Ulkomaalaiskaksikolle ehdollista varkauksista

Syyttäjä vaati tekijöille rangaistusta törkeästä varkaudesta ja varkaudesta, tai rahanpesusta. Syyttäjän mukaan anastetun omaisuuden arvo on reilut 27000 euroa, kun taas vastaajat ovat katsoneet anastetun omaisuuden arvon olevan yhteensä 11000 euroa.

Rikos

Syytteiden mukaan Adrian-Constantin Nacu ja Andrei-Ionel Rinca ovat saapuneet Suomeen 7.3.2023 autolla BKL31539. Vastaajat ovat olleet rahan tarpeessa ja ovat päättäneet anastaa omaisuutta Suomesta ennen kuin he palaavat kotimaahansa. Vastaajat ovat ennen varkauteen ryhtymistä olleet tietoisia Rincan Suomessa oleskelevasta tutusta ja siitä, että he voivat todennäköisesti myydä anastettavaa omaisuutta tämän kautta eteenpäin.

Myöhään illalla 9.3.2023 vastaajat ovat jättäneet autonsa hieman pidemmälle ja ovat työmaalle päässeet kävellen ja työmaan metalliaitaa rikkomalla tai ainakin repimällä ja nostamalla sitä. Vastaajat ovat päästyään näin työmaalle peittäneet alueen valvontakamerat esineillä tai kääntäneet niitä poispäin siten, että vastaajat ovat voineet vapaasti liikkua työmaalla. Tämän jälkeen vastaajat ovat murtautuneet työmaalla oleviin varastokontteihin rikkomalla ainakin kahden kontin lukkoja ja yhden kontin ovea kulmahiomakoneella. Varastokonteista vastaajat ovat anastaneet Asennuspojat Lk Oy:n ja Jokoisten Maanrakennus Oy:n omaisuutta, eli runsas määrä erilaisia työkaluja, yhteisarvoltaan noin 30000 euroa. Vastaajat ovat vieneet omaisuutta osissa autonsa lähemmälle ja toistuvasti palanneet työmaalle etsimään lisää anastettavaa. Vastaajat ovat teon aikana myös rikkoneet Asennuspojat Lk Oy:n työmaalla olleen auton ikkunaa ja muutoinkin yrittäneet murtuautua kyseiseen autoon.

Poliisi on saapunut paikalle, kun vastaajat ovat ehtineet olla työmaalla jo melkein kokonaisen tunnin ajan. Vastaajat ovat tällöin paenneet työmaalta, mutta poliisi on hetken päästä saanut vastaajat poliisikoiran avulla kiinni.

Toisessa syytekohdassa Rinca ja Nacu ovat ennen syytekohdassa 1 kuvattua tekoa käyneet toisella työmaalla ja anastaneet sieltä Wurth-merkkisen kassin, joka on sisältänyt timanttiporakoneen, kulmahiomakoneen, akkuja ja muita työkaluja. Kassi sisältöineen on löytynyt vastaajien autosta syytekohdassa 1 kuvatun teon jälkeen. Vaihtoehtoisesti syyttäjä katsoi Nacun ja Rincan ottaneen vastaan tai ainakin pitäneet hallussaan rikoksella hankittua omaisuutta hankkiakseen itselleen tai toiselle hyötyä taikka peittääkseen tai häivyttääkseen omaisuuden laittoman alkuperän tai avustaakseen rikoksentekijää välttämään rikoksen oikeudelliset seuraamukset. Vastaajat tunnustivat menetelleensä syytteen teonkuvauksessa kerrotulla tavalla ja myönsivät syytteen varkaudesta oikeaksi.

Kiista omaisuuden arvosta

Käräjäoikeus totesi, että käytössä olevien työkalujen arvona ei voida pitää niiden hankintahintaa, koska kyse on käytössä kuluvista ja lopulta arvonsa menettävistä esineistä. Tarkemman selvityksen puuttuessa käräjäoikeus katsoi, että anastetun omaisuuden käypä arvo on puolet syyttäjän ilmoittamista arvoista, minkä myös vastaajat ovat myöntäneet omaisuuden arvoksi. Edellä kerrotut vähennykset huomioon ottaen anastetun omaisuuden käypä arvo on ollut reilut 11000 euroa.

Tuomiot

Adrian-Constantin Nacu (01.09.1989) tuomittiin kahdesta varkaudesta 5 kuukauden ehdolliseen vankeuteen. Valtion varoista maksetaan Nacun puolustajalle palkkiona 2956,25 euroa, matkakuluna 107,06 euroa ja arvonlisäveron määränä 735,19 euroa, mitkä määrät jäävät valtion vahingoksi.

Andrei-Ionel Rinca (03.12.1989) tuomittiin kahdesta varkaudesta 4 kuukauden ehdolliseen vankeuteen. Valtion varoista maksetaan Rincan puolustajalle palkkiona 2904 euroa, matka- ja muuna kuluna 157,24 euroa ja arvonlisäveron määränä 734,70 euroa, mitkä määrät jäävät valtion vahingoksi.

Tuomiota lievennettiin Rincan osalta, koska hän myötävaikutti esitutkinnan edistymistä. Nacu sen sijaan on kuulusteluissa pääasiallisesti vaiennut tekojen yksityiskohdista, vaikkakin hän on myöntänyt syyllisyytensä.

Nacu ja Rinca velvoitetaan korvaamaan yhteisvastuullisesti Fira Rakennus Oy:lle 562,60 euroa.

Takavarikossa oleva omaisuus tuomitaan valtiolle menetetyksi

Tuomio ei ole lainvoimainen.

Lähde: Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus (R 231609)

Kotimaa Monikulttuurinen rikollisuus Rikos Ulkomaat

Keskustelu

4 kommenttia

Partisaani ei väitä eikä takaa, että kommenttien sisältämä tieto olisi virheetöntä tai täydellistä.

 • Late

  Vastaa

  no sehän meni sit vitun hienosti. yrittäjät 30000 euron edestä työkaluja eivätkä saa mitään. valtio pitää työkalut. maahantunkeutuja roistot pääsee lyhyellä ehtoollisella. veronmaksajat maksaa asianajokulut ja noi saastat ei tota reilua viittäsataa tuu ikänä maksaan. hirtettäväks joka matu rosvo ja koko omaisuus takavarikkoon ja myyntiin jotta rikoksen uhrit saa korvauksensa.

 • pöh

  Vastaa

  Romanialaisia kai nuo nimistä päätellen on, tuleeko sieltä mitään muuta kun rikollisia?

 • Dille

  Vastaa

  Aivan käsittämätöntä!
  Yrittäjä ei voi yrittää enää, ennen kun hankkii uudet työkalut. Niihin menee kuitenkin se 30000 €, vaikka vanhojen myyntiarvo olisikin ollut enää tuo 11000 €., koska niitä vanhoja ei palautettu yrittäjälle?
  Ihan kuin käräjäoikeuden mielestä yrittäjä olisi ollut syyllinen johonkin rikokseen?

  • Dille

   Vastaa

   Toki vakuutus korvasi varmaan työkalut yrittäjälle, jotta ei tule katkoja toimintaan. Jos valtio myy takavarikoidut työkalut, saako vakuutusyhtiö omiaan pois? Ongelma on siinä että rikoksen tehneet eivät halua/kykene korvaamaan mitään. Koko homman kulut jäävät veron- ja vakuutusten maksajille.

 • Vastaa

  Kommentit julkaistaan viiveellä eivätkä näy heti.

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  Lue seuraavaksi