Euroalueen investoinnit romahtaneet, rahat riittävät hädin tuskin vanhoihin laskuihin

Yrittäjät ovat menettäneet uskonsa tulevaisuuteen ja pyrkivät velan avulla välttämään konkurssia.

Talous

Ensi syksylle povatusta talousromahduksesta saatiin jälleen uutta dataa, kun Euroopan keskuspankki julkaisi tuoreet tilastot euroalueen investoinneista. Tilastot kertovat synkästä ympäristöstä, jossa yritysten optimismia heijastelevien investointien määrä on pudonnut jyrkästi.

Eurooppalaiset yritykset eivät ota enää uutta lainaa laajentuakseen tai kehittääkseen tuotteitaan. Sen sijaan tilastot osoittavat, että yritykset ottavat lainaa selvitäkseen vanhoista veloistaan, laskuista, vuokrista ja palkkavelvoitteista. Toisin sanoen yrittäjät ovat menettäneet uskonsa tulevaisuuteen ja pyrkivät nyt velan avulla välttämään perikadon.

Investointien romahtaminen tuhoaa tulevaisuuden kasvun edellytykset ja pahentaa näin massatyöttömyyttä entisestään. Lisäksi Eurooppaan kohdistuvat ulkomaalaiset sijoitukset ovat kadonneet, mikä tulee nostamaan korkoja ja pahentamaan näin velallisten taakkaa.

Talousmaailman tulevaisuus näyttää synkältä

Tutkijoiden mukaan viime kuukausien talouskehitys tulee johtamaan siihen, että Eurooppa on surkeassa tilassa myös sen jälkeen, kun koronan vuoksi asetetut liikkumisrajoitukset aikanaan puretaan ja yritykset voisivat teoriassa aloittaa normaalin toiminnan. Mitä pidemmälle kriisi etenee, sitä harvempi yritys kykenee ylipäätään palaamaan markkinoille.

Ensimmäisen kolmen kuukauden aikana 2020 Ranskan yksityiset ja julkiset investoinnit romahtivat rajummin kuin koskaan aiemmin tilastoinnin historiassa. Espanjassa tilanne oli lähes yhtä dramaattinen. Vastaavat luvut Saksasta, Italiasta ja Britanniasta julkaistaan tulevina päivinä.

Lähde: Financial Times

Lue lisää:

George Soros: EU-maiden otettava ikuista velkaa “selvitäkseen koronasta”

Suomen “koronamaksut” EU:n ongelmavaltioille räjähtämässä

Euroalue Euroopan unioni Koronavirus Talous Talousromahdus Ulkomaat Yhteiskunta

Keskustelu

Ei kommentteja

Partisaani ei väitä eikä takaa, että kommenttien sisältämä tieto olisi virheetöntä tai täydellistä.

Vastaa

Kommentit julkaistaan viiveellä eivätkä näy heti.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi