Kuinka luoda kansallismielinen järjestö, osa 4: Toiminta kadulla ja oikea ulkoinen olemus

Aktivistien ulkonäkö, pukeutuminen, puhetapa ja kehonkieli ovat ensimmäiset asiat, jotka ohikulkijat huomaavat ja siksi ne ovat järjestön tärkeimmät käyntikortit.

Aktivismi

Kansallismielisen järjestön rakentaminen on hanke, jossa toiminnan julkisuutta kasvatetaan askel askeleelta. Ensimmäiset kuukaudet kuluvat usein verkostoitumisessa, sääntöjen ja käytäntöjen muodostamisessa sekä uusien aktiivien kouluttamisessa. Lopulta järjestön tulee kuitenkin jalkautua kaduille ja käynnistää vuorovaikutus kansalaisten kanssa.

Vuorovaikutus voi olla yksisuuntaista propagandaa, näyttäviä aktivismitempauksia, mielenosoituksia, kasvokkain käytäviä keskusteluita ohikulkijoiden kanssa – tai kaikkea näitä. Olipa toiminnan muoto mikä tahansa, on aktivistien edustavuus kaikki kaikessa. Aktivistien ulkonäkö, pukeutuminen, puhetapa ja kehonkieli ovat ensimmäiset asiat, jotka ohikulkijat huomaavat ja siksi ne ovat järjestön tärkeimmät käyntikortit.

Ihmiset tekevät toisistaan nopeita ja mustavalkoisia johtopäätöksiä näiden ulkoasun perusteella. Jotta katutapahtumalla olisi mahdollisimman positiivinen vaikutus järjestön kasvun ja tavoitteiden kannalta, sekä järjestön johdon että aktivistien itsensä onkin panostettava merkittävästi oikeanlaisen olemuksen rakentamiseen ja ylläpitämiseen.

Aktivistin vastuut

 1. Pukeudu siististi ja seuraa tunnollisesti tapahtuman vastuuhenkilön ohjeita. Mikäli et ole löytänyt vielä pukeutumistyyliäsi, voit etsiä inspiraatiota siistiin pukeutumiseen muiden kansallismielisten järjestöjen aktivismivideoilta. Voit myös hakea pukeutumisvinkkejä netistä. Monet kansallisradikaalit suosivat nykyään Casual-tyyliä, jonka eurooppalaiset jalkapallokannattajat tekivät tunnetuksi. Voit myös tutustua klassiseen miestentyyliin ja pukeutua esimerkiksi hyvin istuvaan kauluspaitaan ja chinoihin. Älä ikinä käytä rikkinäisiä tai likaisia kenkiä. Älä silti ylipukeudu katutapahtumiin – esimerkiksi puku, fedora ja/tai mustat juhlakengät saavat sinut näyttämään autistilta. Älä myöskään alipukeudu – esimerkiksi verkkarit kuuluvat kuntosalille ja maastovaatteet metsään, eivät mielenosoituksiin. Avainsanoja ovat rentoa itsevarmuutta kuvastava tyylikkyys sekä hyvin istuvat ja puhtaat vaatteet.
 2. Käyttäydy viileästi, äläkä reagoi provokaatioihin KOSKAAN huutelemalla, uhoamalla tai näyttämällä käsimerkkejä. Säilytä pidättyvä ja arvokas olemus, kärjistyipä tilanne kuinka kovaksi tahansa. Tämä luo ryhmästäsi kuvan kurinalaisena ja voimakkaana liikkeenä.
 3. Epäkunnioittavaa ja hyökkäävää käytöstä ei saa katsoa sormien läpi. Esimerkiksi kukaan ulkopuolinen ei saa tulla hivelemään ryhmäsi lippua, poseeraamaan hölmösti aktivistien viereen valokuvattavaksi tai soittamaan pitkäksi aikaa suutaan. Varmista ennen aktivismia, että tiedät kuinka toimia ko. tilanteissa. Aktivisti, joka käyttäytyy välinpitämättömästi tai ei uskalla vastata epäkunnioittavaan käytökseen vaaditulla voimalla, ei täytä aktivistille asetettuja vaatimuksia. Käyttäydy siis rohkeasti äläkä pelkää konfliktia.
 4. Tutustu paikallisesta kaupungista kantautuviin uutisiin etukäteen. Näin osaat ottaa kadulla puheeksi paikallisia kiinnostavia asioita. Tämä luo mielikuvaa älykkäistä, ajantasaisista ja tiedostavista aktivisteista.
 5. ET SAA jäädä keskustelemaan tyhjänpäiväisten jankkaajien kanssa. Käske heidän poistua. Jos he eivät poistu käskemällä, heidät täytyy ohjata pois. Poikkeuksena on tilanne, jossa kuvaat myös itse materiaalia aktivismista, jolloin voit tuottaa nettiin humoristisen videon, jossa jankkaaja tehdään naurunalaiseksi.
 6. Kun annat lentolehtisen vastaantulijalle, älä ole tuppisuu! Kehitä hyvä ”iskurepliikki”, jolla aloitat heti keskustelun. Katso suoraan silmiin, hymyile ja ojenna lentolehtinen niin, että vastaantulijan on pakko ottaa se.
 7. Harjoittele ulkoa vastaukset yleisimpiin kysymyksiin. Järjestölläsi tulisi olla tätä varten Usein kysytyt kysymykset ‑osio esimerkiksi verkkosivuillaan.
 8. Älä ole passiivinen osapuoli. Älä tyydy pelkän vastailijan rooliin. Kysy ihmisiltä heidän tuntojaan ja kokemuksiaan. Kysy heiltä, millaisessa Suomessa he haluaisivat elää ja mikä on pielessä. Kysy myös, mitä he olisivat valmiita tekemään paremman yhteiskunnan eteen.
 9. Ohjaa kiinnostuneet ihmiset järjestösi verkko- tai somesivuille. Suosittele myötämieliselle keskustelukumppanille AINA hänen persoonastaan riippuen jotain jäsenyyden tai taloudellisen tukemisen muotoa. Pyri saamaan jokaisesta aktivismitapahtumasta maksimihyöty irti.
 10. Ole kunnioittava, huumorintajuinen ja ystävällinen!
 11. Jos tilanne eskaloituu esimerkiksi äärivasemmiston provokaatioiden vuoksi ja sinut otetaan kiinni, älä puhu poliisille etenkään järjestöstäsi tai tovereistasi. Sinulla on laillinen oikeus pysyä kuulusteluissa vaiti.
 12. Et saa antaa lausuntoja poliisille tai tiedotusvälineille. Ohjaa heidät tapahtuman vastuuhenkilön luo.
 13. Marssiessa ei syljeskellä, pidetä käsiä taskussa, puhuta tai sooloilla.
 14. Ole erityisen tarkka toiminnastasi, kun ulkopuolinen kuvaa. Et voi lain mukaan pyytää häntä lopettamaan kuvaamista, älä siis aloita väittelyä. Mikäli kuvaaja pyrkii sabotoimaan toimintaa, voi kameran sysätä häneltä pois.

Johtoryhmän vastuut

 1. Varatkaa tarpeeksi aikaa (1−2 tuntia) katuaktivismin alustamiselle. Varmistakaa, että kaikki tietävät miten toimitaan ja mikä päivän aikataulu on. Ottakaa kyselykierros, jossa jokaisen aktivistin on keksittävä vähintään yksi kysymys.
 2. Pitäkää huoli siitä, että vastuut on jaettu hyvissä ajoin ennen aktivismia.
 3. Aktivistien on pysyttävä tiiviisti toistensa lähellä. Lapunjakajat eivät saa levitä omille teilleen.
 4. Megafonimiehen tai muun keskeisen henkilön ympärillä oltava assistentin lisäksi 2–3 TURVAMIESTÄ. Turvamiehet ohjaavat esimerkiksi huutelijat pois ja he lähtevät ensimmäisinä ratkomaan ongelmia. Kun aktivistit kuulevat hälytysäänen (esimerkiksi megafonista), he lähtevät seuraamaan turvamiehiä. Marssiessa 1–2 turvamiestä kävelee n. 5 metriä eturivin edessä ja he varmistavat, ettei muodon tiellä ole ihmisiä tai muita esteitä.
 5. Johtoryhmän vastuulla on järjestön kunnian suojelu. He varmistavat, että esimerkiksi häiriköiden synnyttämät ongelmat ratkotaan.
 6. Materiaalia (esimerkiksi lentolehtisiä) on oltava RIITTÄVÄSTI mukana. Tätä varten on hyvä nimetä materiaalista ja muusta aktivismirekvisiitasta vastaava henkilö.
 7. Mikäli aktivismin yhteydessä myydään myös kannatustuotteita, myyntitavasta on päätettävä aina etukäteen. Koju voi sijaita esimerkiksi lippujen läheisyydessä, jolloin lapunjakajat voivat ohjata kiinnostuneet myyntipisteelle keskustelun päätteeksi.
 8. Aktivistien käytös on pidettävä kurinalaisena. Kun lähdetään joukolla julkisesti liikkumaan paikasta toiseen, ”häröpalloontuminen”, tupakointi, syljeskely, kiroilu jne. ovat ehdottomasti kiellettyjä. Aktivistit saavat ”ottaa rennosti” vasta, kun on siirrytty esimerkiksi takaisin autoihin.
 9. Lippuja ja muuta rekvisiittaa kantavien on seistävä sekä liikuttava symmetrisesti ja erityisen edustavasti.
 10. Konfliktitilanteessa kaikki kerääntyvät nopeasti tiiviisti yhteen ja odottavat johdolta toimintakäskyjä. Joukossa on voimaa.

Lue myös artikkelisarjan osat 1, 2, ja 3!

Aktivismi Kansallismieliset Kansallismielisyys Kansallisradikalismi Marssi Mielenosoitukset Mielenosoitus Pukeutuminen

Keskustelu

2 kommenttia

Partisaani ei väitä eikä takaa, että kommenttien sisältämä tieto olisi virheetöntä tai täydellistä.

 • Kompassin kalibrointi

  Vastaa

  Ykköskohtaan voisin todeta että ”Käytä aina pukua”. Pukun on se vaatetus jonka kantajaa kuunnellaan. On se sitten kokoomuslainen, mormooni tai jehova. Kuka huutelee pukua kantaville? Kuka hyökkää pukumiesten kimppuun? Ne saavat olla rauhassa.

  Kuutoskohtaan tarvittaisiin iskureplikkien esimerkkejä. Ne eivät kaikilta synny itsestään.

  Mutta mietin nyt yleisimmin että keitä tällä perustuslauseella kosiskellaan? Mitä tahoa varten pitääjärjestäytyä alueellisesti? Vastarinta on hajonnut ja siitä on tullut kasa uusia ryhmiä. Joista osa on jo ehtinyt hajota ja mudostaa taas pienempiä ryhmiä. Sinimustat menevät omia polkujaan. Niinkuin kamppailuseuratkin. Eikä Odineita enää ole.

  Tässäkohtaa tulee muistaa jo tehdyt virheet. Eikä toistaa niitä uudelleen. Ehkä paras tapa saada kantava pohja uudelle järjestölle on ottaa puhelin käteen ja sopia erimielisyydet entisten tuttujen kesken. Ja sitäkautta saada puhaltamaan yhteen hiileen ne joilla on jo kokemusta. Ja varsinkin ne joilla on jo turnauskestävyyttä. Ja se pitää muistaa että yhtään sellaista toimintaa ei saa olla josta yhteiskunta pääsee kiinni. Ajatelkaa nyt vaikka Partiotoimintaa. Sillä on kymmenien miljoonien omaisuus ja johtajat asuvat hyvinkin leppoisasti. Nauttien palkkaa ry:ltä. Joka jo verottajan silmin pitäisi olla kaikkea muuta kuin ry.

 • Salomon

  Vastaa

  Anteeksi! tämä juttu ei kuulu asiaan mun on vaan pakko kertoa: tänään (jätetään paikka kertomatta) oli keskustelu silmien väristä ja miten ne periytyy, jostain kumman syystä yks vitun rotuteoreetikko alkoi selittämään, että jos kaksi eri ihmistä (ei siis osannut sanoa rotuista ihmistä) tekee lapsen siitä tulee musta… Joo o musta! Ja on mahdollista, että jopa kolmen tai neljän sukupolven jälkeen uusi tulokas on taas musta, meneekö jakeluun?
  Tämä on kuulemma todistettu nyky geeniteknologialla aukottomasti, se on kuulemma niin ihmeellinen. Niin se melaniini hyppää sukupolvelta toiselle, eikö ole ihmeellistä!

 • Vastaa

  Kommentit julkaistaan viiveellä eivätkä näy heti.

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  Lue seuraavaksi