Levyarvostelu: White Minority – Heroes of Our Days

Levy on palanen suomalaista RAC-historiaa.

Kulttuuri

päivitetty

White Minorityn vuonna 2006 julkaisema esikoisalbumi Heroes Of Our Days.

Suomessa julkaistaan nykyään useita kansallismielisiä levyjä vuodessa ja useissa eri genreissä. Musiikillisen vastakulttuuriliikkeen voikin sanoa viime vuosikymmenen aikana ottaneen massiivisia askelia kohti laajempaa suosiota ja nuorison megafonina toimimista.

Aina näin ei ole ollut. Oli aika, kun tämänkin arvostelun kirjoittaja oli vielä teini, ja jolloin kansallismielisiä levyjä ei tunnuttu julkaistavan edes joka vuosi. Silloin uuden levyn julkaisu oli suoranainen merkkitapahtuma ja jo siksikin ansaitsi paikkansa radikaalikansallismielisen kulttuurin historian kirjoissa.

Yksi näistä hiljaisena aikana julkaistuista levyistä oli vuonna 2006 julkaistu jyväskyläläisen White Minority ‑yhtyeen esikoinen ja toistaiseksi ainokainen Heroes of Our Days ‑levy. Levy uudelleenjulkaistiin kesäkuussa Vasaman Mahti ‑tapahtuman yhteydessä, sillä alkuperäinen varsin pienen painoksen julkaisu on jo aikoja sitten loppuunmyyty. Yhtye on aktivoitunut uudelleen useamman vuoden tauon jälkeen, joten kysyjiä levylle on riittänyt.

Perinteistä RAC-musiikkia radikaalilla sanomalla

Levy on varsin perinteistä RAC-musiikkia radikaalilla sanomalla, josta paistaa läpi muusikoiden yhteys katujen realiteetteihin ja sieltä käsin tehtävään politiikkaan sliipattujen poliitikkojen sijaan. Soitanta on taitavaa sekä yhteensopivaa, sekä nauhoitus itsessään on hyvälaatuinen (nämä asiat eivät aina välttämättä ole itsestäänselvyyksiä alakulttuureista kumpuavassa julkaisutoiminnassa). Moni irvileuka saattaisi kommentoida englanninkielen lausuntaa, mutta toisaalta asian voi tulkita myös niin, että kun kyse on kansallismielisestä musiikista, niin myös kansainväliselle yleisölle voi jättää oman kansallisen sormenjälkensä lausumalla englannin kielen suomalaisella aksentilla höystettynä.

Levyllä on myös yksi suomenkielinen kappale, mikä on positiivinen asia. Vaikka asiaan on viime aikoina tullut muutosta, ei levyn alkuperäisenä julkaisuvuotena suomenkielinen RAC-musiikki ollut turhan yleistä.

Arvosteluissamme kerromme levyjen yleistunnelmasta

Partisaani ei levyarvosteluissaan (joita on tulossa lisää) jakele tähtiä, peukkuja, papukaijamerkkejä tai mitään muitakaan merkkejä, mutta kerromme yleisölle levyjen yleistunnelmasta. White Minorityn teos on osa sitä ajanjaksoa, jolloin moni tämän päivän nuoren sukupolven musiikin kuluttajista kulki vielä vaipat jalassa. Julkaisijat tarjoavatkin tälle nuorelle sukupolvelle nyt mahdollisuuden tutustua historiaan ja viidentoista vuoden takaiseen tunnelmaan. Suosittelemme hyödyntämään tilaisuuden osallistumalla kansallismielisiin tapahtumiin ja nykimään hyvin varustettuja levydiilereitä hihasta kysyäksenne mahdollisuutta levyn ostoon.

Kotimaa Kulttuuri Levyarvostelu Musiikki Vasaman Mahti White Minority

Keskustelu

Ei kommentteja

Partisaani ei väitä eikä takaa, että kommenttien sisältämä tieto olisi virheetöntä tai täydellistä.

Vastaa

Kommentit julkaistaan viiveellä eivätkä näy heti.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi