Masennuslääkkeiden käyttäjät kertovat: apatiaa, seksuaalista haluttomuutta, näkö- ja tasapainohäiriöitä

Suomessa yli 400 000 ihmistä käyttää vuosittain masennuslääkkeitä. Lääkäreiden ratkaisut toimivat tulonsiirtona jättimäisille lääkefirmoille, joiden tarkoitus ei ole parantaa ihmisiä, vaan tehdä voittoa.

Hyvinvointi

MTV Uutiset kirjoittaa masennuslääkkeiden käyttäjien henkilökohtaisista kokemuksista masennuslääkkeiden uhrina. Merkittäviä haittoja kokeneet suomalaiset pitävät ongelmana, etteivät lääkärit kerro lääkkeiden mahdollisista sivuvaikutuksista.

Yksi haastatelluista kertoo saaneensa lihasnykinöitä jo ensimmäisestä tabletista. Haitat eivät jääneet tähän vaan oireita alkoi ilmetä lisää: apatiaa, seksuaalista haluttomuutta, näkö- ja tasapainohäiriöitä, kognitiivisten taitojen heikentymistä.

Ongelmat eivät hävinneet, vaikka lääkitys loppui. Itse asiassa ne ovat jopa pahenneet, hän kertoo. Edelleenkin pelkkä kaupassa käynti tuo haasteita.

”Olen ollut työkyvytön niistä päivistä asti”, mies sanoo. Hänelle määrättiin masennuslääkkeet alunperin virheellisesti tulkitun uniapnean vuoksi.

Toinen, jo 24 vuotta masennuslääkekoukussa ollut nainen, kertoo yrittäneensä monesti päästä irti lääkkeistä siinä onnistumatta. Lopettamisen yhteydessä iskevät ahdistus- ja paniikkioireet ja epämiellyttävät kiihottumistuntemukset genitaalialueilla ovat ajaneet hänet niin epätoivoisiksi, että ne pakottavat lopulta aloittamaan lääkkeen käytön uudestaan. Hänelle lääkekuuri määrättiin alunperin sairaudesta johtuvien suolisto-oireiden vuoksi, jotka tulkittiin masennukseksi.

Kolmas henkilö käytti lääkkeitä 15 vuoden ajan. Hän koki tunteidensa ja seksihalujensa latistuneen. Hän eli elämäänsä robottimaisesti kuin sumussa.

”Suoriudun tosi hyvin kaikesta, mutta mikään ei kosketa, hän kuvailee oloaan lääkityksen aikana. ”Se vie osan ihmisyyttä”, hän jatkaa.

Kun hän yritti lopettaa nopealla tahdilla masennuslääkkeiden käytön, iskivät säryt, huimaus sekä epätoivoiset raivo- ja itkukohtaukset hänet maahan. Lopulta vieroittautumiseen meni kaksi vuotta.

Valtava bisnes

Masennuslääkkeiden määräämisestä on tullut jo yleinen vitsi, sillä lääkärit yrittävät tuputtaa niitä jokaiselle, jolla sattuu olemaan paha mieli. Lääkäreiden ratkaisut toimivat tulonsiirtona jättimäisille lääkefirmoille, joiden tarkoitus ei ole parantaa ihmisiä, vaan tehdä voittoa.

Suomessa yli 400 000 ihmistä käyttää vuosittain masennuslääkkeitä. Tämä on inhimillisen tragedian lisäksi taakka veronmaksajille, sillä Kela-korvausten myötä rahaa toimitetaan jokaisen lääkkeettömänkin veronmaksajan taskusta ulkomaisille firmoille.

Jostain syystä valtio ei koe tarvetta puuttua epäkohtaan minkäänlaisilla keinoilla, kuten terveellisempään elämään kannustamisella, lääkeyhtiöiden lobbausta hankaloittamalla tai virheellisesti lääkkeitä määräävien lääkäreiden toimintaan puuttumalla.

Lähde: MTV Uutiset

Hyvinvointi Kapitalismi Kotimaa Lääketeollisuus Lobbaus Masennus Taloudellinen riisto Talous Tiede & luonto Veronmaksajat

Keskustelu

7 kommenttia

Partisaani ei väitä eikä takaa, että kommenttien sisältämä tieto olisi virheetöntä tai täydellistä.

 • Marho Rubio

  Vastaa

  Masennus ja skitsofrenia lääkkeiden yhteiskäyttäjä määrä nousee lähes miljoonaan todellisuudessa. Eräs ystäväni sanoi minulle että hän ei tiennyt SSRI lääkkeiden lopettamisen tuntuvan siltä kuin kuolisit… Scary shit my friends…

 • otto suni

  Vastaa

  Molemmat koulusurmaajat 2007 ja 2008 käyttivät mielialalääkkeitä eli SSRI-lääkitystä. Yhteiskunta on vaarallisella tiellä, hullut ja etniset ryhmät liikkuvat kaduillamme ja maanpetturit hallituksessa, pääpetturin kipapään johdolla vain juhlii kansainvälisissä tapahtumissa!

  Kansan henkinen kurjistuminen on vauhdissa ja voidaan todeta, sitä saa mitä tilaa, miksi äänestää yhtäkään nykyisistä puolueista?

 • Lääkkeet

  Vastaa

  Nuo lisäävät myös agressiivisuutta. Jotain kertoo se, että suurin osa kouluampujista on käyttänyt masennuslääkkeitä.

  • Suomen soturi

   Vastaa

   Kouluampujien kohdalla se ei kyllä johtunut lääkkeistä, vaan siitä että ne olivat vuosia olleet jatkuvan kiusankohteena. Aikansa kun ihminen on kiusattu, niin kyllä siinä jossain vaiheessa alkaa kehittymään itsesuojeluvaisto, vielä kun ihmisellä on muutenkin tarve olla kunnioitettu. Toisaalta onhan muutenkin ihan tutkittu juttu että kiusaaminen voi kanssa viedä ihmiseltä mielenterveyden. Miettii vielä että onhan meillä tässä maassa muutenkin itsemurhat ja koulu/työpaikkakiusaaminenkin ihan tilastojen kärkipäässä.

   Tältä Pekka Erik Auviseltahan oli itseasiassa jäänyt pikemminkin lääke ottamatta ja se joutui jonottamaan hoitoon pääsyäkin niin pitkään, että oli jo liian myöhäistä. Matti Saarella taas oli muutenkin vähän vaikeeta, saanut elämässään kokea paljon pettymyksiä ja ei tainnut pahemmin muutenkaan olla kavereita.

 • juha II

  Vastaa

  Elämä on AINA parempaa ilman minkäänlaisia lääkkeitä. Kun terveys on lääkepurkissa se ei ole koskaan sitä normaalia, vaikka ilman tuota ”purkkia” se olisi vielä laaduttomampaa. Lääkefirmojen ahneisiin verkkoihin ja niiden asiamiehinä toimivien lahjottujen lääkäreiden ”lääkerulettiin” – jos vain potilas kunnoltaan voi – on suhtauduttava terveellä epäluulolla. Se on ainakin tärkeää yritää saada lääkäriltä tietoja ja nk. ”omalääkäri” on aina paras – kuinka mahdolliset määrältään moninaiset lääkkeet ”suhtautuvat toisiinsa” etteivät ne ”riitele keskenään”: Mikä ei ole hyväksi vaan pahaksi. Sivuvaikutukset on selvitettävä ja eri lääkemerkkejä on kokeiltava mikä sopii juuri sille henkilölle parhaiten vähiten sivuvaikutuksia aiheuttaen. Toiselle tuo sama lääke- ja ‑merkki voi olla täysin jopa katastrofaalinen. Jo wanha vitsi on ollut verenpaine- ja sydänlääkkeiden hyväksi koettu lääkemerkki, joka on pelittänyt. Vaihtaminen toiseen merkkiin ja huonompaan vain siksi, että lääkärin luona sitten viime näkemän on ”vieraillut” yli-sliipattu lääke-edustaja!

 • Seppo Lehto

  Vastaa

  Kyrpä lakkaa toimimasta muuna kuin kusivehkeenä, kertoi muutama vuosi sitten eräs varhaiseläkettä hakenut työtapaturman ja aspestikeuhkon takia, jolle kelahakemusta varten piti olla määrättynä ko masennuslääkettä. Voi vittu, steriloida yritetään varttuneet miehet. Heitti viikon jälkeen ko pillerit roskiin ja antoi eläkehakemuksen olla.
  Joten järki käteen. Nussimalla maailma paranee ei pillereitä popsimalla.

  Seppo Lehto Suursuomalainen humanisti
  Eduskuntavaaliehdokas valkoinen Suomi

 • Ilmari

  Vastaa

  Miksi jotkut kokevat näiden lääkkeiden käytön ongelmalliseksi? Jos ominpäin lopettaa lääkkeiden käytön, totta kai siitä voi tulla ongelmia.

 • Vastaa

  Kommentit julkaistaan viiveellä eivätkä näy heti.

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  Lue seuraavaksi