Poliisi hyökkäsi rauhanomaisen mielenosoituksen kimppuun – kaksi otettu kiinni

Helsingin poliisi oli voimakeinoin keskeyttänyt eduskuntatalon portailla pidetyn yli kymmenen henkilön mielenosoituksen.

Yhteiskunta

Poliisi keskeytti eduskuntatalon portaikolla pidetyn rauhallisen mielenosoituksen. Oikealla kuvassa poliisi osoittaa etälamauttimella mielenosoituksen järjestäjää rintaan vain muutaman sentin päästä.

Helsingin poliisi on keskeyttänyt eduskuntatalon portailla järjestetyn rauhanomaisen perustuslakituomioistuimen perustamisen puolesta olevan mielenosoituksen.

Paikalla olleet mielenosoittajat eivät pitäneet poliisin käskyä perustuslain mukaisena, jonka puolesta he ilmaisevat mieltään. Poliisi reagoi tähän ottamalla kiinni mielenilmauksen järjestäjän Marko Sihvosen kokoontumisrikkomuksesta ja antamalla poistumiskäskyn paikalla oleville mielenosoittajille ja tapahtumaa sivusta seuranneille.

“Mielenosoitus on päättynyt ja sen järjestäjää on sakotettu kokoontumisrikkomuksesta. Virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta on kirjattu rikosilmoitus. Näiden johdosta poliisi on ottanut kaksi henkilöä kiinni”, kertoo ylikomisario Seppo Kujala, joka on Helsingin poliisilaitoksen hälytys- ja valvontayksikön johtaja.

Tapauksesta on jaettu useita videoita sosiaaliseen mediaan, joissa näkyy useamman poliisin ottavan kiinni mielenosoituksen järjestäjän. Kiinnioton yhteydessä yksi poliiseista uhkaa etälamauttimella järjestäjää, osoittaen asetta muutaman sentin päästä Sihvosen rintaan.

“Perustuslain mukainen”

Eduskuntatalon portailla pidettyä mielenosoitusta ei oltu ilmoitettu etukäteen poliisille. Poliisin mukaan järjestäjä ei suostu saattamaan kokoontumista lainmukaiseksi, ja Etelä-Suomen aluehallintovirasto on kieltänyt yli kymmenen henkilön yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset.

Kokoontumislain mukaan järjestäjän on tehtävä ulkona yleisellä paikalla järjestettävästä yleisestä kokouksesta suullisesti tai kirjallisesti ilmoitus kokouspaikan poliisille vähintään 24 tuntia ennen kokouksen alkamista. Ilmoitusta ei kuitenkaan tarvitse tehdä ulkona yleisellä paikalla järjestettävästä mielenosoituksesta, joka on tarkoitettu ainoastaan yksittäisten henkilöiden mielipiteen ilmaisemista varten.

“Tämä ei ole mikään mielenosoitus, tämä on viimeinen kansalaisvelvollisuus”, sanoo Sihvonen ensimmäisinä paikalle tulleille poliiseille. “Kellään ei ole oikeutta estää minua toimimasta millään tavalla tässä maassa.”

Sihvonen haluaa palauttaa laillisuuden valvonnan

Ennen mielenosoitusta Sihvonen on julkaissut useita videoita Kultainen Leijona YouTube ‑kanavallaan, jossa hän kertoo tarpeesta perustaa perustuslakituomioistuin.

Suomessa perustuslain toteutumista valvoo eduskunnan jäsenistä muodostettu perustuslakivaliokunta, joka toteuttaa perustuslain ennakkovalvontaa. Suomessa ei ole erillistä perustuslakituomioistuinta. Suomessa tuomioistuimen on kuitenkin annettava perustuslain säännökselle etusija, jos tavallinen laki on ilmeisessä ristiriidassa perustuslain kanssa. Suomessa tuomioistuimilla ei ole kuitenkaan oikeutta kumota lakia.

Sihvonen pitää Suomessa vallitsevia rajoituksia ja poikkeustilaa perustuslain vastaisina. “Menemme pidättämään nämä kansanedustajat, jotka laiminlöivät tehtävänsä ja menivät rajojen yli”, hän kertoo videollaan.

Helsingin poliisi ei ole kommentoinut tapahtumassa nähdyn toimintansa laillisuutta.

Aktivismi Eduskunta Helsingin poliisi Kotimaa Marko Sihvonen Mielenosoitus Perustuslaki Poliisi Poliittiset viholliset Politiikka Rikos Seppo Kujala Yhteiskunta

Keskustelu

1 kommentti

Partisaani ei väitä eikä takaa, että kommenttien sisältämä tieto olisi virheetöntä tai täydellistä.

  • Palvelupakko

    Vastaa
  • Vastaa

    Kommentit julkaistaan viiveellä eivätkä näy heti.

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

    Lue seuraavaksi