Puolukkasadosta tulossa tavallista parempi

Puolukan poimintakausi kestää syyskuun alusta lokakuun puoleenväliin. Huippuolosuhteissa puolukan hehtaarisato voi olla yli 500 kiloa.

Kotimaa

Luonnonvarakeskuksen (Luke) mukaan puolukasta on odotettavissa tavallista parempi sato, joskin erikoistutkija Rainer Peltolan mukaan puolukan pölytystuloksessa on ollut tänä vuonna paljon alueellista vaihtelua.
Puolukka makeutuu syksyn edetessä ja etenkin mehumarjoja voi poimia usein aina ensilumen tuloon saakka. Sato on yleensä varmempi kuin mustikan, sillä se kukkii pari viikkoa myöhemmin ja siten hallariski on pienempi.

Puolukka kasvaa koko maassa kuivahkoissa kangasmetsissä, mutta sitä esiintyy myös rämeillä ja korpimetsissä.

Vaikka puolukka häviääkin vitamiinipitoisuudessaan mustikalle, on se silti varsinainen terveyspommi, joka muun muassa:

  • Laskee kohonnutta verenpainetta
  • Ehkäisee virtsatieinfektioita
  • Sisältää paljon oksidantteja

Lisäksi marjastus ja ylipäänsä metsissä liikkuminen on hyväksi fyysiselle ja henkiselle terveydelle.

Lähde: Maaseuden tulevaisuus

Hyvinvointi Jokamiehen oikeudet Kotimaa Luonnonmarjat Luonto Puolukka Tiede & luonto

Keskustelu

4 kommenttia

Partisaani ei väitä eikä takaa, että kommenttien sisältämä tieto olisi virheetöntä tai täydellistä.

  • Salomon

    Vastaa

    Miksi uutisissa mölistiin ylipäätään, että marjasadosta tulee heikko, ihan samalla tavalla ollu marjaa kuin viime vuonnaki, pakko vaan horista sontaa. Sama homma kun sekoilivat siitä ”supermyrskystä” mitä ei sitten tullutkaan, ja selitys oli, että sään ennustaminen on niin vaikeaa!? Aha? Tekivät 80-luvulla tarkempia ennustuksia, no mikäs siinä, se on nyt sitten vaikeaa. Niin älkää nyt ihmeessä menkö sinne metsään kun ei siellä ole marjoja, ja nettikään ei välttämättä pelaa

    • Että näin

      Vastaa

      Siellä yritetään aivopestä kansaa pysymään poissa metsistä, jotta kausiorjille jäisi enemmän kerättävää ja omavaraisuuden käsite heikkenisi tehokkaasti.
      Samalla voidaan piilokytkyttää ajatus ”ilmastonmuutoksesta” ja sen vaikutuksesta esim. ”huonoihin” marjasatoihin.
      Aivan samaahan tehdään, kun esim. kahvin hintaa nostetaan, vaikka sen maailmanmarkkinahinta laskee, vedotaan että brasiliassa tai indonesiassa on sadot menetetty, vaikka kyseessä on vain yhden alueen sato tai alue tuottaa neljänneksi eniten kahvia maailmassa, kyseessä kuitenkin on hyvin pieni marginaalinen muutos koko maailman kahvintuotantoon; mutta se riittää teollisuudelle propagandan siemeneksi nostaa hintaa. Viime vaiko toissa vuonna kahvin hinta oli ennätyksellisen alhaalla ja ruotsalaiset käyttivät tilaiduuden hankkia halpaa raaka-ainetta, taas suomalaiset matti myöhäiset ryssivät ja ostivat sitten jälkikäteen 3x hinnalla normaaliin verrattuna.

  • Ajan kierto

    Vastaa

    En nyt lähtisi käyttämään superlatiiveja kuten nykyään on tapana. Toteaisin että ”Puolukka sadosta tulee hyvä”.

    Ja toisaalta, tällaiselle turhakkeelle kuin ”Luonnonvarakeskus” tällaiset asiat tulevat yllätyksenä. Meille muille, jotka seuraamme luontoa (kuun kierota ja kevötöiden lämpötiloa) me tiesimme tämän jo keväällä, yli puoli vuotta sitten.

    Tänä vuonna tulee siis hyvä marjavuosi ja hyvä sienivuosi. Ja kyllähän mustikkaakin on vielä metsissä paljon. Ja nyt ne alkavat olla makean-kypsiä. Kunhan ihmiset eivät kiimoissaan noukkisi puolukoita puoliraakoina, kuten mustikoita kuukausi sitten. Ja mitä sieniin tulee, niin naapurikin keräsi neljä ämpärillistä pelkkiä kanttarelleja. Saas nähdä kuinka paljon tulee mustatorivsieniä tänä vuonna. Ja muita.

  • R.H.

    Vastaa

    Puolukka on isoa ja komeannäköistä, mutta ei ole makeaa vielä täällä oikein. Vetistä. Pitäisi olla kylmempiä öitä kai. Silloinhan karpalokin vasta makeutuu. Olen puolukkavalmiudessa kyllä. Ja mestat tarkastettu viikonloppuna viimeksi. Tulihan niitä ”muutama” kourallinen turpaan tungettua. Aika on lähellä. Koneella meinasin kerätä tänä vuonna pitkästä aikaa. Vadelmaa on pakkasessa melko hyvä määrä tältä kesältä. Kanttarellia löytyi viikonloppuna. Pihalla viinimarja ja karviainen eivät oikein marjoneet tänä vuonna. Viime vuosi oli mainio niiden osalta. Pihalla myös keltainen luumu ja kriikuna: ei marjan marjaa! Viime vuonna oli niitä paljon. Pihlajaa näyttäisi olevan paljon tänä vuonna.

  • Vastaa

    Kommentit julkaistaan viiveellä eivätkä näy heti.

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

    Lue seuraavaksi