Helsingin Sanomien vaalikone jäi kiinni vaalivaikuttamisesta – Pyrkivät vaikenemaan ”virheen”

"Vastuulliseen journalismiin sitoutunut" HS on talven aikana panikoinut vaalivaikuttamisesta, mutta syyllistyi siihen nyt itse. HS:n uskottavuutta syö myös se, ettei se ole ensimmäistä kertaa samalla tavalla vaikuttamassa vaaleihin: Lehti teki saman tempun edellisissä eduskuntavaaleissa 2019.

Poliittiset viholliset

Helsingin Sanomien vaalikoneeseen oli sisällytetty yksityiskohta, joka täyttää vaalivaikuttamisen kriteerit. Helsingin Sanomat on ollut kova moralisoija, mitä tulee vaalivaikuttamiseen.

Vaalikone suosi ehdokkaita, jotka kannattavat viime aikojen kuuminta aihetta eli transujen poliittista agendaa. Koneesta paljastui ”vika”, joka pudotti yhden kysymyksen perusteella ehdokkaan kokonaissopivuutta jopa yli 25 prosenttia. ”Sattumalta” kysymys koski ”sukupuolten moninaisuuden huomioimista”, eli käytännössä kaikkein eniten konservatiiveilla korostuvaa arvokysymystä.

Kokoomuksen Jocka Träsbacka havaitsi vaalivaikuttamisen ja kirjoittaakin asiasta blogissaan:

”Olen saanut parin päivän aikana useita huolestuneita yhteydenottoja siitä, että Helsingin Sanomien vaalikone ei ole tarjonnut minua sopivimmaksi ehdokkaaksi, vaikka lähes kaikki ehdokkaan mielipiteet ja vastaukset ovat olleet samat kuin vaalikoneen tehneen äänestäjän. Kun yhä useampi tuttu hämmästeli samaa ilmiötä, päätin ryhtyä selvittämään asiaa ja toden totta havainto pitää kuin pitääkin paikkansa. Hesarin vaalikoneessa on virhe.

Luonnollisesti tiedän mitä olen itse vaalikoneeseen ehdokkaana vastannut, joten ryhdyin kokeilemaan miten Hesarin vaalikone käyttäytyi. Antaessani äänestäjän roolissa vaalikoneeseen kaikissa kysymyksissä samat vastaukset kuin olin ehdokkaana syöttänyt, oli sopivuus ehdokkaaseen täydet 100 prosenttia. Sitten ryhdyin testaamaan konetta siten, että vastasin yhtä vastausta lukuunottamatta kaikissa samoin kuin ehdokkaana. Arvelin, että näin joukosta löytyisi mahdollisesti väärään tulokseen johtava kysymys.

Ja sellainen myös löytyi.

Normaalisti vastausten erotessa ehdokkaan vastauksista vain yhdessä kysymyksessä ja siinäkin vain yhdellä pykälällä, on ehdokkaan sopivuus lopputuloksissa yli 99 prosenttia. Sitten lopulta huomasin, että eräs kysymyksistä muodosti tähän hyvin hämmentävän poikkeuksen. Helsingin Sanomien toimituksellisen linjan tuntien ei ehkä yllättänyt, että tuloksia vääristävä kysymys liittyy sukupuoleen ja kuuluu ’Sukupuolten moninaisuus pitäisi ottaa huomioon Suomessa nykyistä paremmin’. ”

Myös muut ovat tehneet havaintoja koneen epäluotettavuudesta. Esimerkiksi Päivi Räsänen ei saanut itse itseään 20 sopivimman ehdokkaan joukkoon.

Helsingin Sanomat väittää sittemmin korjanneen sisäänrakennetun tahallisen vääristymän aiheuttajan, mutta asiaa ei ole vielä saatu luotettavasti tarkastettua. Lehden mukaan kyseessä oli ”virhe”, joka nyt vain sattui osumaan tulikuuman kysymyksen kohdalle. Lehti valehtelee pikku-uutisessa, jolle ei annettu lainkaan käytännön näkyvyyttä:

”Helsingin Sanomien vaalikoneen algoritmissa havaittiin virhe, jossa yksi arvokysymys laskettiin tuloksiin kahteen kertaan. Se siis sai tuloslaskennassa liikaa painoarvoa. Virhe on nyt korjattu.”

HS:n uskottavuutta asiassa syö myös se, ettei se ole ensimmäistä kertaa samalla tavalla vaikuttamassa vaaleihin. Lehti teki saman tempun edellisissä eduskuntavaaleissa 2019. Tuolloin HS-vaalikone oli viritetty feministien hyväksi ja perussuomalaisten tappioksi, ja yhtiö joutui julkisuuden paineen takia silloinkin muuttamaan vaalikonettaan.

2019 puikoissa oli sama HS-toimituspäällikkö Esa Mäkinen, joka nytkin on jälleen kohun keskiössä.

Lähde: Suomen Uutiset

Esa Mäkinen Helsingin Sanomat Ironia Kaksinaismoralismi Kotimaa Poliittiset viholliset Politiikka Teknologia Uutiset Vaalivaikuttaminen Yhteiskunta

Keskustelu

22 kommenttia

Partisaani ei väitä eikä takaa, että kommenttien sisältämä tieto olisi virheetöntä tai täydellistä.

  • Trent

    Vastaa

    Tulee jännät vaalit. Uskon PS:n keräävän ääniä 40–50-luvuilla syntyneiltä. 60–70-lukulaisetkin varmasti ovat melkoisen ”rasistisia”, mutta nuorilla – ensi kertaa äänestävilläkin – taitaa se käytännön kokemus neekereistä ja muista olla negatiivinen kouluista (ja työpaikoista). Vanhemmat ihmiset ja eläkeläiset taas ovat nähneet näitä importoituja tulevaisuuden toivoja notkumassa kaduilla pitkin päivää toimettomina ja täten ovat ymmärtäneet niiden haitat. Tappelevat myös samoista eläkerahoista heidän kanssaan! Vanhoja ei rasistin leima kiinnosta. Nuoret myös uskaltavat olla mitä mieltä tahtovat, mikä on hienoa.

    Itse äänestän varmaankin Sinimustaa liittoa. VKK taitaa olla vain joku vitsi sen ympärillä ja sisällä pyörivästä porukasta päätellen: Shalom Hirvisaari, Ilkka Tiainen jne.

    • society

      Vastaa

      Sinimusta Liike*

      • Topi

        Vastaa

        Sinimusta liike, ei Liike. Ei olla Amerikassa eikä missään muussakaan anglokulttuurin maassa.

      • Ryhmäkuri

        Vastaa

        En oikein ymmärrä näitä lausuntoja. Persut on Kokoomuksen farmiliiga ja SiniMustat viher-vasemmiston. Ainakin mitä tulee toimintaa, lausuntoihin ja vaalikoneeseen.

        • Nimetön

          Vastaa

          Onko Sinimustilla ja Vihreillä kovinkin yhteneväiset näkemykset esim. väestöpolitiikasta ja EU:sta?
          Niin, jos nyt lukisit ensin hieman enemmän.

  • Hyysäri vastuuseen

    Vastaa

    Pystyisikö tästä nostamaan minkäänlaista oikeusjuttua?

    Kyllä ainakin minun mielestäni tässä mennään jo laittomuuksiin kun aletaan tarkoituksellisesti sensuroimaan tiettyjä puolueita ja heidän ehdokkaitaan.

    Ihan samalla tavalla jos minä menisin ulkona potkimaan vasemmiston vaalimainokset irti telineistä, minut tuomittaisiin välittömästi vähintään sakkohin ja se jopa lukee niissä telineissä jotenkin näin että ”vaalimainosten turmeleminen on rikos”

    Ja kun tämän on tosiaan jo tapahtunut kerran aiemminkin.

    • Minä

      Vastaa

      Tuollaista nyt on tapahtunut iät ja ajat: olin itse ehdokkaana vuonna 2014. Silloin Yle ei maininnut puolueiden listauksessa puoluettani lainkaan (eikä luonnollisesti sen ehdokkaita) vaalipaivänä. Meidät oli täysin pois sensuroitu.

      • Nimetön

        Vastaa

        Oliko kyseessä IPU?

  • X

    Vastaa

    Leipää ja sirkushuveja, transusekoilijat hoitaa pelleosuuden. Kakaroita on helppo ohjailla pellen rooliin, ”hyvät tyypit” ohjailemassa.

  • Vaalikoneet on roskaa

    Vastaa

    mä en edes viitsi tehdä enää noita vaalikoneita.

    • Heikki Salama

      Vastaa

      Jossakin vaalikoneessa sain sellaisen tulevaisuuden nenäni eteen että Kok. oli muutaman prosenttiyksikön lähempänä minun ajatuksiani kuin SML. Että sillä lailla…

  • p.grandell

    Vastaa

    hs on sionistien hapettama oksennus,

  • Puolueeton

    Vastaa

    Vain typerys tutkii vaalikoneita löytääkseen sopivan äänikohteen. Ehdokkaiden vastauksia tulee tutkia ajatuksen kanssa. Ehdokas tietenkin vastailee kysymyksiin saadaakseen mahdollisimman paljon ääniä. Voi olla joku harva rehellinen ehdokas, jonka ajatteleva kyllä voi huomata. Näin ei kuitenkaan tapahdu enemmistön osalta.
    Siksipä ehdokkaista pitäisi olla riittävä elämän kuvaus IQ lukuineen.

  • A

    Vastaa

    Vaalivaikuttamista tapahtuu *vain* vaalivuonna? LGBTQP-lobbaus ei taianomaisesti pääty kun kesäkuu vaihtuu heinäkuuhun.

  • Ismo Meinander

    Vastaa

    Testailin mielenkiinnolla eilen vaalikoneita. Kun kysymykset itsessään ovat jo johdattelevia ja niissä oletetaan tiettyjä asioita itsestäänselvyydeksi, eikä oikeastaan juuri yhtään todella olennaista asiaa kysytty vaan ne koskivat jotain tietulleja tai työnantajan ja työntekijän välisiä suhteita niin totesin sen minkä jo tiesin: täyttä roskaa ja johdattelevia kysymyksiä. Esim. NATO ‑kysymys oli aseteltu muistaakseni muotoon ”Suomen tulee liittyä Natoon myös ilman Ruotsia” eikä kysymystä liittymättömyydestä edes esitetty. Eipä muuten jostain syystä myöskään löytynyt Sinimustia yhdestäkään vaalikoneesta; se nyt oli jo kyllä arvattavissa, että SML yritetään vaieta kuoliaaksi valtamediassa. Harmillista, että Kaakkois-Suomen vaalipiirissä ei ole mahdollista äänestää sinimustia.

    • Nimetön

      Vastaa

      Onhan meillä Juuso Heijari

      • Ismo

        Vastaa

        Kotisivuilla ei ehdokkaita näy Kaakkois-Suomessa ja varmistin asian myös Kaakkois-Suomen vastuuhenkilöltä. Onkohan tässä joku sekaannus? Jos Heijari on ehdokkaana, ääni lähtee sinne.

      • Nimetön

        Vastaa

        Ehdolla Uudenmaan vaalipiirissä.

    • TT

      Vastaa

      Vuoden 2019 vaalikoneissa kysyttiin NATOsta ja vain vähemmistö kansanedustajista oli silloin liittymisen kannalla. Tämä heijasteli mielipidekyselyjen mukaan kansan yleistä mielipidettä, joka oli Suomessa selkeän NATO-vastainen. Vuonna 2023 jäsenyys on sitten jo ”itsestäänselvyys”. Tämä on siis sitä demokratiaa. Media ja sen taustapirut päättävät ja ohjelmoivat kansalaiset äänestämään oikein.

  • Pertti

    Vastaa

    Vaalikoneen mark-up:sta löytyy tägi ”page_author”:”Juho Salminen HS”.

    Siinäkö siis henkilö, joka ”vahingossa” konffasi vaalikoneen laskemaan jotakin ”kahteen kertaan” (huoh!)? (Tämä on kysymys, ei väite).

    Olisiko mahdollisesti kyse osaamisvajeesta, vaiko pahansuopaisuudesta, vaiko orjamoraalista?

  • Tom

    Vastaa

    puoluekurin takia ei kannata antaa ääntään millekään vanhalle puolueelle. Käytännössä vaihtoehdot ovat siis VKK, Vapauden liitto ja toivon mukaan myös Totuuspuolue saadaan pikaisesti puoluerekisteriin!
    Sinimustat taitavat olla enemmän protestiäänien kalastajia kuin oikeiden ja tarpeellisten asioiden eteenpäin viejiä?

  • Ossi Tiihonen

    Vastaa

    HS vaalikoneessa on myös selvääkin selvempi vääristely, jota HS ei suostu korjaamaan. Kävimme tästä kirjeenvaihtoa HS päätöimittaja Laura Saarikosken kanssa. Sopivimpien puolueiden listassa näytetään kolme sopivinta puoluetta ja sitten kuusi suurinta. Jos siis puolue on esim. neljänneksi sopivin, niin se ei näy ollenkaan. HS vaalikoneessa on myös muita ’virheitä’.

    Keskustelussa oli mukana myös OM vaalijohtaja Arto Jääskeläinen. OM kieltäytyy tekemästä asialle mitään, vaikka kyseessä on selvääkin selvempi pienten tai uusien puolueiden syrjintä, joka on erikseen kriminalisoitu laissa.

    Ossi Tiihonen
    puheenjohtaja
    Vapauden liitto r.p.

  • Vastaa

    Kommentit julkaistaan viiveellä eivätkä näy heti.

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

    Lue seuraavaksi