Tiina Wiik: Onko läheisesi tiedevastainen denialisti? Tee testi ja tunnista hörhöt!

Partisaani julkaisee Tiina Wiikin kirjoituksen.

Kolumnit

Tiedevastaisuutta, valheellista revisionismia ja kaiken maailman hörhöilyä on ilmennyt kautta lajimme historian, mutta kausittain hörhöily nousee koko kansan keskustelunaiheeksi. Kriisitilanteet ovat käärmeöljykauppiaiden, maailmanlopun profeettojen ja muiden hihhulien kulta-aikaa, ja korona-aikana ilmiö tulee vain päivä päivältä näkyvämmäksi.

Myös valtamediassa ilmaistaan toistuvasti huolta tiedevastaisuuden ja misinformaation leviämisestä. Olen itsekin ilmiöstä huolissani, joten tehdäkseni osani rationaalisuuden eteen laadin yksinkertaisen testin, jolla voit tunnistaa tuttavapiiristäsi tiedevastaiset hörhöt. Tunnistuksen tehtyäsi voit yrittää puhua heille järkeä. Suuria tuloksia ei tosin kannata odottaa, koska hörhöt ovat yleensä jo mielipiteensä kiveen kirjoittaneet: mikään todiste tai argumentti maailmassa ei saisi heitä koskaan mielipiteitään muuttamaan. Mutta aina voi yrittää, ja jos järkipuhe ei tepsi, voit hyvällä omallatunnolla heivata yhteiskunnalle vahingollisen hörhön elämästäsi.

Testi toimii kysymyksiä ja väittämiä esittämällä. Vastaukset paljastavat, onko kyseessä järkevä ihminen vai tiedevastainen hörhö. Listani on suuntaa antava, eli muotoile kysymykset ja väittämät vapaasti tilanteeseen ja omaan suuhusi sopiviksi.

 1. Monestako sukupuolesta ihmislaji koostuu?

Päiväkoti-ikäinen lapsikin osaa oikean vastauksen antaa kuin apteekin hyllyltä, mutta keskuudessamme on tiedevastaisia aikuisia ja nuoria, joille kysymys tuottaa huomattavia hankaluuksia. He kiistävät sen tieteellisen tosiasian, että kuten kaikki muutkin suvullisesti lisääntyvät lajit, ihmiset jakautuvat kahteen sukupuoleen, jotka parittelemalla tuottavat jälkikasvua. Jos saat vastaukseksi jotain muuta kuin numeron 2, kenties sekavaa höpinää ”sukupuolen moninaisuudesta” tai kehitysvammojen väittämistä uusiksi sukupuoliksi, tiedät olevasi tekemisissä tiedevastaisen hörhön kanssa.

 1. Onko etnisyyksien välillä eroja henkisissä ominaisuuksissa kuten älykkyydessä tai temperamentissa?
  Jos saat vastaukseksi ei, olet varmuudella tekemisissä ankaran tiedevastaisen henkilön kanssa – niinkin tiedevastaisen, että hän kiistää ihmislajin evoluution. Usein nämä tiedevastaiset ovat vielä hörhömpiä kuin vaikkapa uuden maan kreationistit, jotka uskovat Maan olevan 6000 vuotta vanha. He sentään ovat johdonmukaisia evoluution kiistämisessä, kun taas uskonnottomat liberaalit pilkkaavat kreationisteja mutta kiistävät itse evoluution pätevän myös ihmislajiin. Ihmisrodut lähtivät erkaantumaan toisistaan 125 000 vuotta sitten. Vaatii jo uskonnollisen tason uskoa kuvitella, että vaikka näiden vuosien aikana ihmiset ovat fysiikaltaan kehittyneet moninaisemmiksi kuin mikään muu luonnonvarainen laji, he kaikki olisivat aivotoiminnaltaan kehittyneet täsmälleen samaan pisteeseen.
 1. Tuttavani sai koronarokotteesta hyvin ikäviä haittavaikutuksia / Suomessakin on jo vahvistettuja rokotekuolemia tms.

Rationaalinen ihminen, joka on korona-aiheesta kiinnostunut, kuuntelee kertomuksen, selvittää lisäkysymyksin, aiheutuivatko haitat todennäköisimmin rokotteesta vai muusta syystä, ja useimmiten lopulta toteaa, että kaikenlaista haittavaikutustahan sitä on, ja kovin paljoa dataa meillä ei vielä aiheesta ole – varsinkaan pitkän tähtäimen haittavaikutuksista.

Jos taas reaktio koronarokotteiden haittavaikutuksista puhumiseen on välitön haittavaikutusten kiistäminen tai kyseenalaistaminen, olet hyvin todennäköisesti tekemisissä tiedevastaisen hörhön kanssa. Lääketiede ei tunne ainuttakaan lääkettä, jolla ei olisi mahdollisia haittavaikutuksia. Jokaisen särkylääkepaketin tai yskänlääkepullon mukana tulee pakkausseloste, jossa mahdolliset haittavaikutukset luetellaan.

Jos henkilön reaktioista ilmenee, että hän ei usko koronarokotteiden haittavaikutuksiin, hän on ilmiselvä tiedevastainen hörhö. Edes rokotteiden valmistajat eivät haittavaikutuksia kiistä, ja ainuttakaan rokoteannosta ne eivät jakeluun päästä ilman vastuuvapautussopimusta mahdollisten haittojen varalle. Ihminen, joka uskoo kokeellisen, todetusti haittavaikutuksia ja kuolemia aiheuttaneen rokotteen olevan ainutlaatuinen ihmelääke, jonka kaikki haittavaikutukset ovat vain rokotekielteisten ihmisten keksintöä, seikkailee mieleltään sellaisissa sfääreissä, että järkipuhe tuskin sinne saakka kuuluu.

 1. Maskit on havaittu hyödyttömiksi koronatartuntojen rajoittamiseksi, ja maskit aiheuttavat kohonneen riskin hengitystieinfektioille

Väite on siltään täysin paikkansapitävä. Lähtökohtaisesti vain FFP2-tason tai sitä tehokkaammat hengityssuojaimet voivat edes teoriassa rajoittaa tartuntatautien leviämistä, ja muunlaiset maskit on jo THL:n johdonkin taholta todettu hyödyttömiksi räteiksi. Vertaillessa eri maiden tartuntamääriä ja maskiohjeistuksia, on mahdotonta löytää minkäänlaista korrelaatioita maan maskipolitiikan ja tartuntatilanteen välillä. Maskeilla ei vain ole väliä.

Ja koska valtaosa käyttää juuri niitä hyödyttömiä rättejä ja vieläpä epähygieenisin tavoin eli samaa maskia toistuvasti käyttämällä ja sitä taskun pohjalla säilyttämällä, maskista tulee vain kaikenlaisten mikrobien kasvualusta, jota hengitysteiden ja silmien läheisyydessä pidetään. Puhutaan yleisesti jopa ”masknesta” eli ihon tulehduksista, joita maskien mikrobit aiheuttavat, mutta aihetta käsittelevissä lehtijutuissa ei koskaan pohdita sitä, mitä nämä samat mikrobit tekevät hengitysteille, jos ne hengitysteitä paljon vahvemman ihon pinnankin saavat tulehtumaan.

Jos saat vastaukseksi väittämiä maskien tehokkuudesta, voit toki pyytää siitä todisteita: tilastotietoa, joka osoittaa, miten maskit ovat vähentäneet tartuntoja. Sellaista vain ei ole olemassa, joten todennäköisimmin tulet tiedevastaiselta kuulemaan vain vakuuttelua siitä, että TIEDE on maskien puolella. Tällainen ihminen on toivoton tapaus. Tiede tarkoittaa hänelle sitä, mitä hän sen nyt milloinkin haluaa tarkoittavan.

Tiedevastaisissa hörhöpiireissä on kehitetty jopa uusia sairausnimikkeitä kuten FUF maskittomien kasvojen pelolle. Säilyttääkseen etäluentonsa ”turvallisena tilana” järjestäjä vaatii kaikilta zoom-kokouksen osanottajilta maskin käyttöä kotisohvillaan luennon ajan.
 1. Rokotetut toimivat kasvualustana uusille, rokotteita tehokkaammin väistäville koronavarianteille

Tässä kysymyksessä palataan jälleen siihen, uskooko ihminen evoluutioon vai ei. Evoluutio kun pätee viruksiin samoin kuin eliöihinkin. Nobel-palkittu virologi Luc Montagnier nosti tämän rokotettujen ongelman esiin jo rokotekampanjan ollessa vasta aluillaan, ja hänen kannanottonsa on täysin looginen ja sopusoinnussa sen kanssa, mitä virusten evoluutiosta ja koronarokotteista tiedetään.

Jotkut ovat yrittäneet väittää, että juuri rokottamattomat toimisivat varianttien kasvualustoina sillä perusteella, että heillä on enemmän tartuntoja. Mutta kun se ei pidä paikkaansa, että heillä olisi enemmän tartuntoja. Tiedetään, että rokote ei estä tartunnan saamista vaan toimiessaankin ihanteellisella tavalla vain estää vakavan tautimuodon kehittymisen. Virus siis elää rokotettujen kehoissa siinä missä rokottamattomienkin. Mutta rokottamattomat eivät luo virukselle evoluutiopainetta.

Ilman rokotteita delta olisi todennäköisesti jäänyt valtavariantiksi, koska kyseinen viruskanta olisi tehokkaasti väestössä levinnyt ja jättänyt jälkeensä laajamittaisen immuniteetin. Mutta sitten tulivat rokotteet, ja ne variantit, jotka eivät rokotetta pysty väistämään, alkoivat hiipua pois, ja oli vain ajan kysymys, milloin kehittyy se variantti, joka rokotettuihin tehokkaasti tarttuu, ja sieltähän se omikron tuli ja laajeni nopeasti vallitsevaksi variantiksi.

Saksassa yli 78% omikron-tartunnoista on tähän mennessä havaittu vähintään kahdesti rokotetuilla ja näistä noin kolmannes triplarokotetuilla. Rokotettujen riski omikronin saantiin on siis 3,7‑kertainen rokottamattomiin nähden. Havainto on sopusoinnussa uuden tanskalaistutkimuksen kanssa, jossa havaittiin koronarokotteiden antavan merkittävää suojaa vain 30 päivän ajan, ja ajan mittaan suoja laskee heikommiksi kuin rokottamattomilla.

Nyt kehitellään uusia rokotteita ja pistetään ihmisiin buustereita eli luodaan vain lisää evoluutiopainetta virukselle sen sijaan, että annettaisiin lieväoireiseksi todetun omikronin tehdä kierroksensa väestössä ja jättää laumasuojan jälkeensä. Jos henkilö, jonka kanssa keskustelet, kiistää väittämän, hän on ilmeisen tiedevastainen ja osoittaa myös, ettei hän usko evoluutioon.

 1. Voiko tavan suomalainen tai Suomen valtio vaikuttaa toimillaan globaaliin ilmastoon?

Tieteen vastaus tähän on jyrkkä EI. Koko valtiomme ilmastovaikutus on niin mitätön globaalilla tasolla, että edes koko Suomen katoaminen maailmasta ei näkyisi millään tapaa ilmastossa. Tiedevastaisen ihmisen tunnistaa vastauksesta, joka on tuon selkeän ei-sanan sijaan kiertelyä ja kaartelua. No kaikkien on tehtävä osansa. Kaikkihan voisivat sanoa, ettei heidän toimillaan ole väliä, ja silloin kukaan ei tekisi mitään. Tällainen ihminen on vaarallisimman sortin tiedevastainen. Hän siis tietää totuuden, mutta ei halua sanoa sitä, koska se ei sovi hänen poliittiseen agendaansa tai maailmankatsomukseensa.

Näille ihmisille on yleensä turha yrittääkään puhua järkeä, koska he ovat mielenterveystapauksia, joille ilmastoaktivismi on terapiaa. Eihän Mannerheimintiellä istuminen tai ilmasto-flashmob-tanssiesitys mitään sille ilmastolle tee, mutta nämä ihmiset saavat jotain puuhasteltavaa. Usein he haastatteluissa itsekin tämän sanovat, että he kokivat maailmantuskaa ja ahdistusta, mutta banderollien askartelu ja tanssikoreografioiden harjoittelu Elokapinan parissa on ihmeesti piristänyt mieltä. Nämä ovat harmittomia hörhöjä, mutta heidän tiedevastaisuutensa vaarallisuus piilee siinä, että heidän mentaliteettinsa edustajia löytyy myös hallituksestamme, joka on hyödyttömät ilmastotavoitteet asettanut.

Aktivisti Greta Thunberg, joka on osoittanut, että on mahdollista saada aikuiset ihmiset massoittain ulkoistamaan ajattelunsa mielenterveysongelmaiselle, pakko-oireiselle FAS-lapselle.

Koska ilmastoaktivistit usein käskevät muita ”kuuntelemaan tiedemiehiä” ja ”uskomaan tiedettä”, voit kokeilla seuraavaa kysymystä:

 1. Mitä se tiede sitten ilmastonmuutoksesta ja meidän ilmastotoimiemme vaikuttavuudesta oikein sanoo?

Olen esittänyt tämän kysymyksen lukemattomia kertoja ilmastoaktivisteille, jotka sanovat, että minun pitäisi vain ”uskoa tieteeseen”. Vastaukseksi olen saanut kiusaantunutta hiljaisuutta. Nämä ihmiset kun eivät oikeasti tiedä, mitä ne tutkijat ilmastonmuutoksesta sanovat. He vain ovat kuulleet Gretan ja muiden ilmastoaktivistien hokevan ”uskokaa tiedettä” ‑slogania perehtymättä itse koskaan siihen, millaista tutkimusmateriaalia aiheesta on tarjolla. Näissä ihmisissä ei juuri ole potentiaalia parannukseen tiedevastaisuudesta. He ovat laumasieluja, joita ei aidosti tiede kiinnosta pätkääkään. He eivät usko tiedettä vaan Gretaa ja muita aatetovereitaan ja toistavat sokeasti heidän hokemiaan. Ihminen, joka on ulkoistanut ajattelunsa mielenterveysongelmaiselle FAS-lapselle, on kaikella todennäköisyydellä toivoton tapaus.

Seuraava on kaksiosainen jatkokysymys ilmastoaiheeseen:

Pitäisikö mielestäsi ilmastovaikutukset huomioida kaikessa päätöksenteossa?
Eli meidän tulisi lopettaa maahanmuutto Suomeen kehitysmaista?

Somalin hiilijalanjälki kasvaa n. 180-kertaiseksi hänen muuttaessaan Somaliasta suomalaisen elintason piiriin. Kun kehitysmaiden ylijäämäväestöä tasaiseen tahtiin miljoonittain valuu länsimaisten lihapatojen äärelle, vaikutus päästöihin on massiivinen. Jos henkilö kannattaa ilmastotekoja mutta sivuuttaa kehitysmaamaahanmuuton päästövaikutukset, hän on ilmeisen tiedevastainen hörhö.

Koronahössötys ei tule loputtomiin jatkumaan, mutta ikävä kyllä keskuuteemme on kehittynyt marginaaliryhmä, joka on koronatoimista itselleen kokonaisen identiteetin luonut, ja he eivät halua tämän koskaan päättyvän. Olen huomannut, että tiedevastaisten hörhöjen välillä on paljon päällekkäisyyttä. Usein he, jotka kiistävät ihmisen evoluution ovat myös heitä, jotka kiistävät maahanmuuton ilmastovaikutukset tai rokotteiden haittavaikutukset. Pääsääntöisesti nämä hörhöporukat edustavat poliittisen spektrin vihervasemmistolaista laitaa. Kun koronahössötys vääjäämättä joskus väistyy, he vain siirtävät fokuksensa johonkin uuteen hihhulointiin.

Silloin, kun Suomi oli vielä normaali maa, tällaiset ihmiset laitettiin joko laitoksiin tai heidän pahimmat sekoilunsa pidettiin kurissa yhteisön sosiaalisella paineella. Eiköhän olisi aika, että kansan valtaenemmistö, joka ei tästä hörhöilystä innostu, laittaisi sekopäät ojennukseen ja maan asiat takaisin oikeille raiteille? Siihen ei tarvita kuin valtaenemmistön hiljaisuus, että hullujen vähemmistö saa tahtonsa läpi.

Lähde

Aktivismi Filosofia Greta Thunberg Historia Ilmastonmuutos Kolumnit Koronavirus Kotimaa Poliittiset viholliset Politiikka Rotu Rotuerot Sukupuoli Talous Teknologia Tiede & luonto Tiina Wiik Ulkomaat Väestönvaihto Yhteiskunta

Keskustelu

39 kommenttia

Partisaani ei väitä eikä takaa, että kommenttien sisältämä tieto olisi virheetöntä tai täydellistä.

 • Passipoliisi

  Vastaa

  Parivaljakko Ano Turtiainen ja Juha Kärkkäinen, siinä vasta järjen jättiläiset.

  • Tomppa

   Vastaa

   Vaikutat sen verran yksinkertaiselta, että on pakko kysyä, olivatko vanhempasi lähisukulaisia? Entä muistuttavatko kasvonpiirteesi Greta Thunbergin mongoloidikasvoja?
   Ahaa, nyt tajusin, olet Jari Taponen. Tietenkin. Moikka Jari, vieläkö hengailet Suvi Auvisen kanssa, vai oletko jo tullut kaapista? Muuten, sinun kannattaisi vaihtaa nimimerkkisi muotoon Pässipoliisi, se kuvaisi sinua huomattavasti paremmin.

   • Metsäkulman Murre

    Vastaa

    Itseasiassa he ovat hyvin järkeviä ja rohkeita.

    • Metsäkulman Murre

     Vastaa

     Täsmennän. Turtiainen ja Kärkkäinen ovat järkeviä. Jarista, Suvista ja Gretasta en tohdi sanoa mitään.

   • Anonymous

    Vastaa

    Tomppa,mitä sulle tapahtui? Pudottiko äiti sua vauvana päälleen vai käyttikö se usein mainitsema Satanistieliitti sua hyväksi? Vai oletko vaan jossain persereiässä elänyt lahkolainen, joten Raamattu on tullut luettua kannesta kanteen sata kertaa ja iskä antanut selkään yhtä paljon. Kerro,mitä sinulle ystävä hyvä tapahtui, että sinusta tuli tuollainen? Taidat olla psykoosin partaalla. Kannattaa hankkia apua. Suomessa on hyvä terveydenhuolto.

 • Late

  Vastaa

  Mun työpari on pahin tiedevastainen hörhö jonka tiedän. Raivostuu aivan silmittömästi jos ei halua ottaa kokeellista injektioo ja haukkuu rokottamattomia esim idiooteiksi, vastuuntunnottomiksi kusipäiksi, rikollisiksi jotka pitäisi tappaa, impotenteiksi jne. Tää työpari vapisee naama punasena ja riehuu jos sanoo ettei näytä rokote toimivan kun 3 kertaa rokotetut sairastuu ja tartuttaa ja eseimmilla rokottamattomilla ei ole edes oireita. Tiede tiede tiede blaablaa vaikka hänelle tiede on todistanut tarkoittaa nohynekin ym lobbareiden maksettuja mielipiteitä. Tää pitää itteensä jonkin nsortin sotasankarina kun on piikittäytyny 3 kertaa. Tiede on kuulemma todistanut että kaikki saa koronan vaikka yli puolet maailman ihmisistä ei geeneistä johtuen voi edes sitä saada. Totesin että ei oo tarttunu korona vaikka oon lukemattomat kerrat ollu tekemisissä koronatartunnan saaneiden kanssa. Viimeksi toissapäivänä yks istui kahvipöydässä vastapäätä. Jne. Ei oo helppoa ton raivohullun käppänän kanssa töissä

  • Hh1488

   Vastaa

   Iske turpaan tollasta sekopäästä, tai sit jos maksat ni voin käydä muiluttaa puolesta. Ei tollasta kenenkään pitäisi joutua kestämään

   • Nimetön

    Vastaa

    Miksi hankkiutua eroon päivittäisestä komiikasta? Eikun vettä myllyyn ja hauskanpitoon!

    • GLGL

     Vastaa

     Juuri näin. Wokeltajat ovat tuhonneet komiikan, mutta onneksi itse tarjoilevat sitä. Kannattaa ottaa päivittäiseksi piristykseksi ja miettiä jo etukäteen hyviä triggereitä.

   • Late

    Vastaa

    Senverran kovaa liksaa tahkotaan että annan mennä toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos. Jos toi päättää uskoa että maa on litteä kun lätty ja kuu on juustoa niin sen päätä ei käännä mikään järkipuhe eikä todisteet

 • TT

  Vastaa

  Pätevää tekstiä Tiina Wiikiltä. Korona, LGBT ja woke ovat olleet tuhoamssa perinteistä tieteellisen metodiin ja logiikkaan perustuvaa ajattelua ja toimintaa:

  Sukupuolien moninaisuus on uusmarxilaista pseudotiedettä ja tulee torjua kokonaan. 

  Älykkyystestit tuottavat eri ihmisrotujen ja etnisyyksien välillä erilaisia tuloksia ja korreloivat menestymiseen niillä tehtäväalueilla, joilla pärjäämiseen testit on laadittu.

  Maskit ovat pelotteluteatteria, joiden avulla pidetään yllä mielikuvaa jonkun vakavan tautiaallon olemassaolosta. Maskipakoilla korostetaan tavallisen ihmisen orjan asemaa.

  Koronarokotteille ei ole järjestetty rehellisiä pitkäaikaisia testejä, mikä on skandaali jo itsessään. Tällaiset testit ovat kalliita ja pitkäkestoisia järjestää erityisesti, koska vaativat aina uuden korjaus- ja testauskierroksen, jos ongelmia ilmenee esim. parin vuoden aikana. Monen tuotteen kehittely on lopetettu kokonaan, koska järkevää tasoa tehokkuudelle ja turvallisuudelle ei ole voitu saavuttaa. Korona-rokotteissa on ohitettu kokonaan tuotekehittelyn tärkein vaihe eli perusteellinen testaus ja tuotteen kriittinen tarkastelu. Laiminlyönti korostuu, koska kyseessä on täysin uudenlainen teknologia. Kansalliset regulaattorit tai riippumattomat tutkimuslaitokset eivät ole lainkaan tutkineet ruiskeita.

  Ihmisperäinen ilmastonmuutos on poliittinen keksintö, jolla voi syyllistää ihmisiä ja alistaa nämä uudenlaiselle valvonta- ja rahastuskoneistolle. Maailman rikkaimmat haalivat maapallon resurssit ja palvelut omaan omistukseensa ja vuokraavat näitä sitten kansalaisille. Ollakseen oikeutettu näitä vuokraamaan, kansalaisen eli orjan tulee täyttää uudenlaiset kriteerit esim. lääkinnän ja valvonnanalaisuuden suhteen.

 • Tekijämies

  Vastaa

  6. Jos kiistät Tatu Vanhasen ja Richard Lynnin erittäin laadukkaat rotututkimukset, niin olet tiedevastainen.

  Aikoinaan jopa keskusrikospoliisi tutki näitä tieteellisiä tutkimuksia ja edes krp ei löytänyt niistä mitään väärää.

  Tiede voitti! Kiitos Tatu Vanhanen. lepää rauhassa!

 • Juhae

  Vastaa

  Vittu mikä vatipää toi Wiik on,tai sit se on käräyttäny aivonsa pilvellä niikun ukkonsa, vartti marokkolainen lokka

  • Tomppa

   Vastaa

   Jos kuitenkin antaisit esimerkkejä artikkelin paikkansapitämättömyydestä kritisoimalla kirjoituksen sisältöä etkä tyrmäisi artikkelia vain siksi, että sen on kirjoittanut Tiina Wiik? Et vain taida siihen pystyä, koska et tarkkaavaisuushäiriöltäsi kykene lukemaan koko artikkelia kerralla ja kultakalan muistisi puolestaan estää sinua jatkamasta lukemista siitä, mihin edellisellä kerralla jäit.

  • rellinen

   Vastaa

   Vehkooko siellä kirjoittelee?

 • Kirjapaino Kursiivin tsuppari

  Vastaa

  Jospa tämä Hanna Nohynekin juttu on lähempänä tiedettä ja selventää kattavasti rokotusasiaa:

  Miksi korona ei katoa ro­ko­tuk­sil­la niin kuin iso­rok­ko tai polio – Hanna Nohynek kertoo, mikä on tärkein syy ja miten eri ro­kot­teet toimivat

  Moni on pettynyt koronarokotteiden tehoon, koska omikron tuntuu tarttuvan niistä huolimatta. Vielä ei tiedetä, tarvitsevatko kaikki jatkossa lisää tehosteannoksia. Vielä 50 vuotta sitten noin kaksi miljoonaa ihmistä kuoli vuosittain isorokkoon eri puolilla maailmaa. Nopeasti pisaratartuntana leviävä variolavirus aiheutti vaikean infektiotaudin, jonka oireita olivat korkea kuume, pää- ja selkäsärky sekä rakkulaiseksi muuttuva ihottuma. Lähes kolmannes tartunnan saaneista menehtyi. Rokotuksen uranuurtajana pidetty Edward Jenner oli kehittänyt elävää heikennettyä virusta sisältävän isorokkorokotteen 1700-luvun lopulla Englannissa. Kesti kuitenkin lähes 200 vuotta, ennen kuin rokote saatiin riittävän laajasti käyttöön. Suomessa isorokkorokotukset alkoivat jo 1802. Tauti saatiin häviämään reilussa sadassa vuodessa niin, että viimeinen epidemia oli 1930-luvulla. Kun tiettävästi maailman viimeinen isorokkotapaus todettiin vuonna 1977 Etiopiassa, lasten rokotukset Suomessa lopetettiin 1978. Nyt isorokkovirusta on maailmalla enää kahdessa laboratoriossa, Yhdysvalloissa ja Venäjällä. Jos se alkaisi levitä uudelleen, rokotettujenkin immuniteetti olisi heikentynyt niin, että he voisivat saada tartunnan.

  Lapsihalvaukseksi nimitetty polio aiheutti epidemioita Suomessa vielä 1950-luvulla. Poliovirus kuuluu pikornavirusten enteroviruksiin ja aiheuttaa kuumetta, huonovointisuutta, raajakipua ja niskan tai selän jäykkyyttä. Virus leviää hengityksen tai suun kautta suolistoon. Jos se etenee keskushermostoon, lihasten toimintaa säätelevät hermosolut vaurioituvat. Rokotukset poliota vastaan alkoivat Suomessa 1957, ja jo 1960-luvulla tauti hävisi meiltä. 1984 roihahti yllättäen vielä yksi epidemia, mutta se sammui koko väestölle annetulla, sokeripalaan lisätyllä rokotteella. Poliota esiintyy edelleen maailmalla, mutta rokotusten ansiosta se on harvinainen.

  Näiden hyvien esimerkkien takia monilla suomalaisilla oli suuret odotukset myös koronarokotusten tehosta. Covid-19-virus tarttuu kuitenkin myös rokotettuihin. Miksi täydellistä immuniteettia ei ole syntynytkään? Kysytään Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkäriltä, rokotetutkija Hanna Nohynekiltä. 

  Koronavirus lisääntyy myös eläimissä

  Yksi edellytys taudin juurimiselle on se, ettei virus lisäänny eläimissä, Nohynek sanoo. Koronavirukset ovat sekä ihmisten että eläinten viruksia, joita on hyvin vaikea hävittää täysin. Kaikki viruksen kontaktit eri isäntäeläimiin pitäisi pystyä eliminoimaan. Isorokko- ja polioviruksia ei ole eläimillä. Kun rokotuskattavuus saatiin riittävän korkealle, niiden kiertäminen ihmisissä lakkasi. Nohynek kertoo, että tuhkarokkovirus on kolmas vastaavanlainen. Siihenkin rokotukset tepsivät hyvin, ja tauti on saatu lähes katoamaan Suomesta. Tärkein ero koronaviruksiin on siis selvä. Toinenkin tärkeä ero on: koronavirukset pystyvät muuntumaan nopeasti. Rokotusten tuoma immuniteetti ei välttämättä suojaa riittävästi uusilta virusmuunnoksilta. Entä onko rokotetekniikalla merkitystä? Isorokko- ja tuhkarokkorokotteissa käytetään elävää heikennettyä virusta, mutta koronarokotteissa ei.

  Elävät heikennetyt virusrokotteet ovat yleensä hyvin tehokkaita. Kääntöpuoli on se, että niillä voidaan saada aikaiseksi myös itse tauti, jos rokotetta annetaan hyvin immuunipuutteiselle tai jos rokotevirus muuttuukin tautia aiheuttavaksi. Näin tapahtuu yhdelle noin miljoonasta rokotetusta suun kautta otettavan poliorokotteen kohdalla, Nohynek kertoo. Vasta-ainetuotanto käynnistyy, kun rokotteen sisältämät virukset lisääntyvät elimistössä ja immuniteetti nousee korkeaksi. Myös haittavaikutukset tulevat viiveellä, yleensä viikon kuluessa. Erilaisia rokotetekniikoita kehitteillä koronaankin

  Monet rokotteet ovat Nohynekin mukaan inaktivoituja, eli niiden valmistuksessa käytetään tapettuja kokonaisia taudinaiheuttajia tai niiden osasia. Ne eivät voi aiheuttaa itse tautia. Perinteiseen tekniikkaan perustuvia rokotteita on kehitetty myös koronaan. Suomessa otetaan kohta käyttöön proteiiniadjuvanttirokote Novavax. Sen adjuvanttina eli tehosteaineena käytetään kasviperäistä rasvaa.

  Nyt käytössä olevat Pfizerin ja Modernan rokotteet perustuvat uuteen rna-teknologiaan. Ihmiseen ei laiteta mitään virusta tai viruksen proteiinia vaan koodi, joka synnyttää ihmisessä itsessään rokoteaineen, piikkiproteiinin. Hän toimii siis ”rokotetuotantolaitoksena”, Nohynek kuvaa. Käytöstä poistunut Astra-Zeneca ja joillekin annettava Janssen ovat adenovirusvektorirokotteita. Adenoviruksen kuljettaman koodin avulla solut pystyvät tuottamaan koronaviruksen piikkiproteiinia. Nohynek tietää, että kiinalaiset ovat kehittäneet myös elävää rokotetta covid-19:ää vastaan, mutta se ei ole käytössä laajamittaisesti. Ei kuitenkaan ole poissuljettua, että siitä tulisi yksi rokotevaihtoehto. 

  ”Ihmiset toimivat paremmin, jos on päämäärä”

  Rokotteiden suojateho omikronin lievää tautimuotoa vastaan on korkeintaan 75 prosenttia kolmen rokoteannoksen jälkeen, Nohynek kertoo. Vakavaa, sairaalahoitoa vaativaa tautia vastaan teho on yleensä ollut parempi, alustavien englantilaisten tutkimustulosten mukaan 88 prosenttia kolmen rokoteannoksen jälkeen. Yli 12-vuotiaista suomalaisista noin 88 prosenttia on saanut ensimmäisen koronarokoteannoksen ja noin 26,5 prosenttia kolmannen. Joillekin vakavasti immuunipuutteisille on annettu jo neljäs rokote. Se voidaan antaa esimerkiksi ihmisille, joille on tehty elinsiirto tai joilla on syöpähoito päällä. 

  Nohynek ei ole missään vaiheessa ajatellutkaan, että rokotus poistaisi täysin koronaviruksen maailmasta. Varmaan aluksi toivottiin, että laumasuojalla olisi suurempi merkitys kuin mihin rokotteet käytännössä ovat kyenneet alati muuntuvien varianttien osalta.

  Ihmiset ylipäänsä toimivat paremmin, jos on jokin päämäärä. Siinä mielessä rokotuskattavuustavoitteet ovat olleet tärkeitä. Virologeilla ei kuitenkaan ole ollut etukäteen biologista tietoa siitä, mikä rokotuskattavuus pysäyttäisi taudin etenemisen. Ehkä vertailutikku olisi pitänyt ottaa influenssasta, Nohynek sanoo nyt jälkeenpäin. Influenssarokotteen tehokin laskee vuodessa, ja harvoin päästään yli 70 prosentin suojatehoon. Vanhoilla ihmisillä teho laskee jo puolessa vuodessa jopa 20 prosenttiin. Influenssarokotekaan ei täysin ehkäise infektiota eikä tartuntaa. Niin influenssassa kuin koronassa vakava tauti on riittävän hyvin ehkäistävissä, jotta rokotetta kannattaa käyttää. Vain kaksi rokotettua sataatuhatta kohti on sairastunut koronan vakavaan, sairaalahoitoa vaativaan muotoon, THL:n tilastot kertovat. 

  Tarvitsevatko kaikki tehosterokotteita jatkossa? Nohynek uskoo, että koronarokotteita saadaan vielä kehitettyä tehokkaammiksi. Joulun tienoilla saatiin ensimmäisiä uutisia niin sanotusta universaalista rokotteesta, joka antaisi suojaa moneen eri varianttiin. Yhdysvaltojen armeijan tutkimuslaitoksen rokote perustuu sellaisiin viruksen osasiin, jotka eivät muutu kovin nopeasti. Rokotetta ei ehkä tarvitsisi uusia joka vuosi.
  Vielä on liian aikaista sanoa, tarvitsevatko kaikki kolmannen rokotteen jälkeen neljännen. Se selviää vasta, kun nähdään, mihin suuntaan virus muuttuu ja kuinka pitkäaikaisen suojan kolmen rokotteen sarja antaa. Jos virus muuntuu enemmän lievän ylähengitystieinfektion aiheuttajaksi, voi kysyä, ketkä rokotteita tarvitsevat. Ehkä vain riskiryhmät pitää suojata ja muita ei välttämättä, Nohynek sanoo. On kuitenkin mahdollista, että tulee taas uusi vakavampaa tautia aiheuttava variantti, joka on muuntanut omia piikkiproteiinin osia ja pääsee rokotesuojan läpi. Lopullisesti koronaviruksista ei päästä eroon. Evoluutiossa viruksen tehtävä on lisääntyä ja etsiä uusi isäntä. Lisääntymissykli on vain tuntien mittainen, ja joka välissä on mahdollisuus uusiin mutaatioihin. Elämänmuoto yrittää ylläpitää itseään, Nohynek kertoo.

  • Tomppa

   Vastaa

   https://rokotehaitat.fi/

   Enough said, I think, my friend. Nohynekin uskottavuus on minusta lähinnä murtolukujen luokkaa. Nohynek ei itse ota rokotteita, koska omasta mielestään ei niitä tarvitse, mutta markkinoi niitä innokkaasti kaikille muille. Olisiko tässä pieni ristiriita? Nohynekin tominta muistuttaa huumeorganisaation johtajien ja rahoittajien toimintatapaa. Hekään eivät itse käytä omia tuotteitaan, mutta puskevat niitä jatkuvasti kaikille muille.

   • Kirjapaino Kursiivin tsuppari

    Vastaa

    Hakukoneella löytyy hetkessä tieto että Nohynek on sairastanut koronaa (3 vk) maaliskuun puolessavälissä v. 2020. Myöhemmistä rokotuksista en aivan välittömästi löytänyt tietoa enkä ruvennut enempää kaivelemaan.

 • Hema

  Vastaa

  Kirjoitan myös, koska älykkyysosamäärätestit ovat suuntaa-antavia. Nykytieteessä puhutaan G – arvosta. Sen olennainen ero äo.testiin on että se mittaa sitä puhdasta ajattelukapasiteettia, kun äo-testit ovat useinmiten luotu testaamaan soveltuvuutta johonkin toimeen, rooliin yms. Äo-testit voivat olla kulttuuri- tai etnisyyssidonnaisesti vääriä tuloksia antavia, mutta MIELIPITEENÄNI lisään että niissäkin on tuloksellisesti enemmän faktaa kuin harhaa. Esim. Jos älykkyysosamärätesti kysyy eritrealaiselta kuinka ja millä välineillä olisi tehokkainta poistaa lumet kohteesta x, tai kysyy nepalilaiselta kuinka olisi paras halkoa 15 metrinen aalto purjeveneellä, jne. Jokainen voi varmasti nähdä että testien ”ongelmat” ovat varsin ontuvia, joskin marginaaleissa vaikuttavia.
  Älystä, ja sen puutteesta ei vain saa puhua. Siitä ei saa puhua maahanmuuton yhteydessä, ei kommunismin tai muiden suosittujen ismien (poislukien kapitalismi) yhteydessä, ei nais- tai munattomien poliitikkojen yhteydessä. Sitä EI SAA RINNASTAA sisäisesti ongelmallisiin valtioihin, ei rikollisuuteen, ei uskontoihin tai seksuaalisuuntauksiin. Jokin vika täytyy olla jossakin, jos maailmalla on ihmisiä jotka uskovat että sukupuolitauti poistuu penetroitumalla vastasyntyneeseen. Toki älykkyydessä se vika ei voi olla. Ei uskojalla eikä uskottelijalla. Eihän?
  Lopuksi vielä pari olennaista seikkaa;
  – Älykkyys ei takaa mitään. Ei menestystä, onnea, asemaa, uskoa, moraalia tms. Toki älykkyyden puute voi rajata mahdollisuuksiasi, samoin kuin esim. jalaton ei voi toimia pikajuoksijana.
  ‑Älykäs on täysin harhaanjohdettavissa siinä missä tyhmäkin. Ainoastaan metodeissa on eroja. Älykkyys tarvitsee tuekseen logiikkaa. Tyhmä, mutta looginen voi pärjätä paremmin elämässään, kuin älykäs. Älykkyys voi jopa kääntyä itseään vastaan. Kun tiedostaa enemmän, näyttäytyvät esteetkin suurempina.
  ‑Rikollisuuden ja älykkyyden välillä on selkeä korrelaatio. Se on 85. Se ei tarkoita että tietyt ihmiset syntyisivät rikollisiksi, vaan sitä että 85 on tarpeeksi että ymmärrät kuinka rikastua nopeasti ja ”helpolla”, mutta ei tarpeeksi ymmärrykseen sen seurauksista. Toki on muitakin ”arvoja kellottavia” rikollisia.
  ‑Aina on älykästä kysyä miksi.

  • Jns. Man

   Vastaa

   Älykkyystestissä ei kysellä mitään lumenluontia tai aaltojen halkomista. Itseasiassa ne testit ovat kulttuurivapaita. Esimerkiksi matematiikka on universaalia. Kiinalainen ja eurooppalainen lähestyy ongelmia samalta lähtöviivalta, kuten myös etiopialainen ja nepalilainen. Syy miksi ÄO:n merkitys kiistetään on juuri se iso ero tummien ja valkoisten populaatioiden älykkyyden välillä. Tämä ero näkyy myös yhteiskuntien kehityksessä kuten Tatu Vanhanen tutkimuksessaan todisti.
   Tietenkin etiopialainen paimentolainen tietää enemmän lehmänpaskan levityksestä kuin valkoinen tietokoneinsinööri, mutta tästähän ei ole kysymyskään kun verrataan älykkyyttä.

   • Hema

    Vastaa

    Älä vastaa, jos et lue mihin vastaat.

    • Tomppa

     Vastaa

     Älä itse kirjoittele tänne kommenttejasi, jos et edes ymmärrä, mitä oikein yrität sanoa. Tuossa vuodatuksessasi ei ole järjen hiventäkään. Vetoat kulttuurieroihin, vaikka ne on äo-testeissä pyritty eliminoimaan minimiin juuri siitä syystä, että ne eivät vääristäisi tuloksia eri kansakuntien välillä. Ehkä et tiennyt tätä yleisesti tiedossa olevaa asiaa tai vain halua vihervasemmistolaisen tasa-arvohörhön tapaan myöntää ilmeistä tosiasiaa, että kultuureiden välillä on havaittavia ja mitattavissa olevia eroja keskimääräisessä älykkyyosamäärässä?
     Annan havainnollisen esimerkin tosielämästä: kulttuurinrikastaja oli kysynyt kantasuomalaiselta uhriltaan tämän puskaraiskattuaan, tulisiko uhri hänen Facebook-kaverikseen ja jäi tämän vuoksi välittömästi poliisin kiinniottamaksi, kun nainen ymmärsi vastata tähän pyyntöön myöntävästi ja sai tietoonsa tekijän henkilötiedot huolimatta shokista, jonka raiskaus oli hänelle aiheuttanut?
     Mitä luulet, kuinka moni syntyperäinen suomalainen mies esittäisi raiskaamalleen naiselle saman kysymyksen, koska keskimääräisellä tai sitä hieman alemmalla äo:llä varustettu kantasuomalainen tajuaisi välittömästi jäävänsä kiinni teosta? Tuskin yksikään, ellei kyseessä olisi kulttuuririkastajan heikkolahjaisella äo:llä varustettu retardi?
     Tästä tapauksesta kerrottiin aikoinaan useissa vaihtoehtomedioissa ja myös Junes ja Tiina puhuivat lähetyksissään asiasta, joten Tiinalta voit kysyä tarvittaessa lähdettä, jos esimerkin todenperäisyys jäi vaivaamaan.
     Ja ennen kuin alat vinkua yksittäistapauksesta, lue kommenttini uudelleen ajatuksen kanssa, mikäli ylipäätään siihen kykenet. Kyse on siis keskimääräisestä äo erosta, joka selittää myös tämän yksittäistapauksen. Ymmärräthän, että yksittäistapaukset ovat aina esimerkkejä tai otantoja yleisemmästä toimintamallista tai suuntauksesta. Toisin sanoen, yksittäistapauksia ei ole olemassa irrallaan mistään yleisemmästä suuntauksesta, vaikka vihervasemmistolaiset mielellään näin väittävät. Se vain kertoo surullista kieltään siitä, millaisella henkisellä tasolla älyllisesti epärehelliset vihervasemmistolaiset tasa-arvoihmiset ovat. Ilmankos he tulevat niin hyvin toimeen näiden kulttuurinrikastajien kanssa. Tutkimusten mukaanhan älykkyyssosamäärä yhdistää ihmisiä enemmän kuin esimerkiksi sosiaalinen asema tai koulutus.
     Ehkä asioiden pohtiminen ei ole sinulle ominta aluetta? Niin sekava ja pseudotieteellinen kommenttisi oli. Pikemminkin vaikuttaa siltä, että osaat vain toistella ulkoa opittuja vihervasemmistolaisten tasa-arvohörhöjen teesejä papukaijan lailla yrittäessäsi vaikuttaa fiksummalta kuin todellisuudessa olet. Taidat olla osa vihervasemmistolaista ”älymystöä”?

 • juha II

  Vastaa

  Jos ihan vain terveydestä puhutaan ja vieläpä mitään ilkeilyn häivääkään. Mielestäni iki-ihanan ja kansallismielisen toimijan Tiinan olisi syytä luopua sähkötupakasta. Mutta kaikki mkä koskee omia valintoja. Niitä on syytä kunnioittaa! Tämä vain sen takia, että korona on jo selvää kauraa tämän median lukijoille.

 • Salomon

  Vastaa

  Tänään koulussa oli ukaasi, että jos joku kulkee ilman maskia koulussa, laitetaan koulu kiinni. No arvatkaa, arvatkaa saatana! Ihan vitun pitkin hampain pidin sitä vitun mielipide vaippaa päässä koko päivän ja nyt sitten nenää ja kurkkua kirvelee ja on paska olla! Vittu saatana! En ole ollut kuin kerran tässä kahden viime vuoden aikana kipeä ja sekin tuli siitä kun olin viikonlopun kipeän ihmisen seurassa sekä kastuin vesisateessa samana viikonloppuna. Huomenna on sellainen päivä että hommaan koko vitun koulun kiinni jos niikseen tulee, ja jos jollain on asiasta jotain vinguttavaa, voi olla 100% varma, että nyrkki kumahtaa kaulan alueelle niin, että risat murtuu. Haistakaa vitun kommarit vittu!!!! PERKELE

 • Bella

  Vastaa

  ”Onko etnisyyksien välillä eroja henkisissä ominaisuuksissa kuten älykkyydessä tai temperamentissa?”

  Näyttää kyllä enemmänkin siltä ‚että Vanhasen et co. tutkimuksen aineistoa täytyisi lukea sillä tavalla, että nuo ÄO-erot näkyvät alueiden välillä – eivät niinkään etnisyyksien. Tutkimusaineisto koostuu eri alueista ja niiden sosio-poliittisista eroista.

 • Metsäkulman Murre

  Vastaa

  Hyvä huomio. Ehkä sähkötupakka on terveydelle haitallista.

 • Anonymous

  Vastaa

  Onko läheisesi tiedevastainen koronadenialisti ja rotupetturi tai muuten vaan vitun tietämätön idiootti? Eli siis Ilmastonmuutos on valetta, virukset ja taudit on myöskin valetta ja salaliittoa, rokotteet on salaliittoa, maskitkaan ei toimi. On kyllä sellaista UMV-lehti öyhötystä Tiina että plaah. Anu Turtiaisen ja UMV-lehden porukan johdolla voimme lähteä taisteleen tätä hirveetä epäoikeudenmukaisuutta ja salaliittoa vastaan. Ihmisoikeusrikosta ja joukkomurhaa Suomen kansaa vastaan. Älkää nyt naurattako. Kohdat 1. ja 2. niissä olen samaa mieltä, tietenkin rotujen väleillä on eroa, sukupuolia on 2 ja väestönvaihto eli rotumuukalaisten tulva pitää estää. Muut onkin tota koronaöyhötystä, UMV-lehti tasoista häränpaskaa.

  • Tomppa

   Vastaa

   Kas, anonyymi rokote- ja ilmastomuutosuskovainen, joka pahoittaa mielensä siitä, että hänen uskomusjärjestelmäänsä kyseenalaistetaan. Taidat olla se sama typerys, joka suositteli minulle hoitoon menoa, kun kertomani ei sopinut yhteen naiivin maailmankuvasi kanssa? Ikävä kyllä, joudut itse pian kokemaan kaiken sen ihan henkilökohtaisesti. Ja siinä vaiheessa, kun sinulta kysytään, otatko Pedon merkin oikeaan käteesi, vai kuoletko, otat kiltisti merkin, koska olet pelkuri.
   Mitä sinä täältä Partisaanin kommenttiosiosta lopulta haet? Tukea naiiveille käsityksillesi? Ja miksi kirjoittelet kommentteja anonyyminä? Teetkö sitä siksi, että voisi vaikuttaa siltä ikään kuin useat eri ihmiset kirjoittaisivat niitä? Niinkö? Kuitenkin päällekäyvä kirjoitustyylisi paljastaa sinut joka kerta samaksi katkeroituneeksi henkilöksi.
   Minusta vaikutat ihmiseltä, joka haluaisi johtaa kansanliikettä ja päästä määräämään, mitä muut saavat ajatella, mutta ongelmana on, että kukaan muu kuin sinä itse ei vain ymmärrä nerokkuuttasi. Mikset käytä aikaasi paremmin ja perusta omaa yhdistystä ja yritä kerätä ympärillesi samanmielisiä ihmisiä sen sijaan, että hakkaat täällä jatkuvasti raivon vallassa päätäsi seinään? Kaltaisiasi typeryksiä Suomessa kyllä riittää.

   • Anonymous

    Vastaa

    Tiedätkö miksi Partisaani on myös niin loistava julkaisu uutisoinnin ja artikkeleiden lisäksi? Täällä ihmiset saavat ilmaista mielipiteitään vapaasti. Missä muualla saa? Ilmaise mielipiteesi somessa tai jossain muualla niin olet äkkiä syytettynä ”vihapuherikoksista” oikeudessa. Ehkä näkemyksemme ilmaston ‑ja luonnonsuojelusta, SARS-CoV‑2 viruspandemiasta ja rokotteista eroavat paljonkin, mutta ehkä olemme jossain asioissa samaa mieltä kuten väestönvaihdon pysäyttäminen? En kuitenkaan tuomitse sinua. Kirjoita mitä huvittaa, älä ota niin henkilökohtaisesti.

    • Tomppa

     Vastaa

     ”[Ä]lä ota niin henkilökohtaisesti.”
     Jaa, sinä et ota toisten kommentteja henkilökohtaisesti? Niinkö? Ihan niin kuin muuten vain haukut täällä kommenttiosiossa ihmisiä vitun idiooteiksi tai hoitoa kaipaaviksi hörhöiksi, jos heidän mielipiteensä kyseenalaistavat omia mielipiteistäsi?
     Sitä paitsi, taidat olla se sama typerys, joka kirjoitti Skotlannin koronakeskitysleirejä käsittelevään juttuun kommentin, joka toi mieleen 1930-luvun Saksan koronadenialisteille ja ”valeuutisten” levittäjille perustettuine keskitysleireineen, lockdowneineen, koko maahan julistettavine maskipakkoinen ja ihmisiä 247 valvovine poliiseineen ja lennokkeineen?
     Täysverinen fasistihan sinä olet, koska pelkäät kuolemaa niin paljon, että olet valmis tekemään mitä tahansa, jotta tuntisit olosi turvalliseksi. Luulen, että jos esittäisit tuon hienon suunnitelmasi omalääkärillesi, niin hän passittaisi sinut välittömästi tahdonvastaiseen hoitoon.
     Jos nyt oikeasti ymmärtäisit minkälaisen pellen olet jo itsestäsi onnistunut tekemään, häipyisit vähin äänin takavasemmalle potemaan koronapsykoosiasi.

     • Anonymous

      Rauhoitu nyt hyvä ihminen. Tiedän, että näet pirunmerkkejä, salaliittoja, Satanistieliitin ujuttamia mikrosiruja,pikku ukkoja ja haltioita. Sinun tässä kannattaisi mennä juttelemaan vähän omalääkärisi kanssa. Mielenterveysongelmien kanssa ei kannatta Tomppa jäädä yksin. Olen huolissani sinusta. Hanki apua ystäväiseni.

 • Julli

  Vastaa

  Sukupuolten moninaisuus on hieno asia, ei mulla muuta..

  Ei vaan, on mulla vielä muuta.

  Odottaisin selkokielistä vastausta kommenttipalstalla vierailevilta mielenterveyskuntoutujilta yms. seuraaviin kahteen yksinkertaista mieltäni kaivertavaan kysymykseen.

  1. Jos ihmisillä on useita sukupuolia, miksi tuhansien vuosien kuluessa ihmisille on kehittynyt ulkoisilta ominaisuuksiltaan vain kahdenlaisia sukupuolielimiä eli emättimiä ja peniksiä? Miksi näille muille sukupuolille ei ole kehittynyt ulkoisesti havaittavia ja omanlaisia sukupuolielimiä vuosituhansien evoluution tuloksena?

  Evoluutio on varmaankin tältä osin tiedevastaista.

  2. Onko meidän kirurgit niin saatanan tumpeloita, että eivät yksinkertaisesti osaa ja kykene leikkelemään ”sukupuolenkorjausleikkauksien” lopputuloksena kuin tekoemättimiä ja tekopeniksiä? Kun sukupuolia on siis useita, niin miksi näille muille sukupuolille ei ole tarjolla omanlaista havaittavaa elintä?

 • kryptoj

  Vastaa

  Tästä näkyy Wiikin kryptojuutalaisuus. Hänhän esittää juutalaista huijausta nimeltä evoluutioTEORIA ja muutenkin vihjailee revisionismista alentavaan sävyyn. Valkoinen adamiittinen ihminen eli arjalainen rotu ei ole eriytynyt mistään afrikkalaisista missään vaiheessa.

  Hyberborea, Atlantis, Thule and Ancient Antediluvian Bloodlines – ROBERT SEPEHR

  https://www.youtube.com/watch?v=aJfuYoPEOQg

  Ja hän halveksii koululääketieteen ulkopuolisia hoitoja vihjaillen ”käärmeöljykauppiaisiin” joita nämä BigPharma kauppiaat toasiasiassa ovat itse. Lääketeollisuus on juutalaismafian bisnestä.

  • Totuuden soturi

   Vastaa

   Jokainen, joka tietää kryptoju#kut, on haistanut tallmudbergit tässä pariskunnassa koko ajan. Valitettavasti kierot soluttautujat pystyvät myös totuudentietäjiä ovelasti (g)koijaamaan.

 • kryptoj

  Vastaa
 • kryptoj

  Vastaa

  Ja vielä kolmas linkki. SARS-Cov2 ”virusta” ei ole kyetty osoittamaan olevan olemassa.

  https://koronarealistit.com/viruksia-ei-ole-olemassa-aloita-tasta/

 • TissiOohonen

  Vastaa

  Partisaanista tullut samanlainen hörhöjulkaisu ku mv. Koronaskeidaa mut ei sentään jatkuvaa ryssän kehumista. Ei ihme että dossaajia löytyy jos menee mv tasolle. Vielä sentään Partisaanissa on hieman jotain muutakin mutta näkökään menossa mv suuntaan.

 • Totuus Syndikaatti

  Vastaa

  Ihanan ”kansallismielisen” Tiinan kannattaisi myös lopettaa rotupetturuus, Marokkolaisen herran kanssa ja ties kenen muiden. Sanoit, että kasvomaskeista ei ole hyötyä silti olen nähnyt sinun ja Lokan käyttävän niitä joillain teidän videoilla. Mites poltteletteko vielä Juneksen kanssa pilvee?

 • Pekko Peltonen

  Vastaa

  Tiina Wiik itse ainakin on hyvin tiedevastainen, koska ei tieteestä tiedä yhtään mitään eikä ole osoittanut mitään merkkejä siitä, että haluaisi tieteestä mitään tämän enempää ymmärtää.
  Tässä jutussa Wiik sanoo, että ihmisrodut alkoivat eriytyä 125000 vuotta sitten.
  Vain muutama kuukausi aikaisemmin Tiina Wiik väitti, että ihmisrodut alkoivat eriytyä 1.8 miljoonaa vuotta sitten.
  Tiina Wiik siis oppi joitain noiden muutaman kuukauden aikana, mutta ainakin on täysin selvää, että Tiina Wiikin tiedot ja käsitykset ovat poikkeuksellisen heiveröiset, ja noin keveillä eväillä ei kannata lähteä teeskentelemään, että kykenee yhtään arvioimaan muiden ihmisten tiedevastaisuutta tai tiedemyönteisyyttä.
  Täysin kujalla tämä kyseinen ihminen on.

 • Vastaa

  Kommentit julkaistaan viiveellä eivätkä näy heti.

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  Lue seuraavaksi