Venäläiskoodareihin kohdistetut pakotteet haittaavat kaikkia muita paitsi venäläisiä

Kun Venäjä on pakotteiden myötä jäänyt paitsi länsimaisista käyttöjärjestelmistä, kuten Windowsista, on maa panostanut enenevissä määrin Linuxiin ja muihin vaihtoehtoisiin järjestelmiin.

Teknologia

Programming code linux

Venäläiskoodareita on suljettu ulos useista avoimen lähdekoodin projekteista. Lisäksi Microsoft on hyllyttänyt venäläiskoodareiden GitHub-tilejä ilman selityksiä.

Pakotteista kärsii myös Linuxin kehitys. Venäläinen kehittäjä Sergey Semin on heitetty ulos kernelin kehitystyöstä. Hänelle on todettu Linux-ytimen kehitykseen liittyvällä postituslistalla, että hänen edustamansa organisaation panosta ei kaivata. Semin työskentelee venäläiselle siruvalmistaja Baikal Electronicsille.

Kun Venäjä on pakotteiden myötä jäänyt paitsi länsimaisista käyttöjärjestelmistä, kuten Windowsista, on maa panostanut enenevissä määrin Linuxiin ja muihin vaihtoehtoisiin järjestelmiin.

Nämä panostukset olisivat saattaneet hyödyttää myös länsimaisia Linux-käyttäjiä, kun uutta koodia olisi lähetetty takaisin ylävirtaan. Näin ei kuitenkaan haluttu toimia.

Pakotteiden tarkoituksena on yleensä pakottaa väärin toimivat valtiot toimimaan oikein ja harkitsemaan käytöstään uudelleen. Lähdekoodin jakaminen voisi olla yksi tapa toimia oikein. Kun yhden kehittäjän koodista pääsevät nauttimaan kaikki, toimii se yhteiseksi hyväksi.

Sen sijaan kooditarjouksista kieltäytyminen ei auta Ukrainaa, eikä se vahingoita tai hidasta venäläisyrityksiä ja ‑kehittäjiä.

Tällaiset pakotteet eivät häiritse Venäjää missään määrin, eivätkä tällaiset keinot estä venäläisyrityksiä työskentelemästä koodin parissa ja käyttämästä muiden koodia parhaaksi katsomallaan tavalla.

Sulkemalla venäläiset kehittäjät ulos avoimen lähdekoodin kehityksestä kukaan muu kuin he itse ja heidän edustamansa organisaatiot eivät pääse nauttimaan heidän työnsä hedelmistä, The Reg kritisoi.

Lähde: Kauppalehti

Lue myös: Lopeta Windowsin käyttäminen

Avoin koodi Github Länsimaat Linux Microsoft Ohjelmointi Politiikka Talous Talouspakotteet Teknologia Ukraina Ulkomaat Venäjä Windows Yhteiskunta

Keskustelu

9 kommenttia

Partisaani ei väitä eikä takaa, että kommenttien sisältämä tieto olisi virheetöntä tai täydellistä.

 • Totuus

  Vastaa

  Kyllä venäläisetkin ymmärtää että tekoäly sovellus tekee 60 sekunnissa, koodarin vuoden työn. Se varmastikkin hieman ahdistaa. Sillä valta kenellä data, näin lausui isä taivaan

  • java

   Vastaa

   Miks Suomessa jaksetaan vieläkin huutaa tekoälystä? Joku chatgpt on hyödytön ilman käyttäjän omaa koodiosaamista, ellei sitten tarvitse ihan lelukoodia. 

 • otto suni

  Vastaa

  Tyhmimmätkin ymmärtävät vihdoinkin sen, että Venäjän vastaiset toimet ovat ainoastaan sionistien katkera yritys tuhota länsimaisen Woke-kulttuurin vastainen hallinto Venäjällä! Venäjä on suurvalta ja ydinasevalta joten nyt me Suomessa saamme sitä mitä olemme tilanneet eli taistelemme viimeiseen suomalaiseen USA:n sionistien puolesta!

 • TT

  Vastaa

  Tämmöistä tapahtuu, kun kaikkien maiden hallitukset ja valtiokoneistojen yläportaat ovat täynnä rikollisia ja kansanvihollisia sekä idässä että lännessä. Tavallisten ihmisten kanssakäymistä estetään ja sabotoidaan, mutta kuitenkin samalla ajetaan yhteensopimattomia väestöryhmiä keinotekoisesti jakamaan sama valtio ja yhteiskunta. Suomessa olemme mielettömässä tilanteessa, jossa sinun tule vihata ja halveksua venäläistä, mutta rakastaa alikehittyneen kansan edustajaa ja ottaa tämä väkisin naapuriksi omaan maahan. Jos ilmaiset mielipiteesi tästä, olet vihapuhuja ja kenties rikollinen, mutta venäläistä saat haukkua tai kehottaa tappamaan ihan luvan kanssa. (Tosin jos venäläinen tulee luvatta Suomen rajan yli, niin näin tuleekin toimia).

 • society

  Vastaa

  Mistä ihmeestä tää ryssäkiima sikiää suomalaisissa. En ole NATO:n kannalla koska se on samaa syöpää. Missä historian tietämys

  • tymä

   Vastaa

   Ja missä myös järki? Oltiin ihan kansallismielisiä myöten läähättämässä NATO:on. Nyt sitten kadutaan päätöstä. En pidä ryssää minään pelastajana, mutta tämmönen NATO vouhotus ja siihen liittyminen perustui AIVAN TÄYSIN VALTAMEDIAN LIETSOMAAN PANIIKKIIN JA PELKOON.

 • Snif

  Vastaa

  Niimpä varmaan.
  Ryssiä ei tarvita missään, taitavampia koodaajia on kyllä ihan tarpeeksi ilman ryssän käsiä eikä noiden työpanosta tarvita sillä ilman noita rottia voidaan kehittää paljon parempaa.

  • ryssä ryssä

   Vastaa

   Aina kun katsoo jotain Venäjään liittyviä uutisia niin aina sinä v*tun sama kehari oot itkemässä ”ryssistä” en oo nähny ikinä sun sanovan mitään pahaa NAtosta USasta tai Eusta 😀

 • GLGL

  Vastaa

  On suorastaan koomista, että mtv3-uutissivusto, joka jossakin vaiheessa pää märkänä lietsoi hysteriaa venäläisten väitetystä vaikuttamisesta USA:n presidentinvaaleihin, käyttää itse venäläistä ohjelmakoodia vaalikoneessaan (node.js). Ne kaksoisstandardit.…

 • Vastaa

  Kommentit julkaistaan viiveellä eivätkä näy heti.

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  Lue seuraavaksi

  Programming code linux