Simo Häyhä, valkoinen kuolema

Talvisota alkoi tasan 84 vuotta sitten, kun puna-armeija aloitti Suomen pommittamisen ja ylitti Suomen silloisen itärajan. Suomalaisen vastarinnan keulahahmoksi nostetaan usein Simo Häyhä, kaikkien aikojen paras tarkka-ampuja.

Historia

Minkä nuorena oppii, sen vanhana taitaa

Simo Häyhä syntyi 17. joulukuuta 1905 Rautjärvellä Karjalassa. Hän oli maanviljelijän poika, joka tottui kovaan työhön ja ankariin talviin. Häyhän perheessä kalastettiin ja metsästettiin ahkerasti, joka kehitti ääneti olemisen taitoa, tarkkuutta ja rautaisia hermoja.

Häyhä liittyi 17-vuotiaana Rautjärven Suojeluskuntaan, jossa hän pääsi toden teolla opettelemaan ampumista. Perusasiat kuten tähtäys, ampuma-asennon ottaminen, aseenkäsittely, hengitys ja jälkipito opetettiin perinpohjaisesti. Täten ei ole mikään ihme, että tarkkuuden lisäksi Häyhä tultiin tuntemaan mm. ilmiömäisestä aseenkäsittelytaidosta; laukauksen jälkeen hän kykeni uudelleenlataamaan ja ampumaan uudestaan hämmästyttävän nopeasti.

Reippaaseen SK-elämään kuului ammuntojen lisäksi myös urheilua kapteeni Pihkalan oppien mukaisesti; Häyhä osallistui tunnollisesti mm. juoksu- ja hiihtokilpailuihin. Erityisen paljon hän mieltyi pesäpalloon, jossa hänet tunnettiin ketteränä siepparina.

Suojeluskunta-tausta antoi Häyhälle erinomaiset eväät varusmiespalvelukseen, jonka hän suoritti Polkupyöräpataljoona 2:n ensimmäisessä komppaniassa vuonna 1925. Varsinaisen tarkka-ampujakoulutuksen Häyhä sai kuitenkin vasta vuoden 1938 kertausharjoituksissa.

Armeijasta Häyhä kotiutui korpraalina. Reservissä hän jatkoi oitis toimiaan Suojeluskunnassa. On tärkeää ymmärtää, että Häyhän kaltaisia legendoja ei tehdä yhdessä yössä, vaan kaikki taito on oltava valmiina ennen tositilanteita. Jo kauan ennen sotaa Häyhä kahmi SK-piirinmestaruuksia, sen minkä maanviljelykseltä ehti.

6./JR 34:ssä palvellut Häyhä sai tulikasteensa talvisodan ensimetreillä Hyrsylässä. Häyhällä ei ollut omaa ryhmää, vaan komppanianpäällikkö Juutilainen, ”Marokon kauhu”, otti Häyhän tarkka-ampujaksi.

Tyypillisesti Häyhä tiedusteli ja valmisteli tuliasemat illan pimeyden turvin jo ennen seuraavaa ”työpäivää”. Aseman etupuolisko jäädytettiin, jotta lumi ei pöllyä aseen lauetessa. Asemiin siirtyminen tapahtui niin ikään hämärän suojissa. Ja koska pakkasta oli jatkuvasti yli 30 astetta, oli Häyhälläkin useampi vaatekerta lumipuvun alla. Tarkenemista ei helpottanut sekään seikka, että tarkka-ampujat joutuvat tunnetusti makaamaan paikoillaan tuntikausia.

Aseenaan Häyhä käytti ”pystykorvana” tunnettua M/28-kivääriä, ilman kiikaritähtäintä.

Häyhä haavoittui vakavasti 6. maaliskuuta 1940, kun häneen osui vihollisen räjähtävä luoti, joka murskasi leukaluun. Häyhä palasi tajuihinsa vasta viikon päästä. Vammat vaativat lukuisia leikkauksia.

Häyhän tarkoista kaatomääristä kiistellään edelleen. Erityisesti suomalaisvihaajilla on tapana kuitata Häyhän lukemat sota-ajan propagandaksi. Kantakortin mukaan kaatoja kertyi kaikkiaan 542 kappaletta – miltei pataljoonan verran, päiväennätyksen ollessa 25 kappaletta. Kantakortinkin lukemassa kannattaa huomioida, että lukujen kirjaaminen aloitettiin vasta sen jälkeen, kun havaittiin, että Häyhä ampui päivästä toiseen yli kymmenen ryssää. Yksikään muu tarkka-ampuja ei ole yltänyt vastaaviin lukemiin.

Häyhä olisi halunnut osallistua myös jatkosotaan, mutta häntä ei päästetty rintamalle enää toista kertaa.

Häyhä jatkoi sotien jälkeen isiensä jäljissä vaatimatonta maanviljelijän elämää Ruokolahdella. Alueluovutuksissa hänen kotinsa jäi pari kilometriä uuden itärajan taakse. Elämä ei ollut muutenkaan helppoa, koska Suojeluskunta kiellettiin fasistisena järjestönä, ja suomalaiset kommunistit vainosivat Häyhää. Mutta saipa Häyhä välillä arvostustakin; muun muassa presidentti Kekkonen lyöttäytyi mukaan hirvimetsälle.

Häyhä siirtyi ajasta ikuisuuteen vuonna 2002 96-vuotiaana. Simo Häyhän hauta on Ruokolahden hautausmaalla.

Simo Häyhän tarina on esimerkki yhdestä miehestä, joka kykeni tekemään suuren eron vaikeissa olosuhteissa. Hänen poikkeuksellinen taitonsa ja rohkeutensa ovat innoittaneet antikommunisteja ympäri maailmaa, ja hän on edelleen symboli Suomen taistelusta itsenäisyytensä puolesta.

Historia Kotimaa Simo Häyhä Talvisota

Keskustelu

27 kommenttia

Partisaani ei väitä eikä takaa, että kommenttien sisältämä tieto olisi virheetöntä tai täydellistä.

 • pekka

  Vastaa

  On syytä muistaa erityisesti sitä tosiasiaa, että Häyhä oli suojeluskuntalainen ja harjoitteli jatkuvasti aseen käsittelyä ja ampumista, eli hän ei situnut kotona tieokoneen ääressä ja leikkinyt sotapelejä.

  Ilman Tahko Pihkalan ja eräiden muiden Vapaussotaamme osallistuneiden sankarien panosta Suojeluskunnassa emme olisi olleet vapaa maa niin kauan. Henkilökohtaisesti lopetin Itsenäisyyspäivän vieton vuoden 1994 6.12. jälkeen sillä silloin päättyi itsenäisyys EU:n liitymisopimuksen mukana ja meistä tuli yksi Eurostoliiton osatasavalta. Z‑sukupolvi ei tiedä mitään itsenäisyydestä, samoin Y.

  Täällä USA:n ihailijat eivät ymmärrä, että Ukraina valtiona oli vain vajaan vuoden olemassa 20-luvulla ja nykyinen Ukraina oli Stalinin erehdys. Lähes koko läntinen osa on entistä Puolaa, joten meillä suomalaisilla on ainoa yhteys Ukrainaan Talvisodassa tuhottu ukrainalainen 44.divisioona Raatteen tiellä.

  • Nimetön

   Vastaa

   Eihän Suomikaan ole tuolla putinistilogiikalla mikään oikea valtio. Itsenäistyimme vasta 1917 ja heti sen jälkeen oli täpärällä ettemme joutuneet osaksi Neukkulaa.

   • Nimetön

    Vastaa

    Suurvallan pienenä naapurina jos tekee mieli olla ”itsenäinen”, on politiikassa otettava huomioon ko. suurvallan turvallisuuden tarpeet. Tässä mielessä maailmassa ei ole ihan itsenäisiä valtioita. Ne valtiot, jotka eivät ymmärrä geopolitiikkaa, lakkaavat olemasta.

    Punainen kapina muuten oli suomalaisten kommunistien aikaan saannos. Ne halusivat olla osana juutalaisten junailemaa Neuvostoliittoa.

    • Nimetön

     Vastaa

     Ja taas puhut paskaa 😀 Punakapinan aikaan ei ollut vielä olemassakaan mitään Neuvostoliittoa. Mutta ei historia tai geopoliitikan ymmärrys ole putinistien vahvin osa-alue muutenkaan.

     • Plääh

      Puna-aate on jo 1700-luvulta saakka halunnut luoda juutalaisen kommunistisen maailmanlaajuisen valtion. 1905 jo demarit kantoivat plakaattia: ”Eläköön Vapaa Suomi ja Venäjä, jotka yhtyvät Pyhän Työn uudessa Valtakunnassa”

  • Konservatiivi

   Vastaa

   Jos aletaan miettiä mikä valtio on pisimpään ollut olemassa ja että vain sillä valtiolla olisi oikeus olla, niin edessä on loputon suo. Fakta on, että Venäjä tunnusti 90-luvulla Ukrainan itsenäiseksi valtioksi omine rajoineen. Nyt he ovat muuttaneet mielensä. Ei tällaista oikeasti voi tehdä. 

   Ukrainassa on kommunismin romahduksen jälkeen kasvanut kolmikymppisten sukupolvi, joille itsenäinen Ukraina on ainoa, mitä he tuntevat. 

   Viisainta olisi antaa ukrainalaisten olla. Enemmistö heistä haluaa suuntautua länteen ja suodaan se heille. Venäjällä ei ole mitään oikeutta puuttua suvereenin naapurimaan turvallisuuspoliittisiin ja liittoutumista koskeviin päätöksiin. Se pitää paikkansa niin Suomen kuin Ukrainankin kohdalla.

   • Putinisti

    Vastaa

    Joulukuussa 2021 Venäjä oli vaatinut USA:lta kirjalliset takuut, ettei ”ukrainaa” oteta Natoon (”7 kohtaa”). Aikaa vastaukseen oli annettu 30 päivää. Tähän USA ei suostunut.
    Se oli viimeinen mahdollisuus välttää sotaa. Nyt jonkun on itkettävä ja sitten suostua.

    Nyt ”ukrainan” pysymistä Naton ulkopuolella saavutetaan toisin keinoin. Näyttää siltä, että historialliset Novorossia ja Vähä-Venäjä (a.k.a. Malorossia) eli kaikki v. 1938 rajasta Itään palautetaan Venäjälle, maksoi mikä maksoi. Ja mahdollisesti maat ko. rajasta Länteen palautetaan Puolalle (Halitsia), Unkarille ja Romanialle. 

    P.S. Sitten seuraavaksi on ratkaistava ”Suwalki käytävän” kysymys, joka muuten on hämmästyttävän samankaltainen ns. ”Danzigin käytävän” kanssa.

    • Konservatiivi

     Vastaa

     Minusta oli ihan perusteltua, että USA ei vastannut tuollaiseen vaatimukseen. Ei kai etukäteen voi sulkea pois itsenäisen valtion liittymistä puolustusliittoon, jos se sitä toivoo. Ry**än kannattaisi miettiä tykönään sitä, miksi kaikki sen naapurimaat kokevat sen suureksi uhkaksi. Himppunen itsekritiikkiä ei olisi pahitteeksi.

     Minä uskon tässä käyvän niin, että Venäjä saa pitää Donetskin, Luhanskin ja Krimin. Rauha tehdään ja ennen kuin muste on paperissa ehtinyt kuivua, on muu osa Ukrainaa liittynyt NATOon ja/tai EU:iin. Mutta joka elää, se näkee.

     • Putinisti

      Kun USA ei antanut kirjallista vahvistusta, Moskovasta katsottuna ei ollut muuta vaihtoehtoa estää ”ukrainan” Nato-jäsenyyden kuin aloittamalla sotilaallisen erikoisoperaation. Se on sitä ”taistelun logiikkaa” © J.Stalin ilmaisun mukaan.

  • Nukkui yönsä poissa kotoa sodan jälkeen

   Vastaa

   Häyhällä oli oma siviilissä käyttämänsä kivääri sodassa.

  • Näin on näreet

   Vastaa

   Munat pystyssä ne tulivat Raatteen tielle. Koivet pystyssä ne lähti joukkohautaan, ja osa ruumiista jäi mätänemään seuraavana kesänä metsiin. Miksi Ukrainaa nyt niin ylistetään?

   • Plääh

    Vastaa

    Siksi, ku UKraina ei tullut, vaan alistetut nauvostototilaat juutalaisten politrukkien johtamina

 • p.grandell

  Vastaa

  tänään on vain naton-huo##a ja oman kansan pettureita, ihan maan korkeimmasta ###### saakka.

 • Nimetön

  Vastaa

  tuo kuvassa oleva naamioitu soturi ei ole Häyhä vaan joku tuntematon ruotsalainen

 • Flink wie Windhund

  Vastaa

  Eestissä on suojeluskunnat Suomessa vastaanottokeskukset, arvovalintoja molemmat.

 • Nimetön

  Vastaa

  Syvä kumarrus legendan tarinalle!

 • Konservatiivi

  Vastaa

  Häyhä oli poikkeuksellinen sotilas, kuin syntynyt ampumaan. Ja ovathan nuo määrät huomattavia: siinä jää kauas taakse ”American sniper”, eli Chris Kyle, josta on elokuvakin tehty. 

  On myös huomattavaa, että Häyhä piti huolta fysiikastaan. On vähän eri näköinen kaveri kuin nykyiset mäkkärisafkalla ja kaljalla itsensä paisuttaneet nettisoturit ja Meal Team Sixit. Fyysinen työ, tai muu treenaus, ja kohtuullinen ravitsemus ne vievät miehen liki sadan vuoden ikään. Itse me luomme vanhuutemme joka päivä niillä valinnoilla, joita teemme. 

  Kiitos ja kunnia veteraaneille ja erityisesti legendaariselle Häyhälle!

 • Kaikki on myyty

  Vastaa

  J.K.Paasikivi sanoi vuonna 1939, kun hänen neuvottelemansa sopimus ei kelvannut eduskunnalle, että ”Suomen kansa on tyhmä kansa”. Pirullisen NL:n kykyjä aliarvioitiin eikä ymmärretty ajoissa, että parempi suostua kuin itkeä ja suostua. Historian opetuksista valitettavasti ei opittu yhtään mitään. Edelleen aliarvioidaan suurvalta Venäjää, kielletään sen tarvitseman puskurivyöhykkeen ja sokeasti uskotaan, että NATO-homot ja neekerit pelastavat veraa nenästään kerjäilevan Suomen. Suomen kansan enemmistö ei ymmärrä, että Nato tarvitsee Suomea vain kulutustarvikkeena, tykinruokana ja maantieteellisesti sopivana asemana hyökkäykseen Pietaria ja Venäjän pohjoista laivastoa vastaan. Ei edes ymmärretä Suomen hyvin haavoittuvaista maantieteellista asemaa, sekä taloudellisesti että sotilaallisesti.
  Vaikka kuinka suuret saavutukset on yksittäisillä sotilailla (kuten Simo Häyhällä oli), niin häviö tulee jos strategisella tasolla tilannetta on arvioitu väärin. Se on luonnon laki sellainen, että jos strategisesti (geopoliittisesti) ajattelutapa on väärä, niin lopputulosta ei pelasta mikään yksittäisen sotilaan toiminta. Erityisesti modernin sodankäynnin aikana kun riittää pommittaa sähkönjakelukeskukset ja kaikki pysähtyy. Tai kun uhkaavassa tilanteessa Kaliningradin alueelta käsin katkaistaan Itämeren merenkulun ja ainoa yksiraiteinen rautatie Narvikista menee riikki – ja avot! – Suomi on kuseessa hiusrajaa myöten.

  • Nimetön

   Vastaa

   Tästä lähtien sinun onkin turha selittää, että Venäjä on jotenkin eri asia kuin Neuvostoliitto.

   • Putinisti

    Vastaa

    Juu, niille jotka eivät ymmärrä miten toimivat suurvallat – sitä eroa on ihan turha selittää.
    Muille kuitenkin kerron: suurvalta ei siedä, että välittömästi sen rajalla on kilpailevan suurvallan joukot eikä ole puskurivyöhykkeitä joka antaisi mahdollisuus torjua uhkan.
    Kaikki ne valtiot, jotka ovat suurvallan rajanaapurina, jotka liittyvät ko. suurvaltaa uhkaavaan sotilaalliseen liittoutumaan käytännössä leikkivät tulella. Sillä suurvalta ei siedä moista käytöstä omilla rajoilla, ja pitää sitä uhkana itselleen. Sellainen suurvallan käytös on täysin riippumaton yhteiskunnallisesta järjestyksestä. Suomalaiset vaan eivät ymmärtäneet (paitsi Paasikivi ja Mannerheim) että puskurivyöhykkeen olemassaolo on välttämätön jotta Suomi säilyisi hengissä suurvaltojen kovassa pelissä. Samankaltainen tilanne on nyt, mutta paljon vaarallisempi koska sotateknologiat ovat kehittyneet. Ennusteeni on ikävä: Nato-Suomi ei voi olla olemassa, suuret vaikeudet ovat edessäpäin jos Suomi ei järkiinny eikä poistu Natosta hyvän sään aikana eikä palaa takaisin pysyvään neutraaliteettiin. Maantiede määrää sen, eikä sille kukaan voi mitään, kuten Stalin sanoi kun Suomen ja NL:n neuvottelut päättyivät tuloksetta syksyllä 1939.

    • Nimetön

     Vastaa

     ”suurvalta ei siedä, että välittömästi sen rajalla on kilpailevan suurvallan joukot eikä ole puskurivyöhykkeitä joka antaisi mahdollisuus torjua uhkan.”

     Jepjep, Suomi ja Baltian maat olivat 1939 valtava uhka Neuvostoliitolle.

     • Putinisti

      Ilman Baltian maiden ja puolen Puolan miehittämistä Neuvostoliitto ei voisi hyökätä Saksan kimppuun. Hyökkäystä varten puskurivyöhykettä ei pitäisi olla, vaan hyökkäysasemat tulee viedä mahdollisimman lähelle vihollista. Puolustusta varten puskurivyöhyke pitää olla, ja miten leveämpi siten parempi. 

      Voi voi, et ymmärrä yksinkertaisia juttuja geopolitiikasta tai sotastrategiasta. On tosi surullista, että Suomen kansan enemmistö on aivan samanlainen. Ensin haluavat olla Naton ”keihäänkärkenä” ja hetken kuluttua ihmettelevät, miksi meitä kuritetaan niin ikävällä tavalla…
      Nyt Suomi viisaudessaan rikkoo Pariisin rauhansopimusta, joka kieltää Suomea omistamasta pommikoneet joilla pommilasti (mukaanlukien ydinpommi) on rungon sisällä, ja koskemasta atomiaseisiin millä tavalla tahansa. F‑35 kohdalla asian laita on nimenomaan sellainen, että pommit kuljetetaan rungon sisällä ja se voi kantaa atomiaseen. Heti kun ensimmäinen F‑35 siirtyy Suomeen, Venäjä voi vedota tähän ja purkaa rauhansopimuksen, jonka jälkeen teknisesti Suomi on sodassa Venäjän kanssa. Vaikka ei yhtäkään laukkausta olisi tehty, Suomen luottoluokitus tippuisi luokkaan D. Mitä sitten suuhun pannaan?

     • Nimetön

      Moi Leo! Miksi et käytä enää nimeäsi?

    • Fatwantarkistaja

     Vastaa

     Vai hyökkää ryssä Suomeen. Saanko teloittaa naapurin ryssän jo tänään? Kait julistamasi sotatila sen sallii?

     Tätä ei sitten kannata ottaa vakavissaan, koetan lähinnä esittää vastamielipiteen, suunnilleen yhtä typerän.

 • TT

  Vastaa

  USA:n värväämien sotilasmaahantunkeutujien nitistämisessä tuollainen kaveri olisi paikallaan. Siviilimatuja ei tarvitse ampua, vaan ne on kuskattava rajan yli sinne mistä ovat tulleetkin. Tehokkaista sotilasta ei ole hyötyä, jos kaikki sotketaan järjenvastaisella politiikalla. Esimerkiksi miksi itärajan matuja ei voida yksinkertaisesti käännyttää? Nyt rajat tarpeettomasti suljetaan ja hivuttaudutaan taas askel kohti sotatilaa. On vaikea innostua sotapropagandasta, kun tietää, että nyt kyseessä on Naton laajenemissota. Tämä puolestaan kytkeytyy osaksi USA:n sisäpolitiikan Trumpin vastaista Russiagate-kampanjaa tai tätä aiemmin sikäläisten neokonservatiivien USA:n (ja Israelin) ylivertaisuutta korostavia geopoliittisia suunnitelmia. Näistä on kuitenkin turha puhua niille, jotka romantisoivat sotaa ja sen yksityiskohtia.
  Häyhän tapaiset miehet toki toimivat sitten viimesijaisena lukkona sen jälkeen, kun poliitikot ovat kaiken sotkeneet. On kuitenkin kysyttävä, mistä nykypäivän häyhät sitten tempaistaan?

  • Plääh

   Vastaa

   Ahaa, poliitikot syyssä Talvisotaankin. Ei Stalin…

 • Neula ja laakeri

  Vastaa

  Tiettävästi ainoa Simo Häyhän haastattelu (tosin aika lyhyt haastattelu), joka on päätynyt ihan filmille löytyy tuolta: https://www.youtube.com/watch?v=saVBxJHZuTg noin 15:15 eteenpäin!

 • Vastaa

  Kommentit julkaistaan viiveellä eivätkä näy heti.

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  Lue seuraavaksi