Tampere: Kenia jätti maksamatta kenialaisten opiskelijoiden kulut

Kansainvälisten suhteiden johtajan Carita Prokin mukaan Uasin Gishun maakunta on jättänyt maksamatta kuluneen syksyn lukukausimaksut, yhteissummaltaan noin 200 000 euroa.

Kotimaa

Tampereen ammattikorkeakoulussa ja Tampereen ammattikoulutuskeskuksessa opiskelee 125 kenialaista sairaanhoitajaopiskelijaa ja fysioterapian opiskelijaa. Heidän lukukausimaksunsa syksyn ajalta ovat maksamatta. Rahojen olisi pitänyt tulla Uasin Gishun maakunnalta.

Maakunnalle lähetetyn perintäkirjeen jälkeen maksuaikaa on annettu joulukuun loppuun asti.

Suomalaisilla oppilaitoksilla on jo toistakymmentä tutkintovientisopimusta kolmen Kenian luoteisosan maakunnan kanssa: Uasin Gishun, Nandin ja Elgeyo Maragwetin.

Carita Prokki lupaa, että ketään ei lähetetä takaisin Keniaan, vaikka rahoja ei nyt tulisi.

Jos maksuja ei tule, lähtee TAMK Carita Prokin mukaan keskustelemaan tilanteesta Opetusministeriön kanssa. Tilanne on hänen mukaansa verrannollinen siihen, että tutkintokoulutusta olisi ostanut yritys, joka menee konkurssiin.

– Joku keino on keksittävä, jotta opiskelijat eivät joudu kärsimään. Meidän on löydettävä heille toinen tilaaja tai ratkaistava asia jollain muulla tavalla.

Opetusministeriön korkeakoulu- ja tiedepoliitiikan osaston ylijohtajan Atte Jääskeläisen mukaan vastuu maksuvaikeuksista on ensisijaisesti korkeakouluilla itsellään.

Julkisuudessa on kerrottu, että Kenian valtio maksaisi kenialaisopiskelijoiden opinnot Suomessa. Käytännössä tilanne on paljon monimutkaisempi.

– Tiedämme vain, että kenialaiset maakunnat maksavat meille opiskelijaryhmien lukukausimaksut. Ovatko ne rahat Kenian valtion rahoja vai opiskelijoilta itseltään kerättyjä, siitä meillä ei ole tarkkaa tietoa, Carita Prokki kertoo.

Tampereella opiskelevien kenialaisten perheet ovat Carita Prokin mukaan kyselleet TAMKilta mahdollisuutta maksaa omien lastensa lukukausimaksuja suoraan oppilaitokselle.

Mutta tämä ei ole Suomen koulutusvientiä ohjaavien lakipykälien mukaan mahdollista.

Lähde: Yle

Afrikkalaiset Kenia Kotimaa Rotu Talous Ulkomaat Uutiset Väestönvaihto

Keskustelu

13 kommenttia

Partisaani ei väitä eikä takaa, että kommenttien sisältämä tieto olisi virheetöntä tai täydellistä.

 • Schlageter

  Vastaa

  Helvetin typerää touhua, näin suurta typeryttä on vain valkoisilla. Oikeampi ratkaisu, jos Afrikan toivottomia maita jostain syystä halutaan auttaa, olisi Euroopan voimin perustaa oppilaitos Keniaan – senkin Kenia voisi maksaa. Mutta tuoda Suomeen koulutettaviksi neekereitä, siinä ei ole minkään valtakunnan järkeä. Jos siihen ei saa sovittua rahaa Keniasta, se tulisi periä koulutukseen ottamista koskevan päätöksen tehneiltä virkamiehiltä.

 • Nimetön

  Vastaa

  Tämä oli todennäköisesti ennalta jo suunniteltu juttu, eivät maksa ja tietävät, että Suomi ei lähetä heitä takaisin.

 • Saku Speed

  Vastaa

  Kävi niin kuin arvelinkin käyvän.
  – Valkoista apinaa koijattiin taas.
  – Ja artisti maksaa. Jee-Jee!

 • Juha

  Vastaa

  ”Joku keino on keksittävä, jotta opiskelijat eivät joudu kärsimään. Meidän on löydettävä heille toinen tilaaja tai ratkaistava asia jollain muulla tavalla.” 

  Kyllä tamperelaiset maksaa

  https://www.aamulehti.fi/tampere/art-2000009280425.html

 • p. grandell

  Vastaa

  ihan oikeen tampereen puniikeille, jos on niin tyhiä että ottaa afrikasta tänne opiskelemaan on silkkaa tyhmyyttä ‚on lähempänä kouluja, saa opisto itse maksaa, ei aina tyhmän järjen kanssa voi mennä ikuisesti veronmaksajien kukkarolle, jos olisi järkeä ollut, ensin maksut sitten opiskelut, mutta ei aina vaan veronmaksajien kukkaroilla ‚iso V siitä tyhmille koulun hallinnolle, oikeastaan koulun hallitus saisi maksaa korkoineen tuon summan, se olisi oikeudenmukaisinta, ehkä oppisivat sen jäjkeen paremmin debit/kredit.

 • Metsäkulman Murre

  Vastaa

  Ratkaisu, jolla vältytään jatkossa tällaiselta. Maksu etukäteen ja koulutus opiskeilijoiden kotimaassa.

 • Minä

  Vastaa

  Jos koulutusta jatketaan, vaikka maksua ei kuulu, seuraa siitä lukuisia tapauksia, joissa ei makseta, koska ei tarvitse maksaa. Sana kulkee nykyään hetkessä kautta maailman.

 • pöh

  Vastaa

  Minkä takia täällä koulutetaan jotain kehitysmaalaisia? Toisekseen ei se voi muutenkaan noin paljon maksaa, vetääkö sielläkin jotkut SPR:n hyysärit itelleen rahaa?

  • Puolueeto

   Vastaa

   Taidat vihjata pikeaan suuntaan. Korruptiota löytyy sitä enemmän mitä korkeampi asema.

  • Ilmari

   Vastaa

   Kyllä se voi maksaa. Uutisen mukaan lukukausimaksu henkeä kohti on 1600 €

 • Nimetön

  Vastaa

  Oikea ratkaisu on tietysti leikata Kenialle annettua kehitysapurahaa mainitun 200000 euron määrältä. Ja tietysti laittaa kehitysapurahan jakaminen moratorioon erityistarkastuksen ajaksi.

 • Heikki Salama

  Vastaa

  Pian on TAMK oikeudessa vastaamassa syytöksiin rasismista ja kenialaisten huippuosaajien palkkioiden maksamatta jättämisestä.

 • Nimetön

  Vastaa

  No niin tietysti.. Jonkun maksettavaksi tuokin tulee, suomalaisten tietenkin. Meitä vedetään kuivana kakkoseen satoja vuosia mutta tampio kansa ei koskaan nouse vastarintaan..

 • Vastaa

  Kommentit julkaistaan viiveellä eivätkä näy heti.

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  Lue seuraavaksi