Syyttäjä: ”Tarvittaisiin aikamoinen käsikirjoittaja Massaquoin lavastamiseen”

Suomessa yli kymmenen vuotta asunutta Gibril Massaquoita syytetään murhista, raiskauksista ja törkeistä sotarikoksista. Hänen syytetään tehneen rikokset sierraleonelaisessa Revolutionary United Front (RUF) -kapinallisryhmässä. Puolustuksen loppulausuntojen vuoro on maanantaina.

Rikos

Gibril Massaquoin sotarikosoikeudenkäynnissä kuultiin perjantaina syyttäjän loppulausunnot. Syyttäjien mukaan Suomessa yli kymmenen vuotta asunut Massaquoi syyllistyi muun muassa murhiin, raiskauksiin ja törkeään sodankäyntirikokseen Liberian sisällissodassa vuosina 1999–2003. Massaquoi on kiistänyt kaikki syytteet.

Massaquoin syytetään tehneen rikokset sierraleonelaisessa Revolutionary United Front (RUF) ‑kapinallisryhmässä, jossa hän syyttäjien mukaan käytti myös nimeä Angel Gabriel.

Loppulausunnossaan syyttäjät laskivat, että yli 60 todistajaa on nimennyt Massaquoin tai Angel Gabrielin rikosten tekijäksi. Massaquoin puolustus on kritisoinut 20 vuotta väitettyjen tapahtumien jälkeen kerättyjä todistajanlausuntoja ja erityisesti sitä, miten osa todistajista on muuttanut kertomustaan esitutkinnan ja oikeudenkäynnin aikana.

Valtionsyyttäjä Tom Laitinen torjui väitteet, että taustalla olisi jonkinlainen Massaquoin-vastainen juoni, jossa todistajia olisi etsitty ja taivuteltu esimerkiksi rahalla puhumaan tätä vastaan.

– Massaquoi ei ole esittänyt uskottavaa todistusta tai selvitystä siitä, miten kaikki nämä todistajat olisivat voineet liittyä yhteen syyttääkseen häntä näin yksityiskohtaisilla ja samalla yksilöllisillä valheellisilla perusteilla. Tarvittaisiin aikamoinen käsikirjoittaja, joka osaisi tällä tavoin lavastaa Massaquoin ja vielä niin, että hän saa 62 ihmistä mukaansa siihen juoneen, Laitinen sanoi.
”Muistikuvien muuttumiseen monia syitä”

Puolustus on ihmetellyt, miten lukuisat todistajat suomalaistutkinnassa nimesivät Massaquoin, kun Liberiassa ja Sierra Leonessa sodan jälkeen tehdyissä selvityksissä hän ei noussut esiin.

Puolustus on arvostellut keskusrikospoliisin (KRP) esitutkintaa siitä, että todistajien etsimisessä auttoi paikallinen aktivisti, jonka puolustus on epäillyt vähintään johdatelleen todistajia Massaquoin tunnistamiseen.

Valtionsyyttäjä Laitinen kiisti vaikutusyritykset ja sanoi, että KRP pyysi miestä avukseen, koska se oli ainoa keino luoda luottamuksellinen yhteys sodan kokeneisiin ihmisiin.

– Häntä on tarvittu, koska hän on paikallinen ja puhuu kieltä, on ihmisille tuttu ja turvallinen. Sota on Liberiassa edelleen hyvin arka aihe ja moni edelleen joutuu ongelmiin, jos puhuu sodasta ja varsinkin jos syyttää jotakuta siitä, Laitinen sanoi.

Oikeudenkäynti alkoi viime vuoden helmikuussa. Massaquoin puolustuksen loppulausuntojen vuoro on maanantaina, minkä jälkeen käräjäoikeus jää pohtimaan tuomiotaan. Vielä ei ole tiedossa, milloin tuomio annetaan.
Ollut vangittuna lähes kaksi vuotta Sierra Leonessa syntynyt ja Suomessa vuodesta 2008 asunut Massaquoi on istunut tutkintavankeudessa vuoden 2020 maaliskuusta lähtien.

Oikeudessa hän on kertonut olleensa parikymppinen, kun RUF sieppasi hänet kotikylästään vuonna 1991 monien muiden lailla. Massaquoin mukaan kerran hän pakeni, mutta palasi ryhmään kun kuuli, että kapinalliset uhkasivat tappaa hänen äitinsä.

Vuosien varrella Massaquoi eteni RUF:ssä vaikutusvaltaisiin asemiin. Kun naapurimaissa Sierra Leonessa ja Liberiassa käytiin veriset sisällissodat 1990-luvulla ja 2000-luvun alussa, RUF taisteli kotimaansa Sierra Leonen lisäksi Liberiassa sittemmin sotarikoksista tuomitun presidentti Charles Taylorin tukena.

Puolustuksen mukaan Massaquoi oli väitettyjen rikosten aikaan RUF:n puhemies rauhanneuvotteluissa eikä edes käynyt Liberiassa enää kesäkuun 2001 jälkeen.

Vuonna 2002 Sierra Leonen sisällissodan päätyttyä hän lupautui todistamaan RUF:ää vastaan sodan julmuuksia selvitelleessä erityistuomioistuimessa. Sen myötä hän pääsi todistajansuojeluun ja myöhemmin muuttamaan Suomeen Suomen ja erityistuomioistuimen välisen valtiosopimuksen nojalla.

Keskusrikospoliisi (KRP) aloitti tutkinnan Massaquoista vuonna 2018. Sitä ennen Suomen viranomaiset olivat saaneet tietoja hänen väitetyistä teoistaan sotarikoksia selvittävältä sveitsiläiseltä Civitas Maxima ‑kansalaisjärjestöltä ja sen liberialaiselta sisarjärjestöltä Global Justice and Research Projectilta.

Puolustuksen viimeiset argumentit oikeudelle kuullaan maanantaina.

Lähde: IS

Afrikkalaiset Gibril Massaquoi Kotimaa Liberia Murha Raiskaus Rappiokulttuuri Rikos Rotu RUF Sierra Leone Sotarikos Terrorismi Ulkomaat Uutiset Väestönvaihto Yhteiskunta

Keskustelu

10 kommenttia

Partisaani ei väitä eikä takaa, että kommenttien sisältämä tieto olisi virheetöntä tai täydellistä.

 • pää määrää

  Vastaa

  Kansalaisen mielestä ei ole järkevää tuhlata verorahoja ja seota ulkomaalaisten rikosten selvittelyyn. Ainoa oikea ratkaisu olisi maasta karkoitus epämääräisen menneisyyden perusteella.
  Jopa oman maan kansalaisten rikoksien selvittämisessä on sattunut virheitä ja vääriä tuomioita. Ulkomailla tehdyissä rikoksissa väärät tuomiot saattavat olla jopa todennäköisiä.

 • Jouni S.

  Vastaa

  Länsimaisessa oikeuskäytännössä vaaditaan rikosasioissa aukoton näyttö, ennenkuin tuomio voidaan julistaa. Periaate on ”syytön, kunnes toisin todistetaan”, eli syyllisyydestä ei saisi jäädä pienintäkään epäilyä.
  Tässäkin tapauksessa syyllisyys näyttää melko ilmeiseltä, mutta aukoton todistaminen on vaikeaa. Siksi tällaisia oikeudenkäyntejä ei edes kannattaisi täällä aloittaa, koska kaikki kustannukset vain valuvat veronmaksajille ja ainoa voittaja on epäilty, joka saa korvauksia pidätysajastaan, vaikka on/on ollut veronmaksajille itsekin pelkkä kustannus.
  Tämänkin työvoimapulan paikkaajan saamiseksi annettiin aikanaan tasavallan presidentin asetus; kun katsoo nimiä sen alla (linkki), ei tarvitse ihmetellä, miksi tämä kansa rämpii huonossa jamassa.
  https://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2006/20060710#Pidp446833744

 • TT

  Vastaa

  Ei hätää. Suomi tutkii rikokset ja palauttaa järjestyksen koko maailmaan. Koronakommunismi, ilmastopetos, kiihtyvä inflaatio, velkapommi, elinkustannuspommi tai kaduilla yltyvä matujen riehuminen eivät vielä heikennä Suomen kykyä pelastaa koko maailma.

 • Timpuri Numento

  Vastaa

  Ja lasku kasvaa, oli käräjäoikeuden päätös mikä tahansa. Hoviin valittaa joko puolustus tai syyttäjä. Tämä jäbä olisi pitänyt kiikuttaa suoraan Haagiin kulkematta suomalaisen oikeuslaitoksen kautta.
  Ehkäpä hovioikeuskin pääsee ulkomaan matkalle ?

 • pertti grandell

  Vastaa

  olen ollut Angolassa, Djiboutissa, monissa probleema maissa, miksi helkkarissa meidän tom of finland maan pitää leikkiä ja veronmaksajien rahoilla ihmetellä näitä, #######riittää miljoonittain välimeren toiselle puolelle, nämä## ###sekä arabit ovat tapelleet,katkoneet päitä yli 4000 vuotta, jos tälläiset amigot tahtoo tulla meille, ei päästetä, jäjkikäteen turha parkua ja maksatuttaa meitä joilla ei ole osaa eikä arpaa,pitäisi verotaulukossa olla kolumni, ketä haluaa maksaa oikeudenkulut näiltä###### maksavat ne. uskomatonta sciedaa kun homppeli suomi yrittää olla jokin maailman poliisi, kun muutenkin oma oikeuslaitos on isi puniikkien sirkus jo ihan valmiiksi. jättäisivät edes nämä ”#####”pois.!!

 • Eikka

  Vastaa

  Kaikkeen paskaan suomalaisten veronmaksajien rahoja tuhlataan, tuokin heppu olisi pitänyt passittaa Liberiaan vastaamaan tekosistaan.

 • Lord Mystery

  Vastaa

  Lose-lose-tilanne Suomen kannalta. Jos Mussamikälie tuomitaan, tyyppi kuormittaa Suomen vankiloita veronmaksajan rahoilla ja jos ei tuomita, Mossakuu saa ison tukun veronmaksajan rahaa korvaukseksi vankeusajastaan. Se taannoinen kuubalainen raiskaaja sai puoli miljoonaa euroa.

 • juha II

  Vastaa

  Tuo mies ”lavastaa” korkeintaan pelikentällä (silloin harvoin kun siellä on) itseensä kohdistuneen ”vääryyden”!

 • Marko iso-oja

  Vastaa

  Perkeleen juutalainen vapaamuurari hintit! Propagandaa suoraan kipapäiltä!

 • Uljas Kakko

  Vastaa

  Nämä neekerioikeudenkäynnit maksavat suomalaisille kymmeniä miljoonia, näitä on nyt jatkuvasti. Taas uusi vitsaus tänne haalituista matuista.

 • Vastaa

  Kommentit julkaistaan viiveellä eivätkä näy heti.

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  Lue seuraavaksi