SML: Liikkuva ja yhteisöllinen kansa tekee miljardien säästöt terveydenhuoltokustannuksista

Uudelleen julkaisemme Sinimustan Liikkeen kannanoton.

Politiikka

UKK-instituutin tutkimuksen mukaan liikkumattomuudesta eli suositusta vähäisemmästä reippaan ja rasittavan liikkumisen määrästä sekä yli kahdeksan tunnin paikallaanolosta valveilla ollessa aiheutuvat kansansairauksien kustannukset ovat Suomessa yhteensä noin 3 miljardia euroa vuodessa. Laskelmissa on eroteltu suorat terveydenhuollon kustannukset ja epäsuorat kustannukset, joita muodostuu työikäisen väestön työn tuottavuuden heikentymisestä sairauspoissaolojen, työkyvyttömyyseläkkeiden ja ennenaikaisten kuolemien seurauksena. Liikkumattomuudesta aiheutuu myös erilaisia tuottavuuskustannuksia, kuten tuloverojen menetyksiä ja työttömyystukien maksamista.

Sinimustan Liikkeen sosiaali- ja terveyspolitiikka rakentuu perustalle, jossa terve ja hyvinvoiva kansa on yksi hyvinvointivaltion lähtökohdista. Ohjelmamme kannustaa kohti terveellistä, päihteetöntä ja liikunnallista elämäntapaa, jonka voimin huolehdimme myös heikommista lähimmäisistämme.

Nykytilanne on käännettävissä parempaan vain kokonaisvaltaisella asennemuutoksella ja yhteiskunnan voimakkaalla kannustuksella terveellisiin elämäntapoihin kaikissa ikäluokissa.

Puolueen ohjelman mukaan varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen ympäristön on oltava liikuntaan ja leikkiin aktivoiva, sekä mahdollisimman lähellä luontoa. Suomalaiset on totutettava pienestä pitäen fyysiseen läsnäoloon muiden ihmisten kanssa sekä vieraannutettava heidät sosiaalisen median digitaalisesti luodusta maailmasta. Kaikilla suomalaislapsilla ja ‑nuorilla on oltava mahdollisuus harrastaa sosiaalisesta asemasta riippumatta. Yhteiskunnan on pyrittävä sekä muuttamaan asenteita, että velvoittamaan pienestä pitäen ihmisiä liikkumaan ja noudattamaan terveellisiä elämäntapoja. Opetussuunnitelmiin on jo varhaiskasvatuksesta alkaen lisättävä liikuntaa ja fyysistä yhdessäoloa.

Työssäkäyvillä ihmisillä tulee olla mahdollisuus osallistua yhteiskunnalliseen toimintaan, harrastaa liikuntaa sekä viettää aikaa lähimmäistensä kanssa. Mielestämme työnantajien tulisi kannustaa työntekijöitään pitämään paremmin huolta terveydestään ja harrastamaan liikuntaa, esimerkiksi tarjoamalla työntekijän liikuntaharrastukseen tarkoitettua rahallista tukea, josta työnantaja saa verohelpotuksia. Työaikaan sisältyvä liikuntahetki päivittäin hyödyttäisi molempia osapuolia. Sinimusta Liike kannattaa lyhyempään työaikaan siirtymistä, jotta työntekijöillä olisi enemmän aikaa ja puhtia harrastaa.

Pienestä pitäen opittu liikunnallinen ja terveellinen elämäntapa sekä yhteisöllisyys ja fyysinen kanssakäyminen tuottaa koko elinkaaren mittaisen terveen elämän, jonka ehtoopuolellakin on vielä mahdollista olla aktiivinen ja osallistuva. Ikääntyvä, joka on elämänsä ajan liikkunut ja noudattanut terveellisiä elämäntapoja, tarvitsee mitä todennäköisimmin vähemmän terveyspalveluita ja sairaanhoitoa, kuin liikkumaton ihminen.

Nykyisin liian moni viettää kaiken vapaa-aikansa internetin sosiaalisessa mediassa. Jopa pikkulapset ovat päivittäin tuntikausia uppoutuneena älypuhelimiinsa ja niiden viihdekäyttö on sallittu jopa kouluissa ja oppilaitoksissa. Voidaan vain arvata mihin suuntaan liikkumattomuudesta johtuvat terveysongelmat ovat muuttumassa ja millainen lasku siitä koituu tulevaisuudessa yhteiskunnalle. Sinimusta Liike lukee terveellisiin elämäntapoihin myös ihmisten fyysisen kanssakäymisen. Kannustamalla ihmisiä yhteisöllisyyteen ja viettämään aikaa toistensa kanssa fyysisesti, ehkäistään liikkumattomuutta ja syrjäytymistä.

Jos lähitulevaisuudessa edes puolet liikkumattomuuden ja paikallaanolon kustannuksista saataisiin siirrettyä liikunnan ja yhteisöllisyyden edistämiseen, olisimme lähempänä Sinimustan Liikkeen tavoitetta hyvinvointivaltiosta, jossa asuu terve ja hyvinvoiva kansa.

Lähde: SML

Aktivismi Hyvinvointi Kansanterveys Kotimaa Politiikka Sinimusta Liike Talous

Keskustelu

11 kommenttia

Partisaani ei väitä eikä takaa, että kommenttien sisältämä tieto olisi virheetöntä tai täydellistä.

  • Haaveunia

    Vastaa

    Taas näitä sinimustanliikkeen haaveunia, joita voi verrata pilvilinnaan. Eivät ymmärrä, ettei kaikilla ole aikaa välttämättä liikunnalle joka päivä, lisäksi maaseudulla ei välttämättä ole kuin rajalliset mahdollisuudet liikunnalle. Ei tule tämäkään tavoite toteutumaan ikinä. Sitä paitsi yhteisöllisyyttä on aivan turhaa odottaa suomalaisilta. Kaunis ja hyvä ajatus, mutta siihen se sitten jääkin.

    • Nationalisti

      Vastaa

      Ei tuo ole mitään haaveunta, vaan tavoite, johon jokaisen on pyrittävä.
      ”Ei ole aikaa liikunnalle”, yksi naurettavimpia tekosyitä.
      Mutta silti suomalaisilla on aikaa katsoa monta tuntia päivässä tv:stä roskaohjelmia?

      ”Maaseudulla ei ole kuin rajalliset resurssit liikunnalle”
      Kotikuntolaitteita/vapaita painoja ei vissiin ole tänä päivänä vielä keksitty?
      Luonnossa liikkuminen ihan uusi asia?

      • Haaveunia

        Vastaa

        Kiitos kysymästä. Olen liikkunut luonnossa todella paljonkin, no ei noille roskaohjelmille myös aikaa jää monellakaan katsella. Kyllä tämä on vain haaveunta, kuten sekin että Sinimustaliike vielä jonain päivänä pääsisi edes hallitukseen. Pelkkää toiveajattelua. On sellaista takinkääntöä ollut, kuten ensin ollaan NATO-vastaisia ja nyt kelpaa sekin. En oikein usko, että äänestäjiä moinen puolue alkaa kiinnostaa kun muuttuu politiikka kuin tuuliviiri katolla.

        • Nationalisti

          Vastaa

          Itseasiassa katselepa sitä keskiarvoa kuinka paljon suomalainen kuluttaa aikaansa tv:tä katsellen.
          Se on hämmästyttävän suuri, joten on turha väittää, etteikö aikaa olisi.
          Sen lisäksi aikaa vietetään muiden älylaitteiden parissa.
          Itse suhtaudun myös skeptisesti siihen, kun nyt näköjään on ehdokkaita, joilla on päinvastainen mielipide Natosta kuin puolueella, mutta käsittääkseni puolueen linja ei ole vaihtunut mihinkään.

          • Suomen soturi

            Lisäisin itse vielä kuinka puolue niin samalla tavalla puhuu, kuinka Venäjä on nyt suuri vihollinen, samalla tavalla kuin meidän eduskunta-puolueetkin. Samalla tavalla haukkuu Venäjämielisiksi niitä, jotka tätä eivät allekirjoita tai jos vähänkin haluaa kertoa toisesta näkökulmasta Ukrainan sodasta tai kritisoida lännen toimia tässä.

            Ja vielä kanssa haluaa viedä lisää aseita ja muita varustuksia Ukrainaan, mitkä vaan pitkittäisi tätä sotaa ja siviiliväestökin vaan kärsii yhä kauemmin. Suomestakin samalla tulee siinä uusosapuoli. Mitä eliittikin haluaa.

            Vitunmoiset määrät saadaan kyllä pistää resurseja sinne, jos kerta Venäjän federaation haluavat tuhota.

    • Lopeta jo

      Vastaa

      Laiskojen luusereiden paskapuhetta että ”ei ole aikaa” urheilla. Mikäli sinulla ei ole 3 tai 4 työtä joissa työskentelet vähintään 12 tuntia joka päivä, 7 päivänä viikossa olet vain laiska. Istutko koskaan sohvalla? Käytkö koskaan muussa kaupassa kuin ruokakaupassa? Katsotko koskaan mitään ohjelmaa tai pelaatko koskaan mitään peliä? Onko sinulla mitään harrastusta? Mikäli yksikään tapahtuu, sinulla ON aikaa urheilulle mutta keksit vain tekosyitä olla laiska ja läski.

  • Melko yksinkertaista

    Vastaa

    Voi pojat. Nämä kolmannessa persoonassa kerrotut jutut jotka ovat maailmaa syleileviä ovat ihan hienoja. Mutta jotenkin se pitää aina esimerkin kautta todistaa muille. Ihan niinkuin jutun liikuntakin. Kun muut huomaavat että ”Hei, noillahan menee hyvin”, niin ne seuraa automaattisesti perässä. Oletuksena että Maslowin tarvehierarkina kaksi ylintä osaa on tyydytetty. Ja nyt kun energiatilanne on mikä on, niin toinen niistä on uhattuna. Myös korkojennousun myötä.

    Kun keksitte miten kansalaisia autetaan näissä asioissa ja tuotte ne julki, niin sen jälkeen ei paljoa tarvitse mainostaa.

    • TT

      Vastaa

      Maslowin tarvehierarkia on erinomainen työkalu, kun arvioidaan vaikkapa valtakunnan harjoittaman politiikan onnistumista. Jos tarvehierarkiassa tullaan jatkuvasti alaspäin, niin on selvää, että harjoitettu politiikka on erittäin epäonnistunutta. Toki valtaa pitävät keksivät aina ulkoisia syntipukkeja siihen, miksi me Suomessa touhuamme yhä enemmän tarvehierarkian jopa kaikkein alinta tasoa koskevien ongelmien parissa.

      1. fysiologiset tarpeet (hengissä säilymisen fyysiset edellytykset, kuten ruoka, juoma, hengitysilma). Vihreä Siirtymä kyseenalaistaa jopa nämä.
      2. turvallisuuden tarpeet (suojautuminen erilaisilta vaaroilta). Mediaterrori poistaa ihmisiltä turvallisuudentunteen. Koronassa mentiin yli kaiken järjellisyyden.
      3, yhteenkuuluvuuden ja rakkauden tarpeet (ystävyys, rakkaus, ryhmään kuuluminen). Globalistit harjoittavat taukoamatta hajota ja hallitse-politiikkaa.
      4. arvonannon tarpeet (itsearvostus, kunnioituksen saaminen muilta). Sinua arvostetaan vain, jos olet samaa mieltä kaikkien muiden kanssa. Erottuvat mielipiteet tuomitaan..
      5. itsensä toteuttamisen tarpeet (omien kykyjen saaminen täyteen käyttöön esimerkiksi työssä tai vanhemmuudessa). Yksilölliset persoonat halutaan latistaa ja sulauttaa massaan.. Kauneusarvot on ajettu alas. Perhearvoja tuhotaan.

  • Puolueeton

    Vastaa

    Erittäin kannatettavaa politiikkaa. Liikunta myös lisää suoria sosiaalisia yhteyksiä, mitä puhelinviestintä ei tuota. Nämä ovat yhtä tärkeitä henkisen kehityksen kohottajia, kuin liikunta kehittää fyysistä kuntoa.
    Jos joukosta löytyy hyvätasoinen ehdokas, saa ainakin yhden äänen jo tällä perusteella.

  • Olli

    Vastaa

    Eikö kommenttiosion Venäjänkiihkoiset voisi koittaa vaikka kahvakuulailua tai samboa? Molemmat ovat Venäjällä suosittuja urheilulajeja. Ehkä kommentointikaan ei olisi niin negatiivista joka asiaan kun saisitte piristystä liikunnasta.

    • Bill The Butcher

      Vastaa

      Näiden venäjäkiihkoisen unelmakunto taitaa olla heidän jumalakuninkaansa desantti Bätmänin pulleropalloromainen ihralla ja ”votkulilla” kuorrutettu olemus.

  • Vastaa

    Kommentit julkaistaan viiveellä eivätkä näy heti.

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

    Lue seuraavaksi