja maailmalla..

  Ps. Vassareista tuli mieleen… nyt kun vassarit ovat jalkautumassa ihmisten keskuuteen vaalityötä tekemään, niin jokaisen ihmisen velvollisuutena on järkyttää niiden mielipiteitä ikävillä loogisuuteen pyrkivillä keskusteluilla. Eikö?👌🏻

  • Ans kattoo ny

   Vastaa

   Minä olen odottanut jo…

 • Rauhaa

  Vastaa

  Kuinka rakentaa kaikki takaisin paremmin (Build Back Better)
  Miten päästä eroon sellaisesta materiaalista millä ei ole tänä päivänä mitään virkaa sodissa, kuten tykit, ohjukset, panssarivaunut jne. Luodaan konflikti (sota) ja sinne tungetaan kaikki sotatarvike joilla ei ole enään mitään merkitystä sodissa, tai muissakaan tehtävissä.
  Jos vielä ajattelet, että tulevaisuuden sodat kuten tämä Ukrainan sellainen, jossa käytetään todella vanhaa teknologiaa (Venäjä & NATO), niin olet aika hukassa…

  Nykyään maailmassa on mm. Skalaari aseita ts. DEW (Direct Energy Weapons), sekä HAARP (High-frequency Active Auroral Research Program) joilla laitettaisiin Ukraina, sekä Venäjä maan tasalle alle päivän. Koko nykyisen maailman saisi kyseisillä aseilla tuhottua helposti. Energia, magnetismi ja taajuudet on nykyajan sotalaitteita, joita ei tuolla vielä ole edes ilmeisesti käytetty. Ydinpommit- ja ohjukset ovat vain pelottelua ja aivan huuhaata, vaikka näitä olisikin paljon olemassa, niin nuo kaikki saataisiin helposti eliminoitua nykyisillä vehkeillä nopeasti.

  Nyt kannattaa muistaa se tosiasia, että meilleon kolme viimeistä vuotta toitotettu ”The Great Reset, Build Back Better, 15min city” jne. mantroja ja tarkemmin, kun näitä ajattelee, niin hyvin mennään suunnitelmassa. Ja jos joku vielä ajattelee, että Ukrainassa soditaan ihan oikeaa sotaa, niin aika kaukana on tietämys maailman menosta. Ukrainassa vain yksinkertaisesti tuhotaan vanhaa paskaa jaloista pois, koska vanhojen romujen hävittäminen tulisi todella kalliiksi ja olisi typerää. Kun suunnitellaan sota hyvin, niin kaikki pääsee eroon roskista ja paskoista ilman, että vihervassarit ja maailman pelastajat mitenkään asiaan ottaisi kantaa, koska SOTA.

  Summa Summarum: Koko maiilman johtajisto pelaa ihan samaa peliä, mutta uskottelevat urpoille, että olisi mukamas jokin sota, jota ihmiset haluaisivat käydä. Paskat. Nyt tehdään tulevaisuutta ja se tehdään niin kuin tämän maailman päättäjät ovat asian sopineet.

  Jäämme odottelemaan seuraavaa ”Support Current Thing” tapahtumaa…

  Rauhaa

 • X

  Vastaa

  No worries!
  Suomi on VIHDOINKIN täyttänyt Turkin vaatimukset, tähän mennessä.
  Seuraavaksi Erdo haluaa että 110%Suomalaisista äänestää häntä ja sitten mökki Saimaalta olisi kiva ”yllätys”wink wink..

 • Julmajuha

  Vastaa

  Hieno homma. Pitäisi ostaa vielä pitkänkantaman sirkuspyssyjä, joilla voitaisiin ampua kaikki matut suomesta moskovaan tai sinne mistä olevat lopsineet suomeen.

 • Nimetön

  Vastaa

  Tällä Ukrainan sodalla saadaan tapettua paljon nuoria venäläisiä miehiä. Kun sodan jälkeen on tarvetta työvoimalle, niin saadaan Venäjäkin täyteen ählämeitä ja neekereitä. Tulevan suuren muslimisodan vetäytymispaikkana eurooppalaisille olisi ollut Venäjän arot, mutta nyt se pakoreitti tukitaan.

  • X

   Vastaa

   Pyllistelijöissä on se hyvä puoli että eivät malta odottaa että valmistautumiset on suoritettu, lähtevät liian varhain toteuttamaan allahin sanoman levitystä. Venäjästä kannattaa muistaa että on iso maa. Sen mitä sai You tubesta selville niin Jugoslavian sota alkoi muslimien valtaan nousuyrityksestä jota kantaväestö ei hyväksynyt, ensimmäiset yhteenotot. Ei ihme että aseet pyritään saamaan pois kansalaisilta, Kanadan mallin mukaan. Tosin aseriisunta ei tule onnistumaan.

 • Lord Mystery

  Vastaa

  Maahanmuutto on suomalaisille suurempi uhka kuin Venäjä. Ellei vene käänny, sadan vuoden kuluttua suomalaiset ovat vähemmistö omassa maassaan.

 • Vastaa

  Kommentit julkaistaan viiveellä eivätkä näy heti.

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  Lue seuraavaksi