Koronakritiikin vuoksi kirjoituskieltoon määrätyt Nordean strategit jättivät pankin

Lähtöpäätökseen vaikutti todennäköisesti se, että Nordean "sisäisen selvityksen" mukaan artikkeli oli "yhtiön arvojen ja eettisten ohjeiden vastainen", vaikka artikkelissa esitettyjä argumentteja ei voitaisikaan kumota.

Talous

Uutisoimme marraskuussa hyvin poikkeuksellisesta tapauksesta, jossa monikansallisen Nordea-pankin kotisivuilla julkaistiin koronatoimiin kriittisesti suhtautunut sijoittajakirje. Valtamedian ja poliitikkojen käynnistämän vainon päätteeksi pankki asetti artikkelin laatineet strategit kirjoituskieltoon.

Teksti aiheutti suuren kohun, koska sen suhtautuminen niin sanottuun koronakriisiin oli sävyltään kriittinen. Tekstin kirjoittaneet strategit muistuttivat esimerkiksi, että koronaan liittymätöntä sairaalahoitoa tarvitsevia ihmisiä on valheellisesti tilastoitu ”koronapotilaiksi”. Lisäksi artikkelissa otettiin kantaa pakkorokotuksia ja karanteeneja vastaan sekä referoitiin tilastoja, joiden mukaan tehosterokotusten myötä koronatartuntojen määrä on kasvanut.

Sijoittajakirje herätti hämmennystä, sillä Nordea on johtavien poliitikkojen kanssa tiiviisti verkostoitunut eliittipankki. Valtavirtaisen koronapolitiikan kritisointia pidettiin Nordean julkiselle profiilille sopimattomana toimintana.

Nordea päättikin pian sensuroida sijoittajakirjeen. Aihetta käsitelleessä anteeksipyyntöviestissään pankki ei kuitenkaan kyennyt kumoamaan ensimmäistäkään strategien esittämää argumenttia. Sensurointipäätös tehtiin yksinkertaisesti siksi, että johtopäätökset olivat ristiriidassa poliittisen eliitin levittämän propagandan kanssa. Nordea käynnisti lisäksi ”sisäisen tutkinnan” artikkelista.

Nordea painostaa työntekijöitään valehtelemaan

Nyt artikkelin laatineet Nordean päävaluuttastrategi Martin Enlund ja päästrategi Andreas Steno Larsen ovat päättäneet jättää pankin taakseen. Nordean oman tiedotteen mukaan eropäätös tehtiin ”pankin tahdon vastaisesti”.

Lähtöpäätökseen vaikutti todennäköisesti muun muassa se, että Nordean ”sisäisen selvityksen” mukaan artikkeli oli ”yhtiön arvojen ja eettisten ohjeiden vastainen”, vaikka artikkelissa esitettyjä argumentteja ei voitaisikaan kumota. Toisin sanoen Nordea pitää globaalin eliitin kannalta epämiellyttäviä totuuksia ”arvojensa vastaisina”.

Selvitykseen liittyneessä tiedotteessa Nordea lupasi myös tiukentaa sensuuriaan kaikessa viestinnässään, jotta vastaavia artikkeleita ei enää voitaisi julkaista pankin nimissä. Enlund ja Larsen tahdottiin toisin sanoen painostaa vaikenemaan todellisista näkemyksistään ja alistumaan globaalin eliitin valehteleviksi propagandatorviksi. Tähän he eivät kuitenkaan suostuneet.

Sekä Enlund että Larsen ovat kommentoineet lähtöpäätöstä sosiaalisessa mediassa todeten, että vuodesta 2022 tulee mielenkiintoinen. Voit seurata heidän poliittisesti epäkorrekteja korona- ja markkina-analyysejä Twitterissä: @enlundm ja @AndreasSteno

Aiheesta lisää:

Nordean sijoittajakirjeessä yllättävää kritiikkiä koronahysteerikoita vastaan
Nordea sensuroi koronakriittisen sijoittajakirjeen
Nordea asetti koronakriittiset analyytikot kirjoituskieltoon

Lähde: Helsingin Sanomat

Andreas Steno Larsen Koronarajoitukset Koronavirus Martin Enlund Nordea Pakkorokotukset Pankit Pohjoismaat Poliittinen vaino Politiikka Rokotepassi Rokotteet Sananvapaus Sensuuri Talous Yhteiskunta

Keskustelu

17 kommenttia

Partisaani ei väitä eikä takaa, että kommenttien sisältämä tieto olisi virheetöntä tai täydellistä.

 • Nationalisti

  Vastaa

  Enlund ja Larsen teki oikean päätöksen, jos he olisivat jatkaneet Nordeassa, sana ei enää olisi ollut vapaa ja tuskin olisivat saaneet jatkaa edes samoissa hommissa kuin tähän asti, eiköhän Nordea olisi jonkinlaisen sivutyön keksinyt heille, jotta saadaan itsenäisesti ajattelevat syrjään.

  Tilastotietojen tuominen julki on vaarallista niin kuin tässäkin tapauksessa nähdään, joudut maalitetuksi ja syyllistetyksi siitä, kuinka ”toiminta on yrityksen arvojen vastaista”.
  Eli toisin sanoen Nordean arvoihin kuuluu valehtelu ja kansan pelottelu, todellisten tilastojen kertominen aiheuttaa mainehaitan yritykselle.
  Miksi Nordea ei edes yrittänyt kumota sijoittajakirjeessä esitettyjä asioita?
  Toimiko ne rokotteet viruksen leviämisen estämisessä?

 • TT

  Vastaa

  Markkina-analyysi vaatii älyä, realistista havaintokykyä ja laaja-alaista geopolitiikan seuraamista, muuten menevät sijoitukset ”vituralleen”. Melkein kaikki markkinoita seuraavat ovat jo kauan sitten haistaneet koronapolitiikassa palaneen käryn. Yksityiset sijoittajat inhoavat koronapolitiikan kommunistista (tai fasistista) luonnetta. Ne sijoittajat, joita olen itse seuraillut, ovat olleet samaa mieltä kuin Enlund ja Larsen. Globaalin mittakaavan pääomalinnake Nordea ei kuitenkaan voi poiketa suurbankstereiden sanelemasta politiikasta.

 • Flink wie windhund

  Vastaa

  Eivätkö pankinjohtajat ole niin tärkeitä että rokotepakko olisi paikallaan?

 • Eikka

  Vastaa

  Eli toisin sanoen totuuden esille tuominen on Nordean arvojen ja eettisten ohjeiden vastaista.

 • pertti grandell

  Vastaa

  nordea on muutenkin ihan sceida pankki.

 • Lord Mystery

  Vastaa

  ”Eropäätös tehtiin pankin tahdon vastaisesti”

  Eli Nordea olisi halunnut pitää Enlundin ja Larsenin palkkalistoillaan peukalon alla. Lähtemällä Nordeasta tyypit saivat vapauden sanoa mitä mieltä ovat. 

  Tuollaista rohkeutta on nykyään harvalla.

  • GLGL

   Vastaa

   Toden totta. Ei taida poikien tarvita olla työttömänä päivääkään. Pääomapiireissä on vielä jonkin verran niitä, jotka arvostavat realismiin perustuvia analyysejä.

   Nordean sijoitusneuvoihin voi tästä lähtien suhtautua varauksella (eli suomeksi; ovat tuubaa).

 • Hallitusneuvos

  Vastaa

  Salainen muistio on vuotanut. Hallitus suunnittelee, että rokottamattomia ei enää oteta tehohoitoon vaan rokotetut ohittavat aina oman valintansa tehneet kieltäytyjät. Se on hyvä!!

  • Väestöneuvos

   Vastaa

   Ikävä kertoa sinullekin, että rokote on nimenomaan kehitetty sitä varten, että tulevaisuuden klausschwabilaiset yhteiskunnat pääsevät eroon kaltaisistasi lattiatason kommunisteista eli ”hyödyttömistä syöjistä”, jotka tuottavat vain hiilidioksidia ja joita ei voi työllistää globaaleihin suuryrityksiin. Huono homma!!

 • Mummoprkl.

  Vastaa

  Mitä helvetin ihmeellistä tässä muka on?
  Viime vuonna Kelareikään soittaessani klo 16 jälkeen tuli vastaus:. Soitit ammattiliitto unio ry:n numeroon ja tiukempi köökletus toi vastauksen. Kelan ja Nordea toimihenkilöiden ammattiliitto. Tuet, koulutus, majoitus, rahat; kaikki yhteistä toimihenkilöille ilmaista.
  V”*u kun v*aa taas lukea vuoden viiveellä, kun mummona laitoin tästä tuupivideon viime vuonna.

  Törmäät tosielämässä paskaan ja kerrot siitä varoituksena muille. Eikä mikään liiku, seisoo, jos sitäkään. Seuraa rahaa, kuuluu yhä käsky.
  Antakaa rahaa. Käytän sen mensan aö- testiin s..na. Yhtään robosirua ei tähän pysty, vielä..

 • GLGL

  Vastaa

  ”Se on hyvä!!”

  Et sitten ymmärtänyt, että rokottamattomia ei tehohoidossa näkyisi muutenkaan, mutta tällä sitten ”virallisesti” selitetään, miksei niitä siellä ole. Taas apinaa koijataan.

 • Juha

  Vastaa

  Nordea on täysi natsi-pankki. Kaikkinainen sensuuri ja totuuden siis toisinajattelijoiden vaientaminen luulisi olevan sivistyneelle yritykselle jo historiaa.

  No toiset ihmiset eivät osaa käytöstapoja ja samoin voidaan sanoa yrityksistä.

  Asetanpa siis pakotteita eli Nordea boikottiin.

 • Passipoliisi

  Vastaa

  Nostakaapa käsi ylös, moniko teitä täällä kirjoittelevista, ( taitaa olla kyllä sama henkilö, joka kirjoittelee eri nimimerkeillä, on tuo kerronta niin yksipuolista ja samoja sanoja toistavaa, jostain Wikipediasta löydetty sana ”RETARDI”) on sairastanut koronan? Korjaan koronaahan ei ole olemassa. Muotoilen toisin. Monellako on ollut pientä flunssaa, kurkku kipeä kuumeilua, ehkä makuaistikin ollut kateissa viimeaikoina? Nostakaa käsi pystyyn virheen merkiksi monellako on ollut näitä oireita? Älkää lammastelko vaan kertokaa suoraan!! Minulla ei ole ollut, ja on kolme rokotusta, ei kun salille ja yökerhoon!!

 • Jns. Man

  Vastaa

  Marraskuussa 2021 kuoli Suomessa koronaan THL:n mukaan 173 ihmistä. Näistä rokottamattomia oli 63 ja rokotettuja 110.
  Käsite ’rokottamaton’ ei tosin ole yksiselitteinen. Todellisuudessa henkilöitä jotka eivät ole ottaneet yhtään näitä geeniterapiapiikkejä ja jotuvat koronan vuoksi sairaalaan on äärimmäisen vähän.
  Muistetaan nyt että ennen näitä rokotteita eli vuonna 2020, kuoli koronaan Suomessa tilastokeskuksen mukaan 558 ihmistä. Tavallinen kausi-infulenssa oli kadonnut lähes kokonaan! Normaalina vuonna ennen koronaa vuosittain kuoli infulenssaan 500 – 600 ihmistä.
  Lisäksi ’koronakuolleisiin’ laskettiin kaikki ’koronan kanssa’ kuolleet.
  Mitään epidemiaa ei siis ollut.
  Nyt meillä on rokotettujen epidemia.

 • EV

  Vastaa

  Mahtavaa, näillä kahdella on selkärankaa seisoa omien sanojensa ja arvojensa takana. Se, että otat loparit vieläpä hyvästä asemasta vaatii jo itsessään paljon, elämä saattaa mennä hyvinkin hankalaksi, jos ei jatkosta ole varmuutta. Arvostan!

 • juha II

  Vastaa

  Nordea on pahin globalisti pankki, joka tavallisista ihmisistä yhtä kaukana kuin Voyager 1 luotain on nyt ja loittonee koko ajan.

 • Metsäkulman Murre

  Vastaa

  Jos analyytikot olisivat malttaneet jättää analyysinsä vain pankin johdon käyttöön, niin olisivat saaneet palkankorotuksen. Totuudelle on aina kysyntää. Ilmeisesti olisivat kumminkin joutuneet kirjoittamaan suurelle yleisölle satuanalyysejä ja ehkä he siksi lähtivät pois.

 • Vastaa

  Kommentit julkaistaan viiveellä eivätkä näy heti.

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  Lue seuraavaksi