Suomen kyberturvallisuuden uhkataso on kohonnut

Liikenne- ja viestintäministeriö järjesti perjantaina tiedotustilaisuuden Suomen kyberturvallisuustilanteesta. Traficom nosti uhkatasoa jo syyskuussa yhdessä suojelupoliisin kanssa.

Teknologia

Kriittiseen infrastruktuuriin kohdistuva tiedustelu- ja vaikutusuhka on viranomaisten mukaan kohonnut sekä fyysisessä maailmassa että kybermaailman puolella.

Valtionhallintoon ja huoltovarmuuden kannalta kriittisiin organisaatioihin kohdistuvat kiristyshaittaohjelmat, tietojenkalastelu ja haitallinen tietoliikenne ovat kaikki lisääntyneet.

Perjantaina pidetyssä tiedotustilaisuudessa kyberturvallisuusjohtaja Rauli Paananen korosti erityisesti yritysten ja kansalaisten valppautta siinä, että laitteiden tietoturvapäivitykset pidetään ajan tasalla. Paanasen mukaan ohjelmistohaavoittuvuuksia hyödynnetään hyökkäyksissä nyt erittäin nopeasti sen jälkeen, kun haavoittuvuus on tullut ilmi.

Europarlamentin verkkosivuja vastaan tehtiin keskiviikkona palvelunestohyökkäys, kun parlamentti äänesti Venäjän julistamisesta terrorismia tukevaksi valtioksi. Politicolle puhuneen nimettömän parlamenttilähteen mukaan kyseessä saattoi olla teknisesti edistynein parlamenttiin koskaan kohdistettu kyberhyökkäys.

Lähde: HS

Lue myös: Lopeta Windowsin käyttäminen

Euroopan unioni Kotimaa Kybersota Palvelunestohyökkäys Politiikka Teknologia Venäjä Yhteiskunta

Keskustelu

3 kommenttia

Partisaani ei väitä eikä takaa, että kommenttien sisältämä tieto olisi virheetöntä tai täydellistä.

 • TT

  Vastaa

  Euroopan parlamentti voisi alkaa hoitamaan eurooppalaisten asioita kuntoon sen sijaan, että harrastaa lapsellista nimittely-politiikkaa. Euroopan elintaso uhkaa romahtaa energiapulan ja sen rajun kallistumisen myötä. Vihreästä Siirtymästä on tehty fanaattinen uskonto Euroopassa. Koko maailma nauraa meille ml. USA, joka voi jatkossa myydä tänne kalleinta mahdollista LNG ‑kaasua ilman kilpailua. Sama tapahtuu myös monille muille energialähteille kuten uraanille. Halpaa venäläistä energiaa ei saa ostaa, vaan se on kierrätettävä esim. Intian kautta. Tämä on superhölmöläisyyttä. Hyvin monet yritykset harkitsevat siirtymistä joko
  USA:han tai Aasiaan järkevämmän tai vaikkapa Bidenin vihersubventoiman teollisuuspolitiikan vuoksi. Lähdössä ei siis ole pelkästään fossiilisia energialähteitä suosiva teollisuus, kuten terästehtaat, vaan myös vihreää siirtymää ajava teollisuus. Eurooppaan ei jää yhtään mitään paitsi aivan pakolliset palvelut ja jonkin verran suunnittelua ja palvelua kansainvälisille firmoille. Monet työpaikat tullaan robotisoimaan, mutta myös robotit tarvitsevat sähköä. 

  Kyberturvallisuudesta jauhaminen on jonninjoutavaa roskaa rajusti heikentyvien elintason ja toimeentulomahdollisuuksien rinnalla. Se on typerää ammattitaidottomien tietotekniikkaihmisten tai turvallisuusvouhottajien paskanjauhamista ja ulinaa. Hoitaisivat hommansa niin kauan kuin niillä vielä työpaikka Euroopassa on.

 • Nimetön

  Vastaa

  Luottamus siihen, mitä nämä viranomaiset sanovat, on puhdas nolla, ihan syystä.
  Voihan sitä sanoa mitä vain saadaakseen turvattua määrärahat ja jopa niiden nostamisen.

  Europarlamentin sivujen alasajo ei olisi mikään menetys.

 • Ja kenes syy?

  Vastaa

  …ja kenenkäs syytä/aiheuttamaa se on???

 • Vastaa

  Kommentit julkaistaan viiveellä eivätkä näy heti.

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  Lue seuraavaksi