Facebookin tekoäly luokitteli afrikkalaisia apinoiksi

Vastaavia kohuja on sattunut aiemminkin, sillä tietokoneita ei ole osattu vielä kouluttaa poliittisesti tarpeeksi korrekteiksi.

Viihde

”Rasistinen” tekoäly riivaa jälleen globaaleja teknologiakorporaatioita. Tällä kertaa tekoälykohun uhriksi valikoitui juutalaisen Mark Zuckerbergin yksityinen tiedustelupalvelu Facebook.

Facebook joutui hankalaan asemaan, kun yhtiön tekoäly luokitteli mustia miehiä sisältäneen videon ”apinavideoksi”. ”Tämä oli selvästi virhe, jota ei voi hyväksyä”, Facebook kommentoi asiaa medialle.

Vastaavia kohuja on sattunut aiemminkin, sillä tietokoneita ei ole osattu vielä kouluttaa poliittisesti tarpeeksi korrekteiksi.

Esimerkiksi Google joutui pyytelemään mustilta anteeksi vuonna 2015, kun yhtiön sovellus luokitteli mustan rodun edustajia gorilloiksi. Tuolloin Googlen pr-siipi kertoi olleensa asiasta ”kauhuissaan”.

Lähde: Digitoday

Afrikkalaiset Apinat Facebook Google Gorillat Mark Zuckerberg Musta rotu Rasismi Rotu Rotuerot Sionismi Teknologia Tekoäly Tiede & luonto Tietokoneet Viihde

Keskustelu

21 kommenttia

Partisaani ei väitä eikä takaa, että kommenttien sisältämä tieto olisi virheetöntä tai täydellistä.

 • Teknik

  Vastaa

  Tekoäly näyttää karulla tavalla joillekin todellisuuden. Yksi vastaava tapaus oli muistaakseni juuri Googlen tekoäly, joka laitettiin tekemään erilaisia tilastoja tai analysoimaan kasvojen piirteistä ihmisten ominaisuuksia. Kun sitten kuvia luokiteltiin tekoälyn avulla, oli se analysoinut että tummaihoiset on suurimmaksi osaksi rikollisia.
  Tätä sitten tutkittiin ja selvisi, että syynä oli USAn rikostilastot ja verkossa olevat kuvalliset etsintäkuulutukset. Sanomattakin selvää, että todettiin ettei tätä projektia voinut jatkaa, koska ainut ratkaisu olisi ollut poistaa tämä data tai syöttää vastapainona väärää dataa. Tekoäly kun ei osaa poliittisesti ja korrektisti vääristää tuloksia ja tilastoja tarvittaessa.

 • Ristus notta

  Vastaa

  Kun kuvaa tarkkaan katsoo niin eron voi juuri ja juuri havaita

 • Lord Mystery

  Vastaa

  Mustilta afrikkalaisilta puuttuu Afrikan ulkopuolisessa väestössä olevat neandertalinihmisiltä perityt geenit. Mustien afrikkalaisten ja Afrikan ulkopuolisten rotujen ero geeneissä voi olla jopa 4%. 

  Simpanssien ja ihmisen välinen ero geeneissä on eräitten mukaan 1,6%, joskin sellainenkin luku kuin 4% on esitetty. 

  Jos 1,6%-4% ero riittää tekemään ihmisestä ihmisen ja simpanssista eläimen, on mahdollista, että mustat afrikkalaiset ovat homo sapiens-lajin alalaji tai kokonaan oma lajinsa, eivätkä samaa lajia Afrikan ulkopuolella kehittyneitten ihmisten kanssa.

  Mahdollisesti suvakistit ovat oikeassa: ihmisrotuja ei ole vaan nykyään eri rotuina pidetyt kansanryhmät ovat homo sapiens-lajin kokonaan eri alalajeja. 

  Eli tekoäly havaitsi, että mustat eivät olleet ihmisiä ja koska toimi tietojensa varassa, se määritteli mustat apinoiksi, koska ei muutakaan keksinyt.

 • Nationalisti

  Vastaa

  Käyttäytyminenkin on samalla tasolla… Tässä tapauksessa tekoäly vain kertoo totuuden, jonka vallanpitäjät pyrkivät kiistämään.

 • Nimetön

  Vastaa

  Asia on helposti ratkaistavissa, muutetaan algoritmejä siten että oli apina tai afrikkalainen kädellinen niin luokitellaan ne ihmisiksi, asia tuskin loukkaa gorilloita.

 • Ukki Väinämöinen

  Vastaa

  Anteeksipyyntö olisi pitänyt osoittaa apinoille moisen loukkauksen takia, apinat ovat viattomia luontokappaleita.

 • Anonyymi

  Vastaa

  Tekoäly on huomattavasti ihmisiä älykkäämpi. Näitä on paljon. Jotkut Googlen tekemät tekoälychatbotit kehittivät oman kielen ja alkoivat kommunikoimaan keskenään, joten projekti lopetettiin. Monet tekoälyt ovat ylistäneet Adolf Hitleriä ja kansallissosialismia. Jotkut tekoälyt ovat pitäneet ihmisiä suurimpana uhkana maapallolle. Tekoäly onkin upea mahdollisuus tehdä maailmasta paljon parempi paikka.

 • jj.t

  Vastaa

  samanlainen itsehillintähän,noilla apinoilla on.ja myös laumakäyttyminen.

 • jj.t

  Vastaa

  samanlainen itsehillintähän,noilla apinoilla on.ja myös laumakäyttyminen.

 • R R

  Vastaa

  Tuo kuvassa etusijalla oleva karvaton apina on erittäin huvittavan näköinen.

 • Julli

  Vastaa

  Faktat ovat välillä karuja, vaikka vihervassarit yrittävät niitä toisin selittää. 👌

 • Nimetön

  Vastaa

  apinoitahan noi on

 • Ohisalo ja Haavisto tuhoavat Suomen

  Vastaa

  Niissä on jonkin muun kädellisen dna:ta. Ja vähän neandertalina, tullut euraasialaisten mukana Afrikkaan. Tuo lord mysteryn näkemys neekeristä alalajina on varteenotettava. Kyllähän niiden käytös kertoo paljon.

 • Ohisalo ja Haavisto tuhoavat Suomen

  Vastaa
 • Ohisalo ja Haavisto tuhoavat Suomen

  Vastaa

  Lord mystery. Alalajeja ne onkin, valkosen alalajin rotuja ovat pohjonen, balttilainen, dinaarinen jne.

  • Haavisto tuhoaa Helsingin

   Vastaa

   erään näkemyksen mukaan on myös alarotuja, kuten savolaiset, pohjalaisett ja jne

 • pzkw

  Vastaa

  Linkitin tän uutisen kaverille ja sieltä vastaus: ”Vituttaa tuo rinnastus. Apina on niin paljon viisaampi ja fiksumman näköinen.” Itse toki samaa mieltä myöskin.

 • Vastaa

  Kommentit julkaistaan viiveellä eivätkä näy heti.

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  Lue seuraavaksi