Unelma vapaasta tilasta – näin syntyi Orania, osa 2

Artikkeli on toinen osa Etelä-Afrikassa sijaitsevaa valkoista rinnakkaisyhteiskunta Oraniaa käsittelevästä tapaustutkimuksestamme. Muista lukea myös sarjan ensimmäinen osa!

Rotu

Orania on rakennettu kolmen tärkeän periaatteen varaan: Oma maa, oma työvoima ja omat instituutiot. Siitä lähtien, kun afrikaanerien itsemääräämisoikeuden idea luoteisessa Kapissa syntyi, näitä kolmea periaatetta on pidetty välttämättöminä.

Vuonna 1988 professori Carel Boshoff ja joukko samanmielisiä henkilöitä perustivat Afrikaanerien Vapauden Säätiön. Organisaation tarkoituksena oli toteuttaa afrikaanerien itsemääräämisoikeus luoteisessa Kapissa.

Säätiön ideat pohjautuivat Etelä-Afrikan rotuasioiden toimiston (SABRA) tekemään tutkimukseen. SABRA toimii edelleen Oraniassa, tosin eri nimellä: EPOG. EPOG on nykyään tutkimuslaitos, joka keskittyy myös kulttuuriperinnön säilyttämiseen ja hallinnoi kaupungin museoita, arkistoja, Africana-kirjastoa sekä monumentteja.

Oranian osto

Afrikaanerien vapauden Säätiön johto näki vuonna 1990 Landbouweekblad-lehden ilmoituksen, että rakennustyömaakylä Orania oli myynnissä Vesihallinnon kauppaamana. Tarjousprosessin jälkeen Säätiö keräsi lopulta tarvittavan rahasumman ja osti kylän. Kylä ostettiin yhtiömuodossa ja sen virallinen nimi oli Orania Hallintopalvelut (Edms) Bpk (OBD). Ostajista tuli sen osakkeenomistajia. OBD on edelleen olemassa ja se omistaa kaiken kehittämättömän maan Oraniassa. Oranian kehittyessä OBD:n osuus alueesta kuitenkin pienenee.

Oranian vieressä sijaitseva suurempi tila ostettiin pian kylän hankinnan jälkeen ja jaettiin pienemmiksi tiloiksi, joilla harjoitetaan tänä päivänä intensiivistä maataloutta. Maatalousmaiden omistajilla lounais-Oraniassa on täysi omistusoikeus maahansa.

Edellä kuvatuista ajoista lähtien Oranian maantieteellinen alue on laajentunut merkittävästi. Oranian asukkaat perustivat Kambro-osuuskunnan ja alkoivat ostaa maatiloja. Jotkut näistä maatiloista rajoittuvat suoraan kaupungin keskustaan, kun taas toiset ovat muutaman kilometrin päässä kaupungista. Kambro- ja muilla tiloilla on tapahtunut paljon kehitystä, ja yhä useammat oranialaiset asuvat näiden maanomistajien hallinnoimilla alueilla.

Afrikaanerien Vapauden Säätiö jatkoi toimintaansa Oranian ostamisen jälkeen tavoitteenaan edelleen ajaa ja edistää afrikaanerien itsemääräämisoikeutta Oraniasta käsin poliittisena instituutiona. Vuonna 2001 Säätiö yhdistyi Volkswagin ja Spansaamin kanssa, jolloin perustettiin Oranian Liike. Oranian Liike keskittyy nykyään laajentamaan ajatusta kasvavasta afrikaanerien itsemääräämisoikeudesta luoteisessa Kapissa. Oranian Liike on jäsenorganisaatio, jolla on jäseniä ympäri Etelä-Afrikkaa ja yli 100 maassa. Kaikki nämä ihmiset tukevat hankkeita Oraniassa. Helpsaamfonds on Oranian Liikkeen tytäryhtiö.

Oikeuskiista

1990-luvun lopulla Etelä-Afrikan kunnallinen järjestelmä alkoi muuttua. Kuntia hallinnoitiin siirtymäneuvostojen kautta. Oranialla oli oma siirtymäneuvostonsa. Siirtymäneuvosto siirsi kunnallisen toimintansa Oranian Kunnanvaltuustolle. Kun luotiin uusia, suurempia kuntia, päätettiin Orania liittää yhteen Hopetownin ja Strydenburgin kanssa yhdeksi kunnaksi. Oranialaiset vastustivat tätä.

Lukuisien sovitteluyritysten jälkeen Orania meni oikeuteen joulukuussa 2000 juuri ennen kunnallisvaaleja. Oikeudessa saavutettiin hallituksen kanssa sopimus, jonka mukaan Oranian siirtymäneuvosto saattoi jatkaa toimintaansa.

Oranian Edustava Neuvosto (OVR) valitaan joka viides vuosi samaan aikaan Etelä-Afrikan kunnallisvaalien kanssa. Kaikki suuremman Oranian (koko Oranian alue) asukkaat, joilla on asumisoikeus, voivat äänestää vaaleissa.

OVR:n tavoitteena on ylläpitää Oranian ainutlaatuista asemaa sekä edistää valtiollista kehitystä ja poliittista yhteistyötä. OVR on ainoa hallintoelin, jonka kaikki oranialaiset valitsevat demokraattisesti, ja sillä on tärkeä rooli kaikkien asukkaiden etujen edustamisessa.

Itsenäisyyttä ja omavaraisuutta

Oranian perustamisesta lähtien on syntynyt suuri joukko paikallisia instituutioita. Itsenäisyyden kannalta on ollut tärkeää varmistaa, ettei alue ole riippuvainen ulkopuolisista instituutioista. Tämän vuoksi Oraniaan perustettiin omat koulut, urheilu- ja kulttuurilaitokset, sosiaalijärjestelmä sekä lukuisia kirkkoja ja muita laitoksia. Myös turvallisuuden alalla Orania päätti seurata vaikeampaa, mutta kestävämpää polkua perustamalla laaja-alaisesti toimivan turvallisuusyhtiön, jotta alue ei olisi riippuvainen ulkopuolisesta tuesta.

Rahoituslaitokset ovat olleet ja ovat edelleen erittäin tärkeitä asukkaiden hyvinvoinnin kannalta. Oranian oman pankin perustaminen on tästä esimerkki. OSK-osuuspankki on yksi Oranian suurista menestystarinoista ja se tarjoaa kattavia rahoituspalveluita asukkaille. Valkoiset kansallismieliset eri puolilla maailmaa tietävät omakohtaiseen kokemukseen pohjautuen, että valtavirtaiset pankit taistelevat pääsääntöisesti globalismin puolesta nationalismia vastaan. Tämän vuoksi paikallinen osuuskuntaperiaatteella toimiva pankki on taloudellisen omavaraisuuden tukipylväitä.

Ora-vaihtokauppavälineen kehittäminen Oranian omaksi itsenäisyyden symboliksi oli myös suuri askel. Tällä hetkellä käytössä on Oran kuudes sarja. Oranian Kasvurahasto on myös yksi Oranian tärkeistä rahoituslaitoksista ja se hankkii sijoituksia erityisesti Oranian ulkopuolelta sekä lainaa sijoitettuja varoja Oranian sisällä operoiville yrityksille.

Kovalla työllä oranialaiset ovat rakentaneet instituutiot, jotka takaavat rahoituksen omavaraisuuden ja fyysisen itsepuolustuskyvyn. Nämä yhdessä oman maan ja oman työvoiman kanssa takaavat, että kaupunki on saavuttanut korkean itsemääräämisoikeuden tason.

Lue myös artikkelisarjan edellinen osa:

Unelma vapaasta tilasta – näin syntyi Orania, osa 1

Afrikka Etelä-Afrikka Infrastruktuuri Itsenäisyys Kansallismielinen infrastruktuuri Omavaraisuus Orania Pankit Politiikka Rahoitus Rinnakkaisyhteiskunta Rotu Talous Turvallisuuspalvelut Ulkomaat Yhteiskunta

Keskustelu

5 kommenttia

Partisaani ei väitä eikä takaa, että kommenttien sisältämä tieto olisi virheetöntä tai täydellistä.

 • Lord Mystery

  Vastaa

  Orania on esimerkki valkoisille kansoille kaikkialla.

 • beldar

  Vastaa

  Edes neekerit eivät halua asua neekereiden kanssa. Heti kun joggeri saa tarpeeksi fyrkkaa seuraa muutto valkoisten alueelle.
  Oraniaan tosin eivät pääse.
  Jotain järkeä jossain sentään tässä Clown Worldissa. Hyvä.

 • TT

  Vastaa

  Hiljattain menehtyneen viihdetaiteilija Vesa-Matti Loirin kannanotto eteläisen Afrikan tilanteeseen:

  https://www.youtube.com/watch?v=eTXKCo9eGps

 • general

  Vastaa

  Buurien historia on lähes täydellisesti unohdettu Suomessa poliittisista syistä sillä ei ole haluttu kertoa totuutta Nelson Mandelan ja hänen vaimonsa ns. ”vapaustaistelusta” minkä tarkoitus oli joukkomurhata buurit. Brittien sota buureja vastaan 1900-luvun alkuvuosina ositti myös brittiläisen imperiumin raakuuden keskitysleireineen.

  Vielä 50-ja 60-luvulla saivat suomalaiset lukea buurien sankarillisesta taistelusta brittejä vastaan, mutta Vervoerdin murhan jälkeen alkoi jo 60-luvulla mustamaalaaminen myös Suomessa apartheid-politiikkaa vastaan ja taustalla hääräsivät kasaarimafia. Kultakaivokset ja timanttiesiintymät olivat pääsosin kasaarien hallinnoimia joten he luottivat siihen, että sama tilanne jatkuu kunhan valkoiset buurit on teurastettu.

  Suosittelen jokaisen ajattelevan kansalaisen katsovan You tubesta elokuvan ”Africa Addio”, tämä mestariteos joutui Suomessa voimakkaan poliittisen painostuksen vuoksi kielletyksi erityisesti Arvo Salon (sdp) toimien seurauksena. Ohjaaja Jaccopeti teki hengensä uhalla ainutlaatuisen dokumentin ja siksi siitä ei saa puhua!

  Suomessa niin vihattu Putin on hyväksynyt jo satoja buureja Venäjälle siirtolaisiksi sillä he uskovat Jumalaan ja ovat tottuneita maanviljelijöitä. Suomi ei ole ottanut yhtään vainottua buuria Suomeen vaikka tarjontaa on ollut. Asiasta vaietaan, sillä musta on aina parempi.

 • Kiinnostava projekti

  Vastaa

  Ajattelin vain pienessä päässäni,että miten pitkälle sukuhistoriaa tarkastetaan että on kelvollinen tähän oikeeseen paratiisiin.Nykyään kaduilla hiipii kaikkia rajatapauksia joiden esi-isistä ei ole varmuutta.🦍

 • Vastaa

  Kommentit julkaistaan viiveellä eivätkä näy heti.

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  Lue seuraavaksi