Hallitus kaksinkertaistaa kansainvälisen ilmastorahoituksen 249 miljoonaan euroon

Julkaisemme Terhi Kiemungin kirjoituksen.

Uutiset

euro, money, inflation

Ulkoministeriö julkaisee ensimmäistä kertaa pitkän aikavälin, vuoteen 2026 ulottuvan suunnitelman Suomen kansainvälisestä ilmastorahoituksesta. Tällä hallituskaudella kansainvälinen ilmastorahoitus liki kaksinkertaistuu edelliseen verrattuna ja aikaisempaa suurempi osa siitä suunnataan kriittisiin sopeutumistoimiin kehittyvissä maissa.

Suomen kansainvälinen ilmastorahoitus tarkoittaa kehitysyhteistyövaroista kanavoitua rahoitusta kehittyvien maiden ilmastotoimiin. Ulkoministeriön ensimmäistä kertaa julkaisemassa suunnitelmassa kehittyvien maiden ilmastorahoitusta on lisätty hallitusohjelman mukaisesti. Kansainvälinen ilmastorahoitus liki kaksinkertaistuu tällä hallituskaudella edelliseen verrattuna: suunnitelman mukainen kasvu on 93 %. Ensi vuosi on ilmastorahoituksen huippuvuosi, jolloin rahoitus noussee jopa 249 miljoonaan euroon. Tämän jälkeen rahoituksen suunnitellaan jatkuvan n. 200 miljoonan euron vuositasolla 2026 saakka.

”Ilmastorahoitus on osa Pariisin ilmastosopimuksen mukaisia velvoitteitamme. Nostamme rahoitusta määrätietoisesti vuoteen 2026 saakka ja panostamme kokonaisratkaisuihin. Tällä julkisella rahoitussuunnitelmalla avaamme eri rahoituskanavien merkitystä”, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari toteaa.

Rahoitus jakautuu lahjamuotoiseen sekä investointi- ja lainamuotoiseen tukeen. Hallitusohjelman mukaisesti lahjamuotoisen tuen ennakoidaan jakautuvan tasaisesti hillinnän ja sopeutumisen kesken vuodesta 2022 alkaen.

Rahoituksen tason ja suunnan lisäksi suunnitelmassa esitellään rahoituksen tavoitteita, vaikuttavuutta, kohdentamista, seurantaa, raportointia ja viestintää. Suunnitelmassa avataan myös sitä, miten kasvava määrä yksityistä rahoitusta saadaan mukaan julkisen ilmastorahoituksen rinnalle.

Suunnitelma on luettavissa tästä.

Taustaa

Suomen julkisella kansainvälisellä ilmastorahoituksella tarkoitetaan sitä rahoitusta, joka kanavoidaan kehittyvien maiden ilmastotoimiin kehitysyhteistyövaroista. Valtiontalouden tarkastusvirasto VTV suositteli tarkastuksessaan kesällä 2021 ilmastorahoitussuunnitelman laatimista. Kehityspoliittinen toimikunta julkaisi oman selvityksensä asiasta tammikuussa 2022.

Ilmastorahoitusta ohjaavat useat kansainväliset sopimukset ja linjaukset, joista tärkeimmät ovat YK:n ilmastopuitesopimus, Pariisin sopimus ja kestävän kehityksen tavoitteet (SDG). Hallitusohjelman kirjaukset rahoituksesta pohjautuvat kansainvälisiin sopimuksiin.

Lähteet, Kansalainen, Ulkoministeriö

Ilmastonmuutos Kotimaa Pariisin sopimus Politiikka Taloudellinen riisto Talous Tiede & luonto Ulkomaat Uutiset Veronmaksajat

Keskustelu

7 kommenttia

Partisaani ei väitä eikä takaa, että kommenttien sisältämä tieto olisi virheetöntä tai täydellistä.

 • Siperia opettaa

  Vastaa

  Suomalaiselta vaalikarjalta pitää ihan konkreettisesti viedä leipä pois pöydästä ennenkuin ne viimein tajuavat olla äänestämättä Sanna Marinin kaltaisia suomalaisten vihollisia.

 • K.M

  Vastaa

  Tyhjää rahan haaskausta, eihän mitään ilmastomuuttosta ole edes, se on vihreän keksintöä, vaikka maanteihin ja työttömyyteen että saisivat töitä suomallaiset, vanhusten hoitoon, sama on sekin että mitä se hyödyttää, olla edes eurossa, kun ennemän pitää suomen maksaa niitä kuluja vaikka mitään se ei hyödytä?

  • pää määrää

   Vastaa

   Ei se mikään vihreitten keksintö ole. Ilmastonmuutos on vain yksi keino pelotella ja saada tavallisten pulliaisten kannatus.
   Idea luotiin jo 1950 luvulla CIAn toimesta. 1970 luvulla mukana oli USAn hallitus, kun öljyn kulutus kasvoi ja hinnat ryöstäytyivät korkeiksi. USA alkoi tukea ilmastotutkimusta miljardilla dollarilla vuodessa, jotta öljyn kulutukselle saataisiin rajoituksia, ja niitäthän alkoi syntyä. Hinnat eivät kohonneetkaan ennakoidusti ja hintataso pysyi kurissa. USA säästi satoja miljardeja.

 • TT

  Vastaa

  Väite ihmistoiminnan aiheuttamasta ilmastonmuutoksesta (tunnettiin aikaisemmin nimellä ilmaston lämpiäminen) on meitä hallitsevalle ja verotuksen kautta ryöstävälle eliittiportaalle oiva tekosyy kehitellä loputtomasti kalliita projekteja, jotka eivät johda mihinkään hyödylliseen. 

  Uusiutuvia energianlähteitä on toki hyvä kehittää, koska jossain vaiheessa fossiiliset polttoainevarat ehtyvät. Nykyinen aikataulu on kuitenkin aivan liian nopea ja fossiilienergia-järjestelmän liian pikainen purkaminen johtaa kansan kurjistumiseen tai jopa vakaviin toimeentulokriiseihin. Tämä on monien viherpiipertäjien salainen toive. Kurjistetaan kansa, koska siitä on muka etua maapallon ja luonnon hyvinvoinnin kannalta.

 • goy

  Vastaa

  nythän valtion pitäisi poistaa polttoaineverotus ja sopeuttaa omia menojaan, eikä suinkaan lisätä rahanmenoa taivaan tuuliin

 • K.M

  Vastaa

  Eduskunnasta se nais valta sinne ei kuulu muut kun miehet, ja myös homot pois sieltä muuten tämä olisi ihan selvä asia eikä olisimme enään eu:valtaamana

 • Vastaa

  Kommentit julkaistaan viiveellä eivätkä näy heti.

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  Lue seuraavaksi

  euro, money, inflation