Kansalaispalaute sai kauppiaan perumaan Halal-lihan tilauksen Oulussa

Halal-ruoka on sellaista, jota muslimit saavat syödä. Islamin käsitykset siitä, mikä ruoka on halal, ovat samankaltaisia kuin juutalaisten käsitykset siitä, mikä on košer.

Kotimaa

Juutalaisten ja muslimien harjoittamissa teurastuksissa perinteisesti leikataan tajuissaan olevan eläimen kurkku poikki.

Oululainen K‑Citymarket Kaakkuri perui Halal-lihan tilauksen sen jälkeen, kun huolestuneet kansalaiset keskustelivat sen eettisyydestä sosiaalisessa mediassa. K‑Citymarket Kaakkurin kauppias Päivi Raja-Aho kertoo, että päätös tilauksen perumisesta tehtiin maanantaina.

Asiasta ryhdyttiin käymään sosiaalisessa mediassa keskustelua sen jälkeen, kun kaupassa myytävä Liettuassa tuotetun halal-lihan eettisyys herätti kysymyksiä. Ilman eläimen tainnutusta tehtävä halal-teurastus ei ole Suomessa sallittua. Ruokaviraston mukaan Suomessa myydään kuitenkin ulkomailla ilman tainnutusta tuotettua lihaa.

Kannustamme lukijoitamme selvittämään paikallisten kauppiaiden hyllyistä, löytyykö sieltä epäeettisesti tuotettua halal-lihaa.

Lähde: HS

Eläinoikeudet Halal Kotimaa Monikulttuurisuus Muslimit Väestönvaihto

Keskustelu

6 kommenttia

Partisaani ei väitä eikä takaa, että kommenttien sisältämä tieto olisi virheetöntä tai täydellistä.

 • Snif

  Vastaa

  Muutama vuosi sitten nostin itse metakan brismassa kun huomasin halal lihoja pakastealtaassa, menin heti johtajan puheille eikä lihoja sen jälkeen ole ollut. Näin sitä voi yksi taviskin vaikuttaa, eikä aina ruikuttaa että ei yksi ihminen voi mihinkään auttaa.

 • Teemu

  Vastaa

  Kyllä sitä halal/kosher lihaa täällä Suomessakin kidutetaan hengiltä. Kebapistit toki tuovat esim. Hollannista halvempaa lihaakin ravintoloihinsa. Näistä on tullut ruokamyrkytyksiäkin joskus, kun liha on puutteellisesti kypsennetty. Selväähän se on että muslimeilla ja juutalaisilla on eri lait Suomessa kuin suomalaisilla. Turha meidän on teeskennellä mitään muuta. Suomeen halutaan juutalaisten laki/šaria-laki, kun taas samaan aikaan esim. UEFA tahtoo jalkapallon MM-kisaisäntämaahan Qatariin EU-lainsäädännön väritukkaisine lesboineen ja muine homotuksineen. On se ”viher”-vasemmistolainen suvakismi mielenkiintoisen ristiriitainen juttu. Eli kulttuuri on hienoa ja tavoiteltavaa, kun se tuodaan muualta tänne, mutta luontaisessa habitaattisaan se ei enää olekaan sitä. Elämme todella mielenkiintoisia aikoja.

 • Neula ja laakeri

  Vastaa

  Kun ostaa SIANLIHAA, niin tietää ihan varmasti että ei ole mitään halalia tai kosheria, Sitäpaitsi meidän oikeauskoisten juhla eli joulu on tulossa ja silloin syödään kinkkua!.

 • Bää bää

  Vastaa

  Koko halal on täyttä pelleilyä.
  Tuttu kysyi vuosia sitten yhdeltä halal-lihaa myyvältä ulkomaiselta kauppiaalta, mistä musulmaanit käytännössä tietävät halal-merkinnällä myytävän lihan olevan oikeasti ns. ”halal-lihaa”. Kauppias totesi, etteivät mistään ja nauroi silmää iskien päälle eli kunhan lihan on kerrottu olevan halal, se on ostajille sitä oli teurastustapa oikeasti mikä hyvänsä ja ainakin osa kauppiaista tietää tämän.

 • Keijo

  Vastaa

  Maaseudun Tulevaisuus 21.1.2021 kertoo suomalaislampureiden rikollisista bisneksistä:

  Halal-lihan kysyntä Suomessa kasvaa, kertoi tuotantopäällikkö Kati Kaisajoki lammasteurastamo Lallin Lampaasta viime vuoden lopulla. Lallin Lammas on yksi teurastamoista, jotka myyvät laillista suomalaista halalia.
  Monille halal-lihan kuluttajista sopii, että teurastus tehdään suomalaisen eläinsuojelulain mukaan, eli eläin tainnutetaan samanaikaisesti, kun veren lasku aloitetaan, mutta kaikki eivät tätä hyväksy.
  Silloin tällöin esiin nousee tapauksia, joissa halal-teurastuksia on tehty laittomasti ja lihaa ehkä myyty niin sanotusti pimeästi. Tuorein rikosepäily on Pohjanmaalta, missä epäillään että yli 1 300 lammasta on teurastettu laittomasti halal-lihaksi.
  Lapinlahtelainen lampuri Annaelina Kotilainen ei yllättynyt Pohjanmaan halal-teurastusvyyhdin paljastumisesta.
  Hän ryhtyi muutama vuosi sitten myymään omista lampaistaan teurastamossa rahtiteurastettua halal-lihaa, koska sitä kysyttiin usein. Soittoja aiheesta tuli viidestä kymmeneen vuosittain, varsinkin muslimien juhlapyhien aikaan.
  ”Sanoivat, että he tulevat, ostavat eläimet elossa ja teurastavat tilalla, että näin onnistuu muuallakin.”
  Tähän Kotilainen ei suostunut, eikä laillisesti tuotetun halalin myynti ottanut tuulta alleen.
  ”Teurastamossa teurastetulle, tarkastetulle ja leimatulle halal-lihalle ei lopulta löytynyt kysyntää, vaikka mukana olisi ollut kotimaassaan teurastuksia tehnyt henkilö. Kuulemma yhteisössä oli omat kanavat, josta saivat ostettua lihaa ilman leimaa”, Kotilainen kertoo.
  ”Hinta oli sitten este, kun ei voi virallisia kustannuksia halvemmalla myydä, jos tätä työkseen tekee ja haluaa noudattaa Suomen lakia.”
  Kotilainen arvelee, että lihan myyntiin virallisen ketjun ulkopuolelle voi olla tiloilla useampia syitä.
  Mahdolliset ongelmat eläinrekisterissä tai korvamerkeissä voivat estää myynnin teurastamolle, samoin eläinsuojelulliset ongelmat.
  Yksi syy saattaa olla monien teurastamojen maksama hyvin matala hinta pienistä ruhoista tai aikuisista poistouuhista. Alle 18 kilon ruhoista ei makseta teuraskaritsan laatupalkkiota, mikä myös pienentää tuottajan niistä saamaa hintaa.
  Tällaisista eläimistä voi saada paremman hinnan myymällä eläimen muualle.
  ”Mutta kuten nyt nähdään, käsiin voi pahimmillaan jäädä myös rikostutkinta. Tällaista ei pitäisi tilalla edes harkita. Teurastamoiden hinnoittelu toimii ihan oikein, liian pienistä ruhoista ei pidäkään maksaa hyvin. Lammastilan kannattaa panostaa hyvään eläinainekseen ja jalostukseen, jotta teuraista saa parhaan mahdollisen hinnan.”
  Punkalaitumella lammas- ja vuohitilaa pitävä Miina Huittinen on jo pitkään suoramyynyt halal-lihaa onnistuneesti. Eläimet teurastutetaan lähiteurastamolla, missä on töissä useampi muslimi. Teurastusten aikana paikalla on aina myös tarkastuseläinlääkäri.
  ”Mainitsen vain aikaa varatessa etukäteen, kun lihoihin tarvitaan halal-merkintä.”
  Huittiselle on mieluisaa, että halalin tilaajat ostavat kokonaisia ruhoja, yleensä vielä useampi perhe yhdessä.
  ”Se on logistiikan kannalta helppoa ja selkeää.”
  Kyselyt siitä, voiko eläimiä ostaa ja teurastaa itse tilalla, ovat tuttuja myös Huittiselle. ”Se ei minulle käy, ja yleensä asia tulee kerralla selväksi.”
  Moni kysyjä kertoo avoimesti, että hankkii myös tuontilihaa, jota kuljetetaan maahan ainakin Latviasta, Huittinen sanoo.
  ”Muslimit eivät kuitenkaan ole mikään yhteen muottiin mahtuva ryhmä. Moni toki haluaa vain mahdollisimman halpaa lihaa eikä heitä niinkään kiinnosta mistä se tulee – niin kuin ei kaikkia kantasuomalaisiakaan.”
  Osa taas on hyvinkin kiinnostunut lihan alkuperästä.
  ”Osa arvostaa enemmän sitä, että voi tehdä kauppaa suoraan eläinten kasvattajan kanssa ja tietää siten tarkkaan eläinten kasvuolosuhteet, lihan alkuperän ja että se on tuoretta. Minulla pitkäaikaisimmat maahanmuuttaja-asiakkaat ovat ostaneet lihaa säännöllisesti jo yli kaksikymmentä vuotta.”
  Asiakaskunnassa olisi Huittisen arvion mukaan paljon potentiaalia suomalaisille lammastiloille.
  ”Ei kannattaisi olla heti piikit pörhöllään, kun asiakas kysyy halal-lihaa. Kaupanteko voi olla oikeinkin jouhevaa, kun alkuun pääsee.”

 • juha II

  Vastaa

  Musumaanit tekevät samaa salaa Ruotsissa ja Suomessa. Tuon tuostakin Ruotsissa paljastuu salaisia muslimien salaisia halal teurastamoita. Jopa lampaita häviää ruotsalaisilta maajusseiltakin aituuksista salaperäisesti.

 • Vastaa

  Kommentit julkaistaan viiveellä eivätkä näy heti.

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  Lue seuraavaksi