Marinin hallitus ja Tom Packalén kehittävät tekoälyä kitkemään ”väärinajattelua” verkossa

Ministeriön tiedotteen mukaan ”seurannassa saatua tietoa vihapuheen yleisyydestä käytetään vihapuheen vastaisessa työssä”.

Poliittiset viholliset

päivitetty

Tom Packalénia ei ole erotettu perussuomalaisista, vaikka hän tekee rahaa isänmaallisiin suomalaisiin kohdistuvalla mielipidevainolla.

Sanna Marinin hallitus pyrkii lisäämään Internet-sensuuria kehittämällä tekoälyä ”vihapuheen” haravoimiseksi verkossa. Hankkeen toteuttaa oikeusministeriö yhteistyössä Utopia Analytics ‑yhtiön kanssa. Yhtiön hallituksen puheenjohtaja on perussuomalainen kansanedustaja Tom Packalén.

Oikeusministeriö tahtoo muun muassa selvittää, kuinka tehokkaasti tekoäly voi havaita väärinajattelua ”verkon eri kanavissa”. Hankkeen nimi on Tiedolla vihaa vastaan.

”Oikeusministeriön hankkeessa tutkija määrittää yhdessä ministeriön asiantuntijoiden kanssa sen, millaiset viestit tulkitaan vihapuheeksi tässä seurannassa. Tutkijan tuottaman datan perusteella Utopia opettaa tekoälyn löytämään verkosta määrittelyn mukaisen vihapuheen”, hallituksen tiedotteessa todetaan.

Vallanpitäjiä suojeltava

Ministeriön tiedotteen mukaan ”seurannassa saatua tietoa vihapuheen yleisyydestä käytetään vihapuheen vastaisessa työssä”. Hankkeella pyritään torjumaan ”vihapuheen” aiheuttamaa ”turvattomuuden tunteen lisääntymistä ja väkivaltaa”. Syystä tai toisesta hallitus ei ole käynnistänyt ensimmäistäkään hanketta maahanmuuton synnyttämän turvattomuuden tai väkivallan kitkemiseksi.

Ministeriö käyttää orwellilaisia argumentteja väittäen, että suomalaisten ”sananvapaus” voi ”kaventua”, jos väärinajattelua ei kyetä kitkemään nykyistä tehokkaammin verkosta. Hankepäällikkö Milla Aaltonen kommentoi Valtiolla-julkaisussa, että projektin päätavoitteita on PolPon (poliittinen poliisi) virkamiesten ja muiden vallanpitäjien suojeleminen kansalaiskritiikiltä.

”Esimerkiksi niin kutsuttu maalittaminen eli ammattilaisiin, kuten poliiseihin, tuomareihin ja journalisteihin, kohdistuva järjestelmällinen häirintä on lisääntynyt huomattavasti”, Aaltonen toteaa ja painottaa, että Tiedolla vihaa vastaan ‑hanke pyrkii ratkaisemaan tämän ”ongelman”.

Lähteet: Oikeusministeriö, Valtiolla

Hallitus Internet Kotimaa Mielipiteenvapaus Milla Aaltonen Oikeusministeriö Perussuomalaiset Poliisivaltio Poliittinen vaino Poliittiset viholliset Politiikka PolPo Rappiokulttuuri Sananvapaus Sanna Marin Sensuuri Teknologia Tom Packalén Utopia Analytics Valeoppositio Vihapuhe Yhteiskunta

Keskustelu

16 kommenttia

Partisaani ei väitä eikä takaa, että kommenttien sisältämä tieto olisi virheetöntä tai täydellistä.

 • Mielivaltaako?

  Vastaa

  Mitenkä nomo ja/tai se tekoäly määrittää ”vihapuheen”? Siitähän ei ole virallista määritelmää.

  Paras tähänastisista määritelmistä mitä olen kuullut on se että ”kuulija vihastuu kuulemastaan puheesta”. Tätä määritelmää käytettäessä olisi eduskunnan- ja politikkojen puheet vihapuhetta sillä aina joku niistä vihastuu. Erikseen tämänhetkisiä ministereitä mainitsematta.

  On abstraktia ruveta seuraamaan ja kitkemään jotain joka on täysin jokaisen valtaapitävän mielikuvituksen vallassa. Eikös sellaista kutsuta mielivallaksi?

 • Nationalisti

  Vastaa

  Perussuomalaiset oli hallituksessa 2015, kun ”ajatusrikoslakeja” kiristettiin, joten ei yllätä, että Persuedustaja on mukana tällaisissa hankkeissa ilomielin.
  Hallituksen toiminta kertoo lähinnä siitä, että heitä pelottaa, sillä yhä useampi suomalainen ei enää katso hyvällä tätä läpimätää ”demokratiaa”.

 • Seppo

  Vastaa

  Sehän on vain hyvä, että persu vahtii projektia.

  • HenkkaR

   Vastaa

   Tämä.

   Vaikka tällaisia asioita on syytäkin katsoa kriittisesti, niin täytyy muistaa myös reaalipolitiikka. Jos Manna Sarinin hallitus päättää hankkia vihapuheanalysaattorit, niin ne hankkisivat ne suvakkifirmoilta jos eivät persufirmat moisia toimittaisi. On siis vain hyvä että tuo raha menee persufirmalle suvakkifirman sijaan. Bisneksen tekeminen tilanteessa vakiosuuruiselta markkinakentältä kun ei tarkoita sitä että ajaisi bisnekseen liittyvää politiikkaa.

   Ja rahavirran lisäksi joskus on hyvä päästä ”soluttautumaan” poliittisen vihollisen piireihin, vaikkahan laitebisneksien avulla.

   • Anu Palosaari

    Vastaa

    Siis ihan oikeasti uskot persujen vilpittömyyteen tässä? Vaikka loora huhtasaari on uhonnut olevansa Israelin asialla ja kertonut ajavansa pvl-kieltoa ja osittaista ”sananvapautta”?

 • Aappa

  Vastaa

  Kuulostaa pahalta. Marinista toki tuleekin ensimmäisenä mieleen robotti, ja persuistakin näköjään löytyy sananvapauden vihaajia.

  • Plääh

   Vastaa

   Persupuolue on taistellut sananvapautta vastaan 10 vuotta. Se on Kd:n ohella sionistisin puolue Suomessa

 • Tepi

  Vastaa

  Osaako tämä robotti kaikkia kieliä vai pelkästään suomea?

  • Aappa

   Vastaa

   Linkkien mukaan kyseinen tekoälysovellus etsii suomenkielistä ”vihapuhetta”, kohteena (”rasistiset”) kansalaisjärjestöt.

 • goyim

  Vastaa

  kontrooloitu oppositio niinkuin halla ahot ym muut! juutalaiset sylikoiria!! Säälittäviä maanpettureita!!

 • ensa no kuka

  Vastaa

  ”Ministeriö käyttää orwellilaisia argumentteja väittäen, että suomalaisten ”sananvapaus” voi ”kaventua”, jos väärinajattelua ei kyetä kitkemään nykyistä tehokkaammin verkosta.”

  Siis aikovat kaventaa sananvapautta, jos suomalaiset eivät vapaaehtoisesti osaa olla ilmaisematta ministeriön mielestä vääriä ajatuksia.

  Verbi ”voida” on avain ministeriön ajatteluun. Sama kuin jos joku pysäyttäisi kadulla ja sanoisi, että terveytesi ”voi” heikentyä ellet heti luovuta lompakkoasi ja kerro luottokortin tunnuslukua”.

  Hälyttävää, että ministeriön ”tutkija” yhdessä ”työryhmän” kanssa määrittää mikä on väärää, kiellettävää ja julkisuudesta poistettavaa ajattelua. Käytännössä tutkija kertoo, mitä kielletään ja työryhmän jäsenet myötäilevät kilpaillen keskenään, miten sensuuria voitaisiin kiristää tutkijan ehdottamaa enemmän. 

  Tällaiset asiat tulisi päättää eduskunnassa ja mieluiten kansanäänestyksessä. 

  Perussuomalaisen kansanedustajan mukanaolo hankkeessa ei tuo kansanedustajaa lukuunottamatta muille perussuomalaisille tai suomalaisille yleensäkään mitään etua.

  • sotatila

   Vastaa

   Juuri näin. Naulan kantaan.

   Tälle ”työryhmälle” ja nk. asiantuntijoille tervaa ja höyheniä. Toki paljon rankempi käsittely olisi paikallaan mutta sitä ei saa sanoa julkisesti.

   Nyt kansalliset ottaa ohjakset omiin käsiinsä ja toimii asioissa tästä lähtien parhaaksi katsomallaan tavalla.

   Nykyinen pääministeri on kuin sariini myrkkyä Suomelle. Käy nuolemassa Merkelin ja Macronin persettä. Vain halpa lutka käyttäytyy näin. Ja muu viheliäinen narttulauma tanssii suomalaisten haudalla.

 • Minä

  Vastaa

  Siis suomalaisten sananvapaus voi kaventua, jos sitä ei kavenneta?

 • Minä

  Vastaa

  Vihaan syvästi somppuja ja muslimeja!

 • KEponen

  Vastaa

  Populistisen halvan roskan saakin imuroida pois netistä. Se kun ei perustu mihinkään aatteeseen tai järkeen tai edes hyvään käytökseen, vaan ainoastaan populistiseen pilkkaamiseen ja tahalliseen väärinymmärtelyyn. Hävetää että suomalaiset osaavat olla niin taukkeja.

  • Nationalisti

   Vastaa

   Miten määrittelet ”halvan roskan”?
   Jos puhut tilastollisista faktoista, niin joidenkin mielestä nekin on ”vihafaktoja”, joita ei saa esittää.
   Siinä ei ole populismia tippaakaan.

 • Vastaa

  Kommentit julkaistaan viiveellä eivätkä näy heti.

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  Lue seuraavaksi