Tutkimus: Vapettaminen saattaa kutistaa kiveksiä ja vähentää siittiöiden määrää

Sähkötupakoinnilla on jo tutkittu olevan lukuisia terveyshaittoja, vaikka se mielletäänkin perinteistä tupakointia vähemmän haitalliseksi.

Rappiokulttuuri

Sähkötupakoinnista eli vapettamisesta on tullut viime vuosina suosittua erityisesti nuorten keskuudessa. Tuoreen turkkilaistutkimuksen mukaan sähkötupakointi saattaa kutistaa miesten kiveksiä ja vähentää sperman määrää sekä halukkuutta.

Tutkimusta varten tutkijat mittasivat urosrottien kivesten koon sekä sperman laadun ennen ja jälkeen tupakansavulle altistamisen.

Rottien vertailuryhmässä, jota ei ollut altistettu millekään nikotiinituotteelle, siittiöiden määrä oli 98,5 miljoonaa millilitrassa. Sähkötupakan höyrylle altistetuilla rotilla siittiöiden määrä oli 95,1 miljoonaa millilitrassa ja tupakan savulle altistetuilla rotilla 89 miljoonaa per millilitra.

Tutkimuksen mukaan sähkötupakan höyry voi lisätä oksidatiivista stressiä ja muuttaa kivesten muotoa ja rakennetta. Eniten kivekset kuitenkin kutistuivat tupakoijilla.

Myös vuonna 2020 julkaistussa tanskalaistutkimuksessa sähkötupakointi yhdistettiin pienentyneeseen siittiöiden määrään miehillä.

Lähde: MTV

Hyvinvointi Kansanterveys Rappiokulttuuri Tiede & luonto Tupakka Vape

Keskustelu

6 kommenttia

Partisaani ei väitä eikä takaa, että kommenttien sisältämä tieto olisi virheetöntä tai täydellistä.

 • Auringonkuningas

  Vastaa

  Siitiöiden määrää saatta vähentää myös liian kireiden alushousujen pitäminen ja koronarokote. Mutta joo eipä vapettaminen varmaan mitään erityisen terveellistä ole. 50 eri nestettä sekotetaan kiinassa yhteen ja sitä nestettä sä hengität syvälle keuhkoihin pitäs tyhmemmälläkin jo aivot vähä raksuttaa.

 • Observer

  Vastaa

  Ehkä se on tätä evoluutiota ettei tyhmyys lisääntyisi niin paljon.

 • Että näin

  Vastaa

  Puhumattakaan popkornikeuhkoista, joita vapettaminen ja sen nesteessä olevat kemikaalit aiheuttavat.
  Noiden höyrynesteiden koostumusta ei taida olla vielä kunnolla tutkittu, etenkään silloin kun ne höyrystetään lämmöllä/ kemiallinen prosessi keuhkojen limakalvojen pinnalla.
  Yrittänyt kannustaa nuoria jotka eivät polta, olla kokeilematta tai aloittamatta ja jos ovat aloittaneet, niin tupakoinnin lopettamista.
  Ei tupakka, vape tai nuuska ole tarkoitettu ihmiskehoon lainkaan, kuten ei etanolikaan.
  Helpompi olla elämänsä ilman kuin yrittää rimpuilla eroon 40 vuoden sauhuttelun jälkeen.

 • Niksapussi

  Vastaa

  Mitenhän on nikotiinipussien laita? Itse vaihdoin röökistä niihin.

 • Pekka is pest

  Vastaa

  ” liian kireiden alushousujen pitäminen”

  Tuo on asia, joka on sapettanut pitkään. Vaatekauppojen sisäänostajat ovat luultavasti pääsääntöisesti naisia, sillä alushousuosastoilla on tarjolla vain miesstrippareiden työvaatetusta. Lääkäriliiton ja THL:n pitäisi puuttua tähän kansanterveyteen negatiivisesti vaikuttavaan tuotevalikoiman vinoutumaan.

  Siittiöiden määrän vähenemiseen vaikuttaa eniten YLE:n puheohjelmat.

 • Ehkä muutakin

  Vastaa

  Hmm… Kuinkahan paljon niitä olisikaan jos olisin pitänyt boxereita koko elämäni. Mutta munablockkareillakin on tullut siitettyä useampi lapsi. Joten kai siihen muutkin asiat vaikuttavat kuin pelkät kalsarit.

 • Vastaa

  Kommentit julkaistaan viiveellä eivätkä näy heti.

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  Lue seuraavaksi