Unkari ryhtyy toimiin EU:n hyönteisruokatuotteita vastaan – Pakottaa kaupat asettamaan ötökkätuotteet erillisiin hyllyihin

EU:n mallioppilaana Suomi tulee todennäköisesti syöttämään hyönteisiä kansalleen kaikessa hiljaisuudessa.

Ulkomaat

Euroopan unionin hyväksyttyä hyönteisten käyttämisen ruokatuotteiden ainesosina, jotta he voisivat syöttää niitä kansalaisille heidän tietämättään, Unkari on päättänyt ryhtyä vastatoimenpiteisiin.

Unkarin maatalousministeriö on asettamassa määräystä, jonka mukaan ruokatuotteissa pitää olla näkyvä leima kertomassa tuotteen sisältävän hyönteisiä ja kaupat joutuvat asettamaan hyönteistuotteet tiloihinsa erilliselle hyllylle, jotta kuluttajat tietävät mitä syövät.

Gallupien mukaan vain 5 prosenttia unkarilaisista kertoo voivansa mielellään syödä hyönteisiä sisältäviä ruokia, kun taas 70 prosenttia kansalaisista ylipäätään vastustaa ajatusta hyönteisten syömisestä.

”Unkarilaiset eivät vain halua syödä hyönteisiä,” maatalousministeri István Nagy oli summannut.

Lähde: Remix

Euroopan unioni Ruoantuotanto Ulkomaat Unkari Yhteiskunta

Keskustelu

21 kommenttia

Partisaani ei väitä eikä takaa, että kommenttien sisältämä tieto olisi virheetöntä tai täydellistä.

 • otto suni

  Vastaa

  Kobe-härän pihvit sopivat eliitille, mutta sinä syöt hyönteisiä ja pelastat maailman ilmaston!

 • Bella

  Vastaa

  Tuleekohan nuo hyonteissisallot jonkin erillisen e‑koodin alle…vai onko suoraan merkitty hyonteisina.… varmaan noita jo syotetaan meille. Onneksi itse katson aina ostamani ruoan sisallon. Ilmeisesti taytyy alkaa opettelemaan nuo koodit ulkoa.

  • Joonas Jonne

   Vastaa

   E9xx- koodit. Matoja, hyönteisten siipiä, peräaukkoja ja ulostetta. Sitä paitsi hyönteiset levittävät vaarallisia tauteja kuten malariaa ja Niilin kuumetta.

 • Nimetön

  Vastaa

  Hölmölässä lisätään hyönteiset ensimmäisenä koululaisten ruokaan arvelisin.

 • Elämä on tekoja

  Vastaa

  Tuossa olisi järkeä Pohjolaankin. Saisivat ituhipit popsia ötököitä ja me muut normaalia ruokaa. Paitsi että ituhipithän ei syö ”lihaa”.

  No, niin tai näin. Ehkä sitä pitää jatkossakin syödä vain makkaraa sillä muutenhan ne huonommat osat naudasta ja possusta menisi roskiin. Eiitin syödessä vain parhaat palat. Että melkoisen suuri eko-teko se makkaran syönti on.

  • Minä

   Vastaa

   Laadukkaassa makkarasa on lihaa reilusti. Nykyisin rasvaa on liian vähän, joten makkarat tuntuvat kuivilta verrattuna johonkin 60- ja 70-lukuun. Makkarassa voi olla sisäelimiä myös, mikä ei ole lainkaan huono asia. Kauan sitten sisäelimistä tehtiin ruokiakin ja ne ovat keholle hyväksi. Kunhan makkarassa ei ole liikaa perunajauhoja tms. niin se on hyvää.

   Joissakin makkaroissa, kuten espanjalaisessa chorizossa on kohtuullisella rasvaprosentilla possunlihaa, eikä mausteiden lisäksi mitään muuta. Sellaista voi tehdä itsekin aika helposti. Jos ei ole suolia kuoreksi, voi niitä paistella klöntteinä pannulla selaisenaan ja on ihan samaa makkaraa. Saa hyvää chorizoa, jos laittaa possua jauhelihana ja lisäksi läskiä pieninä kuutioina. Siihen vielä paprikajauhoa reilusti ja maun mukaan valkosipulia. Jos haluaa hieman poltetta, laittelee siihen esim. cayennepippuria. Tarkempia reseptejä löytyy, jos kuuklettaa ”espanjalainen chorizo makkara tee itse”. Itse tehtyjä voi pakastaakin ja ihan varmasti tietää mitä syö.

   • Topi

    Vastaa

    Itse kannattaa kokkailla kaikki tai ainakin suurin osa syömästään. Ainakin itse olen sitä mieltä. Silloin saa hyvää pöperöä ja itsessään se kokkaaminenkin on kivaa puuhaa. Yksinkertaisista hyvistä aineksista syntyy paras ruoka. Ostan kyllä joskus sienisalaatin tai punajuurisalaatin, jos saa puoli-ilmaiseksi eli ‑50 %:n hintaan. Säilyvät kuitenkin jääkaapissa hyvin. Lettuja tai jotakin vastaavia einesjuttuja ostan myös puoleen hintaan ja laitan pakkaseen. Muutoin en osta mitään valmistuotteita. Sellaiset tuotteet kuten murot, mehut ja ketsupit ovat jääneet myös kokonaan meikäläisen ostoskorista. Ruisleipää ostan pakkaseen soppapäivien kaveriksi, kun niitä saa 50 sentin hintaan päiväystuotteina! Muutoin hoidan leipomisen itse. Se nimimerkin ”Minä” mainitsema omien makkaroiden tekeminen kuulostaa hyvältä idealta ainakin meikäläisen mielestä.

 • pöh

  Vastaa

  Tänään jossain luki kuinka hallitus kinastelee ministeriössä siitä, kuinka paljon he määräävät suomalaiset vähentämään lihansyöntiä.
  Esitys 13 osaa ei riitä vihervasemmistolle.
  Mutta ennen viime vaaleja nauroivat että eihän hallitus päätä mitä ihmiset saa syödä, mutta nyt ne on kuitenkin päättämässä.
  Ja voimme odottaa lihan ja maitotuotteiden muutenkin kalliisiin hintoihin jotain isoa ”ilmastoveroa”
  Me todella eletään hullussa maailmassa..

 • Sitä on mitä syö

  Vastaa

  Oikein. Ja GM-tuotteita ei pidä päästää hyllyihin ollenkaan.

 • Lyhtypylväissä on tilaa

  Vastaa

  Ja kun nuo torakan paskat eivät riitä ”pelastamaan planeettaa” niin seuravaaksi listalla on Soylent Green?

  • Ville

   Vastaa

   Hyvä idea. Elokapinan porukasta saisi heti raaka-ainetta.

 • Tirsmu

  Vastaa

  Ennen pidettii ruokaa pilallisena, jos seassa oli torakoita tai hinkalokuoriaisia. Nyt niitä kuuluukin olla.

 • Rocky

  Vastaa

  Ihan sairasta mitä seuraavaksi. Lämmitetään talot muurahaisilla talvella tjsp.
  Hallitus saisi miettiä muutamaan otteeseen näitä asioiden TÄRKEYSJÄRJESYKSIÄ ennenkuin vetävät sieniä päätöksen teossaan. Ei saatana voi olla selvinpäin noita lakeja laadittu mitä esim korona aikana tekivät , syököön myös ihan itse vain niitä sirkkoja

 • Puolueeton

  Vastaa

  Hauskoja kommentteja, joissa on tositietoakin. Ihminen tarvitsee päivässä proteiinia 50–100g rippuen yksilöstä. Lisäksi hiilihydraatteja ja rasvaa. Proteiineissa on tärkeää, ettei ravinto sisällä elimistöä vahingoittavia proteiineja. Monesti siitä on geeneissä perimätieto ja haitalliset proteiinit, hiilihydraatit ja rasvat inhottavat. Kuka haluaa syödä pahalle haisevaa härskiintynyttä rasvaa tai sontiaisia. Politiikka ei opituista tavoista välitä ainakaan nykyajan valhetieteen aikana. Valta ja sen perustelut ovat tärkeintä politiikassa olivat perustelu valhetta tai totta.

 • Sensuroimaton Totuus

  Vastaa

  Taitaapa jäädä ötökät syömättä.Terveisin nimimerkki 120+ kiloa hirven lihaa pakastimessa.

 • Minä

  Vastaa

  Vai ilmastoveroa ja päätöksiä siitä mitä ihmiset saavat syödä. Alkaa mennä tuo valheellisen ilmastohömpän nimissä holhoaminen turhan pitkälle. Suomessa ehkä onnistuukin holhoaminen, mutta eteläisessä Euroopassa ei taida onnistua. Vaikka ne tekisivät samankaltaisia lakeja, ei niistä kukaan välittäisi.

 • J.K.

  Vastaa

  Suomi on EU:ssa sen verran kova pala, että päivittäin saa uutisista tietoa kuinka Suomi on jälleen torpannut jonkun asian tai saanut omia asioitaan eteenpäin. Aivan mahtavaa!

  Ja minä en rupea paskakärpäsiä syömään vaikka maistuisivat kanalle.

 • Konservatiivi

  Vastaa

  On kai jo nyt hyönteisistä saatavia juttuja ravinnossa. Esim. joku elintarvikeväri voi olla hyönteisistä peräisin, mutta eihän sitä tuotteessa kerrota. On vain joku anonyymi E‑koodi, jota tavan kansalainen ei voi mitenkään ymmärtää!

  Suomessakin on kai jo pariin otteeseen yritetty lyödä hyönteismurkinaa läpi, mutta kansa on itsepäistä eikä oivalla onneaan. Yököttää koko touhu.

 • Olavi Koskela

  Vastaa

  Noista E‑koodeista saa kyllä tietoa esimerkiksi Ruokaviraston sivulta https://www.ruokavirasto.fi/elintarvikkeet/ohjeita-kuluttajille/e‑kooditlisaaineet/e‑koodit/. Nämä koodit tarkoittavat lähinnä lisäaineita, jotka vaikuttavat esimerkiksi elintarvikkeen säilyvyyteen. Lisäaineiden käytön ehdot on esitetty lisäainelainsäädännössä. On toki lainsäädännönkin mukaan selvää, että mitään hyönteisistä saatavaa ainesosaa ei voi ujuttaa elintarvikkeeseen kertomatta siitä tuoteselosteessa.

 • Vastaa

  Kommentit julkaistaan viiveellä eivätkä näy heti.

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  Lue seuraavaksi