Verohallinto: Ravintola-alan tyypillinen veronvälttäjä on pieni kebab-pitseria

Ravintola-alalla on paljon harmaata taloutta. Merkittävä määrä veroja välttelevien ravintoloiden yrittäjistä on taustaltaan ulkomaalaisia.

Talous

päivitetty

pizza boxes, nest, pizza service

Verohallinto valmistautuu tekemään ensi vuoden alusta lähtien verotarkastuksia ja muita valvontatoimia satoihin ruokaravintoloihin eri puolilla Suomea. Kyse on tehostuvasta verovalvonnasta, jonka tarkoituksena on saada entistä paremmin kiinni veroja välttelevät yritykset.

Vuoden 2017 jälkeen Verohallinto on löytänyt valvonnassaan ravintola-alalta 19,5 miljoonaa euroa maksamattomia veroja. Tästä 8 miljoonaa euroa on maksamatta jääneitä yrityksen tuloveroja. Kaikkiaan valvonnassa on löydetty tänä aikana 40 miljoonan euron edestä salattuja tuloja.

Pieni virallinen palkka, työttömyystuki ja pimeä palkka

Verohallinnon tekemän selvityksen mukaan veroja kiertävä ravintola on tyypillisesti pieni tai keskikokoinen anniskeluravintola tai kebab- tai pizzeriaravintola. Tässä kohdejoukossa merkittävä määrä veroja välttelevien ravintoloiden yrittäjistä on taustaltaan ulkomaalaisia.

-On nähtävissä, että suurin osa veroja välttelevistä yrityksistä toimii tietoisesti ja tekee mutkikkaitakin järjestelyitä verojen maksua karttaakseen. Käytännössä vain harva ravintola-alan yritys jättää verot maksamatta osaamattomuuden vuoksi, Valsi sanoo.

Veroja vältteleville ravintoloille on tyypillistä, että ne maksavat työntekijöilleen niin pientä palkkaa, että palkkatulon lisäksi työntekijällä on mahdollisuus saada samanaikaisesti työttömyystukea. Maksetut palkat voidaan myös jättää ilmoittamatta Verohallinnolle.

- Havaintojemme mukaan monissa ravintoloissa työntekijöiden todelliset tulot koostuvat muutaman sadan euron suuruisesta virallisesta palkasta, pimeästi maksetusta palkasta sekä työttömyystuesta. Tämä on paitsi verovälttelyä, myös sosiaalitukien väärinkäyttöä, ja ilmiön kitkemiseksi tarvitaan tehokasta tietojenvaihtoa ja yhteistyötä, Valsi sanoo.

Veroja kiertävälle ravintola-alan yritykselle on tavallista myös se, että verovälttely jatkuu aikaisemmasta verotarkastuksesta huolimatta.

Lähde: vero.fi

Kotimaa Maahanmuuttajaravintolat Maahanmuutto Monikulttuurinen rikollisuus Rotu Sosiaalituet Talous Törkeä kirjanpitorikos Törkeä veropetos Turkkilaiset Uutiset Väestönvaihto Veronkierto Veropetos

Keskustelu

14 kommenttia

Partisaani ei väitä eikä takaa, että kommenttien sisältämä tieto olisi virheetöntä tai täydellistä.

 • Voidaan hoitaa itse

  Vastaa

  Tämähän on asia jonka kansalaiset itse voivat hoitaa: Ei käytetä näiden palveluja. Silloin ei tule verovilppiä eikä vääristynyttä kilpailua ja rehellisillä on mahdollisuus toimia alalla.

  En ikinä ole ymmärtänyt miksi kebabeja ostetaan vaikka tiedetään että samassa kioskissa pyöritetään humekauppaa.

  • Schlageter

   Vastaa

   Oikein, ”Voidaan hoitaa itse”!
   Asioita ei tarvitse keksiä uudelleen, wanhassa hywässä Saksassa ne jo ratkaistiin.
   ”Kauf nicht bei Juden”, sitä tulee soveltaa kaikkiin muukalaisiin. Ja myös luonnollisesti roskaruokapaikkoihin, kuten amerikkalaisiin hampurilais”ravintoloihin” ja juutalaiskahviloihin.

 • Julli

  Vastaa

  Miksi kukaan Suomea, suomalaista yhteiskuntaa tai suomalaisuutta arvostava käy näissä rikollisista lähi-itäläisten ravintoloissa?

  Miksi kukaan haluaa edesauttaa näiden eli mahdollisuuksia ostamalla näiltä mitään?

  Vaikka näille kuinka tehdään verotarkastuksia ja määrätään veroja maksettavaksi, nämä saastat eivät ikinä maksa verovelkojaan. Ikinä. Seuraava velallinen bulvaani vain laitetaan tilalle.

  Ikuisia loisia. Saastaa.

 • matti mainio

  Vastaa

  Niin, viranomaiset arvioi että verojen maksamatta jättäminen ja muu vilppi ei tapahdu tietämättömyydestä tai osaamattomuudesta. Niin, kyllä vilpillinen toiminta tulee juurikin sen alan osaamisesta. Noi ulkomaalaisten pitämien paskaravintoloiden touhu on rikollista paskaa.
  Toisaalta samalla tavalla toimii myös Paavo Lipposen firma. Maksaa toimitusjohtajalleen Päivi Lipposelle sopivasti juurikin sen verran vain että on alle jonkun Päiville tukiin oikeuttavan rajan ja Päivi sitten nostaa täydet tuet Paavon firmasta saamansa palkan lisäksi. Kyllä Paavo ja toimitusjohtaja Päivikin osaa nää vilpit.

 • Tapio

  Vastaa

  Toisaalta on hienoa , että meillä on tax free palveluita, joita maahanmuuttajat järjestävät. Oma kansa ensin vahinkoillista/ SDP !

 • Timppis

  Vastaa

  En ole käyttänyt näiden palveluja yli 10:neenvuoteen.ne menee nurin ja hetken päästä homma pyörii taas uusien tukijen kera samat naamat.mutta uusi tuensaaja.ensimmäinen omistaja oli ismet temsi ja uusi yrittäjä on sama mutta oikealta vasemmalle.!🤔

 • Kallion myyrä

  Vastaa

  Helsingin Vaasankadulla, geelipäiden ”pyörittämässä” pizza-kebab ravintolassa sentään kysytään suoraan, että haluatko kuitin. Jos haluaa, niin pizza on sitten sen mukainen roiskeläppä. Jos taas et halua kuittia, niin karvakäden pizza on jo syötäväksi kelpaava. Tämä on täysin yleinen käytäntö, joten olen lopettanut kebabien ja pizzojen syönnin. Ei viranomaiset puutu ”näihin”, vaikka tiedossa onkin.

 • Eikka

  Vastaa

  Kun pitsan tai kebapin himo on joskus harvoin yllättänyt, olen suosinut vain kotimaisia yrittäjiä.

 • Hh1488

  Vastaa

  Ostakaa vaikka Lidlistä pizzakivi maksaa 10€ ‚Pirkkapizza taikina pallot 4kpl 2€,Pirkka pizzakastike 2€.siit muut täytteet mitä nyt kukin haluaa arvot ja tulee hyvää,ei maistu enään paska kebu pizzat.kandee kuumentaa kivi vähintään 250asteeseen,laittaa sit pohjan tomattikastikkeella kivelle ja uuniin 5mi. se tomattikastike määrittelee sen kuinka paljon ne reunat kohoaa,eli jos laittaa koko pohja pinta alalle sitä ‚ei käytännössä tuu reunoja.sit sen jälkee pizza uunista ulos ja äkkiä täytteet päälle ja takas uuniin.

  • Mikko

   Vastaa

   Täytyy harkita pizzakiven ostoa. Varmaan parempi kun jos tekee pelkällä uuniritilällä + leivinpaperi ?

 • Hylsy

  Vastaa

  Aivan yhtä väärin on syödä vaikkapa KFC:ssä, McDonaldsissa, Taco Bellissä. Juutalaisomisteiset paskafirmat… Kotipizza ja Hesburger kohtelevat puolestaan kantasuomalaisia työntekijöitään kuin orjina ja halpatyövoimana.

  Suosittelen Haapasalon Hatsapuria.

 • Mummo-56

  Vastaa

  Ihmetyttää edelleen kuinka omat viisaatkin kaverit ylistää alle 10e ”karvarannepizzoja” ja ihmettelevät miksi esim. Kotipizzan tuotteet maksavat. Jännä juttu.

 • Jarkko Gustafsson

  Vastaa

  Voiko vaatia lakia noudatettavaksi, jos ei osaa kunnolla suomea eikä ymmärrä lakitekstiä?!

 • Nimetön

  Vastaa

  Kysyin eräältä turkkilaiselta, paljonko rahaa kertyy kassaan esim viikonlopun aikana. Hän vastasi, että se riippuu siitä, maksavatko asiakkaat käteisellä vai kortilla. Hänelle näytti olevan päivänselvää, että osa rahoista laitetaan kassan ohi jemmaan.
  Jos käytte näissä paikoissa, maksakaa kortilla ja vaatikaa kuitti.

 • Vastaa

  Kommentit julkaistaan viiveellä eivätkä näy heti.

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  Lue seuraavaksi

  pizza boxes, nest, pizza service