Maahanmuuttajille tuomioita huumerikoksista ja Kelan huijaamisesta

Nimien perusteella vastaajat ovat Lähi-idästä. Tuomiot eivät ole lainvoimaisia.

Rikos

Kelan huijaaminen ja ajaminen huumeiden vaikutuksen alaisena

1998 syntynyt ensimmäinen vastaaja on syytteen mukaan vuonna 2018 erehdyttänyt Kelaa maksamaan itselleen perusteettomasti yhteensä 2199,08 euroa salaamalla työssäkäyntinsä ja tulonsa. Vastaajan työeläkeotteen ja Stadin Taksinkuljettajat Oy:n selvityksen mukaan vastaaja on työskennellyt yhtiön palveluksessa ja hänellä on ollut työtuloja.

Kesällä 2019 hän on käyttänyt laittomasti amfetamiinia ja kokaiinia sekä huumausaineiksi luokiteltuja lääkeaineita ja ajanut autolla niiden vaikutuksen alaisena. Hän piti hallussaan huumausaineita omaa käyttöään varten kokaiinia 1,3 grammaa ja Diazepam 10 mg lääkkeitä 121 kappaletta kotoa ja hallusta 10 kpl sekä 1 kpl Xanax ‑tabletti.

Vastaaja olisi tuomittu kuukausien ehdolliseen vankeusrangaistukseen, mutta hänen tuomiotaan lievennettiin, koska teoista on kulunut yli kaksi vuotta ja vastaaja on pian valmistumassa sähkö- ja automaattialan insinööriksi. Rikosrekisterimerkintä vaikeuttaisi merkittävästi hänen työllistymistään valmistumisen jälkeen. Käräjäoikeus katsoi oikeudenmukaiseksi ja riittäväksi rangaistukseksi tuntuvan sakkorangaistuksen, eli 80 päiväsakkoa, joka tekee vastaajan tuloilla 408 euroa.
Vastaaja velvoitetaan korvaamaan Kelalle 2.199,08 euroa ja valtiolle päihdetutkimuskustannukset 204 euroa.

Huumediilerin selitykset eivät olleet uskottavia

1996 syntyneen toisen vastaajan hallusta löydettiin heinäkuussa 2019 huumausaineita omaa käyttöään ja tuttaville luovutusta varten noin 50 kappaletta ekstaasitabletteja, 10 grammaa amfetamiinia, 12,4 grammaa 20 prosenttista heroiinia ja 29,9 grammaa, 91 prosenttista MDMA:ta. Hänen ajoneuvostaan ja asunnostaan takavarikoitiin edellä mainituista huumausaineista 49 kpl ekstaasitabletteja, ekstaasijauhetta 3,1 grammaa, 29,9 grammaa, 91 prosenttista MDMA:ta (joka vastaa 181 ekstaasitablettia), 7,1 grammaa amfetamiinia ja 12,4 grammaa 20 prosenttista heroiinia. Syyskuussa 2019 hän on taas pitänyt hallussaan 3,9 grammaa heroiinia ja Subutex 8 mg:n tabletteja. Lisäksi hän oli käyttänyt hasista.

Vastaaja myönsi pitäneensä hallussaan luetellut huumausaineet. Hän kuitenkin väitti kaiken olevan hänen omaa käyttöään varten, vaikka häneltä löydettiin käteistä rahaa 1.610 euroa pääosin 50 ja 20 euron seteleinä ja digitaalivaaka, jossa on ollut jäämiä huumausaineista. Iphonen Wickr- viesteissä on käyty keskusteluja subutexin ja heroiinin myymisestä. Näistä keskusteluista hän on todennut tuohon aikaan pyrkineensä hankkimaan rahaa huijauksilla, jossa hän oli myyvinään subutexia, mutta oikeus ei pitänyt selitystä uskottavana. Lisäksi hän on kertonut, että hänen hallussaan ollut käteinen raha oli säästetty työmarkkinatuesta.

Vastaajan vankeusrangaistuksen mittaamisessa otettiin alentavana tekjänä huomioon Helsingin käräjäoikeuden 17.10.2020 tuomitsema 2 vuoden 3 kuukauden vankeusrangaistus, Länsi-Uudenmaan käräjäoikeuden 25.3.2020 tuomitsema 45 tunnin ja Helsingin käräjäoikeuden 13.8.2020 tuomitsema 90 tunnin yhdyskuntapalvelurangaistus. Rangaistukseksi määrättiin 6 kuukautta vankeutta.

Vastaajan asianajajalle maksetaan valtion varoista yhteensä 1.452,66 euroa, mikä määrä jää valtion vahingoksi.

Lähde: Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus (R 211187)

Huumausainerikos Huumeet Huumekauppa Kela Kotimaa Maahanmuutto Monikulttuurinen rikollisuus Petos Rappiokulttuuri Rattijuopumus Rikos Rotu Uutiset Väestönvaihto

Keskustelu

Ei kommentteja

Partisaani ei väitä eikä takaa, että kommenttien sisältämä tieto olisi virheetöntä tai täydellistä.

Vastaa

Kommentit julkaistaan viiveellä eivätkä näy heti.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi