Ruotsi: Veden hinta nousee 25 prosenttia

Osasyynä hinnan nostolle toimii muiden kustannusten, kuten sähkön, nousu. Toisin sanoen inflaatio ruokkii itse itseään ja maksajaksi päätyvät työtä tekevät veronmaksajat.

Pohjoismaat

päivitetty

Concept water saving at home, reducing use. Water supply problems. Water tap with flowing water with spray. Selective focus

Kuten Suomessa, myös Ruotsissa perustarpeiden kuten sähkön, ruoan ja bensan hinta on noussut järjettömiä määriä kuluvan vuoden aikana palkkojen junnatessa paikallaan. Nyt myös veden hinta tulee nousemaan jopa 25 prosenttia Tukholmassa.

Rahallisesti kyse ei ole valtavista menoista, mutta inflaatio saa tästä jälleen lisää vauhtia. ”Omakotiasujalle tulee lisää maksettavaa kaikkiaan noin 100 kruunua (9,2 euroa) kuussa ja kerrostaloasuntoa kohti hinnannousu on noin 50 kruunua”, laskee Tukholman vesi- ja jätehuollon talousjohtaja Karolina Roos.

Osasyynä hinnan nostolle toimii muiden kustannusten, kuten sähkön, nousu. Toisin sanoen inflaatio ruokkii itse itseään ja maksajaksi päätyvät työtä tekevät veronmaksajat.

Alan katto-organisaatiosta arvellaan, että hinnankorotukset ovat edessä koko maassa. Suunniteltuja suuremmillekin korotuksille olisi organisaation mukaan tarvetta.

”Sähkö on kallista ja sekin vaikuttaa kunnallisen vesihuollon toimintaan. Ala on myös kovin pääomavaltainen ja investointeihin tarvitaan rahaa. Siksi korkojen nousu tietää sekin laitoksille kustannusten nousua”, toteaa Svensk Vatten ‑järjestön strateginen suunnittelija Erik Karlsson.

Lähde: Suomen Uutiset

Bensa Inflaatio Pohjoismaat Politiikka Ruotsi Sähköenergia Talous Ulkomaat Uutiset Vesi Yhteiskunta

Keskustelu

6 kommenttia

Partisaani ei väitä eikä takaa, että kommenttien sisältämä tieto olisi virheetöntä tai täydellistä.

 • Nationalisti

  Vastaa

  Tämä toistaa samaa kaavaa kuin feikkipandemia, Euroopan taloutta ajetaan väkisin alas ja great reset-agendalle uskoutuneet puudelipoliitikot noudattavat hyvin tarkasti heille annettuja ohjeita.
  Ensin lyötiin ”halpaa” lainarahaa markkinoille, kotitaloudet ja valtiot velkaantui massiivisesti, nyt kansainvälisen juurettoman eliitin pankkisektori ja globaalit yritykset käärivät mahtavia voittoja.

 • otto suni

  Vastaa

  Vesihuolto on jo vuosisadan ajan ollut kaupungeissa veronmaksajien maksamaa infraa ja sillä on hyvin vähän yhtymäkohtia sähkön tai muun energian hintojen kanssa! Kyseessä on vain ”Great Reset” ja kansa köyhäksi!

 • Tiku

  Vastaa

  Onhan Tukholmassa kohteita ja ”väkeä”, jotka tarvitsevat rahaa. Paljon on syrjäytymistä, puutetta ja huono-osaisuutta. Esim. kartanoita ja luksusautoja ei ole tarpeeksi sossun ”huippuosaajille”.

  Skandinaavinen unelma ”tee työtä velka- & vero-orjana muiden hyväksi” toteutuu ja tässä taas kiristetään ruuvia. Normisveduapinalle jää liikaa rahaa, joten punikit kaupungilla laittavat veden hintaan 25% lisää. 

  Onnea humanitääriseen suurvaltaan!!!

 • Ei taida kiinnostaa Suomessa

  Vastaa

  Ja jos Pirkanmaalla TAVASE Oy olisi saanut tahtonsa läpi vuonna 2003, niin jokainen kulutuspiste olisi saanut 750e lisälaskun ja veden hintaan olisi tullut 5e/m³ lisää. Ihan siitä syystä että rakentaminen maksaa satoja miljoonia. Ja jottei monopoliyhtiö ajautisi heti konkurssiin.

  Kuka muistaa kun aikoinaan höpötettiin että ”vedestä käydään seuraavat sodat”? No, ainakaan vielä ei ole käyty kun Nestle, Suez ja Tahmes Water ei ole saanut euroopanlaajuisesti monopoliaan toimimaan. 

  Kannattaa siis jättää Nostlen, Coca-cola companyn tuotteet hylyihin. SITA nyt Suez:in tytäryhtiönä ajaa jo jätteitä Suomessa. Mutta odottakaa vaan sitä päivää kun monopolit pääsevät valloilleen kuten Pirkanmaan Jätehuollon osalta on käynyt. Ja nyt Tampere aikoo osakeyhtiöittää oman vesilaitoksensa. Nykyteion valossa… Olisikohan korotuksia tulossa???

  Mites Jyväskylä? Helsinki? Rannikko (Lakeuden Vesi)? Ja aina kirsikkana kakun päällä: Turku!!

 • Minä

  Vastaa

  Tuote, jonka valmistuskustannus on 1 sentti ja normaali myyntihinta 2 senttiä , nousee sähköpörssissä vaikkapa 30 senttiin. Ilman pörssiä olisi hinta suhteessa tuotantokustannuksiin. Jotkut vetää välistä hyvät rahat, sillä eipä tuo hinnan nousu perustu todelliseen kustannukseen.

 • juha II

  Vastaa

  WEF:n ”The Great Reset” eli keskiluokan hävittäminen ja ”The Build back Better” eli teollisuuden, maatalouden ja nykyaikaisten yhteiskuntarakenteen sekä elintason hävittäminen samalle tasolle kuin v. 1945 ”Saksa Vuonna nolla”!

 • Vastaa

  Kommentit julkaistaan viiveellä eivätkä näy heti.

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  Lue seuraavaksi

  Concept water saving at home, reducing use. Water supply problems. Water tap with flowing water with spray. Selective focus