Puolustusvoimat ostaa 11 miljoonalla tarkka-ampujien välineistöä

Uusien hankintojen myötä tarkka-ampujien käyttömahdollisuudet lisääntyvät. Myös tulen tarkkuus ja ulottuvuus tulevat paranemaan.

Kotimaa

gun, scope, rifle
Kuvituskuva.

Puolustusvoimat kertoo ostavansa 11 miljoonalla eurolla tarkka-ampujien välineistöä. Tämä tarkoittaa tarkkuuskiväärijärjestelmiä, niiden varaosia ja tarkka-ampujan varusteita.

Sakon, jolta tuotteet tilataan, mukaan TRG M10 ja tarkkuuspatruunat mahdollistavat osumisen yli 1 400 metrin päähän. Tämä tarkoittaa viholliselle erittäin kuumia paikkoja pidempienkin matkojen päässä.

Lähde: HS

Kotimaa Maanpuolustus Puolustusvoimat Yhteiskunta

Keskustelu

27 kommenttia

Partisaani ei väitä eikä takaa, että kommenttien sisältämä tieto olisi virheetöntä tai täydellistä.

 • otto suni

  Vastaa

  On syytä tietää, että Lapuan patruunatehtaan .338 Lapua Magnum on mahdollistanut yli kilometrin matkalle tarkat laukaukset, luonnollisesti tarvitaan myös varsinaisen ampujan lisäksi henkilö joka toimii tuulen mittaajana, sekä seuraa luodin vaikutusta kohteeseen.

  Tehokkaampi kuin .338 Lapua Magnum on luonnollisesti .50 Browning tai vastaava venäläisten 12,7 mm, mutta molempien ongelmana on merkittävä suupaine ja siten aseman paljastuminen.

  Tarkkuuskiväärit ovat osa nykypäivän sotaa, mutta ne eivät ratkaisevasti vaikuta taistelukenttään kuten vielä Toisen Maailmansodan aikana. Kehitysmaissa ja sellaisissa kuten Afganistan sniper-toiminnasta on ollut selkeää hyötyä molemmille osapuolille!

  • QNB

   Vastaa

   Voisiko joku selittää mitä nuo luvut .338, .5 ja 12,7 mm tarkoittavat? Ovatko aseissa käytettävien ammusten kokoja vai mitä? Tuo piste desimaalina viittaa amerikkalaisiin lukuihin, mutta arvo kuitenkin millimetreinä noissakin? Ilmoitettava suure on kaliiberi. Sen verran tiedän.

   • nota

    Vastaa

    0.338 x 25.4 mm = 8.59mm
    0.5 x 25.4 = 12.7mm
    12.7mm = ½ tuumaa

   • Yksinkertaista

    Vastaa

    Rahayksiköissä on EU:ssa pilkku. Numeroiden erottimena piste.

    • Neurologi Nykänen

     Vastaa

     Suomessa käytetään desimaalipilkkua, ei pistettä. Lisätietoja:
     http://www.kielitoimistonohjepankki.fi/haku/numerot/ohje/14

     • Yksinkertaista

      Ja jos minun kokeessani kirjoitat 12,57mm niin nolla pistettä tulee. Se on muualla kuin rahayksiköissä piste

    • Topi

     Vastaa

     Suomessa ei käytetä pistettä. Amerikkalaisilla on lainausmerkitkin ylösalaisin ja luku vaikkapa kymmenentuhatta kirjoitetaan 10,000.00.

 • Neula ja laakeri

  Vastaa

  Olipa mukava uutinen, Suomen puolustusvoimissa on aina ymmärretty protektionismin päälle. PROTEKTIONISMI ON MINULLE PYHÄ ASIA!

  • Totuus

   Vastaa

   Sako on tuotemerkki, jonka omistaa Italialainen beretta. Kaikki voitot kotiutetaan Italiaan. Italialaista protektionismia. Kapitalisti omistaa kaiken. Myös sinut

   • Neula ja laakeri

    Vastaa

    Ei mene kaikki voitot Italiaan, sillä muunmuassa yli 300 Suomalaisen työntekijän palkat maksetaan Sakon myyntivoitoista, ja esimerkiksi viime vuosikymmenen puolivälissä emoyhtiö Beretta investoi yli 5 miljoonaa euroa Sakon patruunatuotantoon Riihimäelle. Ainoa asia joka hieman harmittaa, on että nykyisin Sako- kiväärien puutukit tulee Beretalta vinkuitaliasta, mutta synteettiset tukit tehdään sentään rautojen ohella Suomessa.

   • Nimetön

    Vastaa

    Harmittaako ryssää, että puolustusvoimat valmistelee uusia Simo Häyhöjä teilaamaan ryssiä tarpeen vaatiessa?

    • Nimetön

     Vastaa

     totuus sattuu, olitpa aatteeltasi mikä tahansa

 • Jallu

  Vastaa

  Eikös se ollut Lapuan patruuna, millä tehtiin se ennätys vähän yli 3 kilometrin päästä isis taistelijanolevainen kuoli? Osaa ne jotain Suomessakin. Onhan täällä perinteitäkin, kaikki tietysti muistavat Simo Häyhän, joka ampui yli 500 ryssää pelkästään talvisodassa. Mitähän olisi luku ollut, jos olisi saanut olla myös jatkosodassa tekemässä sitä, mitä parhaiten osaa.

  • Kansa Taisteli

   Vastaa

   Kansallisbiografian julkaiseman historioitsija, dosentti Risto Marjomaan artikkelin mukaan oikea uhriluku voisi olla noin 200 sotilasta.
   Osuman tuloksia ei tietenkään voitu varmistaa, sillä kohteet olivat venäläisten puolella.
   Asiaa mutkistaa vielä se, että Häyhän saavutuksia käytettiin propagandan välineenä: lehdistö rakensi jo varhaisessa vaiheessa Häyhän ympärille sankarimyyttiä.
   Simo Häyhä itse ei kirjannut ylös ampumiaan vihollisia. Komppaniassa kyllä pidettiin tarkkaa kirjanpitoa kaadetuista vihollisista, sotasaaliista ja kulutetuista patruunoista, mutta niistä ei löydy merkintöjä Häyhän kaadoista.

 • TT

  Vastaa

  Zelenskyi nostaa äläkän, kun ei saanut tuotakaan rahaa. Tosin summa on varsin mitätön, joten antaa olla.

  • society

   Vastaa

   Ja aina pitää ulista Ukrainasta 😀 täähän on hyvä juttu

 • tarkk'ampuja

  Vastaa

  Kaliiperi kertoo aseen piipun väljyyden (halkaisijan), joka voidaan ilmoittaa useammalla eri tavalla laskettuna. .338 Lapua Magnumin etuja ovat pienempi aseen ja patruunan koko ja paino, mutta ase on tarkoitettu ainoastaan henkilömaalien tuhoamiseen, kun taas .50 BMG (Browning Machine Gun) raskaampi projektiili (luoti) sopii myös kevyesti panssaroitujen kohteiden tuhoamiseen, Tässä QNB:lle tarkempaa tietoa asiasta: https://fi.wikipedia.org/wiki/Kaliiperi

  • Taru

   Vastaa

   Niin minäkin olen ymmärtänyt että diametristä on kyse, mutta mitä .338, .358 tai .44 meinaavat? Ovatko nuo metrejä, senttejä vai millejä? Onko ysimillisen luodin ⌀ yhdeksän milliä? Kuvittelen että voisi olla. Pienoispistoolillakin (~5 milliä?) saa ihmisestä hengen pois, olen lukenut.

   • Ukki Väinämöinen

    Vastaa

    Sitten kun mennään tykkimiesten osastolle kaliberi tarkoittaa piipun pituutta verrattuna sisäreiän halkaisijaan eli vanha laivatykki ja haulikoissa muistaakseni kuinka monta palloa voidaan valaa naulasta hopiaa piipun sisälle eli 12 cal piipun sisälle voidaan valaa 12 kpl hopea palloja jotka ovat halkaisijaltaan sama kuin piipun sisäreikä. Koska tuumat pyörivät edelleenkin mukana niin kun puhutaan tutusta kolmen linjan kivääristä tarkoittaa 0.300 osa tuumaa.

   • Neula ja laakeri

    Vastaa

    Amerikkalaisittain merkittynä mainitsemasi .338 tarkoittaa tuhannesosatuumaa, eli tässä tapauksessa piipun urakaliberi/luodin halkaisija on 338 tuhannesosatuumaa, eli pyöristettynä 8.6 milliä. Sama juttu kaliberin .358 kohdalla. Markkinoinnissa käytetyt kaliberilukemat ovat nimelliskalibereita ja näinollen joskus lähinnä viitteelisiä, kuten kaliberin .44 magnumin kohdalla, sillä .44 magnumissa käytettävät luodit ovat kaliberia .429 siis 10.9 millisiä. Niinsanotun ysimillisen luodin halkaisija on pari sadasosaa yli 9 mm. Netistä löytyy kyllä valtavasti tietoa aseista ja kalibereista niistä kiinnostuneille, mutta suosittelen kumminkin kirjallisuutta, sillä kirjoissa on vähemmän virheitä!.

 • Nimetön

  Vastaa

  Lisää hyvää settiä jotta saadaan ryssä aisoihin.

 • kasa-ampuja

  Vastaa

  …puhe olikin voitoista, eikä rahoista. Siinä on vissi ero.

  Jos siis itse kivääri maksaa 2500e ja kiikari siihen 3500e niin ”kuuden tonnin” pössyköitä voi ostaa tuolla 11 miljoonalla 1833 kappaletta. Kyllä siis pössyköissä löytyy. Mutta mistä ampujat?

  • Phiu Phiuu

   Vastaa

   Suomessa on yksi maailman parhaista ampumataidoista, lisäksi Puolustusvoimat kouluttaa joka vuosi ihmisiä erilaisiin sodanajan tehtäviin kokonaisen ikäluokan. Eiköhän niitä ampujia näillekin pyssyille riitä.

 • Lord Mystery

  Vastaa

  Sakolla tuntuu menevän hyvin. New Yorkin poliisi osti saman tarkkuusammuntajärjestelmän. Sääli vain, että rahat menevät Italiaan.

 • Salomon

  Vastaa

  Ai lisää lainaa. Keneltä ne piukut ostetaan, minne ne menee ja kuka työntää välissä hilloa taskuun?

 • Nimetön

  Vastaa

  ukrainassa tarkka-ampujat pitää huolen että ei loikata venäjän puolelle.

 • Spherical Sapphire

  Vastaa

  Mitä ”iloa” tästä on Suomen kansalle, jonka ”puolustusvoimat” on alistettu juutalaiskontrolloidulle natolle?

 • Vastaa

  Kommentit julkaistaan viiveellä eivätkä näy heti.

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  Lue seuraavaksi

  gun, scope, rifle