Kansalaisaloite jalkaväkimiinojen palauttamiseksi

Jalkaväkimiinat poistettiin Suomen puolustusvoimien kalustosta presidentti Tarja Halosen tahdosta vuonna 2011.

Aktivismi

Anti-personnel mine in the ground. dig mine. antipersonnel mine. mining. Demining. Minefield

Kansalaisaloite.fi- palvelussa on tehty aloite Suomen irrottamiseksi jalkaväki- eli henkilömiinojen valmistuksen, käytön ja hallussapidon kieltävästä Ottawan sopimuksesta.

Nyt tehdyn aloitteen mukaan Suomen ja sen lähialueiden turvallisuus on heikentynyt ja henkilömiinat parantaisivat Suomen puolustuskykyä.

Voit kannattaa aloitetta osoitteessa https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/9991.

Lähteet: Kansalaisaloite.fi, Kansalainen

Aktivismi Kotimaa Maanpuolustus Politiikka Uutiset Yhteiskunta

Keskustelu

23 kommenttia

Partisaani ei väitä eikä takaa, että kommenttien sisältämä tieto olisi virheetöntä tai täydellistä.

 • Kyynikko

  Vastaa

  Tähän kohtaan on syytä muistuttaa lukijoita siitä, että Ukrainan sota ”takkuaa” juurikin niissä kohdissa joihin on kaivettu miinoite. Esimerkkeinä Mariupolin ja Harkovan alueet. Ideologisesta hulluudesta maanpuolustuksen kustannuksella on päästävä eroon.

 • TT

  Vastaa

  Ottawassa on tehty paljon tyhmiä päätöksiä uusmarxistien toimesta – etenkin viime aikoina. Huonot päätökset pitää pyörtää. Tässä ei oteta edes kantaa Ukrainan kriisiin, vaan toteutetaan pitkäaikaista strategista puolustuspolitiikkaa idän uhkaa vastaan ja korjataan selkeä menneisyyden virhe.

 • Turha Vaiva Oy

  Vastaa

  Jos joku aloitteen tekijoista esittäisi SWOT-analyysi tästä hankkeesta.
  Omasta mielestäni neutraalille Suomelle ei ole mitään uhkaa Venäjän suunnalta ja Suomi tuhoutuu/tuhotaan kansanvaihdon seurauksena (ja kansanvaihto on Suomen kansan oma vapaaehtoinen valinta).
  Jos taas Suomi on NATOssa, niin henkilömiinat eivät auta kun taktiset ydintaistelukärjillä varustetut ohjukset alkavat iskemään NATOn tukikohtiin, sähkönjakelukeskuksiin ja logistiikkaan. Suurvalta Venäjä kun ei siedä että sen välittömässä läheisyydessä on NATOn muodostama eksistentiaalinen uhka, ja uhka eliminoidaan hinnalla mitä tahansa, eikä 30 kpl taktista ydinohjusta ole edes ole kova hinta.

  Oma johtopäätökseni on, että jalkaväkimiinat on turha touhu. Mutta, mutta… kuten Presidentti J.K. Paasikivi sanoi, ”Suomen kansa on […] kansa” joten pitää valmistautua pahimpaan ennen kuin tapahtuu (ehkä) muutos parempaan.

  • Puolueeton

   Vastaa

   Miinat ovat vanhanaikainen tapa puolustautua. Vastahyökkäyskin tulee vaaralliseksi. Samoin ovat ostetut lentokoneet. Sotatilanteessa niitä ei voi käyttää, koska ohjukset torjuvat ne. Halvemmat ilma-aseet ovat toistaiseksi käytännöllisempia. Lisäksi tilattujen koneitten toiminta riippuu Nato jäsenyydestä.
   Natojäsenyyden suunnittelemisen Venäjän invaasio Ukrainaan osoittaa mielttömäksi ajatukseksi. Suomen rajan turvallisuus on Venäjälle vielä tärkeämpi kuin Ukrainalle. Murmanskin alue satamineen, rautatieyhteys ja Pietarin kultturikaupunki ovat Suomen rajan lähellä ja vaativat turvallisuutta. On paljon permpi Suomelle, jos Venäjä tietää Suomen estävän hyökkäyksia noille alueilla kuin Suomi tukisi niitä. Nato suunnitelmien toteutumisen uhka aiheutta Suomelle Ukrainan kohtalon.
   Natolle 5. artikla paperilla ei merkitse mitään tosi tilanteessa ja oikeastaan Naton 10 vuotta kiihottama Ukraina tarvitisi juuri nyt Naton tukea, jota on havaittavissa vain informaatiosodassa. Natoon ei voi luottaa todellisessa tilanteessa, on tullut todistettua. Ydin pelote on olemassa reaalisesti.
   Media levittää valhetta, että Putin hyökkäsi Ukrainaan ilkeyttään. Syyt ovat olemassa, mutta niistä on oltu jo 8 vuotta hiljaa. Ukrainan separatistit Donbassin alueella ovat suurimmaksi osaksi etnisiä venäläisiä eivätkä halua alistua Naton ohjailemaan Ukrainan korruptioon. Sitä sotaa on kestänyt jo pitkää ja siitä lännen media on ollut vaiti.

  • Anonymous

   Vastaa

   Vai ei ole uhkaa Venäjästä. Eihän siitä ikinä ole ollut uhkaa Suomelle tai muille maille? Ei ole uhkaa Venäjästä myöskään Ukrainalle? Vittu miten jotkut voi olla idiootteja. Taidat haaveilla kommunistisesta Suomesta? Olisit varmaan ihan kliimaksissa jos ryssät miehittäisivät Suomen.

   • Turha Vaiva Oy

    Vastaa

    Venäjä ei ole uhka Suomelle niin pitkään kun Suomi pysyy neutraalina. Mikäli Suomi yrittäisi liittyä NATOon, Venäjä varmasti puuttusi siihen hyvin ikävällä tavalla ennen jäsenyyden alkamista. Tiedätkö, että NATOon ei oteta sotaa käyvää maata tai sellaista, jolla on aktiivinen kiista rajoista. Tämän tulee tietää ja ymmärtää. Ei kannata leikkiä tulen kanssa, eikä tökkiä nukkuvaa karhua tikulla silmään.

    Neuvostoliitto OLI OLLUT uhkana Suomelle pitkään, mutta v. 1944 oli päätetty, että miehitys ei kannata. Peruskuvio ei muuttunut noista ajoista: mikäli sotilaallista uhkaa tältä suunnalta ei ole – paras hyötysuhde saavutetaan rauhanomaisen kanssakäymisen kautta. Venäjällä ei ole kommunistista ideologiaa, mitään (((maailmanvallakumousta))) ei levitetä. Raja oli rauhallinen 77 vuoden ajan, se on fakta. Ja faktana on, että koko hysteria nostetaan Suomen puolelta (USAn kätyreiden toimesta).
    Joka tuulen kylvää, se myrskyn niittää.

    Vuoden 2014 vallankaappauksen jälkeen juutalaisten johdolla ”Ukraina” on murhannut 14 tuhatta ihmistä, tästä ilmeisesti et ole huolestunut/tietoinen. ja kun ”Ukraina” vielä pyrkinyt NATOon niin Venäjä ei enää voinut tätä sietää. Mutta ei hätiä mitiä, muutamassa päivässä ”Ukraina” otetaan haltuun ja siirtymäkauden jälkeen uusi, pysyvästi demilitarisoitu ja neutraali valtio ”Ukrainan liittovaltio” aloittaa. 

    En haaveile kommunistisesta Suomesta, sillä kommunismi on vielä tuhoisampi hallintomuoto kuin demokratia. Tiedän vain varmuudella, ettei Suomelle ole mitään uhkaa Venäjän suunnalta jos Suomen suunnalta Venäjälle ei ole uhkaa.

    • pää määrää

     Vastaa

     Tekee mieli vielä lisätä tämän kommentin ajatus, vai olisiko siihen pelkässä ryssävihassa lisättävä kohta 3. Putin pelkkää ilkeyttään haluaa valloittaa Suomen? 

     On tarpeen miettiä, kuinka tärkeä Suomi on Venäjälle
     1. Suomi lisäalueena. Täysin tarpeeton venäjälle. Ei mitään luonnonarvoja lisäämässä Venäjän omia ja Venäjällä on maa-aluetta vaikka jakaa muille.
     2. Turva-alueena. Erittäin tärkeä johtuen: Murmanskin 300000 asukkaan kaupunki ja strategisesti tärkeä satamakaupunki, Murmanskin alueen rautatie ja Pietarin kulttuurikaupunki yli 5 miljoonaa asukasta. Luetellut maa-alueet ovat 50–100 km Suomen rajasta. Lisäksi merireitti Itämerellä on Venäjälle tärkeä. Suomi turva-alueena Venäjälle on selvästi tärkeämpi kuin Ukraina.

     Näihin kahteen ajatukseen Suomen tulisi perustaa Venäjän geopolitiikka. Geopolitiikkaa ei pidä perustaa tunteille ja olettamuksille vaan sopimuksille ja terveeseen ajatteluun perustuen.
     1. Nato jäsenyyden halu, johtaa hyvin nopeasti Ukrainan tilanteeseen tällä hetkellä. Luultavasti välittömästi alkavat sotaharjoitukset itärajalla varoituksena.
     2. Ainoa oikea ratkaisu on tehdä puolustussopimus Venäjän kanssa. Suomi sitoutuu puolustamaan tehokkaasti rajojaan Naton invaasiolta ja myös mahdolliselta Venäjän invaasiolta. Jos voidaan saada Venäjän luottamus Suomen kanssa tehtyyn sopimukseen, sotaa ei tule tälle rajalle. Suomi olisi erittäin tärkeä turva-alue Venäjälle. Hyvänä tukena ajatukselle on kylmän sodan aika.

     Voi vielä lisätä. Energiakauppa Venäjän kanssa olisi Suomelle hyödyllinen, koska tuonnin voi maksaa viennillä. Samalla valtion tukema soiden kaivelu päättyisi ja vesistömme voisi hiljalleen palautua 1950 luvun luonnolliseen tilaan ehkä seuraavan sukupolven aikana. Asukkaat voisivat käyttää luonnonvesiä talousvesinä, eikä tarvitsisi maksaa kuntayhtymille kalliita vesilaskuja. Maisemia ei tarvitsisi tuhota meluavilla tuulimyllyillä.

 • Kimmmo

  Vastaa

  Eipä noista miinoista ole hyötyä jos eivät ole siellä kangaksella Suomen ja Venäjän välissä nytkin. NATO:on vain maksajaksi ja hyvä tulee. Ihme ettei Suomi ole jo virallinen täysjäsen. Yleensähän olemme ensimmäisiä kaikessa typeryydessä.

 • Tosentti Räkman

  Vastaa

  Voisiko ”Turha Vaiva Oy” kertoa, että mitkä muutkin aseet ovat Suomelle tarpeettomia / hyödyttömiä? Perusteltua vastausta tietenkin odotan.

 • Puolueeton

  Vastaa

  Selvennykseksi: Nato ei maksa, anna rahaa, vaan Nato maksaa meille, ottaa maksuja kuluistaan. Lue isäntämaasopimus. Suomi vastaa kaikesta Nato maitten sotilaiden ylläpidosta Suomessa ja se on kallista, kuten tiedetään. Suomen armeijan ylläpito maksaa vuodessa yli 2 miljardia.

 • Neurologi Nykänen

  Vastaa

  Suomen liittyminen Ottawan sopimukseen oli varsin onnistunut kommunistien juoni, jonka traagisia seurauksia Suomelle on yritetty paikata siitä lähtien. Henkilömiinat tulee saada takaisin Puolustusvoimien arsenaaliin välittömästi – tämä täysin itsestään selvä asia ja siksi kehotan kaikkia isänmaallisia tai muuten Suomen valtion itsenäisyydestä huolissaan olevia allekirjoittamaan kansalaisaloitteen ja pitämään muutenkin asiasta meteliä.

  Ryssä on ryssä, vaikka voissa paistais’; sen on historia jo niin moneen kertaan todistanut, että kaikkien hitaimmatkin sen jo varmasti kykenevät halutessaan ymmärtämään.

 • Oikee mätätäti

  Vastaa

  Harja Talonen oli kunnon kommarimyyrä. Saakelin päästään vinksahtanut kommunisti.

 • Lord Mystery

  Vastaa

  Miinat ovat edullinen ja tehokas tapa puolustautua, sillä vihollinen ei pääse etenemään ilman suuria tappioita. Jo pelkkä uhka miinoista hidastaa liikkumista, kun ei tiedä mihin uskaltaa astua.

 • juha II

  Vastaa

  Sinällään kannatettava ajatus!!
  Pasifisti kommunisti presidentti Tarja Halonen (SDP) liittyi omatahtoisesti Kanadan Ottawan sopimukseen jalkaväkimiinoista luopumisesta vastoin puolustusvoimain ja kansalaismielipidettä!
  Sopimus osaltaan oli aiheellinen niissä maissa, joissa on käyty lukuisia sisällissotia ja sekavia rajakahakoita ilman miinakarttoja. Miinoihin on tällaisten sotien j
  älkeen kuollut ja vammautunut lapsia ja muita siviilejä. Tästä ei ole ollut alunalkaenkaan Suomen kohdalla kyse.

 • Turha Vaiva Oy

  Vastaa

  Nimimerkille ”Tosentti Räkman”
  Ottaen huomioon Suomen maantieteellisen aseman, Suomi ei tarvitse mitään muuta kuin järkevät ja samanaikaisesti isänmaaliset johtajat. Se on mahdoton yhdistelmä, tiedän.

  Kun kansalle kerran oli annettu oikeus olla kunniaton, paluuta ei ole.

  • Tosentti Räkman

   Vastaa

   Joskus 1930-luvulla Suomen maantieteellinen asema oli likimain sama kuin nytkin. Tiedän, että aika kultaa muistot, mutta todennäköisesti Suomen johtajat olivat silloin järkevämpiä ja ainakin isänmaallisempia kuin nyt, mutta kyllä sitä silloinkin aseita tarvittiin…

   Koska ajatuksesi on kuitenkin mielenkiintoinen, niin mielelläni kuulisin siitä lisää.

   • Turha Vaiva Oy

    Vastaa

    Maantieteellinen asema ei muuttunut, mutta se mikä oli ratkaisevasti muuttunut 1930-luvulta on teknologia. Silloin ennen 2. maailmansotaa turva-alueen leveys 150 km oli riittävä, sillä silloisilla panssarivaunuilla meno puolustuslinjojen läpi vaatisi viikkoja tai kuukausia. Sen sijaan nykyisin ydinkärjellä varustettu ohjus lentää jopa 7 km/s. Voit itse arvioida, montako sekuntia menee lentoon rajalta Pietarin keskustaan. Ei kiva! tuumii Putin, ottaen huomioon että varsinainen Venäjän vihollinen USA on Atlantin valtameren takana 10 000 km päässä. Tilanne on aivan liian epäsymmetrinen! Asialle siis on tehtävä jotain, ja uhattu suurvalta tekee sen hinnalla mitä tahansa. 

    Esimerkiksi: ”Ukrainan” tapauksessa viime joulukuussa Venäjä oli vaatinut NATOlta kirjalliset takuut, ettei ”Ukrainaa” koskaan oteta NATOon jäseneksi. Sellaista kirjallista takua ei annettu määräajan mennessä, ja nyt näitä takuita saadaan aikaan eri tavalla. 

    Olisi kyllä ikävä, jos Suomi vedetään NATOon kuin pässiä narulla, sillä se tarkoittaisi sellaisen Suomen, millaisena me sen tunnemme, ikävää loppua. Karhua ei kannata tökkiä tikulla silmään koska se voi suuttua.

 • Nimetön

  Vastaa

  Kiitos partisaanille aloitteen jakamisesta.

 • Suomi finland perkele

  Vastaa

  Poistakaa ryssäbottien kommentit kokonaan.

  • Anonymous

   Vastaa

   Kyllä! Kansalaisaloite allekirjoitettu.

 • Neurologi Nykänen

  Vastaa

  Kas vain, ryssän kommunistitrollit näyttävät löytäneen tännekin. Aivan turhaa työtä.

  Suomalaiset tietävät *kokemuksesta*, että Suomelle ja suomalaisille ainoa sotilaallinen uhka – riippumatta Suomen tekemisistä tai tekemättä jättämisistä – on nimenomaan ryssä – , joka perusperiaatteiltaan on omista allekirjoittamistaan sopimuksista, ihmishengestä tai oikeuksista, velvollisuuksista ja moraalista viis veisaava, imperialistinen ja aggressiivista expansiopolitiikkaa harjoittava roistovaltio. Näin siis lyhyt määritelmä naapurista, vaikka pitempäänkin olisi substanssia.

  Suomalaiset tuntevat historiansa, sitä ei voi pois pyyhkiä tyhjällä propagandalla.

  • Anonymous

   Vastaa

   Nuo ryssätrollit ovat UMV-lehden paskiaisia. Kuvottavia maanpettureita!

 • jaakko

  Vastaa

  Jalkaväkimiinat ovat konfliktin jälkeen maastossa, ja aiheuttavat vaaraa siviileille ja luonnossa liikkujille. Ei luontoa pidä miinoittaa. Minusta tämä on hyvä argumentti miinoja vastaan. Itse olin ennen miinamyönteinen, en enää.

 • Vastaa

  Kommentit julkaistaan viiveellä eivätkä näy heti.

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  Lue seuraavaksi

  Anti-personnel mine in the ground. dig mine. antipersonnel mine. mining. Demining. Minefield