Oikeustieteen opiskelija Vilma Amanda Jääheimo yritti kiristää syytöntä raiskausväitteillä – sai itse ehdollista

Kiristyksen uhriksi päätynyt mies ymmärsi kuitenkin ryhtyä salaa kuvaamaan tilannetta, ja saikin talteen 20-minuuttisen nauhan, joka osoittaa koko tapauksen olevan kiristämistä, ja että mitään raiskausta ei ollut tapahtunut.

Rikos

gavel, auction, hammer

Oikeustieteen opiskelija Vilma Amanda Jääheimo (s. 28.6.1996) yritti kiristää syytöntä miestä perättömillä raiskaussyytteillä, mutta päätyi itse saamaan ehdollisen vankeusrangaistuksen kunnianloukkauksesta, väärästä ilmiannosta, kiristyksen yrityksestä sekä väärästä lausumasta viranomaismenettelyssä.

Jääheimo oli päätynyt harrastamaan seksiä itselleen ennestään tuntemattoman miehen kanssa, jonka hän oli tavannut yökerhossa. Kesken petipuuhien hän oli keksinyt uudenlaisen tavan huorata, ja ryhtyi syyttämään seksikumppaniaan raiskauksesta ja kiristämään tältä rahaa. Huora vaati 3000 euroa, ”tai pilaan urasi”, hän kiristi uhriaan.

Kiristyksen uhriksi päätynyt mies ymmärsi kuitenkin ryhtyä salaa kuvaamaan tilannetta, ja saikin talteen 20-minuuttisen nauhan, joka osoittaa koko tapauksen olevan kiristämistä, ja että mitään raiskausta ei ollut tapahtunut.

Tekokokonaisuuden vakavuutta lisää se, että Jääheimo on silloisen koulutuksensa (oikeustieteen opiskelija) ja työnsä (harjoittelija asianajotoimistossa) takia tuntenut oikeusjärjestelmän ja rikosprosessin käytännön piirteitä asiantuntijaan verrattavilla taidoilla.

Jääheimo tuomittiin yrityksestään pilata syyttömän miehen maine vakavilla syytöksillä 10 kuukauden ehdolliseen vankeuteen. Lisäksi hänelle tuli maksettavaa reilu 12 000 euroa vahingonkorvauksista ja oikeudenkäyntikuluista.

Lähde: Helsingin hovioikeus (R 211168)

Huoraaminen Kiristyksen yritys Kotimaa Kunnianloukkaus Perätön raiskaussyyte Rikos Väärä ilmianto

Keskustelu

17 kommenttia

Partisaani ei väitä eikä takaa, että kommenttien sisältämä tieto olisi virheetöntä tai täydellistä.

 • Mania

  Vastaa

  Mitenköhän sai Jääheimon tunnustamaan tekonsa nauhalle? Miehellä kävi mäihä, ettei Jääheimo ymmärtänyt nauhoituksen olevan päällä. Tapauksesta tekee tosin oudon se, että kuka tahansa voi muka vain marssia poliisilaitokselle ja sanoa kenen tahansa raiskanneen hänet. Luulisi tuollaisen sana sanaa vastaan ‑väitteen olevan painoarvoltaan verrattavissa nollaan.

  • Nimetön

   Vastaa

   Niinhän sitä luulisi, mutta metoo-aikana todistustaakka näyttää kuitenkin olevan käänteinen. Esimerkiksi jos nainen väittää että mies on raiskannut, on nykyisen oikeuskäytännön mukaan mies automaattisesti syyllinen ellei pysty riittävän vakuuttavasti todistamaan syyttömyyttään.

 • TT

  Vastaa

  Halpa huora yritti kohottaa taksatasoaan, mutta kuinkas kävikään. Sinimusta kehottaa lopettamaan huoraamisen ja perustamaan perheen jo nuorena.

 • George

  Vastaa

  Mitä – ja paljonko olisi mahdollinen raiskaaja saanut – samalla mitalla ”raiskatuksi” tulleelle.

 • Nationalisti

  Vastaa

  Ensinnäkin, rangaistuksen olisi kuulunut olla ehdotonta, ottaen huomioon tämän lehmän tausta oikeustieteissä ja toiseksi, olisi pitänyt tämän jälkeen asettaa elinikäinen toimintakielto harjoittaa kyseistä ammattia asianajajana.

  Kolmanneksi, nauha pitäisi olla kaikkien kuultavissa ja toimia esimerkkinä.

 • Hema

  Vastaa

  Oikeus tapahtuu vasta kun tuo valehtelija saa 100% sen rangaistuksen mitä raiskaaja olisi saanut. Suomessa ilmeisesti toimii laki myös niin että mitä pienempi raiskauksen uhri, sitä pienempi tuomio. Pellevaltio, jota vain pellet kehtaa esittää johtavansa.

 • Huoran elämä on halpa

  Vastaa

  Tuon lumpun ura pitäisi aktiivisesti kampittaa, sillä tuollaista ei voi päästää tekemään pahojaan oikeuslaitoksessa.

 • hh1488

  Vastaa

  ainoa sopiva rangaistus olisi 13vuotta päivästä päivään,eli pyttytuomio.

 • Aasin ajaja

  Vastaa

  Kuva olis kiva. Ei löytynyt heti kättelyssä jotta tietää olla tuosta kaukana.

 • naccipaketti

  Vastaa

  Huorahan se on jos seksistä rahaa pyytää.

 • Sensuroimaton Totuus

  Vastaa

  Enemmin maa repee kun huora häpee.

 • Anionumys

  Vastaa

  Jos Vilma vaihtaa suku- ja etunimensä, niin voi päästä eroon mainehaitasta. Hänen nykyinen nimensä on helppo muistaa. Ehkä hänen myös kannattaisi muuttaa pois Suomesta ja elää uudessa asuinmaassaan huomaamattomasti ja sopuisasti.

 • Antifemakko

  Vastaa

  Todennäköisesti kyseessä oli ”voimaantunut” intersektionaalinen femakko jonka mukaan huoraaminen on cool.

 • GLGL

  Vastaa

  Kansallismielisille helppo ohje: Älä koskaan lähde baarista/yökerhosta yhden illan jutulle, vaikka kuinka tekisi mieli. Jos löytyy miellyttävä henkilö, käy läpi ainakin yhdet deitit ensin.

 • cock

  Vastaa

  Ja näitä tyhmiä huoria riittää,ei kun rojut ränniin ja turpaan.

 • MaailmanMenoa

  Vastaa

  Huomioitiinko tässäkään korvauksessa menetettyjä ihmissuhteita? Summa on naurettavan pieni siihen nähden että monet laittavat välit poikki jo pelkän epäilyn perusteella.

 • Turo on Helkama

  Vastaa

  Pysykää erossa oikeustieteen opiskelijanaisista. Jos vielä sattuu olemaan vihervassari feministi.

  Entä Jypin Lahtisen tapaus. Kiristystä?

 • Vastaa

  Kommentit julkaistaan viiveellä eivätkä näy heti.

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  Lue seuraavaksi

  gavel, auction, hammer