”Feministinen” ja ”työväenluokkainen” hallitus kurittaa naisvaltaista hoitoalaa – tällainen on uusi orjalaki

Tilanne on absurdi, sillä lakot ovat perinteisesti vasemmiston asearsenaalissa kärkisijoilla.

Politiikka

Sanna Marin ja Klaus Schwab.

Feminismin ja työväenluokan oikeuksien nimiin julkisessa markkinoinnissaan panostava vasemmistohallitus näyttää jälleen, miten se arvostaa oikeasti tärkeiden töiden tekijöitä. Tällä kertaa hallituksen norsunluutornissa on pähkäilty jokaisen alalle kouluttautuneen pakottamista töihin sakon uhalla – työntekijän oikeuksista viis.

Hallitus kaavailee uutta pakkolakia, jonka tarkoitus on murtaa sotealan työntekijöiden lakko-oikeus. Tilanne on absurdi, sillä lakot ovat perinteisesti vasemmiston asearsenaalissa kärkisijoilla. Absurdiutta lisää se, että ”naisen eurosta” valittava hallitus ei koe tarvetta antaa lisää palkkaa tai henkilöstöresursseja raskaan työn raatajille, joista valtaosa on naisia. Aikaisemmin hallitus on kyykyttänyt hoitoalaa pakkorokotusten muodossa.

Uusi laki pakottaa alalle kouluttautuneet töihin sakon uhalla, mikäli he kehtaavat vaikkapa ottaa lopputilin. Esityksen mukaan kunta tai kuntayhtymä voisi määrätä hoitajia tekemään tavanomaisten työtehtäviensä lisäksi tai niiden sijaan muita ammattitaitoaan vastaavia tehtäviä. Työntekijä voitaisiin määrätä töihin myös toiseen toimintayksikköön.

Työnantajalla olisi esityksen mukaan mahdollisuus poiketa työaikasäännöksistä, jotka koskevat yötyötä, työajan enimmäismäärää, päivittäisiä taukoja, vuorokausilepoa ja viikkolepoa. Säädetyt työajat saisi ylittää esityksen mukaan enintään kahden viikon ajan.

Työnantaja saisi myös poiketa työntekijän vuosilomalain säännöksistä, siirtää jo ilmoitetun vuosiloman ajankohtaa sekä keskeyttää jo aloitetun vuosiloman.

Lakiesitys myös mahdollistaisi sen, että aluehallintovirasto voisi työnantajan hakemuksesta määrätä asiakas- tai potilasturvatyöhön ammattilaisen, joka on irtisanoutunut työtaistelutoimenpiteenä kunnan tai kuntayhtymän palveluksesta.

Määräys voitaisiin antaa, vaikka työntekijä olisi työ- tai virkasuhteessa toiseen työnantajaan. Uusi työnantaja ei saisi esityksen mukaan päättää työ- tai virkasuhdetta asiakas- tai potilasturvatyön takia.

Hallitus esittää, että laki olisi voimassa tammikuun 2023 loppuun saakka.

Lähde: Iltalehti

Feminismi Hyvinvointi Kotimaa Lakko Marinin hallitus Politiikka SDP Talous Työväenluokka Vasemmisto Vasemmistoliitto Yhteiskunta

Keskustelu

11 kommenttia

Partisaani ei väitä eikä takaa, että kommenttien sisältämä tieto olisi virheetöntä tai täydellistä.

 • Pekka

  Vastaa

  ”Työnantajalla olisi esityksen mukaan mahdollisuus poiketa työaikasäännöksistä, jotka koskevat yötyötä, työajan enimmäismäärää, päivittäisiä taukoja, vuorokausilepoa ja viikkolepoa.”

  Hallitus pyrkii tekemään tehohoitoyksikköjen henkilökunnasta tehohoitoyksikköjen asiakkaita.

 • Olavi Koskela

  Vastaa

  Miehet tekee pakkotyötä minimi 6 kk ollessaan armeijassa . Lähes ilmaiseksi. Länsimainen nainen on sosialismin ja kommunismin pääpilari. Hirvittävä julkishallinto ja verot. Jotta voivat hyvin. Ja miesparat vielä kannattaa hyysäävien naisten valtaa eli ”tasa-arvoa”..Liputtavat sotilasjunttaa…

 • Nationalisti

  Vastaa

  On ollut ironista katsella Tehyn puheenjohtajan antamaa Marin-kritiikkiä.
  Puheenjohtaja itse on taustaltaan demari, joten miksi hänen kannattamansa vasemmistolainen hallitusmuoto ei nyt kelpaakaan?

  ” Lakiesitys myös mahdollistaisi sen, että aluehallintovirasto voisi työnantajan hakemuksesta määrätä asiakas- tai potilasturvatyöhön ammattilaisen, joka on irtisanoutunut työtaistelutoimenpiteenä kunnan tai kuntayhtymän palveluksesta.”
  Tähän on ratkaisu, sairasloma hyvällä syyllä, silloin avit tai mitkään poliitikot ei asialle voi yhtään mitään.

 • Leino Kimmo

  Vastaa

  Keskeyttikö Marin lomansa, kun kansa tarvitsi ? Tähän Suomen ”perustuslaki” mukautettu 2011 … Kansalaisten kokemat ihmisoikeusloukkaukset … syyteoikeutta ei kuitenkaan ole mikäli syyte perustuslain mukaan on käsitelävä Valtakunnanoikeudessa.

  Hakeeko hallitus tahallaan kansannousua ?

 • Nimetön

  Vastaa

  Nyt olisi hyvä mahdollisuus leikata lääkäreiden palkkoja 60% ja pakottaa kaikki julkiselle puolelle töihin.

 • Puolueeton

  Vastaa

  Yritin selvittää, millaisesta palkankorotuksesta on kysymys. Siihen ei suoraa vastausta löydy. Ehkä tämä uutinen on lähinnä totuutta. MTV uutiset ”Tehy ja SuPer vaativat palkkoihin reiluja korotuksia. Heidän kaavailemassaan ohjelmassa palkkaa nostettaisiin viiden vuoden aikana 3,6 prosenttia vuosittain peruskorotusten lisäksi. Näin ollen esimerkiksi sairaanhoitajan palkka kasvaisi viidessä vuodessa nykyisestä noin 2 546 eurosta 3 346 euroon.”
  Näkyy monenlaista muuta tiedoksi väitettyä. Mutta tämän mukaan palkka kohoaisi 5 vuodessa 800€/kk, josta verottaja kiskoisi ainakin puolet, eli hoitajille jäisi 400€ itselleen. Valtiolle maksut lisääntyisivät viiden vuoden kuluttua (Jos Suomi on enää olemassa.) seuraavasti: Hoitajien määrä on 1,3% väkiluvusta, siis noin 72000. Palkkojen lisäys rasittaisi valtiota vuodessa n. 350 miljoonaa euroa 5 vuoden päästä. Suomen terveydenhoitomenot ovat noin 9,3% bruttokansatuotteesta 250 miljardia, siis noin 23 miljardia, josta hoitajien palkankorotus olisi 1,5%. Suomen terveydenhoitomenot ovat kaksinkertaistuneet noin 20 vuodessa, nyt kai ne ovat olleet laskussa. Palkankorotus olisi noin kymmenesosa vuotuisesta sairauskulujen lisäyksestä seuraavan 5 vuoden aikana.
  Kun jo hallituksen mielestä hoitajien työ on välttämätöntä, luulisi tuon rahasumman olevat vähäinen ja palkankorotuksen lisäävän pätevää hoitohenkilökuntaa tulevina vuosia.

  Taisi kuitenkin hallituksen tukirahat EU:lle ja uudet velanotot kutistaneen Suomen taloudellisen potin liian mitättömäksi hoitajien palkankorotukseen hallituksen mielestä.

 • Oikea kohde toimenpiteille

  Vastaa

  Ihan oikein ämmille. Sitä saa mitä tilaa eli nyt punavihervasemmistoa.

 • Kuppi Nurin

  Vastaa

  Autoverokin ja muitakin väliaikaisia lakeja on jäänyt pysyväksi.

 • suomalaisasiamies

  Vastaa

  Hyysätään koko maailma ja jätetään omat kuolemaan. On se käynyt selväksi viherpuna aate…

 • Nakke

  Vastaa

  Rasvakourille valehdeltiin EU:hun liittymisäänestyksen v. 1994 yhteydessä ettei se vaaranna työläisten asemaa. Vastustus ja epäily oli melkein yhtä suurta kuin maajusseilla, mutta SDP:n työmarkkijärjestöjen EU-lobbareille itselleen luvattiin makoisia kotimaan virkoja sekä EU avustajan toimia, jos he saavat kangettua rasvakourat suopeiksi. Työntekijöitä tehtaista, toimistoista ja aina sairaaloihin saakka kusetettiin törkeän tietoisesti. Tuolloinhan hallituksen pääministerinä oli SDP:n oikeata laitaa edustava Paavo Lipponen ja valtionvarainministerinä muuan Sauli Niinistö, jotka naruttivat koko Suomen kansaa viemällä liittymisäänestyksen yhteydessä oman valuutan markankin.

 • Camilla Schütt

  Vastaa

  Tämän laitoin Facebookiin ja he eivät suosita sitä. Eivät päästä. Eteenpäin. Menikö liian lähelle totuutta?

 • Vastaa

  Kommentit julkaistaan viiveellä eivätkä näy heti.

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  Lue seuraavaksi