Unelma vapaasta tilasta – näin syntyi Orania, osa 1

Uudistunut Partisaani käynnistää ensimmäisen rinnakkaisyhteiskuntia koskevan tapaustutkimuksen Etelä-Afrikassa sijaitsevasta valkoisten kansalaisten Oraniasta.

Yhteiskunta

Etelä-Afrikka. Juutalaisten tukeman kommunistisen vallankumouksen jälkeen apartheid-politiikasta riisuttu valtio, jossa murhat, raiskaukset ja ryöstöt ovat arkipäivää. Maan infrastruktuuri nitisee liitoksistaan ja musta kädenjälki näkyy yhteiskunnan jokaisella osa-alueella korruptiona ja välinpitämättömyytenä.

Paitsi Oraniassa. Orania on kaupunki, joka toimii Etelä-Afrikan valkoisten turvapaikkana. Kaupunki on perustettu vuonna 1990 pelkästään buuritaustaisia – valkoisia – asukkaita varten keskelle Etelä-Afrikkaa. Kaupungin fyysinen historia on pidempi, mutta vuodesta 1990 eteenpäin kaupungin politiikka on muuttunut valkoisten etujen ajamiseksi.

Orania ei saa tukia mustien johtamalta valtiolta, vaan se on omavarainen. Muuttaakseen kaupunkiin hakijan tulee omata puhdas rikosrekisteri ja buurilaiset verisiteet.

Orania perustettiin vuodenvaihteessa 1990/1991, mutta sen juuret ulottuvat paljon kauemmas. Jo 1970-luvulla Etelä-Afrikan Rotuasioiden Toimiston (SABRA) intellektuellit keskustelivat mahdollisesta afrikaanerien kotimaasta aikana, jolloin jokainen musta kansa sai oman maansa. 1980-luvulla uuden perustuslaillisen järjestyksen ja vanhan apartheid-politiikan epäonnistumisen myötä professori Carel Boshoff, tohtori Chris Jooste ja muut SABRA:n sisällä alkoivat yhä enemmän levittää ajatusta omasta afrikaanerien kansallisvaltiosta vaihtoehtona monietniselle ja lopulta mustien hallitsemalle Etelä-Afrikalle.

Rahankeruuta ja organisointia

Suuren Muuton (valkoisten massamaahanmuutto alueelle) 150-vuotisjuhlien lähestyessä vuonna 1988 ajatus sai lisää vauhtia, mikä johti Afrikaanerien vapauden säätiön (AVSTIG) perustamiseen 21. maaliskuuta 1988 tavoitteena toteuttaa afrikaanerien kansallisvaltio. Laajan tutkimuksen jälkeen päätettiin, että tällainen valtio olisi elinkelpoinen vain maan luoteisessa osassa, Ohjorivin ja Länsirannikon välisellä harvaan asutulla ja afrikaansia puhuvalla alueella.

Afrikaanerivaltion perustamisen ajatuksena oli valtion luominen mobilisaation, varainkeruun, idealismin, asuttamisen, kehittämisen ja oman työvoiman kautta.

Sattumalta kuultiin hylätystä kylästä, joka kuului Vesihallinnolle. Kylä oli Orania, joka oli myytävänä huutokaupassa. Se oli entinen rakennustyömaakylä Ohjorivin vesihankkeelle, mutta myyntihetkellä se oli tyhjä ja rappeutunut. AVSTIG:n oli kerättävä nopeasti rahaa. Lopulta onnistuttiinkin ostamaan Oranian kylä joulukuussa 1990 ja rekisteröimään se osakeyhtiöksi.

Asukkaat värvättiin kansallisvaltioliikkeen piireistä ja he muuttivat sisään virallisten avajaisten jälkeen huhtikuussa 1991. Se oli vaikea ja hidas asutusvaihe, sillä kokonainen uusi yhteiskunta piti rakentaa alusta.

Työvoima ja pääoma osoittautuivat alussa haasteiksi

Kansallisvaltiokylälle ei ollut olemassa mallia, ja erityisesti oma työvoima oli suuri haaste. Lisäksi rappeutunut infrastruktuuri ja talot, olemattomat laitokset, vähäiset varat sekä palveluiden ja tuotteiden puute tekivät Oranian käynnistämisestä erittäin vaativaa. Vihamielinen suhtautuminen hanketta kohtaan mielipidevaikuttajilta ja valitettavasti myös suurilta osin tavallisilta afrikaanereilta ei auttanut.

Siitä huolimatta oranialaiset jatkoivat idealistisessa pioneerihengessä välittämättä ulkopuolisten mielipiteistä. He saivat aikaan tarvittavat rakenteet: perusekonomian ja työvoiman, asumisen, hallinnon, koulut, kirkot ja kulttuuritoiminnan, jotka sitoivat yhteisön yhteen. Oranian viereisiä tiloja ostettiin ja kehitettiin ajan myötä kastelutiloiksi työpaikkojen luomiseksi ja tulojen hankkimiseksi. Oli aikoja, jolloin kehitys pysähtyi, ja toisia aikoja, jolloin edistys oli nopeaa.

Pienestä rappeutuneesta teollisuusalueesta on sittemmin kehkeytynyt kasvava, menestyvä ja siisti kaupunki, johon mustilla ei ole asiaa. Muutaman idealistin aloitteesta syntyneeseen kaupunkiin on muuttanut noin 3 000 asukasta, ja asukasluku on koko ajan kasvamaan päin.

Vaikka kaupungin asukkaat ovat syntyneet ja eläneet koko ikänsä Afrikassa, jostain syystä siellä ei ole samanlaista ongelmaa rikollisuuden ja yleisen taloudellisen rappion kanssa kuin muualla mantereella. Ehkä kaikki ihmislajiin luettavat rodut eivät sittenkään ole samanlaisia keskenään?

Etelä-Afrikka Infrastruktuuri Kansallismielinen infrastruktuuri Kansallisradikalismi Orania Politiikka Rahoitus Rinnakkaisyhteiskunta Rotu Talous Ulkomaat Yhteiskunta

Keskustelu

26 kommenttia

Partisaani ei väitä eikä takaa, että kommenttien sisältämä tieto olisi virheetöntä tai täydellistä.

 • chairman

  Vastaa

  Suomessa olisi mahdotonta saada aikaan edes 3000 asukkaan yhteistä aluetta sillä kateus ja oman edun tavoittelu pahenee päivä päivältä. Etelä Afrikka oli vielä 80-luvulla unelmien valtio valkoisille, mutta kasaarimafia teki kaikkensa saadakseen valkoiset tuhottua.

  Kasaarit ovat myös Suomessa omistamassa Israel-USA yhtiöittensä välityksellä inran ja samalla hallitsevat mediaa omistaen suhteittensa kautta lehtitaloja ja TV yhtiöitä! Suomessa valkoisen väestön tuho on jo varmistettu DCA-sopimuksen kautta, on luotu ”ryssän viha”!

  • Nimetön

   Vastaa

   Tuollaisella ”ei kuitenkaan onnistu”-asenteella tuskin onnistuu edes kaupassa käynti, saati sitten itseään suurempien projektien läpivienti 👍🏼

   • Kokeiltu on

    Vastaa

    No, minä voin sanoa että Suomessa vissiin ajat ovat vieläkin liian hyvät yhteisöllisyydelle. 

    Olen koittanut kohta 30 vuotta saada aikaan vastaavanlaistan kylää jossa ihmiset eläisivät keskenään, järjestäytyneen yhteiskunnan ulkopuolella. Maanviljelyksellä sekä käsityöläisyydellä yhdessä kalastuksen kanssa.

    Mutta ei kun ei. Vielä ei ole ihmisillä korvaa kuunnella ideoita. Vielä oma napa ja ”me ei noiden kanssa olla yhteistyössä” on liian suuri este. Ja jos sattuu vähänkin saamaan samankaltaisia ihmisiä yhteen, niin sitten tulevat esiin nämä ”johtohenkilöt”. Juuri ne henkilöt jotka haluavat olla johtajia ja samalla vapaamatkustajia. Ja jos ne eivät pääse valtaan tai saa haluamaansa pestiä, tulee niistä riidankylväjiä. Kaiken maailman ”marco de wittejä tai paavo väyrysiä” jotka hajoittavat ryhmät ja perustavat omiaan enemmän kuin tarpeeksi. Tai sitten porukka kääntyy janus putkosen-Kilvenmaa puolelle ja on osana kaljotteluyhteisöä.

    Tämä on ikävä tosiasia. Vaikka maatlouden puolella 14:sta viikolla työtä vuodessa saisi saman tulon kuin koko vuoden palkkatyöllä.
    No, parina ensimmäisenä vuonna joutuu tekemään paljon enemmän, mutta se rakennustyö kasvaa korkoa ja takaa hyvän loppuelämän. Myös eläkepäivät.

    Poikkeuksetta kuulee sanottavan että ”ei ole rahaa”. Mutta sitä on enemmän kuin ihmiset kuvittelevatkaa. Suomessa on paljon ihmisiä jotka voivat investoida 200 tai 300 000 euroa. Mutta ne eivät investoi esim. radikaaleihin ratkaisuihin. Eivätkä ne investoi poliittisiin järjestelmiin. Vaan ne investoivat suomalaisten hyvinvointiin ja parempaan elämäntyyliin.

  • TT

   Vastaa

   Pitäisi anoa Putinilta armoa ja pyrkiä luomaan suomalaisille oma reservaatti jostain päin Siperiaa. Yritys luoda sellainen Fennoskandiaan näyttää epäonnistuvan. Syitä on monia eikä vähäisin ole skandinaavisen vapaamuurariuden vaikutus.

   • hhh

    Vastaa

    ei tarvii siperiasta,karjalan voisi antaa suomalaiaille paluumuuttajille

    • Seppo Lehto

     Vastaa

     Helvetti ei jaksa edes nauraa
     #Putin tarjoaisi varmaan nauraen sinulle #Gulagin kuten Stalin jo aikoinaan, sieltä sitten sopivan uuden sotaretken tullen lähdet Suomea Saksaa ja Japania vastaan.
     Seppo Lehto

   • Tehdään muutos

    Vastaa

    Sen pitää olla herroista vapaa. Kaikkien pitää tehdä työtä. Yhtään muiden kustannuksella loisivaa ei pidä olla.

  • Merkonomi-levyseppähitsaaja

   Vastaa

   Onnistuu Suomessakin ja tuohon on ihan pakko mennä. Räksyttäjät saatte jäädä ghettoihinne asumaan. Suomi on vapaa maa!

 • Atakhama

  Vastaa

  Pitäisi tehdä Suomeenkin tuollainen neekeritöntila. Itse muuttaisin ainakin.

  • Nimetön

   Vastaa

   Ei muuta kuin luomaan.

  • Porkkanalaatikko

   Vastaa

   ”Pitäisi tehdä Suomeenkin…”

   Tuli sama ajatus mieleen. Tila saisi olla myös muslimiton.

  • Otto Korsteeni

   Vastaa

   Vai kannattaisiko vielä yrittää tehdä koko Suomesta sellainen?

  • Nimetön

   Vastaa

   Riittää kun ajat muutama kymmenen km poispäin lähimmästä kaupungista. Pelkästään suomalaisia, rauhallista ja yhteisöllistä eloa ilman multikultia.

 • Neula ja laakeri

  Vastaa

  Onhan meillä suomalaisilla Ahvenanmaa sopimuksineen, joka muistuttaa monilta osin Etelä-Afrikan Oraniaa. Tosin meille suomalaisille tuo Ahvenanmaa on pelkkä riesa ja risti, mutta se on ruotsalaisten turvapaikka. 

  Tuskinpa yli 100 vuotta sitten laadittaessa Ahvenanmaan sopimusta, osasivat ennustaa että tuosta Ahvenanmaasta tulee vielä aidon ruotsalaisen kulttuurin viimeinen turvapaikka, koska ruotsalaiset itse tekevät omasta maastaan halveksuttavan kulttuurien kaatopaikan, jossa kukaan aito ruotsalainen ei halua enää asua.

  Ahvenanmaalla ei pakolaislaumat hillu, koska saarimaakunnan ensimmäinen vastaanottokeskus perustettiin vasta vuonna 2022, ja sekin vain vaaleaihoisia ja sivistyneitä ukrainalaisia varten. Ahvenanmaalle ei siis edelleenkään oteta pakolaisia mistään persläpimaista päinvastoin kuin tänne Manner-Suomeen.

  Tuo Ahvenanmaa tuli vain sen vuoksi mieleen, että jos Suomessa on sopimuksella suojeltu alue, joka on käytännössä keskittynyt ruotsalaisen kulttuurin SUOJELEMISEEN ulkopuolisilta vaikutteilta, niin kyllähän tasapuolisuuden vuoksi aivan samanlaisen sopimuksen pitäisi pystyä laatimaan myös meitä AITOSUOMALAISIA varten, ilman että se on mitään syrjintää, rasismia, fasismia, keskitysleirismiä, kaasukammioismia tai mitään muutakaan paskaa.

  Olishan se unelmien täyttymys, jos tänne Suomeen saataisiin sopimuksella suojeltu alue joka olisi yksikielinen, ehdottomasti vain valkoisia suomalaisia varten ja siellä olisi aitosuomalaisilla samanlaisia oikeuksia kuin Oranian ja Ahvenanmaan asukkailla omilla alueillaan. Ja kirsikkana kakun päällä tietenkin vielä vapautus YLE- verosta!

  • Sakke

   Vastaa

   Ahvenanmaa onkin hyvä esimerkki paitsi virallista statusta nauttivasta enklaavista, myös sellaiseen suhtautumisesta.

   Milloin sitä on nk. kansan keskuudessa ehdotettu rannikkotykistön kovapanosammuntojen harjoitusmaaliksi, milloin mannermaalle laskettujen pakolaisten kaatopaikaksi. 

   Kateus, ennemminkin kuin mikään puolivillaisen rationaalisesti kyhätty etuoikeuksienvastaisuus on aina se pohjimmaisin vaisto joka nousee projektin ulkopuolisilla pintaan – ”Kun en minä saa asua omassa rauhassa niin ei saa kukaan muukaan”

   Tällaisista lintukodoista tulisikin ainakin Suomessa pitää toteutuessaan hyvinkin matalaa profiilia sillä ensimmäisenä sellaisten hävittämistä tulisivat vaatimaan ideologisia punavihreitä todenäköisemmin tulotasokonservatiivit joiden mielestä vain Westendissä tulee saada olla rauhassa sekä projektin ulkopuolelle jääneet tasapäistäjät. 

   Tuleekohan tähän vähemmän mairittelevaan piirteeseen kansanluonnetta koskaan muutosta?

  • Voi hyvänen aika

   Vastaa

   Herrakerros minimiin ja verot tulee alas samalla. Uusi Suomi Suomen sisälle, sitä tarvitaan.

 • Kale

  Vastaa

  Pitää todistaa buurilaiset verisiteet eli ei riitä, että on valkoinen. Heh, pelkkä valkoisuus olisi helppo todistaa. Ylen mielestä ”sukupuoli-identiteetinkin” voi salata. En tiedä mitä se meinaa:

  ”Hyvin moni suomalainen sateenkaari-ihminen elää ainakin osittain kaapissa eli salaa seksuaali- tai sukupuoli-identiteettinsä muilta ihmisiltä. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin suhtautuminen on kuitenkin parantunut yhteiskunnassa 10–15 vuoden aikana, kerrotaan Sinuiksi ry:stä.”

  Onko tuo sukupuoli-identiteetti se millaisia vaatteita pitää? Siis miesten tai naisten vaatteita? Oksettavan binaarikonformatiivista tavaraa taas puskee valtion Yleisradio. Homous vielä on suht’ helppo piilottaa, jos on pakko. Mustan ihonkin voisi sutia valkoiseksi ja sujuvaa afrikaansia solkottaen voisi yrittää päästä Oranian porteista sisään.

 • Paul Dittel

  Vastaa

  Muistan kun 1980-luvulla Etelä-Afrikka joutui kaikenlaisten boikottien ja poliittisten hyökkäysten kohteeksi. Taustalla olivat tietenkin New Yorkin ja Lontoon ylimmät rahapiirit, jotka inhoavat hyvinvoivia konservatiivisia ja valkoisia homogeenisiä yhteisöjä, joita eivät voi hallita, riistää ja turmella.

  Jos Apartheid-politiikka kaatui, ei voi korruptoituneiden kommunistineekerien sotkullekaan luvata pitkää ikää. Eritoten, kun ovat liittoutuneet ryssän BRICS-systeemiin. Voi olla, että maa joskus kaatuu ja valkoiset ottavat johdon takaisin itselleen. Se on maantieteellisesti hyvin kaukana Euroopan ”sotatantereista”, joten voisiko siitä tulla jonkinlainen Eden-Orania tai viimeinen pakopaikka valkoisille kristillisille konservatiiveille hamassa tulevaisuudessa?

 • Naapuri

  Vastaa

  Jos suuri määrä kansallismielisiä muuttaisi johonkin pieneen kuntaan Suomessa, he saisivat siellä helposti kaupunginvaltuuston enemmistön. Pienissä kunnissa ei myöskään ole naapuriongelmaa samalla tavalla kuin Helsingissä tai Espoossa.

  • Sakke

   Vastaa

   Näinpä. Eikä tarvitsisi olla kyse kuin arvomaailmaltaan perusterveistä ihmisistä. Itse itsensä lokerointi on lopulta melko tarpeetonta ja varsinkin takertuminen vastapuolen narratiiveihin ja kliseisiin. Mieleen tulee roskalehdistön sensaationhakuiset ”natsikylä” jutut mm. Saksasta. Ideologisena enklaavina kokonaiset kunnat ovat toki hyviä tavoitteita mutta varmaan realistisempaa olisi aloittaa yhteisöiden rakentaminen parilla talollisella samalta karttaruudulta.

  • Ei tule onnistumaan

   Vastaa

   Vlitettavasti suomalainen ei ole sellainen joka muuttaisi unelmiensa perässä. Kuka nyt haluaisi muuttaa sellaiseen kuntaa josta ei tiedä mitää eikä sielä ole edes työpaikkaa? SINÄKÖ??

   Ei, se ei tule koskaan onnistumaan. Ihmisilla on ihan liikaa velkaa ja myytäviä kiinteistöjä jotta moinen koskaan toteutuisi. Ja ne jotka ovat asuneet vuokralla, niillä ei ole säästöjä.

 • Nimetön

  Vastaa

  Valitettavasti Oraniaankin on tehty hyökkäyksiä mustien toimesta.

  • hhh

   Vastaa

   onneks niil on siellä aseet.yks valkoinen vastaa miljoonaa mustaa

   • Nimetön

    Vastaa

    Kyllä mutta he joutuvat lusimaan muualle, mustien sekaan vankilaan.

 • Jutikat uuniin

  Vastaa

  Hieno juttu! Sama muuten tarvitaan tännekin, valkoisten kantasuomalaisten oma suojavaltio mihin ei jutikoilla eikä muilla sekasikiöillä ole mitään asiaa.

  • Alexander Stubb olisi sopiva liikuntaneuvojaksi

   Vastaa

   Eikä vihreillä ilmasto-sukupuoli-hörhöillä, eikä westendin tukiveroetu miljonääreillä.

 • Vastaa

  Kommentit julkaistaan viiveellä eivätkä näy heti.

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  Lue seuraavaksi