Juutalaiset raivoissaan Liettualle kommunismia vastustaneen partisaanin juhlistamisesta

Juutalaisten maailmankongressin mukaan Liettuan ei tule juhlia sankareinaan antikommunistisia taistelijoita vaan juutalaisia rakastanutta kirjastonhoitajaa.

Sionismi

Juozas Lukša etualalla.

Juutalaisten maailmankongressi WJC on raivoissaan Liettuan hallitukselle, joka on päättänyt omistaa vuoden 2021 Neuvostoliittoa vastustaneen partisaanin Juozas Lukšan muiston juhlistamiselle. WJC:n mukaan Liettuan täytyy vaihtaa kansallissankarinsa juutalaisystävällisempiin versioihin.

WJC otsikoi julkilausumansa: ”Liettua kunnioittaa väärää miestä.” Amerikasta johdettu upporikas juutalaisryhmä pitää oikeutenaan liettualaisen kansallishengen ja historian uudelleenkirjoittamista.

Lukša kuului sotien aikana Liettuan Aktivistirintama ‑nimiseen kansallismieliseen ja kommunisminvastaiseen partisaanijärjestöön. Liettualaispartisaanit vaaransivat henkensä taistellessaan itsenäisyytensä puolesta neuvostomiehittäjiä vastaan.

Kansallissankarin on oltava kosher

WJC:n mukaan partisaanien uroteot olivat kuitenkin yhdentekeviä, sillä Liettuan Aktivistirintaman manifestissa vaaditaan juutalaisten häätämistä maasta. Manifestin sanomaa voi peilata siihen, että Itä-Euroopan kommunistivallankumouksen johtajista valtaosa oli juutalaisia.

WJC pitää partisaanien juhlistamista valitettavana, sillä ”oli aika, jolloin Liettua oli Euroopan juutalaisyhteisön mahtava linnake”. Kansallismielinen radikalismi todellakin syntyi usein vastavoimaksi juutalaisten suhteettoman suurelle vallalle. Kansallismielisten mukaan juutalaiset käyttivät valtaansa vahingollisesti muun muassa tukiessaan kommunismia.

WJC vaatii Liettuaa hylkäämään kommunismia vastustaneet sankarinsa ja nostamaan juhlavuoden päätähdeksi kirjastohoitaja Antanas Paškeviciusin. WJC:n mukaan Paškevicius on täydellinen kansallissankari, sillä hän teki tiivistä yhteistyötä juutalaisten kanssa toisessa maailmansodassa. Liettualaisten on herättävä nykyaikaan ja tunnustettava, että juutalaiset ovat maailman napa.

Lähde: World Jewish Congress

Historia Juozas Lukša Kulttuuri Liettua Poliittiset viholliset Politiikka Sionismi Ulkomaat World Jewish Congress

Keskustelu

Ei kommentteja

Partisaani ei väitä eikä takaa, että kommenttien sisältämä tieto olisi virheetöntä tai täydellistä.

Vastaa

Kommentit julkaistaan viiveellä eivätkä näy heti.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi