Puolustusvaliokunta: Mikään ei korvaa jalkaväkimiinoja

Suomessa henkilömiinakieltoa ajoivat erityisesti "rauhanjärjestöt", ulkoasiainministeriö ja presidentti Tarja Halonen.

Kotimaa

Puolustusvaliokunta on antanut lausunnon, jonka mukaan ”mikään nykyään käytössä oleva järjestelmä [ei] voi kokonaan korvata jalkaväkimiinoilla aikaan saatavaa suorituskykyä, erityisesti miinakauhua”. Lausunto liittyy kansalaisaloitteeseen, jossa jalkaväkimiinoja vaaditaan takaisin.

Valiokunta muistuttaa, ettei miinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta voi irtautua kriisitilanteessa ja aloittaa jalkaväkimiinojen tuotantoa. Irtisanoutuminen tulisi niin ikään voimaan vasta kuuden kuukauden eroilmoituksesta tai käynnissä olevan aseellisen konfliktin päättyessä.

Miinoilla on suuri merkitys etenkin suluttamisessa. Suluttamisella tarkoitetaan, että vihollisen etenemisreitit suljetaan esimerkiksi miinoittamalla tiet, tuhoamalla sillat tai räjäyttämällä kalliot teiden varsille. Tällöin etenevä vihollinen pakotetaan maastoon, jossa sen ylivoimasta ei ole apua.

Osa valiokunnan jäsenistä liputtaa avoimesti Ottawan sopimuksesta irtautumisen puolesta. ”Jalkaväkimiinojen sallimisella olisi ehdoton mahdollista hyökkääjää psykologisesti hidastava vaikutus”, sanoo esimerkiksi kokoomuksen Timo Heinonen yhdessä puoluetoverinsa, edustaja Jukka Kopran kanssa julkaisemassaan lausunnossa.

Suomi liittyi Ottawan sopimukseen virallisesti vuonna 2012. Suomessa henkilömiinakieltoa ajoivat erityisesti ”rauhanjärjestöt”, ulkoasiainministeriö ja presidentti Tarja Halonen. Puolustusministeriö taas vastusti sopimusta.

Lähde: Suomen Sotilas

Jalkaväkimiina Kotimaa Maanpuolustus Ottawan sopimus Sota Tarja Halonen

Keskustelu

22 kommenttia

Partisaani ei väitä eikä takaa, että kommenttien sisältämä tieto olisi virheetöntä tai täydellistä.

 • J.K.

  Vastaa

  Toivottavasti niitä ei tuhottu SETA:n Tavja Haloskan mieliksi, kuka luuli että Venäjä jatkaa rauhan levittämistä ihmisarvoillaan ja rauhanarmeijallansa. Ottawan sopimukseen liittyminen oli typeristä typerin teko ajatellen rajan pituutta ja faktaa, että ryssä ei ole Suomea unohtanut. Vihani ei ole lientynyt mihinkään vaan vuosien aikana vain kasvanut ja paljon.

  Eli toivotaan että jalkaväkimiinat ovat tallessa strategisine karttoineen. Ne oli sijoitettu aikalais-asiantuntijoiden mukaan hyvin Venäjän uhkaa silmälläpitäen.

 • Jupi

  Vastaa

  onneksi millään sopimuksella ole enää mitään väliä, varsinkaan sodan syttyessä

 • TT

  Vastaa

  Miinojen palautus ja tuntuva lisääminen on niitä harvoja asioita, joista voi olla yhtä mieltä Ukrainan sotapsykoosiin joutuneiden kanssa. Miinat ovat aito puolustusase ja sopivat erinomaisesti siihen puolustukselliseen sotilasdoktriiniin, jota Suomen armeija on aina noudattanut. Hyökkääjän elämä tehdään niin vaikeaksi, että kynnys tunkeutua tänne on huomattava. Miinat eivät kuitenkaan millään tavalla uhkaa Venäjän aluetta ja turvallisuusintressejä. Sen sijaan Nato/USA pitkäkantoisine hyökkäysaseineen onnistuu vain tehokkaasti provosoimaan iivanan meidän kimppuumme osana laajempaa suurvaltain välistä yhteenottoa. Miinoihinkin löytyy siten keinonsa, jos provosoidaan liikaa ja esiinnytään mahdollisesti suurvallan hyökkäyskärkenä. No, kunhan nyt saataisiin ensin ne miinat ja natoiltaisiin vähemmän.

 • Suttung

  Vastaa

  Eikö niiden miinojen pitäisi nyt olla jo siellä maiden rajalla? Luulin aina että siellä on aidattu alue, jonka välissä on miinoja. Kuka ne miinat sinne käy kaivamassa, kun sota alkaa? Silloinhan se on jo myöhäistä. Täysin naurettava ajatus, että sodassa on sääntöjä.

 • Puolueeton

  Vastaa

  Jos sota syttyy, mitä väliä on jollain sopimuksilla? Alkaako sotakin muka sopimuksella?
  Pitäisi muistaa vielä tervejärkisen Paasikien sanat, sodan syttyessä kaikki sopimukset raukeavat. Nyt johtajat ovat psykoosissa, jota levittävät kansalaisiinkin, ja miettivät miinasopimuksia, kun pitäisi miettiä rauhan säilymistä.

 • Kunnon rähinää

  Vastaa

  Voipas: napalmi, valkoinen fosfori ja rypälepommit. 

  Jalkaväkimiinat hidastavat rintamien liikkumista mutta eivät estä sitä. Ja toisaalta, onhan nykyisin jo niiden etsintään sopivia laitteita kehitetty. Enää ei tarvitse risua riiputtamalla edetä ja etsiä piilotettua lankaa.

  Hiilikuidustakin tehdyt kranaatit näkyvät, asikuidusta tehdyt eivät.

  • hh1488

   Vastaa

   onko nyt venäjällä tälläisiä huippu modernrja laitteit,jos edes vaihdelaatikon teko ei onnistu.

   • Kunnon rähinää

    Vastaa

    Kuules, T‑72:n vaihdelaatikkoa ei juuri mikään voita. Se on käytännössä ikuinen. Toisin on teräskytkimen kanssa jota liu-uttamalla saa sen viutiloksi. Samaa systeemiä käytetään dragstereissa mutta sielä kytkinlevyt vaihdetaan joka lähdön jälkeen.

    Pitää muistaa että toisen maailmansodan jälkeen Saksan upseeri ja tiedemiehet siirtoistutettiin itään ja länteen. Ja vain 17 jäi tuomiolle Nürnbergin oikeudenkäynteihin. Niin että saksalaiset sielä ovat keksintöjä tehneet ja kouluttaneet.

    Mitä Suomeen tulee niin pieniä on silakat koulukaloiks

   • Tehdäänkehitysmaayhdessä

    Vastaa

    Hienosta nimimerkistäsi riippumatta , on pakko kommentoida kysymysmerkin kera ? Millä valtioilla on huipputeknisiä laitteita pysäyttämään Venäjän hypersonic-ohjuksia ?

 • Kuuno

  Vastaa

  Suomi oli sitä paitsi yksi maailman ainoita maita, joka teki tarkat kartat, mihin miinat oli sijoitettu. Jalkaväkimiinathan aiheuttivat sen, että kun tehdään sulute esim. telamiinoista, niin jalkaväkimiinoilla ansoitetaan se niin, että se on mahdollisimman vaikea purkaa. Toki käytettiin pelkästään elävää vartenkin maastossa ja jne. Tuomiojakin kannatti oikein suu vaahdossa Tavjan kanssa tätä kieltoa. Tavja valitti, että hän joutuu niin vaikeaan asemaan, kun aina kysytään joko kirjoititte sen Ottawan sopimuksen. Suomen turvallisuudesta ei ollut v.……n väliä.

 • Lord Mystery

  Vastaa

  Vuonna 1991 Persianlahden sodassa Irakin miinat olivat tehokas ase, ja aiheuttivat suuren osan liittouman tappioista. Sen jälkeen alkoi propaganda jalkaväkimiinoja vastaan. Sattumaako? Tuskin, suuret maat eivät ole omista jalkaväkimiinoistaan luopuneet, ja ainoastaan pieniltä mailta on tehokas ase kielletty.

  ”Miina on köyhän atomipommi”, opetettiin muinoin Suomen armeijassa.

 • Jakke Jaakkola

  Vastaa

  Suomessa oli juurikin pitkälle kehitetty nämä jalkaväen kauhut eli lasikuitumiinat joita ei näe normaalilla raivausvälineistöllä, vaan tarvitaan erityinen laserskanneri joka piirtää kuvan maastosta ja sellaisen käyttö aktiivisessa sotatilanteessa ei ole kovinkaan mahdollista.

  Tomppeli Halonen ei ymmärtänyt mistään mitään ja liittyi Ottawan sopimukseen puhdasta idiotismiaan.

  Ukrainan konfliktista huolimatta ja siitä voi olla mitä mieltä tahansa, mutta miinat pitäisi ehdottomasti saada takaisin, miinat ovat 10 kertaa parempi ja hyödyllisempi pelote kuin NATO jäsenys. NATO jäsenyydellä pääsemme korkeintaan ydiniskun kohteeksi tai uudeksi Ukrainaksi.

  • Plääh

   Vastaa

   Halonen ajoi järjestelmällisesti Venäjän etua joka asiassa. Kuin SUomen Janukovitsh

   • Kallion myyrä

    Vastaa

    Tulee mieleen Otto-Ville Kuusisto ja Terijoki. Miksi me annamme näille vielä kaiken anteeksi?

 • Neula ja laakeri

  Vastaa

  Me eletään sitten merkillistä aikaa, sillä ”vesi on märkää” tasoisia totuuksia, siis itsestäänselvyyksiä pitää olla joka päivä toistelemassa ja hokemassa koska kaikille ei näköjään ITSESTÄÄNSELVYYDET OLE ITSESTÄÄNSELVYYKSIÄ. Muistan hyvin kuinka 1980- luvulla julkisuudessa keskustelunaiheita EI OLLEET miinakiellot, sukupuolihöpötykset, ja ylipäänsä mitkään tämän hullun aikakauden höpötykset, ja kaiken lisäksi aselupaa hakevaa suomalaista kohdeltiin ainakin meilläpäin ihmisenä.

 • Reiska

  Vastaa

  Ruotsikin liittyi sopimukseen, mutta oli ovelampi: miinojen sytytinosat ruuvattiin irti räjähdeosista ja varastoitiin erilleen toisistaan. Miinat oli siis virallisesti hävitetty, mutta ovat tarpeen vaatiessa helposti koottavissa uudelleen.

  • Miinavaara

   Vastaa

   Eiköhän Suomi ole tehnyt aivan saman asian, ”tuhottu” = poistettu miinojen juridinen luokittelu. Puolustusvoimissa tuskin on niin pässiä virkamiestä, että olisi oikeasti suostunut hävittämään kaikki miinat.

  • Ville

   Vastaa

   Ainakin meillä intissä kapiaisetkin vihjailivat vastaavaa. ”Niitä on niin paljon että voimme kylvää niitä kuin perunoita koko itärajan täyteen.”
   Toivottavasti eivät vain puhuneet lämpimikseen.

 • Kallion myyrä

  Vastaa

  Tollasen suomalaisen lehmän, joka on ollut kuutamosoudulla toveri Putinin kanssa sekä Kultarannalla että Nevalla, pitäisi syöttää skopolamiinia (totuusseerumia) ja kysellä hänen oman idolinsa, Stalinin opein, että mistähän kaikesta jännästä sinä saatanan maanpetturi olet juttua vääntänyt ton koko perkeleen kanssa?! Stalinhan sanoi, ettei ole syyttömiä. On vain huonosti kuulusteltuja. – On meillä ollut melkoinen as.tuntijalauma noitten kaikkien ryssän lipojien kerhossa ollut. Hirvee lauma kotiryssiä ja on niitä todella paljon vieläkin. Funtsikaa meidän ”demareita” viimeisen 80 vuoden ajalta. Ja koko ”vasemmisto.” Vittu, nää on kaikki kommareita ja saatanan ahneita ja rikkaitakin. Ja fihreät fasistit. RKP. Mikä vitun vitsi toi on koko puolue? No, olihan Stalininkin duumassa 600 juutalaista, tosin ”uskostaan luopuneita”. Funtsikaa vähän aikaa sit, kun Elisabeth Reen oli puolustusministeri!! Ja se Wallin! Vittu, nyt kyl vähä hävettää. No, onhan näitä koko Suomi täynnä, epänormaaleja ihmisiä. No, eiköhän nää jossain vaiheessa vähene.

 • X

  Vastaa

  Asiasta kolmanteen, onko Turkey antanut tai antamassa tankkeja Ukrainaan?

 • Lord Mystery

  Vastaa

  Toivottavasti Suomi on miinapelotteen säilyttänyt jollain kommervenkillä. Sodan lait sitovat vain sodan häviäjää, ja voittajilta ei kysytä, noudattivatko sodan sääntöjä ihan pilkun tarkasti.

 • Paavo Arhinmäkki

  Vastaa

  tavja halonen on historian huonoin presidentti.

 • Vastaa

  Kommentit julkaistaan viiveellä eivätkä näy heti.

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  Lue seuraavaksi