Yli kymmenen suomalaista kuolee tupakan vuoksi päivittäin

Arkipäiväinen rappioilmiö niittää satoaan joka päivä.

Hyvinvointi

Syöpäjärjestöjen mukaan suomalaisista aikuisista 11 prosenttia tupakoi, ja lähes viisi tuhatta suomalaista kuolee vuosittain tupakan aiheuttamiin sairauksiin.

Terveyskirjaston mukaan joka kolmas syöpäkuolema on tupakan aiheuttama, ja joka viides sydän- ja verenkiertoelinten sairaus aiheutuu tupakoinnista.

Keskimäärin tupakointi lyhentää elämää kahdeksan vuotta, ja vuodessa tupakkasairauksien hoitoon käytetään Terveyskirjaston mukaan vähintään yhden keskussairaalan työpanos.

Tupakoinnin lopettaminen ei ole koskaan liian myöhäistä

”Poltatko paljon tupakkaa? Jos poltat, niin koita vähentää tai parempi että lopetat kokonaan. Vahingoittamalla terveyttäsi takaat vain sen, että lisäät ylikansallisen suurteollisuuden kannattavuutta. Vielä tulee olemaan aikoja, jolloin sinun pitää liikkua nopeasti ja ne jotka pitävät kiinni hinkuvasti hengittävän dinosauruksen elämäntavasta, maksavat siitä kovan hinnan!”

-Derek Holland, Poliittinen sotilas (1984)

Tupakoinnin lopettaminen madaltaa syöpäriskiä olennaisesti ja edesauttaa hyvinvointia vielä vanhemmallakin iällä. Terveysseikkojen lisäksi on lukemattomia syitä, miksi kansallismielisten tulee viipymättä lopettaa tupakka- ja nikotiinituotteiden käyttö.

Tapa on paitsi äärimmäisen epäedustavan näköistä, myöskään kansainväliset tupakkayhtiöt eivät ole tunnettuja kansallismielisestä arvomaailmastaan tai kestävästä ympäristöpolitiikasta, joten niiden rahoittamiselle ei ole perusteita.

Lopettaja säästää pitkän pennin, jonka voi sijoittaa esimerkiksi kansallismieliseen järjestötoimintaan tai uusiin urheiluvälineisiin.

Lähteet: Terveyskirjasto, Syöpäjärjestöt, Ilta-Sanomat

Elämäntavat Hyvinvointi Kotimaa Rappiokulttuuri Riippuvuudet Talous Terveys Tupakka Tupakkayhtiöt Yhteiskunta

Keskustelu

8 kommenttia

Partisaani ei väitä eikä takaa, että kommenttien sisältämä tieto olisi virheetöntä tai täydellistä.

 • GLGL

  Vastaa

  11% on yllättävän suuri luku.
  Sauhuttelu (ja pössyttely) kannattaa lopettaa, jos vain pystyy.
  Ryhdikkään suomenmielisen imagoon ei sovi rööki. On parempi jättää se nuhjuisten marksistien tunnusmerkiksi. Mutta, jos ei kykene tai halua lopettaa, niin ryhdikkyyden voi osoittaa myös huomaavaisella tupakointikäytöksellä.

 • K.Lehto

  Vastaa

  Tämähän on pandemia. Pitäisi olla sellainen seuranta, jossa näkyisi montako tupakoijaa jokaisessa maassa on päivittäin, ja moniko vastaanottaa hoitoa ja moniko tupakointia elämässään harraastanut kuolee.

 • K.Lehto

  Vastaa

  Niin, ja kaasunaamarit kaikille äkkiä pakollisiksi, jotta passiivinen tupakansavu ei tartu.

 • Nimetön

  Vastaa

  Vertailun vuoksi voisi mainita moniko suomalainen kuolee päivässä koronaan liittyen. Itse en tiedä joten laittakaa joku tänne..

 • Patriootti

  Vastaa

  Eiku nykyään se on korona mihin kuollaan oli muuuu syy mikä tahansa😎

 • Neurologi Nykänen

  Vastaa

  Tupakoinnin lopettaminen ei tosiaan ole koskaan liian myöhäistä, tämä on totta. Terveyden koheneminen ja taloudelliset hyödyt alkavat välittömästi lopettamisen seurauksena ihan riippumatta siitä, kuinka kauan on polttanut tai minkä ikäinen on.

  Tupakoinnin haitat terveydelle ovat paljon suuremmat kuin tupakoija osaa kuvitella ennen kuin on lopettanut, jolloin totuus rupeaa selviämään jo viikoissa ja muutaman vuoden kuluttua lopettamisesta on kokonaiskuva hahmottunut jo niin, että voi vain hämmästellä sitä tuhoa, minkä aikaansaadakseen on aiemmin maksanut.

  Nikotiini on keskushermostovaikutteinen huume, eikä yhdenkään isänmaallisen suomalaisen soisi olevan narkomaani; vihervasemmisto hoitaa meillä kyllä ne hommat ihan kiitettävästi.

  Terveys on kuitenkin hyvän elämän perusta, joten sitä kannattaa vaalia.

 • Että näin

  Vastaa

  Sitä ei käy kiistäminen etteikö tupakka edesauttaisi syöpien ja hengityselinsairauksien syntyyn, mutta se ei kuitenkaan yksinään aiheuta esim. keuhkosyöpää.
  On selviö että kun henkeen vedetään tasaiseen tahtiin aineita jotka eivät keuhkoon saati elimistöön kuulu, on sillä seuraukset.
  Kun vastapainoksi otetaan toinen päihde eli alkoholi, on sen negatiiviset vaikutukset huomattavasti suuremmat niin sosiaalisesti kuin kansantaloudellisesti kuin tupakan, tupakanpoltossa pääasialliset vaikutukset kohdistuvat yksilöön kun alkoholissa taasen yksilön lisäksi ympäristöön.
  Alkoholisteja ymmärretään tappiin saakka ja heidän varjonsa seuraa jälkipolviakin ”alkoholistigeenin” muodossa ja monasti alkoholi on silta kovempiin päihteisiin.
  Kun kysytään, montako miessurmaa, ajoneuvolla yliajoa, itsemurhaa, raiskausta, ilki-ja väkivallantekoa, sisäelinsairautta (maksa-/haimakirroosi etc.), henkilökohtaista konkurssia on tupakka aiheuttanut?
  En tätä sano puolustaakseni tupakointia, vaan asettaakseni sen verrokiksi vaietun ja ”ymmärretyn” ongelman kanssa, joka rasittaa yhteiskuntaa huomattavasti kovemmalla laskulla.
  Myöskään tupakoinnin lopettamista ei ole tehty helpoksi ja tupakkayhtiöt käärivät myös tällä rahaa, valmistaessaan nikotiini”korvikkeita” jotka sisältävät nikotiinia, eli samaa ainetta joka on riippuvuuden aiheuttanut.
  Kaikille ei myöskään ns. nappiperustaiset ”vieroitushoidot” toimi syystä tai toisesta.
  En myöskään käsitä nyt alkanutta poliitikkojen nuuskapropagandaa, joidenkin mielestä se pitäisi laillistaa suomessa (kuten kannabis, joka ei tupakkaa kummempi ole), joku lobbaa kovalla draivilla tätä asiaa. Tähän ei ”terveys”instanssit ole ottaneet juurikaan kantaa, vai onko huuli-ja suusyöpä (jotka ovat nyt harvinaisia) tuleva trendi, eli sairauksien kautta haetaan vastustus?
  Terveydestä ei voida tänä päivänä puhua,vaikkei tupakoisi tai joisi etanolia, siitä pitävät kyllä elintarviketeollisuus ja muut huolen.
  Hiemankaan terveellisempi elämä sitten on tehty sen verran kalliiksi että etenkään tuloluokan alapäässä olevat eivät siihen kykene, vaan ilman valinnan vaihtoehtoa on tyydyttävä prosessoituun ”ruokaan”, epäterveellisiin elinoloihin (kaupunki, kerrostalot, palvelut) yms. mikä suoraan kumuloituu psyykkeen kautta terveyteen.
  Tähänhän vasemmistolainen ajattelumalli pyrkiikin, on vain suuri alaluokka joka palvelee hyvin marginaalisen eliitin korkeaa elintasoa, maaorjuus modernilla mallilla.

 • AnnaL

  Vastaa

  Yksi tupakka sisältää muun muassa ammoniakkia, butaania , DDT:tä, häkää ja metanolia. Miksi ihmeessä kukaan haluaisi hengittää näitä ainesosia sisäänsä? DDT on esim hyönteismyrkky, butaani puolestaan sytytysnestettä.

 • Vastaa

  Kommentit julkaistaan viiveellä eivätkä näy heti.

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  Lue seuraavaksi