Sanna Marin poisti lääketeollisuuskriittisen blogikirjoituksensa – Partisaani uudelleenjulkaisee!

”Esirippu laskee ja lääketeollisuus kumartaa katsomossa töllöttäville aivottomille lampaille”, kertoo Sanna Marin blogissaan.

Politiikka

päivitetty

Suomen nykyisen pääministerin Sanna Marinin linjaus koronaviruksesta on ollut epäselvä.

Suomen pääministeri Sanna Marin kirjoitti vuonna 2010 sikainfluenssan jälkimainingeissa lääketeollisuuskriittisen blogitekstin, jossa turhaan luodun hysterian hyötyjiksi nimettiin lääkeyhtiöt kertoen hysterian olevan hyvä markkinointikeino. Maksajiksi Marinin mukaan päätyivät veronmaksajat.

”Massahysterian saavutettua kipupisteensä ei järjelle tai tosiasioille enää ole sijaa julkisessa keskustelussa. Päätöksenteosta tulee kiihotetun kansanjoukon lepyttämisen airut. Sanaparsi ’mitä jos’ onkin yksi tehokkaimmista holtittoman rahanmenon oikeuttavista taikasanoista. Esirippu laskee ja lääketeollisuus kumartaa katsomossa töllöttäville aivottomille lampaille”, kirjoitti Sanna Marin vuonna 2010 omaan blogiinsa.

Kirjoitus sai viikonlopun aikana huomiota sosiaalisessa mediassa, sillä Marin vaikuttaa tulleen pitkälle kymmenen vuoden takaisesta idealismistaan saatuaan vastuuta itselleen. Huomio saikin Marinin poistamaan tekstin sivuiltaan kaikessa hiljaisuudessa maanantai-aamuna.

Partisaani on kuitenkin päättänyt uudelleenjulkaista Marinin tekstin, sillä emme usko maan yhden korkeimman virkamiehen suorittamaan sensuuriin.

Raharikas lääketeollisuus

(Julkaistu Debatissa 3/2010)

Nyt se sitten vihdoin selvisi: sikainfluenssauhkaa ei todellisuudessa ollutkaan. Ainakaan siinä määrin kuin media, poliitikot ja lääketieteen ammattilaiset uhan vaarallisuudesta varoittelivat. Mutta kuka oikein hyötyi possujen kärsillä ja saparoilla lietsotun hysterian ylläpitämisestä?

Rokotevalmistajat saivat yksin Suomelta 100 miljoonaa euroa paksumman lompakon rokotteista, joiden vaikuttavuudesta terveyden laatuun ja tilaan on heikosti näyttöä. Euroopan tasolla possurokotekustannukset kipuavat miljardeihin. Pelko ja uhka ovat aina olleet tehokkaita markkinointikeinoja ja näiden varjolla on helppo myydä kansalle kuin kansalle palanen turvallisuudentunnetta. Massahysterian saavutettua kipupisteensä ei järjelle tai tosiasioille enää ole sijaa julkisessa keskustelussa. Päätöksenteosta tulee kiihotetun kansanjoukon lepyttämisen airut. Sanaparsi ”mitä jos” onkin yksi tehokkaimmista holtittoman rahanmenon oikeuttavista taikasanoista. Esirippu laskee ja lääketeollisuus kumartaa katsomossa töllöttäville aivottomille lampaille.

Lääketeollisuus kuljettaa lääkäreitämme vuosittain varsin avokätisesti erilaisiin seminaareihin ja koulutustapahtumiin ympäri maailmaa. Esimerkiksi Tampereen kaupunginhallituksen henkilöstöjaostolle tulee vuosittain hyväksyttäväksi kymmeniä tämänkaltaisia seminaarikutsuja. Toiminta on mahdollista, koska siitä hyötyvät sekä matkojen kustantajat että vastaanottajat. Lääkeyhtiöt saavat sanomansa perille ja kenties myötämielisemmän suhtautumisen tuotteisiinsa eli pidemmän päälle lisää rahaa, kaupunki saa maksutonta koulutusta lääkäreillensä ja lääkärit saavat kokemusta, tietoa ja tärkeydentunnetta matkoiltansa. Tilannetta voidaan halutessa perustella myös asiakkaan hyödyn näkökulmasta: saavathan sairaatkin tuhansien eurojen arvosta ammattitaitoisempaa apua vaivoihinsa. Toiminnan eettisyys on kuitenkin helposti myös kyseenalaistettavissa. ”Lahjuksilla” on aina hintansa ja lopulta laskun maksavat kuluttajat lääkkeiden hintojen sekä vääristyneen kilpailun ja tarjonnan muodossa.

Lääketeollisuus on yksi vaikutusvaltaisimmista nykypäivän poliittisista viiteryhmistä ja se toimii samalla paperisella polttoaineella kuin mikä tahansa kapitalistinen instituutio – rahalla. Samalla kun rikkaita länsimaita suitsutetaan erektio- ja elintapatautilääkkeillä, ei kehitysmaihin tahdo riittää edes historiallisen kehityksen näkökulmasta yksinkertaisimpia lääkkeitä ja rokotteita. Suomenkin 100 miljoonan possurokoterahalla olisi ollut mahdollista estää lukematon määrä lapsikuolemia kehitysmaissa. Toinen vaihtoehto olisi ollut laittaa rahat kotimaassa ennalta ehkäisevään sosiaalityöhön, päihdetyöhön ja terveysvalistukseen. Nämä jos mitkä ovat todellisia ”mitä jos” arvoisia resurssikohteita. Ehkä saamme vielä oikeudenmukaisuutta rahanmenoon, kunhan kansa saa taakseen miljardien arvoisen lobbauskoneiston, jolla voidella päättäjiä

Lähde: Sanna Marinin blogi (arkistoitu)

Hallitus Koronavirus Kotimaa Lääketeollisuus Lobbaus Politiikka Rokotteet Sanna Marin Sikainfluenssa Yhteiskunta

Keskustelu

2 kommenttia

 • ex-jane

  Vastaa

  Vaatii rohkeutta puhua totta ja pysyä kannassaan vielä 10v. päästäkin… Tämän päivän päätökset vaikuttaa lapsiimme vielä 10–20v. päästäkin. Se ketkä tänään ovat asioista päättämässä, ei takaa millaisessa asemassa on omat lapset… Kulvatko he sitten seuraavaan depopulaatiolistaan, kun on alin kerros poistettu, niin aina joku on alimpana kärsimässä.. ELLEI kaikista pidetä oikeudenmukaisesti huolta

 • Pekka Ala-Prinkkilä

  Vastaa

  Niin menee Marin, kuten menevät loppupeleissä Harakat , Kulmurit ja Ohisalot globaalin jäteveden mukana viemäriin.
  Traagista, mutta Suomen aasikansa on todella tuhonsa ansainnut.
  Poliittisen eliitin sekoilu muuttuu vain villimmäksi vuosi vuodelta.

 • Vastaa

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

  Lue seuraavaksi