Nordea sensuroi koronakriittisen sijoittajakirjeen

Tiedotteessaan pankki ei kumonnut yhtään sijoittajakirjeen argumenttia.

Yhteiskunta

Partisaani uutisoi eilen yllättävästä sijoittajakirjeestä, joka julkaistiin monikansallisen Nordea-pankin kotisivuilla. Tekstissä pohdittiin, kuinka rahoitusmarkkinaosapuolet voivat saada taloudellista hyötyä tutkimalla länsimaiden hallitusten koronapolitiikkaa.

Teksti aiheutti suuren kohun, koska sen suhtautuminen niin sanottuun koronakriisiin oli sävyltään kriittinen. Tekstin kirjoittaneet analyytikot muistuttivat esimerkiksi, että koronaan liittymätöntä sairaalahoitoa tarvitsevia ihmisiä on valheellisesti tilastoitu ”koronapotilaiksi”. Lisäksi artikkelissa otettiin kantaa pakkorokotuksia ja karanteeneja vastaan sekä referoitiin tilastoja, joiden mukaan tehosterokotusten myötä koronatartuntojen määrä on kasvanut.

Sijoittajakirje herätti hämmennystä, sillä Nordea on johtavien poliitikkojen kanssa tiiviisti verkostoitunut eliittipankki. Valtavirtaisen koronapolitiikan kritisointia pidettiinkin Nordean julkiselle profiilille sopimattomana toimintana.

Mikko Kärnä raivostui

Eräs kriittisestä tekstistä erityisen tulisesti raivostunut vallanpitäjä on lähinnä peniskuvistaan tunnettu Keskustan Twitter-trolli Mikko Kärnä, joka alkoi ripeästi painostaa Nordeaa poistamaan tekstin.

”Siis mitä h*lvettiä [Nordea]? Oletteko palkanneet jonkun ylilaudalta tai jostain FB:n rokotekriitikkoryhmästä kirjoittamaan viralliset uutiskirjeenne? Onko tämä todella Nordean virallinen linja? Olen aivan järkyttynyt,” Kärnä kirjoitti Twitteriin.

Monet Twitter-keskusteluun osallistuneet pyysivät Kärnää kumoamaan yhdenkin analyytikoiden sijoittajakirjeessä esitetyn argumentin. Tähän Kärnän aivokapasiteetti ei kuitenkaan riittänyt, vaan keskustapoliitikko jatkoi lähinnä koronafanaattisten iskulauseiden latelemista Nordean sosiaalisen median edustajille.

Nordea perääntyy

Nordea toimikin ennalta arvattavalla tavalla ja päätti lopulta sensuroida sijoittajakirjeen kokonaan. Tiedotteessaan pankki ei kumonnut yhtään sijoittajakirjeen argumenttia. Sensuurin taustalla ei siis ollut tekstin sisällön virheellisyys vaan se, ettei kansalaisilla katsota olevan oikeutta kritisoida eliitin koronatyranniaa.

Sensuuripäätös on voimakas signaali siksikin, ettei sijoittajakirjeen taustalla ollut pankin rivityöntekijöitä vaan Nordean päävaluuttastrategi Martin Enlund ja päästrategi Andreas Steno Larsen.

”Kyseisessä analyysissa esitetyt näkemykset eivät edusta Nordean virallista kantaa. Nordea noudattaa viranomaisten koronasuosituksia, myös rokotuksissa. Tämä analyysi on valitettavasti viestinnällisesti epäonnistunut, ja olemme aloittaneet sisäisen selvityksen sen sisällöstä,” Nordea tiedotti Twitterissä.

Lähteet: Mikko Kärnä, Helsingin Sanomat, Ilta-Sanomat

Koronarajoitukset Koronavirus Kotimaa Lääketeollisuus Mikko Kärnä Nordea Pakkorokotukset Pankit Pohjoismaat Politiikka Rokotepassi Rokotteet Sensuuri Talous Yhteiskunta

Keskustelu

11 kommenttia

Partisaani ei väitä eikä takaa, että kommenttien sisältämä tieto olisi virheetöntä tai täydellistä.

 • Mummo

  Vastaa

  Nordea on todella eliittip. sekä yhä Kela:n omistaja. Siksi gold:ja riittää siirtolaisille ikuisesti. Amen.

 • Nationalisti

  Vastaa

  Toivottavasti monesta muustakin paikasta kuin Nordeasta alkaa tulla vastaavanlaisia ulostuloja ja vastaavat kirjoitukset laittaisivat ihmiset ihan oikeasti ajattelemaan tätä kokonaisuutta, missä ei ole mitään järkeä.

  ”Viestinnällisesti epäonnistunut”
  Miten se on viestinnällisesti epäonnistunut, jos pahoittelussa Nordea ei edes yritä oikaista niitä kirjoituksen väittämiä? Jos ne eivät pitäisi paikkansa, ne olisi helppo kumota.

  Kärnä sitten taas on ihan omassa kategoriassaan, kyseessä on hyvin yksinkertainen persoona, joka ei kykene käymään kansalaisten kanssa minkäänlaista debattia mistään, missä pitäisi alkaa argumentoimaan vastaan.
  Kuinka retardia porukkaa Suomessa on, kun Kärnän kaltaisia hahmoja äänestetään eduskuntaan?

 • Nimetön

  Vastaa

  Kärnä imeköön itteään, ja ottakoon ”rokotteita” niin paljon kun vaan saa.

 • EV

  Vastaa

  Elämme tosiaan Neuvostoliitossa, miten tässä näin kävi ja näin nopeasti? Faktapitoinen ja täysin maalaisjärkinen materiaali sensuroidaan joka paikasta, että voidaan noudattaa ”virallista linjaa”… Nämä kaksi kirjoittajaa tuskin vahingossa kirjoittivat tällaista materiaalia ja varmasti tietävät asemansakin puolesta mistä tässä kaikessa on kyse. Katsotaampa kuinka nopeasti saavat kenkää. Helvetin selkärangattomia rottia täynnä kaikki paikat. Poliisivaltiokehitys on jo äärimmäisen pitkällä, ja huolestuttavan moni jopa KANNATTAA tätä kehitystä… Ps. Kärnä voi mennä minun puolestani ottamaan vaikka lopetuspiikin, kukaan ei tätä junttia ota tosissaan.

 • Kansaa edustavasta valtiosta uneksiva.

  Vastaa

  Hei Nationalisti,

  Olen kanssasi muuten täysin samaa mieltä, mutta tuon viimeisen kysymyksen esittäisin kyllä hieman toisin.

  Onko Kärnä kansan äänestämä, vai ehken esim. Tiedon vaalilaskurin äänestämä? (Tai ketkä niitä äänestystuloksia nykyään laskeekin/hallinnoikin)

 • Ilmari

  Vastaa

  Ei siinä ollut argumentteja, jotka tulisi kumota. Oli vain pelkkiä järjettömiä väitteitä.

  • Ville Koskinen

   Vastaa

   Voi sinua Ilmari raukka.

   Jos ne olisivat olleet vain järjettömiä väitteitä, kuten yrität (ehken pääasiassa itsellesi) uskotella, niin silloinhan ne olisi olleet erittäin helppo rationaalisilla argumenteilla kumota.

   Ja kun tätä ei tapahtunut, niin rationaaliseen argumentointiin kantansa perustavat ihmiset alkavat silloin epäilemään toiminnan motiivien rehellisyyttä.

   • Ilmari

    Vastaa

    Jos joku esittää perustelemattomia väitteitä, ei niitä voi kumota juuri sen takia, että ei ole perusteita mihin tarttua.

 • Kansaa edustavasta valtiosta uneksiva.

  Vastaa

  Vielä Hieman jatkoa edelliseen.

  En kysy yllä olevaa kysymystä vain ulkomailla (esim. USA) esiintyneiden ilmiselvien vaalihuijauksien takia. Vaan myös siksi, että Suomessakin on alkanut läpi mennä siinämäärin hullunkuriset ”edustajat”. Mutta myös siksi, että jotkut ”edustajat”, kuten Kärnä, laukovat niin päättömiä kannanottoja. Aivan kuin, heidän ei tarvitsisi murehtia, että heidän kannanotot vaikuttaisivat ihmisten äänestyskäyttäytymiseen. Onko muille tullut tämän kaltaisia tuntemuksia?

  Ja oletteko myös ollut huomaavinanne, että jotkut puolueet käyttäytyvät aivan kuin he tietäisivät mitä tulevat vaalit tuo tullessaan? Aivan kuin heillä olisi joku kristallipallo käytössä.

  • Patriootti

   Vastaa

   Olen ollut huomaavinaan, että muuten ihan fiksut ihmiset oikeasti äänestää näitä rasauttavia politikkoja jonkinlaisessa median aikaan saamassa joukkopsykoosissa. Otantaa on tuhansista ihmisistä ja tämä vaikuttaa olevan tilanne tässä maassa.

 • TT

  Vastaa

  Rahaoikeisto on palautettu sosialistiseen ruotuun.

 • Vastaa

  Kommentit julkaistaan viiveellä eivätkä näy heti.

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  Lue seuraavaksi