Valkoista voimaa: Ensiaskeleet salilla – Näin aloitat kuntosaliharjoittelun

Saliharjoittelun monipuoliset hyödyt niin mielelle kuin keholle ovat vaivan arvoisia.

Hyvinvointi

päivitetty

Salille meno voi aluksi tuntua pelottavalta, varsinkin jos et ole aiemmin harrastanut liikuntaa tai et ole pitkään aikaan käynyt kuntosalilla. Mutta saliharjoittelun monipuoliset hyödyt niin mielelle kuin keholle ovat vaivan arvoisia. Tässä muutamia vinkkejä ja kannustuksia aloittelijoille, jotta salille meneminen tuntuu innostavalta eikä pelottavalta.

Miksi salille?

 1. Voiman ja lihasmassan kasvattaminen: Kuntosaliharjoittelu on tehokkain tapa kasvattaa lihasmassaa ja voimaa, mikä auttaa jokapäiväisissä askareissa ja parantaa elämänlaatua.
 2. Kehonkoostumuksen parantaminen: Säännöllinen saliharjoittelu voi auttaa polttamaan rasvaa ja samalla säilyttämään lihasmassaa, mikä tekee kehosta kiinteämmän.
 3. Luuston vahvistuminen: Painoharjoittelu vahvistaa luita, mikä ehkäisee osteoporoosia ja muita luuston heikkenemiseen liittyviä sairauksia.
 4. Lihasten lisäksi se vahvistaa muun muassa keuhkoja ja sydäntä sekä parantaa sokeriaineenvaihduntaa.
 5. Henkinen hyvinvointi: Salilla harjoittelu voi lievittää stressiä, parantaa mielialaa ja auttaa nukkumaan paremmin.

Kuinka aloittaa?

 1. Tutustumiskäynti: Useimmat salit tarjoavat tutustumiskäyntejä, jolloin pääset katsomaan tiloja ja laitteita rauhassa. Voit myös kysyä ohjaajalta vinkkejä aloittamiseen.
 2. Aloita pienin askelin: Sinun ei tarvitse olla valmis heti ensimmäisenä päivänä. Aloita muutamilla perusliikkeillä ja kasvata niiden määrää vähitellen.
 3. Pyydä apua: Jos olet epävarma, miten laitteita käytetään tai miten liike tehdään oikein, älä epäröi kysyä salin henkilökunnalta.
 4. Kokeile ryhmäliikuntaa: Ryhmäliikuntatunnit ovat loistava tapa aloittaa, jos kaipaat ohjausta ja ryhmän tuomaa motivaatiota.

Yhteenveto:

Kuntosaliharjoittelu on investointi omaan hyvinvointiin. Vaikka ensimmäinen askel voi tuntua haastavalta, salille meneminen palkitsee nopeasti sekä fyysisesti että henkisesti. Sunnuntaiaamu on erinomainen hetki aloittaa uusi, terveellinen rutiini – ja mikä parempi tapa viettää sunnuntaita kuin investoimalla omaan hyvinvointiin? Kokeile ja huomaat eron!

Hyvinvointi Voimaharjoittelu

Keskustelu

17 kommenttia

Partisaani ei väitä eikä takaa, että kommenttien sisältämä tieto olisi virheetöntä tai täydellistä.

 • Nationalisti

  Vastaa

  Vahva suositus, treenaaminen todellakin kannattaa monestakin eri syystä.

 • Heikki Pasilasta

  Vastaa

  Vahva suositus jokaiselle on kuntoilla. Siitä saa iloa ja kuntoilun merkeissä voi saada myös erittäin mielenkiintoisia uusia ystäviä, joilla on sama ajatusmaailma ja mielipiteet. Kaveriporukassa voi vaikka partioidakin kävelemällä.

 • X

  Vastaa

  Kaikille fiksummille kansallismielisille suosittelen vahvasti Athlean‑X ohjelmia. Aloittelijalle AX‑1 ja Xero ohjelmat ovat erinomaisia. Xeron tekeminen onnistuu täydellisesti kotona jos ei ole mahdollisuutta päästä salille.

  Elämämkoululaisille ja muille vähä-älyisille öyhöttäjille en kuitenkaan näitä ohjelmia suosittele missään tapauksessa.

  • Nimetön

   Vastaa

   Mitä ohjelmaa sitten suosittelet elämämkoululaisille ja muille vähä-älyisille öyhöttäjille?

   • itseoppinut

    Vastaa

    Tietoa on netissä tarjolla ilmaiseksi. Proteiinia kannattaa suosia ruokavaliossa. Noihin massa ohjauksiin en laittaisi rahojani, mielummin ottaisin kuntosalin personal trainerilta muutaman ohjauksen.

 • Luciferian Enlightenment

  Vastaa

  Saliharjoittelu kannattaa aloittaa käymällä 2–3 kertaa viikossa ja esim. tekemällä koko keho läpi kevyesti. Perusliikkeisiin kannattaa panostaa heti alusta saakka, ja vaikkapa valita jokaiselle päivälle penkkipunnerrus, jalkakyykky ja maastaveto ensimmäiseksi liikkeeksi – niiden lisäksi sitten apuliikkeitä. Laitteita ja hilavitkuttimia kannattaa välttää viimeiseen saakka, ne on huippukunnon hiomiseen.

  Oikea tekniikka kannattaa opetella heti aluksi ja tehdä riittävän kevyillä painoilla pidempiä sarjoja (12−20 toistoa); väärän tekniikan poisoppiminen on hankalaa ja altistaa loukkaantumisille. Ei mitään ego-nostelua vaan hiljaa kiirehtien eteenpäin; raskaampien treenien, sarjojen ja painojen aika kyllä koittaa, kun pysyy ohjelmassa kiinni.

  Väsyneenäkin kannattaa mennä salille, vaikka ei huvittaisi, ja tehdä vaikka suosiolla kevyemmin; varmasti on parempi vointi ja olo treenin jälkeen, ja unikin tulee paremmin. Tehty treeni on onnistunut treeni on hyvä periaate.

  Liikkeitä mihin kannattaa panostaa penkin, kyykyn ja maven lisäksi: pystypunnerrus tangolla tai käsipainoilla, istuen tai seisten – ranskalainen punnerrus tangolla (skullcrusher), hauiskääntö tangolla tai käsipainoilla, jalkaprässi, leuanveto, dippi, jalkojennosto eteen ja sivuille (suorat ja vinot vatsalihakset), selänojennus (alaselkä), suorin jaloin maastaveto, etukyykky.

  Mitä useampi lihasryhmä toimii kerralla liikkessä, sitä parempi. Hyvään treeniin ei tarvita välttämättä yhtäkään laitetta tai taljaa, tanko & levypainot ja käsipainot sekä leuanvetotanko riittää mainiosti. Kevyt alkulämmittely ja loppuvenyttely myös mukaan ohjelmaan; treenipäivien välissä pitkiä ja syviä venytyksiä vaikka kävely- / juoksulenkin, uinnin tai hiihdon ohella.

  Pieni välipala ennen treeniä (esim. maustamatonta jogurttia, hedelmä ja pähkinöitä kourallinen) on hyväksi, ja kunnollisesta palautumisjuomasta kannattaa pitää huolta (heraproteiini, banaani, kreatiini). Myös muutenkin ruokavalio kuntoon heti, jos aikoo kehittyä ollenkaan; roskaruoka ja muut modernit saastat pois asap. Vitamiinilisä on ihan hyvä, mutta muita lisäravinteita ei tarvita. Vaikka BCAA:t ym. on tehokkaita, niin useat latausdrinkit ja salinaikaiset energialisät tuhoaa hampaita; kannattaa välttää, kun tuskin kovin moni kuitenkaan mihinkään kisoihin tähtää ja edes haluaa näyttää ”materialistiselta bodarilta”.

  Hormoneja ei missään nimessä! Ne tuhoaa kehon ja mielen. Luonnollisuus on kaiken A ja O.

 • X

  Vastaa

  ”Mitä ohjelmaa sitten suosittelet elämämkoululaisille ja muille vähä-älyisille öyhöttäjille?”

  Niitä ilmaisohjelmia, koska ”etsä tajuu että netistä löytyy ilimatteeksi noi samat ohjelmat ja kirrrjastosta löytyy bodauskirjoja jossa samat on jutut ilmatteeksi öyhö öyhö öyhö” näin minulle on eräskin kansallismielinen elämämkoululainen sanonut, ja olen todennut että kyllä, se on parempi vaihtoehto elämämkoulu-junteille joita nationalistipiireissä riittää.

  Fiksummat tajuavat että on niissä maksullisissa ohjelmissa tiettyjä eroja, mutta olkoon se salaisuus. Junttien kanssa ei kannata kinastella koska se on vaan ajanhukkaa.

  • Nimetön

   Vastaa

   Tällaisessa Partisaanin yleisartikkelissa ei kuiteniaan voi tehdä jokaiselle personoituja ohjelmia. Älykkäänä kaverina varmaan huomaat, että tämän tarkoitus on kannustaa ihmisiä yleisemmällä tasolla jumppaamaan.

 • Aktiivi

  Vastaa

  Hyvää treeniseuraa saa liittymällä jo Partisaaninkin mainostamiin Active Clubeihin.

  PK-seudulla, Tampereella sekä Oulussa ainakin klubit.

  t.me/activeclubfinland

 • Eugen

  Vastaa

  Muistakaa myös lopettaa alkoholilla läträily sillä krapulassa treenaaminen lisää sydänlihastulehduksen riskiä. Alkoholin liikakäyttö myös vähentää miehillä testosteronia (humalaa sisältävä olut varsinkin).

 • hh1488

  Vastaa

  pitkiä sarjoja moninivelliikkeitä.12–15x3 per liikeä 3–5 jakoisella ohjelmalla.mielellään 3–4liikettä per treenattava lihas
  alkuu käy vähempikin.

 • Kotitreeniä

  Vastaa

  Väittäisin että mitä vanhemmaksi ihminen tulee, sen tärkeämpää on notkeus. Ja lihakset poikkeuksetta jäykistävät vartaloa, jollei niitä venyttele ja notkistele joka päivä.

  Jo yksinkertainen jooga (alunperinhän jooga oli meditatiota ennenkuin siihen yhdistettiin liikunta) staattiine liikkeinen auttaa vahvistamaan lihaksistoa. Mutta samalla ylläpitää notkeutta.

  Ja budo-lajien (aikido, karate, kungfu) tatameilla poikkeuksetta kiusataan vartaloa sen omalla massalla. Ihminen on niin painava että lähes poikkeuksetta vartalon oma paino riittää treenaamiseen. 

  …aluksi vaikka tehkääpä 50 kyykkyyn-ylös liikettä minuutissa niin että polvet ovat yhdessä. Ja jos tuntuu helpolta niin sitten yhdellä jalalla…

  Muistakaa: soturi on vain niin hyvä kuin hänen jalkansa ovat.

 • Roadrunner

  Vastaa

  Minä suosittelen salilla käyville lenkkeilyä. Salilta et saa kondista yhtään, hyväkuntoinen ihminen jaksaa juosta 5–10 kilometriä tosta vaan. Juosta, ei löntystellä. Kun juoksukunto on kohdallaan niin jaksaa mitä vaan, jopa salilla käymistä. Kyllä, juoksukunto/hapenottokyky/lihaskunto kulkevat kaikki käsi kädessä ja niitä tarvitaan. Ikävä kyllä juoksulenkillä ei ole peiliä mistä ihailla itseään mutta voit sitten kotona 10 kilsan lenkin jälkeen ihmetellä minne ne läskimakkarat on suht. nopeasti kadonneet.

  • neehi

   Vastaa

   Näin on. Harmittavan usein moni jättää lenkkeilyn kokonaan välistä ja käy pelkästään puntilla, mutta onhan se aina parempi kuin sohvalla makoilu. Voihan sielä punttisalillakin treenata kestävyyskuntoa, tosin raikasta ilmaa siellä voisi olla hieman enempi.
   Tärkeintä on se, että aloittatte kunnon kohottamisen nyt tai mahdollisimman pian, sillä vaikka elämme varsin helppoa ja turvallista aikaa niin tulevasta ei voi koskaan olla täysin varma.

 • Plääh

  Vastaa

  Kannattaa ostaa aluksi jokin personal trainer neuvomaan. Ettei käy niin kuin minulle, että repesi olkalihas päättömän riuhtomisen lopuksi

 • Nimetön

  Vastaa

  Itse olen ihastunut painonnostoon kuntoilumielessä. Se kehittää voiman lisäksi räjähtävyyttä, liikkuvuutta ja koordinaatiota ja pitää hermoston vireänä. Siinä on tietenkin varjopuolena, että laji on melko tekninen ja alkuun pääseminen vaatii valmennusta tai sitten miltei autistista perehtymistä. Itse valitsin jälkimmäisen ja voin sanoa että onnistuu se niinkin, kun on kärsivällinen ja huolellinen. Painonnosto sopii myös kiireiselle miehelle tai naiselle hyvin, koska lajinostoissa tempauksessa ja työnnössä laitetaan töihin jokseenkin kaikki kehon lihakset eikä jokaista lihasryhmää tarvitse treenata erikseen. Lihasmassaa ja isoa ulkonäköä tuo laji ei tuo niin paljoa kuin bodaustyyppinen treeni, mutta itse mieluummin näytänkin päällepäin ihan tavikselta, jolla voimaa kuitenkin on ehkä enemmän kuin arvaisi.

 • White Pride!

  Vastaa

  Kaiken maailman neuvojia ja tietäjiä kyllä löytyy. Kyllä, kunnon kuntoilu tekee hyvää todella monella alueella mutta tärkeintä on löytää se kuntoilumalli mitä onnistut suorittamaan kurinalaisesti vuodesta toiseen sillä kuntoilussa tärkeinä on säännöllisyys ja pysyvyys. Sinulla voi olla mailman paras saliohjelma mutta jos et ole kurinalainen ja säännöllinen (syystä tai toisesta) niin sillä ohjelmalla ei ole mitään merkitystä. Selvittäkää mikä on se mikä sytyttää ja tuntuu hyvältä pysyä siinä vuodesta toiseen. Kun se selviää niin harjoitelkaa sen perusteet perinpohjaisesti ja sen jälkeen kuunnelkaa omaa kehoa ja mieltä, vain itse tietää ja tuntee mikä on itselleen parasta. Muistakaa haastaa itseänne ja kehittykää. Rankkaa ja epämukavaa saa ja pitää olla silloin tällöin. Valkoista ylpeyttä on olla kovassa kunnossa.

 • Vastaa

  Kommentit julkaistaan viiveellä eivätkä näy heti.

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  Lue seuraavaksi