Helsingin KO: Espanjan kansalaista syytetään kouluttautumisesta terrorismirikoksen tekemistä varten

Mies oli hankkinut kontakteja äärijärjestöistä ja päässyt mukaan salaisille somekanaville. Syyttäjän näkemyksen mukaan miehen tarkoituksena on ollut liittyä ulkomaiseen terroristitaistelijaryhmään joko Syyriassa tai Länsi-Afrikassa.

Rikos

gavel, auction, hammer

Suomessa asuvan miehen epäillään kouluttautuneen omatoimisesti terrori-iskun tekemistä varten. Rikoksesta syytetty on 21-vuotias Espanjan kansalainen, jonka epäillään käyttäneen hyväkseen tietoverkon välityksellä hankkimaansa laajaa islamistista aineistoa. Hän on syntynyt Espanjassa, jossa hän asui 11-vuotiaaksi asti. Hän on asunut myös muutaman vuoden Gambiassa. Suomeen hän saapui 15-vuotiaana. Häntä avusti oikeudessa espanjankielen tulkki.

Syyttäjän näkemyksen mukaan miehen tarkoituksena on ollut liittyä ulkomaiseen terroristitaistelijaryhmään joko Syyriassa tai Länsi-Afrikassa.

Rikostutkinta sai alkunsa toisesta rikosasiasta, jonka yhteydessä poliisi sai tietoonsa, että miehen hallussa on luvaton ase. Tutkinta osoittautui tuloksettomaksi, koska kyse ei ollut oikeasta vaan ilmakuula-aseesta. Tuon tutkinnan yhteydessä miehen koneisiin tehdyn laite-etsinnän yhteydessä kuitenkin paljastui, että mies on pitänyt yhteyttä ääri-islamistisiin tahoihin. Tämä johti epäillyn vangitsemiseen ja tutkinnan.

Mies oli esimerkiksi kanavalla, jonne pääsyyn vaadittiin kahden henkilön hyväksyntä, ja joka sisälsi käsikirjakokoelman. Niissä opeteltiin muun muassa teräaseiden ja ampuma-aseiden sekä räjähteiden käyttöä.

Tekninen todistusaineisto

Syyttäjän mukaan mies oli tutustunut ääri-islamilaisten terrorijärjestöjen toimintaan ja erilaisia väkivallantekoja koskevaan aineistoon ainakin vuodesta 2019 lähtien. Tuolloin maaliskuussa lähettämissään viesteissä mies oli kertonut Boko Haramin ja Isiksen olevan hänellä veressä. Viestit on lähetetty ennen syytteen teonkuvausta.

Todisteiden mukaan syytetty on vuonna 2022 pyytänyt Isiksen ohjekirjaa. Viestit oli kirjoitettu arabiaksi. Hän oli kysellyt myös ”jihad-taistelijaveljiensä” kuulumisia. Keskustelijat olivat toistuvasti viitanneet toisiinsa veljinä.

Telegramissa mies oli kuulunut muun muassa ”Kirjojen kirjasto” ‑nimiselle kanavalle, jonne oli koottu terroristien koulutusmateriaalia. Materiaaleissa opetettiin muun muassa tarkka-ampumista, salamurhaamista sekä pomminteko-ohjeita. Mies oli sitä kautta saanut haltuunsa myös teologisen oppaan, jossa perusteltiin, miksi ”uskottomien teurastaminen” on sallittua. Tätä kyseistä teosta syytetty ei koskaan muista nähneensä. Syyttäjän mukaan miehellä ei ollut minkäänlaista tutkimustarkoitusta, joka olisi voinut oikeuttaa tietojen hankkimisen.

Autoillessaan mies oli kuunnellut jihad-nasheedeja ja laulanut mukana. Puolustuksen mukaan tämä ei osoita, että syytetty olisi kouluttautunut terroririkoksen tekemistä varten vaan hän on yksinkertaisesti tuntenut sympatiaa äärijärjestöjä kohtaan.

Mies oli myös käynyt ulkona ammuskelemassa muovikuula-aseella. Syyttäjän mukaan kyse oli taistelunomaisten tilanteiden ja rynnäkkökiväärin tapaisen aseen autossa kuljettamisen harjoittelusta.

Syytetty kiistää

Mies myöntää hankkineensa haltuunsa laajasti ääri-islamistiseksi katsottavaa aineistoa, mutta kiistää tunnusmerkistötekijät.

Hän siis kiistää kouluttautuneensa terrorismirikoksen tekemistä varten. Miehen mukaan hän on ollut vain aihepiiristä kiinnostunut, eikä hänen tarkoituksenaan ole ollut osallistua terroristisena taistelijana jihadiin Syyriassa tai Länsi-Afrikassa.

Lähde: Iltalehti

Boko Haram Isis Islam Jihad Kotimaa Monikulttuurinen rikollisuus Monikulttuurinen väkivalta Rikos Rotu Terrorismi Ulkomaat Väestönvaihto

Keskustelu

2 kommenttia

Partisaani ei väitä eikä takaa, että kommenttien sisältämä tieto olisi virheetöntä tai täydellistä.

 • P. Orpo ja hovinarrit

  Vastaa

  Tässäpä taas työperäinen matu. Näitä me tarvitsemme miljoonia, mitä enemmän sitä parempi. Mutta pojat ei näitä kauniaisissa näy, ne on teidän ongelma.

 • UllatusUlattus

  Vastaa

  Mahtaa olla korkea kynnys selvien todisteiden hyväksymiseen kun miettii että kyseessä on vielä suojeltuun ryhmään (maahantunkeutujat) kuuluva wanna-be-jihadisti. Sen kun näkisi että kerrankin tuomittaisiin rangaistusasteikon korkeimmasta päästä ja vielä lopuksi karkotettaisiin.
  Saahan sitä aina toivoa…

 • Vastaa

  Kommentit julkaistaan viiveellä eivätkä näy heti.

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  Lue seuraavaksi

  gavel, auction, hammer