Packalén Partisaanille ”vihapuheen” vastaisesta yhtiöstään: ”En tee tällä tiliä!”

Packalénia ei ole erotettu perussuomalaisista, vaikka hän tekee Utopian kautta rahaa isänmaallisiin suomalaisiin kohdistuvalla mielipidevainolla.

Poliittiset viholliset

Tom Packalén on entinen poliisi.

Partisaanin toimitus otti yhteyttä perussuomalaiseen kansanedustaja Tom Packaléniin, joka on ollut viime päivinä otsikoissa oikeusministeriön ”vihapuheen vastaisen” hankkeen vuoksi. Packalénin Utopia Analytics ‑niminen startup tekee yhteistyötä Sanna Marinin hallituksen kanssa sensuroidakseen verkossa esiintyvää ”väärinajattelua”.

Uutisoimme Utopian ja oikeusministeriön yhteishankkeesta jo viime viikolla. Ministeriön tiedotteen mukaan projektissa ”saatua tietoa vihapuheen yleisyydestä käytetään vihapuheen vastaisessa työssä”. Kyse ei siis ole neutraalista verkkokirjoitteluun kohdistuvasta tutkimuksesta vaan aktiivisesta ”työstä vihapuhetta vastaan”.

Packalén on Utopian hallituksen puheenjohtaja sekä yhtiön toiseksi suurin omistaja. Hän on myös toiminut aiemmin toimitusjohtajan sijaisena. Packalénia ei ole erotettu perussuomalaisista, vaikka hän tekee Utopian kautta rahaa isänmaallisiin suomalaisiin kohdistuvalla mielipidevainolla.

Vihapuhekonsulttina Britannian parlamentissa

Utopiaa syytettiin kaverikapitalismista ja korruptiosta jo viime keväänä, kun yritys oli yksi Business Finlandin avokätisten 100 000 euron koronatukipakettien saajista.

Kun hallituksen kanssa yhteistyötä tekevän kansanedustajan startup saa ilmaista rahaa veronmaksajilta, syntyy helposti epäilys siitä, että vallanpitäjät jakavat keskenään Suomen kansalle kuuluvia varoja. Samalla monet aidosti suomalaista yhteiskuntaa hyödyttäneet pk-yritykset jäivät kokonaan ilman valtiollista apua.

Business Finland perusteli kiistanalaista päätöstään muun muassa seuraavin sanoin: 

Utopia Analyticsin kehittämä tekoälymoderaattori huolehtii nettikeskustelujen asianmukaisuudesta: se valvoo esimerkiksi uutiskommentteja, verkon kauppapaikkoja ja pelien chat-huoneita – – Asiat ovat edenneet nopeasti: kesällä 2019 Utopia Analytics kutsuttiin Britannian parlamenttiin viralliseen kuulemiseen kertomaan, miten vihapuheen moderointia voidaan tehdä nykyisellä teknologialla. Saman vuoden lokakuussa yritys osallistui suureen valeuutisten ja disinformaation torjuntaan pureutuvaan kansainväliseen tilaisuuteen Irlannin parlamentissa.

Partisaani haastatteli Packalénia

Partisaani soitti Packalénille selvittääkseen, näkeekö hän itse Utopian toiminnassa riskejä. Tahdoimme erityisesti kuulla kansanedustajan näkemyksen siitä, miten Utopian ja oikeusministeriön vihapuhejahti on linjassa perussuomalaisen puolueen tavoitteiden kanssa.

Packalénia koko aihe vaikutti kiusaannuttavan. Hän on Utopian hallituksen puheenjohtaja sekä antanut yhtiön nimissä lukuisia haastatteluita valtamedialle. Haastattelun aikana hän väitti kuitenkin toistuvasti olevansa epätietoinen vihapuhehankkeen yksityiskohdista. Kansanedustaja olisi halunnut, että kysymykset olisi esitetty hänen sijaan Utopian toimitusjohtajalle.

Packalén aloitti väistelyn jo alussa, kun kysyimme, miten yhteishanke oikeusministeriön kanssa sai alkunsa. ”Sitä pitää kysyä toimitusjohtajalta, mä en tiedä”, hän kommentoi. Haastattelu jatkui niukkasanaisesti ja poliitikoille ominaisen kiemurtelun sävyttämänä.

Millaisilla tekniikoilla Utopia pyrkii torjumaan vihapuhetta verkossa?

– Utopia on teknologiatoimittaja ja partneri, teknisistä asioista kannattaa kysyä toimitusjohtajalta.

Oikeusministeriön mukaan ”vihapuheen” sensurointi parantaa sananvapauden tilaa Suomessa. Mitä mieltä olette tästä logiikasta?

– On ainakin hyvä selvittää, mitä vihapuhetermillä tarkoitetaan, tämä on tutkimushanke, mutta kysy lisää toimitusjohtajalta. Mutta ylipäätään on hyvä saada tietopohjainen analyysi siitä, mitä netissä tapahtuu.

Puolueenne puheenjohtaja Jussi Halla-aho on saanut vihapuhetuomion. Olisivatko Utopian työkalut voineet estää Halla-ahon islaminvastaisten viestien leviämisen verkossa?

– En pysty kommentoimaan, tässä on monta tasoa, jonkun pitäisi määritellä mitä vihapuhe on, eihän mikään yritys määrittele mitä vihapuhe on sinällään. Wordilla voi kirjoittaa vihapuhetta tai hyvää puhetta, mutta ei Word sitä määrittele.

Monet puoluetoverisi pelkäävät Utopian rajoittavan heidän sananvapauttaan. Mitä terveisiä sinulla on heille?

– En, en, en… Kysymys on vain työkalusta. Mikä on sallittua ja mikä ei, on ihan eri kysymys. Jossain se raja sallitun ja ei-sallitun välillä menee, kiihotuslaistakin löytyy siihen pykälä.

Kuulut maahanmuuttokriittiseen puolueeseen, mutta silti teet vihervasemmistolaisen hallituksen kanssa rahaa maahanmuuttokriitikoita vainoamalla. Eikö tämä ole loukkaus äänestäjiä kohtaan?

– En ole millään tavalla vainoamassa… En itse asiassa tee tiliä Utopia-osakkuudella, työllistän kyllä ihmisiä…

Partisaani tarkasti faktat

Packalén siis väitti toimitukselle, ettei hän tee rahaa Utopia-osakkuudellaan. Lisäksi hän väitti, että Utopian ja oikeusministeriön hanke perustuu neutraaliin tutkimukseen eikä aktiiviseen toimintaan ”vihapuhetta” vastaan. Partisaani tarkasti faktat.

Jälkimmäinen väite on helppo kumota lukemalla oikeusministeriön tiedotteen osa, jota siteerasimme jo artikkelin alussa: ”Saatua tietoa vihapuheen yleisyydestä käytetään vihapuheen vastaisessa työssä.” Hanke ei siis perustu objektiiviseen tutkimukseen vaan poliittiseen ”työhön” vihervasemmistolaisen hallituksen määrittelemissä raameissa.

Entä tekeekö Packalén tiliä osakkuudellaan? Utopia on tyypillinen startup, jonka tulos on toistaiseksi ollut joka vuosi negatiivinen. Tämän vuoksi sillä ei lain mukaan ole oikeutta maksaa osinkoja omistajilleen. Mikään Utopian sivuilla ei kuitenkaan viittaa siihen, että kyseessä olisi hyväntekeväisyysyhteisö.

Kun Utopian tulos kääntyy plussalle (mitä yhteishankkeet hallituksen kanssa edesauttavat), tulee omistajien tilipäivä varmuudella koittamaan joko osinkojen tai yrityskauppojen kautta. Kansanedustaja puhui siis ”muunneltua totuutta”. Packalénin hätävalheet toimitukselle osoittavat, että hän itsekin häpeää selkärangatonta toimintaansa.

Lähteet: Taloussanomat, Iltalehti, Business Finland

Business Finland Hallitus Internet Jussi Halla-aho Kotimaa Kulttuurimarxismi Mielipiteenvapaus Oikeusministeriö Perussuomalaiset Poliisivaltio Poliittinen vaino Poliittiset viholliset Politiikka PolPo Rappiokulttuuri Rikos Sananvapaus Sananvastuu Sanna Marin Sensuuri Talous Teknologia Tom Packalén Utopia Analytics Valeoppositio Vihapuhe Yhteiskunta

Keskustelu

16 kommenttia

Partisaani ei väitä eikä takaa, että kommenttien sisältämä tieto olisi virheetöntä tai täydellistä.

 • Seppo Lehto Tampere

  Vastaa

  ”Häpeästä” 😉 siitä ei kukaan ko tapainen piittaa, nauravat vain. Joten sen varaan ei pidä laskea.

  Seppo Lehto kuntavaaliehdokas valkoinen vaihtoehto Tampereen kuntavaaleissa 2021
  https://Valkoinen-vaihtoehto.blogspot.com

 • Tapani

  Vastaa

  Miksi Jussi ei potki tällaista äijää pihalle Perussuomalaisista kun hän kerran potki etnotkin.
  Kyllähän tämä Troijan hevonen on vahingollisempi Perussuomalaisille kuin 100 etnoa yhteensä.

  Ehkä packalenin kannattaisikin siirtyä ”terroristijärjestö vihreisiin” niin olisi ainakin omiensa seurassa?

  • Anonyymi

   Vastaa

   Valeoppositiopuolue PS eli Perussionistit ovat täynnä Packalenin kaltaisia matoja.

 • jupi

  Vastaa

  olen jostain syystä aina pitänyt kyseistä miestä turhan liberaaliksi ollakseen ns. ainoassa isossa isänmaallisessa puolueessa. Hoida Halla-aho nopeasti toi jannu pois alta. Ehkä joku muu puolue ottaa vastaan.
  Toki hän on siinä oikeassa, että heidän tuote on pelkkä työkalu, jota voidaan soveltaa moneen, myös asialliseen, sisällönseurantaan. Mutta kun PS edustaja, ja vihapuhe mainittu, niin ei sovi samaan pöytään. Ei jatkoon.

 • Joku rivipersu jostain

  Vastaa

  Taas oma puolue puukottaa selkään äänestäjiään..

 • Delecour

  Vastaa

  Facebook-profiilissaan Packalen mainitse ennen Utopian ‑firmansa yhtenä työpaikkanaan. Nykyisin ei löydy enää mitään liittyen tuohon firmaan. Pyrkii peittelemään.

 • Tuomas Mäkinen

  Vastaa

  Rahan tekeminen.

  Ajatteleekohan Packalén, että kannattava ja rehellinen yritystoiminta on jotenkin pahasta
  – ja sitten puolustautuu sillä, että juuri hänen harjoittamansa yritystoiminta ole kannattavaa.

  Packalén’in yrityksen tuotteiden ainoat ostajat ovat valtioita.
  – Voiko mikään valtio toimia väärin, epäeettisesti tai tyrannimaisesti omia kansalaisiaan kohtaan, jos se noudattaa kaikkia itse säätämiään lakeja.

  Yleisemmällä tasolla.
  – Meillä ei oikein ymmärretä, ainakaan poliittisella tasolla, että
  yrityksen maksamat palkat ovat osa sen voittoa.

  Lopultakin kyse on uudesta normaalista:
  – Mikään liiketoiminta ei ole mahdollista ilman valtion antamaa lupaa.
  – Yksikään pankki ei anna lainaa tai edes avaa tiliä firmalle, jolla ei ole paikallisen elinkeinopiirin antamaa myönteistä poliittista lausuntoa liiketoiminnan laadusta.

 • Päivi H

  Vastaa

  Jos Packalén’in liiketoiminta on tarpeellista valtiolle, niin miksi valtio ei sitten itse perusta 100% omistamaansa firmaa tekemään valtiolle kuuluvia tarpeellisia tehtäviä tai, jos haluaa noudattaa lakia (hah!)
  – perusta valtion virastoa suorittamaan noita „kansallisen turvallisuuden kannalta olennaisia tehtäviä?

  Ja vastaan itse:
  – Packalén’ille annetut tehtävät ovat sellaisia, jotka valtion suorittamana ovat laittomia.
  – Kansainvälinen malli.
  – Google, Facebook ym firmat tekevät samaa bisnestä: suorittavat sensuuria maata hallitsevan eliitin, johon Trump ei kuulu, käskystä ja lukuun.
  – Valtion suorittama Facebookin harjoittama sensuuri olisi laitonta.

  Kyseessä on eräänlainen informaatio-aikakauden „rahanpesu“, informaation pesu.
  – Valtio käyttää alihankkijoita silloin, kun sen suorittamat tehtävät olisivat muutoin laittomia.

  Toisekseen Packalén’in firman tehtävänä on siirtää valtiolta saamiaan rahoja erilaisten alihankintaketjujen kautta „parempiin taskuihin“.
  – Luuleeko kukaan, että vihreä hallitus lähettäisi rahaa mihinkään, jos siitä ei olisi mitään hyötyä aatteelle, rahaa puolueen kassaan, virkoja „poliittisesti valveutuneille“ henkilöille tai mainitse mikä tahansa korruption muoto, niin kyllä käy!

 • Nationalisti

  Vastaa

  Nyt oli hyvä artikkeli Partisaanilta.
  Käsittämätöntä munattomuutta packalénilta, ettei edes kommentoi sen enempää, vaikka on varsin hyvin tietoinen minkälainen projekti on kyseessä.
  Onhan tuo ironista, että Persu ja kommunistihallitus pelaa samaan pussiin.

 • juha.

  Vastaa

  Kuuluu samaan ”talliin” kuin eräs ”herkkähipiäinen donna”!

 • Ensa no Kuka

  Vastaa

  Ei tee tiliä? Ihan siis ilmaiseksi ja vapaaehtoisesti on mukana luomassa kansalaisten valvontajärjestelmiä.

 • Ensa no Kuka

  Vastaa

  Ei tee tilä? Siis ihan korvauksetta on mukana kehittämässä kansalaisten kyttäysjärjestelmiä.

 • Fatwantarkistaja

  Vastaa

  Vihapuhetta on sitten kaikki tuotettu puhe. Myös kommareiden höpinät. Kivahan se on ottaa vassarikansanedustajalta kuukauden palkkio pois, kun koen tulleeni loukatuksi. Ai hitto tästä tulee hauskaa! Meinaan laki ei ole vain väärinajattelijoille, ei tässä Neuvostoliitossa vielä olla. Eikä tulla olemaankaan, kun saatte niin paljon silmillenne omaa saastaanne. Totalitarismi on hankala toteuttaa demokraattisesti. Näin luulen.

 • Nationalisti

  Vastaa

  Nyt Packalén uhriutuu twitterissä:
  https://mobile.twitter.com/retvonen

  Kyllä on säälittävä hahmo, järjestäen nämä Persut vaikuttavat olevan selkärangattomia lurjuksia, jotka eivät todellakaan puolusta suomalaista sananvapautta, eikä Suomen kansaa.

 • Neurologi Nykänen

  Vastaa

  Packalén on jo pitkään tunnettu moraalittomuudestaan ja harmaalla vyöhykkeellä estottomasti toimimisestaan, paitsi tietenkin häntä äänestävien keskuudessa ja tämän kaverin bisneksissä on vähän isommasta kuviosta kyse kuin poliittisesti epäkorrektista twiittailuista, joka lienee se valtamedian toimittajien nykyään kaikkein tärkeimmäksi uutisoimisen arvoiseksi asiaksi kokema toiminta maailmassa.

 • Jones

  Vastaa

  Mutta uskaltaako Packalén puuttua tähän vihapuheeseen?
  Intiaaneista kirjoitetaan mormoonien kirjassa näin:

  1. Nefi 12: 23
  Ja tapahtui, että minä näin, että heidän vaivuttuaan epäuskoon heistä tuli tumma ja inhottava ja saastainen kansa, täynnä joutilaisuutta ja kaikenlaisia iljetyksiä.

  2. Nefi 1: 17
  Murhe on painanut sydäntäni kerran toisensa jälkeen, sillä olen pelännyt, että teidän sydämenne paatumuksen tähden Herra, teidän Jumalanne, kävisi teidän kimppuunne vihansa täyteydessä, niin että teidät erotettaisiin pois ja hävitettäisiin iäksi.
  https://ylilauta.org/yhteiskunta/93623033#no94160407

  Ei siis ihme, että intiaanit ovat häätäneet juutalaiset pois jostakin kylästä, sillä kyllä intiaanit tietävät mitä on mormoonien uskonto.
  https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000002757734.html

 • Vastaa

  Kommentit julkaistaan viiveellä eivätkä näy heti.

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  Lue seuraavaksi