Kannabispsykoosit ovat yleistyneet Pohjoismaissa – Näkyy myös Husin alueella

Kannabiksen käyttö on yleistynyt voimakkaimmin 20–30-vuotiailla miehillä. Aivot kehittyvät vielä noin 25–30-vuotiaaksi asti.

Rappiokulttuuri

Kannabispsykoosien määrä on kasvanut Pohjoismaissa 2000-luvun aikana, osoittaa tuore tutkimus. Tutkimuksen mukaan Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa esiintyi 3–6 uutta tapausta vuodessa 100 000 asukasta kohti. Uusimmat tiedot ovat vuodelta 2016.

Suomesta vastaavaa tutkimustietoa ei vielä ole, mutta täälläkin kannabispsykoosit näyttävät lisääntyneen.

Kannabiksen käytöstä aiheutuva psykoosi on vakava tila, johon sairastuneista arviolta joka kolmas saa myöhemmin skitsofreniadiagnoosin.

Psykoosiin liittyy todellisuudentajun hämärtymistä, kuten vainoharhaisia ajatuksia ja ääni- ja näköharhoja.

Nuorena aloitettu kannabiksen käyttö näyttää kolminkertaistavan riskin sairastua myöhemmin psykoosisairauteen.

Tilanne näkyy terveydenhuollossa

HUSin akuuttipsykiatrian ylilääkäri Pekka Jylhä arvioi, että kannabispsykooseja on HUS-alueella kymmeniä viikossa. Kannabispsykoosin vuoksi hoitoon tulevat ovat pääosin nuoria, useimmiten 20–30-vuotiaita miehiä.

Yksi mahdollinen tekijä psykoosien yleistymisen taustalla voi olla vahvemman THC-pitoisuuden kannabiksen yleistynyt käyttö.

Lisää riskiä skitsofreniaan

Päihdepsykoosiin sairastuneista merkittävä osa sairastuu psykoosisairauteen. Ne ovat pysyviä, vakavia mielenterveyden häiriöitä. Psykoosisairauksiin luetaan esimerkiksi skitsofrenia ja psykoosioireilla oireileva kaksisuuntainen mielialahäiriö.

Kannabispsykoosin ja skitsofrenian yhteys on näistä selvin. Tutkimusten mukaan noin kolmasosalle kannabispsykoosin vuoksi hoidossa olleelle kehittyy myöhemmin skitsofrenia.

Lähde: Iltalehti

Huumeet Hyvinvointi Kannabis Kansanterveys Kotimaa Pohjoismaat Rappiokulttuuri Uutiset

Keskustelu

30 kommenttia

Partisaani ei väitä eikä takaa, että kommenttien sisältämä tieto olisi virheetöntä tai täydellistä.

 • TT

  Vastaa

  Rajusti yleistynyt kannabiksen käyttö saattaa ola yksi syy siihen, miksi maassamme on yleistynyt maaginen, tieteen tai talonpoikaisjärjen vastainen ajattelutapa. Jopa tieteestä tehdään magiaa lausumalla, että on ”uskottava Tieteeseen” tai ”seurattava Tiedettä”. Nykypäivän Tiede seuraa Rahaa ja sen vuoksi eräs juutalainen onkin todennut, että: ”me omistamme Tieteen”, ”we own the Science”.

  Reaalitodellisus kuvitellaan selvästi erilaiseksi, mitä se todellisuudessa on. On tärkeämpää ajatella asioista poliittisesti oikein kuin ottaa selville niiden todellinen tila. Näin voidaan väestöön levittää epäralistisia käsityksiä esimerkiksi ihmisen sukupuolisuudesta. Utopistisen kommunismin tai kulttuurimarxismin leviäminen on yhteydessä median ja viihdeteollisuuden merkityksen kasvuun, koneiden luomaan keinotodellisuuteen sekä huumeisiin, joilla ihmisesta tehdään haaveileva sekopää, joka ei saa mitään järkevää aikaiseksi. Ei edes järkeviä ajatuksia. Näin syntyy helposti valheilla manipuloitava massa, jolta kaikki maalaisjärki on kadonnut.

 • Puolueeton

  Vastaa

  Lääketietellisä havaintoja seuratessa tulee mieleen vihreä liike.
  Puoluekokouksen päätös:
  “Puoluekokous kannattaa, että kannabiksen kieltolaki kumotaan ja kannabiksen käyttö, hallussapito, valmistus ja myynti sallitaan. Samalla kannabikselle toimeenpannaan kattava nykyisiin sallittuihin päihteisiin rinnastuva sääntely, mukaan lukien myynnin ja valmistuksen sääntely ja verollepano. Puoluekokous kannattaa myös, että kannabiksen käytöstä aiheutuneet rekisterimerkinnät poistetaan.”

  Kun mukaan luetaan myös ilmastohuijaus, onkin selvää, millaiseksi vihreä liike on muuttunut perustamisen ajoilta 1970 luvlta. Kaikki älyllisesti merkittävät perustajajäsenet erosivat liikkeestä jo alkuaikoina, koska puolueen hallintaan valittiin pelkkiä idealisteja.

 • Nationalisti

  Vastaa

  Huumeidenkäyttöä pitäisi saada kitkettyä rajulla kädellä. Minkäänlainen huumeidenkäyttö ei todellakaan ole hyväksyttävää, ärsyttää nämä, jotka puhuvat ”huumeiden viihdekäytöstä”, sellaista ei ole, jos käytät, olet narkkari ja osa ongelmaa, etkä mikään ”viihdekäyttäjä”.

  Mediassakin käyttäjät esitetään jonkinlaisina ”uhreina”.
  Ei, te ette ole mitään uhreja, ihan itse olette tietoisesti tehneet päätöksen alkaa käyttämään huumeita, narkkareita kohtaan en tunne minkäänlaista sääliä.

 • otto suni

  Vastaa

  Kannabiksen käyttö lopettaa varmasti jo muutoinkin olemattoman toiminnan aivoissa! On suorastaan ikävä Pentti Linkolaa!

 • Väärinajattelija

  Vastaa

  Oikeeasti ns. sekakäyttöpsykoosit ovat lisääntynyt ja moni väitetystä kannabispsykoosista on juuri sellainen. Surullista, kun Partisaani lähtee komppaamaan tuollaista kannabisvastaista vääristelevää propagandaa. Kannabista voi vastustaa ilman vääristelyäkin.

  • Leif

   Vastaa

   Selvästi taas käyttäjien puheita.

  • Snif

   Vastaa

   Marihuana narkkari se siellä kirjoittelee.
   Kaikki huumeet pitäsi kieltää kuoleman uhalla.

  • GLGL

   Vastaa

   Miten ajattelit estää sen sekakäytön?

  • Snif

   Vastaa

   Ei mitään huumeita vapautettavki vapaaseen käyttöön. Jos joku haluaa mitä tahansa huumetta vapautettavaksi, on narkkari.

  • society

   Vastaa

   Vaikka kannabiksessa on varmasti hyviäkin puolia, niin jätän kuitenkin ottamatta. Se velttouttaa ja rappeuttaa ihmisen, sen näkee jokasesta kannabiksen käyttäjästä. Ei päihteille! Oikea lääke on liha, raakamaito, raaka kananmuna, hunaja

   • sisar

    Vastaa

    Laheiseni, joka tyoskentelee psykologian tieteen parissa kliinisessa tyossa, kertoi, etta kannabiksen kayttajat erottaa jo etukateen heidan ”nauhamaisesta”, ”liimamaisesta” puheestaan. Ilmeisesti hermosolujen yhteyksia on niin paljon poikki, etta puhe alkaa takuta talla tavalla luonteenomaisella tavalla.

 • Salomon

  Vastaa

  Jos sulla läsähtää pälli dänkin takia, se ei ole sen dänkin vika. Silloin on lähtökohtaisesti spykkeessä jotain traumaa.

  • Puolueeton

   Vastaa

   Alkoholi on huume, aivojen välittäjäaineiden vaikuttava kemikaali. Jos alkoholin käyttö voi olla viihdekäyttöä, sitä voisi olla kannabis-käyttökin.
   Alkoholin voi viedä järjen ja muunkin terveyden, joten sekin tulisi kieltää samasta syystä kuin kannabis.
   Ei ihminen tarvitse terveyttä pilaavia huumeita, mutta vaikea niitä on nykymaailmassa välttää. Toisaalta kun oikein päättää mielessään, halu ottaa hienoakin viiniryyppyä katoaa.

  • Jasso Paasoja

   Vastaa

   Kyllä se on ihan nimenomaan sen dänkin vika, jos siitä aiheutuu psykooseja. Liian moni ihminen tekee juuri tuota, että ulkoistaa pilven käyttämisen riskit koskemaan joitain toisia ihmisiä ja ikinä se huono mäihä ei voisi muka napsahtaa esimerkiksi omalle kohdalla.

   Pilvi ei ehkä tapa tai aiheuta elimistölle niin pahoja vaurioita kuten alkoholi, mutta järjen ja elämänilon se kyllä vie käyttäjiltään ennemmin tai myöhemmin.

 • Salomon

  Vastaa

  Miten onkin, että juuri ne lääkkeet jotka ovat kasvipohjaisia, opium , kokakehti. Ovat nyt lääketeollisuuden syntetisoima ja myyvät sitä kuin häkä

 • jepjep

  Vastaa

  Näemme kannabiksen haitat kieltolain johdosta. Juutalaiset nimenomaan ovat kyseisen kieltolain taustalla, koska kannabis on rohto jota ei saisi kenenkään hyödyttää elämässään koska on oltava riippuvaisuus suurfirmojen tuotteille. Kannabis ei ole psykoosien taustalla @kannabispsykooseissa”, usein kannabispsykoosin taustalla on muita tekijöitä kuten muut sekakäyttöhuumeet. Vaarallisinta nyt on se että kieltolaki mahdollistaa moninaisten rikollisryhmittymien rikastum,isen sen ohella että voivat levittää vaaralllisia myrkyllisiä huumeita. Kannabis oli suomessa kirkon kirjojen mukaan jo joskus ‑1600 luvulla. Kannabis ei tee unelmoivaa helposti huijattavaa sekopäätä joka ei saa mitään järkevää aikaiseksi. Se on tuokin toisinpäin.

  • Leif

   Vastaa

   Tuo kieltolaki-argumentti on jälleen käyttäjien puheita. Esim Coloradossa kannabiksen vapauttamisen myötä järjestäytynyt rikollisuus lisääntyi, nuorten käyttö lisääntyi, tapaturmat, mihin on liittynyt positiivinen thc-testi kaksinkertaistuivat ja sairaalahoitoa vaativat tapaukset ovat olleet tasaisessa nousussa. Eli vaikutus laillistamisen myötä on päinvastainen, kuin mitä käyttäjät väittävät, eikä se järjestäytynyt rikollisuus lakkaa rikastumasta.

 • Tomi

  Vastaa

  Minkäänlaista huumeiden käyttöä… Eli kahvi, sokeri ja etenkin kuningas holi laitettava pannaan. Kannatetaan tai sitten kaikki lailliseksi. Suurin syyllinen lisääntyneisiin psykoosi tapauksiin on uni tottumukset ja ruokavalio sekä ihmisten jo valmiiksi viturallaan oleva pääkoppa. Näkyy ihan joka päiväisessä kanssa käymisessä kuinka vatipäitä ihmiset ovatkaan.

  • Nationalisti

   Vastaa

   Sellainen ”viihdekäyttäjä” siellä…
   Esitit sitten omasta mielestäsi todella vertailukelposet esimerkit?
   Tämäkö on todella parasta A‑luokkaa argumenttien suhteen, kun huumeidenkäyttöä yritetään puolustella jollain tapaa?

   ”Suurin syyllinen on unitottumukset ja ruokavalio”.
   Älä edes kerro mitä vedät, kun kootut selitykset on tuolla tasolla.

  • Snif

   Vastaa

   Oi jeesus.
   Tuo onkin osoitus miten narkkarit koittaa puolustella aineiden käyttöään, joo, jos huumeet kielletään, silloin pitää kahvikin kieltää, voi jeesus sentään.

 • MKa

  Vastaa

  Jos psyyke ei kestä aineita, niin se on merkki vakavasta traumasta. Alkoholikännissäkin tappelee vain ne, joille päihteet tuovat pinnalle vanhoja käsittelemättömiä traumoja. Kun on meditoinut nuppinsa kuntoon, kaikki aineet on vain chil chil rentoa menoa ja hyvä loma on joskus paikallaan. Kuten aina, annostus tekee myrkyn.

  • sisar

   Vastaa

   Se ei silti poista sita, etta hermoyhteydet tuhoutuvat kannabiksen myota lopullisesti. Kylla vaan, tuho on vaarallisempi kuin mita alkoholilla ikina saa aikaan. Lisaksi tuo alttius kannabispsykoosiin on takuulla perinnollista, eli jos sinulla on geeniesi myota taipumus psykoosiin, niin kannabis vahvistaa tata. Odotapas vaan tutkimustuloksia tasta.

   • matti

    Vastaa

    Sanoitko Juuri, että kannabis saa isomman tuhon aikaan, kuin kannabis?
    Nyt on kyllä hyvää mutua. Täällä on niin tietämätöntä porukkaa taas kommentoimassa.

    Kieltolakia ei tue mitään, se tuo vaan haittoja.

    Sääntelyn alle, että saadaan verot kasattua, eikä tueta jr-rikollisuutta.

    • Leif

     Vastaa

     Coloradon osavaltio käyttää 4,5 dollaria kannabiksesta aiheutuvien haittojen hoitoon jokaista verotuloista saatua dollaria kohden. Ja haitat ovat ainoastaan lisääntyneet laillistamisen myötä. Lisäksi järjestäytynyt rikollisuuskin lisääntyi. Näköjään narkkarit ei joko tiedä mistä puhuvat tai sitten haluavat vain huumeet helposti saataville hinnalla millä hyvänsä.

     • Topi

      Nämä kuviot ovat kyllä jänniä Suomessakin, kun viinasta ja tupakasta menee iso siivu viinan ja tupakan haittoihin ja ties mihin valistukseen. Varmasti saavat Altian ja Amerin osakkaat sitten rahat kyllä takaisin veronmaksajilta muuta kautta, sillä ovat oikeasti hyväntekijöitä, joita ei saa edes verottaa. Niinhän Jenkeissäkin Bill Gates ymv. fifflaavat varans hyväntekeväisyyden kautta. Lasketaankohan BLM hyväntekeväisyydeksi? Heh. No, mikä tekee hyvää toiselle…

      Viina ja tupakka pitäisi kyllä kieltää tässä maassa. Sitten jäisi poliisille ja lekurille aikaa ja resursseja muihinkin ongelmiin. Olihan se kaljan juominen alaikäisenä pentuna ja vielä parikymppisenäkin jotenkin jännää. 4- tai 5‑kymppisenä kapakan pöydällä tanssiminen on vain noloa mielestäni.

 • juha II

  Vastaa

  Vihreät – kuten ”kunnon” anarkistien pitääkin – ajavat voimalla kannabiksen vapauttamista ja muut ”huimausaineet” siihen päälle. Kannabis auttaa lääkkeenä hyvinkin pahaan Parkinsonin tautiin muutaman tunnin ajan siten, että hyvinkin kovassa ”horkassa” oleva taudin oireista kärsivä palautuu aivan normi-ihmiseksi kun hänelle on annettu vähäinen määrä kannabista. Mutta apu on vain ajaltaan rajallinen eikä tietenkään voi mitenkään parntaa vakavaa tautia. Olen nähnyt videon aineen tekemästä muutoksesta oireiden häviämisenä.

 • Fakta

  Vastaa

  Kannabis on porttihuume. Sen käyttöä ei tule koskaan laillistaa

 • ....

  Vastaa

  Oikea porttihuume on alkoholi sillä ihmiset alottavat päihteiden käytön eikä savuilla.

 • Teemu

  Vastaa

  Nistit tulevat pian puolustelemaan, miten haššiš tai nykyisin kukka eivät olekaan ne ensimmäiset huumeet, vaan ihmiset aloittavat sokerilla (teollinen, valkaistu sokeri addiktoi voimakkaammin kuin heroiini!), teellä, kahvilla, kaakaolla (suklaassakin on kannabinoideja!), tupakalla, nuuskalla ja kaljalla – ja niitä myydään, tiätsä, kaupoissa!

  Huumeista tulee paha olo. Sama pätee viinaan. Eläkää mieluummin selvää elämää. Hyvää, nousevaa olotilaa seuraa kaikilla myrkyillä aina lopulta huono olo ja ongelmat. Älkää edes kokeilko.

 • Sampo

  Vastaa

  Ihme urpoja täällä kommentoimassa, heti on narkkari jos kerran käyttää?
  Onko heti alkoholisti kun kerran juo?
  Huomaa että jengin tietämys asiasta ei ole kovin korkealla.
  Kannabis on myös lääke.
  Kuinka moni on kuollut pilveen ja kuinka moni alkoholiin?
  koittakaapa löytää joku joka on kuollut kannabikseen…
  Ja mitä sairauksia alkoholi esim aiheuttaa…
  Netti on täynnä tietoa, miksi ei voisi ensin lukea että ei tee itsestään ihan urpoa kun tietämys asiasta vielä 80-luvulla.

 • Vastaa

  Kommentit julkaistaan viiveellä eivätkä näy heti.

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  Lue seuraavaksi