Päihdepsykiatri: ”En kannata kannabiksen laillistamista”

Vaikka Marinin hallituskaudella valtamedia on alkanut lobbaamaan entistä huumemyönteisemmän yhteiskunnan puolesta, asiantuntijat eivät lämpene kannabiksen laillistamiselle. Kannabis heikentää työmuistia, huomiokykyä, motorista koordinaatiokykyä ja reaktionopeutta.

Hyvinvointi

cannabis, marijuana, hemp

Lääketieteen tohtori, psykiatrian erikoislääkäri Jonna Levola Husista puhui Tampereella Lääkäripäivillä riippuvuuksien synnystä ja syistä. Esille nousi myös kiistelty kysymys kannabiksen laillistamisesta.

Levolan kanta on hyvin selkeä: ”En kannata kannabiksen laillistamista. Päihdepsykiatrina en jaa ajatusta siitä, että kannabis olisi harmiton päihde.”

Levolan mukaan nuoret ovat aikuisia alttiimpia kannabinoidien haitallisille vaikutuksille. Päihteen käyttö aiheuttaa kognitiivisia haittoja, kuten vaikeuksia tarkkaavaisuudessa ja muistissa. Alle 20-vuotiailla kannabis on yleisin hoitoon hakeutumiseen johtanut ongelmapäihde.

Hänen mukaansa kannabiksen käytöstä aiheutuvat haitat mahdollisesti säilyvät pidempään kuin aikuisiällä käytön loputtua, eivätkä kaikilta osin välttämättä palaudu.

Levolan mukaan nuorten asenteiden muuttuminen sallivammaksi on huolestuttavaa kannabiksen osalta. ”Mutta yritäpä sanoa kannabiksen haitallisuudesta 19-vuotiaalle miehelle, jonka mielestä se on luonnontuote. Se on hankalaa.”

Lähde: Aamulehti

Lue myös: Kannabispsykoosit ovat yleistyneet Pohjoismaissa – Näkyy myös Husin alueella, Pilveä ja sirkushuveja

Huumeet Hyvinvointi Kannabis Kansanterveys Kotimaa Rappiokulttuuri Tiede & luonto

Keskustelu

28 kommenttia

Partisaani ei väitä eikä takaa, että kommenttien sisältämä tieto olisi virheetöntä tai täydellistä.

 • Keimo

  Vastaa

  Jos äänestän vaaleissa puolueen A ehdokasta B, joka kannattaa asiaa C ja vastustaa asiaa D, niin laillistetaanko suomessa pian C ja kielletään D? Eihän se nyt näin mene. Antaa hamppuvammaisten äänestellä hamaan loppuun asti. Kyllä ne narkkaavat vaikka se laitonta onkin.

 • Nationalisti

  Vastaa

  ” Levolan mukaan nuoret ovat aikuisia alttiimpia kannabinoidien haitallisille vaikutuksille. Päihteen käyttö aiheuttaa kognitiivisia haittoja, kuten vaikeuksia tarkkaavaisuudessa ja muistissa. Alle 20-vuotiailla kannabis on yleisin hoitoon hakeutumiseen johtanut ongelmapäihde.”

  Juuri näin.
  Muutenkin päihdekeskeisen kulttuurin ihannointi on todella säälittävää ja vahingollista.

 • TT

  Vastaa

  Poliittisesti aktiivisen ihmisen mielestä päihteet näyttäytyvät kansalle helppona pakotienä sen sijaan, että se löytäisi keinoja vapautua vaikkapa sorrosta, joka ahdistaa ja masentaa ja tavallaan pakottaa etsimään ulospääsyä. Päihteet ovat osa väestönhallintakeinoja, kuten myös uhkapelit, veikkaukset, roskaviihde, porno, maaninen kuluttaminen. mikä johtaa velkakierteeseen. Poliittisesti suuntautuneille on tarjolla myös kommunistista unelmointia tai punavihreä maailmanpelastuskultti. Poliittisesti aktiivinen ihminen huomaa kuitenkin nopeasti, ettei järjestelmää kenties voi muuttaa. Onko päihteitä vetävä desperado sittenkin oikeassa ja on parempi pilata aivonsa kuin pakkomyydä niitä juutalaisille, globalisteille tai muille mulkeroille. Yleensä ottaen kuitenkin kannattaa tehdä sitä, mikä ärsyttää em. mulkeroita eniten, sotkee heidän suunnitelmiaan, keskeyttää käsien hieroskelun, ärsyttää kommunisteja ja muita paskasakkeja.

 • Anonymous

  Vastaa

  Kannabis on yksi harmittomimpia päihteitä. Paljon harmittomampi kuin alkoholi. Jos aikuiset ihmiset haluavat polttaa mielummin niin mitä vittua sitä pitää laittomana. Naurettavaa. Kannabiksen voisi ihan hyvin laillistaa. Ei se ole minulta tai keltään pois jos se laillistetaan.

  • Nationalisti

   Vastaa

   Ei todellakaan ole harmitonta.
   Päihdekeskeinen kulttuuri on pois on pois koko yhteiskunnalta, eikä se kehitä sinua yksilönä yhtään mihinkään, päinvastoin.

  • Pitsi

   Vastaa

   Älkööt luulko minua vihreäksi saati persuksi (ääni meni Vapauden liitolle eilen), mutta sanon silti tämän; kannabis on hyödyllinen kasvi lääketieteessä. Kannabiksella on ollut pitkä historiansa lääkkeenä, erityisesti itämaissa. 

   Eräs läheiseni on reumasairas, jonka kanssa olen puhunut lääkekannabiksesta. Minä myös kärsin sairauteni takia päänsäryistä ja univaikeuksista, joiden takia olisin valmis kokeilemaan lääkekannabista, jos sen saatavuus olisi helppoa. Nyt tilanne on se, että lääkekannabisreseptien jakamista on kiristetty. Aiemmin erityislupia sai MS-tautiset, joille lääkekannabis on ollut viimeinen toivo.

   Minulta löytyy reumaperäisen sairauden lisäksi autismin oireita, ja itse välillä tutkistelen neurokirjon oireyhtymän ja lääkekannabiksen yhdistämistä. Kannabista on tutkittu Touretten oireyhtymän, epilepsian ja migreenin hoidossa ja näyttö hyödyistä on ollut enemmän positiivista kuin negatiivista.

   Mikä siinä on, että Israelissa lääkekannabis on laillista. Israel se on erikoinen maa: rappiota tänne ja heille hyödyt. Siellä ei kukoista rodun sekoitukset saati globalistien lääketehtaiden myrkytykset. Jälkimmäisestä huomaatte, että lääketehtailla on motiivi, miksi he eivät koskaan salli lääkekannabiksen syrjäyttää opioidipohjaisia lääkkeitään: raha. Suomalainen lammas myrkyttää kehoaan aspartaamilitkuilla ja transrasvoilla ja samaan aikaan paasaa kannabiksen vaarallisuudesta.

  • GLGL

   Vastaa

   ”Kannabis on yksi harmittomimpia päihteitä”

   Väärin. Passivista käyttöä ei voi estää. Polttaminen on ehdottomasti kiellettävä. Muu käyttötapa ei aiheuta yhtä paljon passivisia haittoja. Jos naapuri katsoo oikeudekseen saastuttaa ilmaani kannabiksella, katson oikeudekseni saastuttaa hänen ilmaansa dioksiineilla, berylliumoksiidilla ja suolikaasuilla.

 • Kyynikko

  Vastaa

  Hollannissa kannabiksen de facto laillisuuskohan on syynä pseudotieteellisen ilmastohysterian kannattajien vaalitappioon? Levola jättää myös huomioimatta, että Sativa- ja Indica-variantit vaikuttavat hyvin eritavoin Hippokampuksiin. Koronahysteria paljasti, kuinka heikolla pohjalla mielipiteitä esitetään tieteenä. Itseltäni ei ole väliä suuntaan tai toiseen, mutta kannabiksen käyttö on niin yleistä, että sen perusteella käytännössä voidaan tehdä kotietsintä kenen tahansa kotiin. Vastustan lähtökohtaisesti kaikkea lainsäädäntöä, joka antaa viranomaisille eväät mielivaltaan.

 • society

  Vastaa

  Kuinka heikkopäinen edes pitää olla että tarvitsee budii selviytyäkseen, sais vaan kuolla pois. Luonnonvalinta. Kannabis veltostuttaa ja tekee ihmisen suvaitsevaisemmaksi, siksi varmaan putinistit kannattavat sen laillistamista. Jos haluat päästä kuntoon niin tarvitset siihen fyysista lujuutta

  • Nimetön

   Vastaa

   Nyt se totuus tuli. Vassarit ovat huumeiden käyttäjiä, esim Marin, ja ovat vielä Putinisteja. Hyvä kirjoitus

 • Ganjamake

  Vastaa

  Kannabiksen käyttö kannattaisi aloittaa vasta 23+ vuotiaana. Kannabiksen suuri kulutus hidastaa tunneälykkyyden kehittämistä ja myöhäistää aikuistumista. Vaikutukset REM uneen ovat kiistattomat. Kun ihminen on kehittynyt aikuiseksi ja kypsäksi voi huoletta pössyttää menemään.

 • GLGL

  Vastaa

  ”sen perusteella käytännössä voidaan tehdä kotietsintä kenen tahansa kotiin”

  Ei pidä paikkansa. Tänne voi tulla tekemään. ei löydy. Ei ole tarvetta kannabikselle. Ihmettelen, miksi jotkut ihmiset tarvitsevat kannabista selvitäkseen elämässään.

  • Kyynikko

   Vastaa

   Et taida olla perillä vallitsevasta lainsäädännöstä. Toisaalta mikäli viranomaiset saavat mielestäsi marssia kotiisi, kuin hollitupaan, olet kyllä osa suurempaa ongelmaa, kuin jonkun pössyttely. Riippumatta siitä mitä kotonasi säilytät.

 • Portugalin malli

  Vastaa

  No onhan se järjenvastaista, että käyttäjille ainoa laillinen päihde on yksi haitallisimmista, alkoholi, joka on riskikäyttäytymisen ja väkivallan takia yhteiskunnalle kaikista päihteistä haitallisin. 

  Tuskin hyödyttömämpää, kalliimpaa ja tuloksettomampaa sotaa on maailmassa käyty, kuin ”sota huumeita vastaan”. Se on maksanut miljardeja, aiheuttanut satoja tuhansia turhia kuolemia, eikä sillä ole saatu minkäänlaisia muita tuloksia aikaan kuin huumekartellien raskas aseistautuminen. 

  Huumeparonit rikastuvat käytön ja omaan käyttöön hallussapidon kriminalisoinnilla. Kriminalisoinnin kannattajat tukevat huumeparonien ja ‑kartellien toimintaa ja näyttävät suorastaan hyväksyvän sen. 

  Hulluuden määritelmä: ”Hulluutta on se, että tekee samat asiat uudelleen ja uudelleen ja odottaa eri tuloksia.” ‑Albert Einstein

 • Anonymous

  Vastaa

  Laillistettuna rahat olisi pois vain järjestäytyneeltä rikollisuudelta! Ja he saisivat polttaa jotka haluaisivat koska ihmiset tulevat aina polttamaan, vaikka olisi kuinka laitonta. Pelkkää plussaa laillistamisesta ..

 • Lord Mystery

  Vastaa

  Kannabiksen laillistaminen ei tarkoita pakkoa käyttää. Alkoholi ja tupakka ovat laillisia, mutta moni valitsee elää ilman niitä.

 • Suvakki123

  Vastaa

  ””Mutta yritäpä sanoa kannabiksen haitallisuudesta 19-vuotiaalle miehelle, jonka mielestä se on luonnontuote. Se on hankalaa.””

  Niin, no myös alkoholin muodostuminen on luonnon prosessi. Samoin kasveissa on kemiallisia yhdisteitä, jotka ovat tappavia. Joitakin kasveja ei kannata tämän vuoksi syödä.

 • Neurologi Nykänen

  Vastaa

  Kannabiskeskustelussa jäädään usein merkityksettömälle tasolle vääntämään, kuten Levolakin – epäilemättä virkansa puolesta – tässäkin lausunnossaan jää. Tämä on joskus myös tahallista keskustelun sivuraitelle johtamista, vaikka useimmiten johtuneekin vain tiedon puutteesta. 

  Kannabis on osa päihdepolitiikkaa, joka on kokonaisuus. Keskustelua tulisi käydä kansanterveydellisistä, kokonaistaloudellisista ja yhteiskunnallisista näkökohdista ja vaikutuksista sukupolvien yli, jos halutaan päästä lopputulokseen, joka on suomen kansalle paras mahdollinen; tietoon ja tutkimukseen perustuen, uskomukset, ideologiat ja mutut pois heittäen. Mutta näin ei taida tapahtua, pelkäänpä.

 • JukkaT

  Vastaa

  ”miksi jotkut ihmiset tarvitsevat kannabista selvitäkseen elämässään”
  Ei kyse mistään selviytymisestä ole vai väitätkö, että alkoholiakin juodaan selviytymisen takia?
  Kyllä sen, kuten muidenkin huumeiden, on tarkoitus värittää arkea. Eikä se tarkoita etteikö sitä voisi värittää vaikka salille menemisellä. Tapoja on monia, mutta kannabis on harmiton päihde kun haluaa vaan rentoutua töiden jälkeen ja olla silti skarppina taasen myöhemmin illalla.

 • Varmat psykoosit

  Vastaa

  Olen vierestä seurannut erään 45-vuotiaan kannabis-positiivisen henkilön julistusta kannabiksen haitattomuuksista ja siitä miten se on luonnontuote. Ja se mitä hytyä on CBD-öljystä.

  No, kaverilla on ollut kaksi haimatulehdusta, maksa alkaa olla kuoliossa, sormet on tönkkö-jäykät eikä esim. näppis-kirjoitus suju enää. Lasia voi lääppiä mutta kun ranteetkin on veltot, ja motoriikka olkapäistä alaspäin muutenkin huonoa, toiminta näyttää kuin ”kädettmän k****lta”.

  Talonsa on kiinnitetty niin että velkaa on metrin piipun päälle, jakamattomaan pesäänkin otettiin maksimi määrä velkaa, lompakossa monta luottokorttia mutta kaikissa luotot tapissa Eikä pankkitileillä pennin jeniä. Äidiltään vippaa rahaa.

  Siinä meillä suuri höpö-heinän puolestapuhuja. Itse käytännössäkonkurssissa ja kuolemaa odotellessa. Kyllä pitää höpö-heinän olla todella terveellinen luonnontuote että sitä kannattaa käyttää.

  Tämäkin kaveri on ruvennut viimeisen vuoden aikana tekemään öisiä mielikuvitusmatkoja. Aamuisin soittelee että ”kävin sielä ja sielä…”. Jep jep… On se kumma miten se aina aamuksi ehtii kotiin. Mutta kai se on se Finnairin slogan ”Illaksi kotiin”.

  Sen verran muuten vielä että noiden kasvien TOC-pitoisuudet ovat kasvaneet hurjasti. Jos joskus ‑70 luvulla ne olivat 3–7% niin nykyisin mennään 40–70%. Eli se mikä joskus on vähemmän haitallista ei ole sitä enää nykyään. Pitoisuuksien kasvun voi katsoa Käräjäoikeuksien päätöksistä.

  • Kyynikko

   Vastaa

   1970-luvulla kukaan ei polttanut marihuanaa, jota pidettiin arvottomana. Silloin poltettiin puhdasta hartsia, eli Hashista. Vasta vahvemmat lajikkeet 90-luvulla toivat marihuanan Suomeen. Omaan tuttavapiiriini kuuluu vireä eläkeläispariskunta, joka on poltellut n. 50 vuotta. Se, etten itse polttele ei ole syy vainota ”ukkeja ja mummeja” pötypuheiden perusteella.
   Nuoremmat eivät muista, tai ole kuulleet, että kannabis tuli laittomaksi USA:ssa sillä sen epäiltiin aiheuttavan raivohulluutta. Alkoholikieltolain aikaan rikollisjärjestöt pyrkivät näet palkkaamaan 1. Maailmansodan veteraaneja, jotka polttelivat kannabista, eivätkä juoneet kuormasta kuljettaessaan salaviinaa. Siihen aikaan tiesuluista mentiin läpi Thompsonit papattaen ja jos poliisin luoti sattui osumaan löytyi salakuljettajilta pilveä. Sinänsä siis ihan ymmärrettävä virhepäätelmä. Se mikä ei ole ymmärrettävää on aihepiiriin viranomaistahoilta liittyvä jatkuva epärehellisyys, jonka satoa nyt korjataan Covid-rokotteiden aiheuttaman ylikuolleisuudeen ja keskenmenojen räjähdysmäisen kasvun myötä. Kansalaisille kun on lupa valehdella heidän terveydestään. Ilman seuraamuksia.

   • Hetkinen

    Vastaa

    Jaa, minä muista useitakin…

  • Ville

   Vastaa

   Tarkoitat varmaankin THC- pitoisuudet. Et maininnut mitään siitä, käyttääkö kaverisi alkoholia. kuvailemasi ongelmat kuulostavat samanlaisilta, jollaisia ilmenee paljon alkoholia käyttäneillä tuttavillani.

 • Väinämöinen

  Vastaa

  Tätäkään ei kannabiksesta kovin mioni tiedä. Se ei ole meidän elimistölle vierasaine, meissä jokaisessa on noita samoja kannabinoileja mitä siinä kasvissakin, muistelen sen arvon olevan noin 350 millimoolin vai mikä se nyt oli hujakoilla. Mitäs luulette tapahtuvan kun tämä taso alkaa ihmisellä tai millä tahansa nisäkkäällä vanhemmuuten laskemaan???

 • BN&BBB

  Vastaa

  Suomeen on tilattu usraelin toimesta lääkeyhtiöiden aiheuttama riippuvuus bluesiin ym. kipulääkkeisiin. Lost in Phoenix kanava yhtenä esimerkkinä miten laittomat huumeet korvataan lääkkeillä.

 • Topi

  Vastaa

  Monikaan ei ilmeisesti tajua, että yläasteikäiset vetävät jo kannabista ja ekstaasia ihan normaalisti. Se että porukka vielä saisi avoimesti kävellä sätkät suussa pitkin katuja ei tule parantamaan tilannetta millään tavalla. Meillä on vakava nuorten huumeongelma ja tilannetta vain pahentaa maassamme vellova valtava neekerien, arabien ja aasialaisten määrä.

 • MariJohanna

  Vastaa

  Tieteellinen fakta on että kannabis on vähemmän haitallisempaa kuin alkoholi. Surkuhupaisaa miten monet alkoholismista kärsivät demonisoivat kannabista. Lailliseksi vaan ja ikärajaksi 25v. Tai vähintään dekriminalisoitavaksi/lääke käyttöön.

  P. S. Sanna on kannabisvastainen.

  • Nimetön

   Vastaa

   Miksi kannabisnistit ei ikinä linkkaa lähteitä väitteisiin? Ainoaksi kortiksi jää ”mut ku alkoholi”.

 • Vastaa

  Kommentit julkaistaan viiveellä eivätkä näy heti.

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  Lue seuraavaksi

  cannabis, marijuana, hemp