Shokkiyllätys: Verovaroilla toiminutta somaliyhdistystä epäillään varojen väärinkäytöstä

Yhdistyksen rahoja on tarkastusraportin mukaan käytetty muun muassa hierontoihin, vaippoihin, ulkomaanpuheluihin, kuntosalin jäsenmaksuihin, henkilökohtaisiin vitamiineihin, parkkisakkoihin, hammaslääkärimaksuun ja pyykinpesukoneeseen. Yhdistysten taustalla toimivat somalit kiistävät väärinkäytösepäilyt.

Rikos

Poliisi tutkii suomalaisten verorahoilla ja muilla suomalaisille tarkoitetuilla avustusrahoilla toimineen somaliyhdistys Somali Reconstruction And social Development ry:n eli Sorasodin toimintaa. Yhdistys sai vuosina 2002 – 2018 yli miljoona euroa erilaisia avustuksia, joiden käyttö on ollut vähintään mielenkiintoista. Poliisi tutkii varojen käyttöä parhaillaan törkeänä avustuspetoksena

Sorasod sai avustusta muun muassa Raha-automaattiyhdistykseltä (RAY), sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA:lta, ulkoministeriöltä ja Vantaan kaupungilta. Vuosina 2013 – 2016 rahapelituottoja jaettiin Sorasodille RAY:n kautta yli 400 000 euroa. Vuosien 2017 ja 2018 aikana STEA myönsi Sorasodille avustuksia 551 744 euroa. Lisäksi yhdistyksellä oli ulkoministeriön tuella toteutettu kehitysyhteistyöprojekti, Waaberi-koulu Somaliassa. Kouluhanke sai vuosina 2011 – 2016 Ulkoministeriön valtionavustusta yli 450 000 euroa.

Yhdistyksen rahoja on tarkastusraportin mukaan käytetty muun muassa hierontoihin, vaippoihin, ulkomaanpuheluihin, kuntosalin jäsenmaksuihin, henkilökohtaisiin vitamiineihin, parkkisakkoihin, hammaslääkärimaksuun ja pyykinpesukoneeseen. Lisäksi kilometrikorvauksia oli maksettu kyseenalaisen paljon, useilla kymmenillä tuhansilla euroilla.

Raportissa kiinnitettiin huomiota myös käteismaksuihin, jotka oli merkattu seminaarikuluiksi. Käteismaksut siirrettiin yleensä toiminnanjohtajan tilille. Käteismaksukäytäntö antaa aiheen epäillä kulujen oikeellisuutta.

Sorasodille lopetettiin tukien maksaminen vuonna 2018, minkä jälkeen se hakeutui konkurssiin. Vuonna 2019 samat somalit perustivat uuden yhdistyksen, Tule Mukaan Ry:n. Yhdistys haki avustusrahoja ja saikin niitä Helsingin kaupungin myöntämänä.

Vuoden 2021 alkupuolella yhdistykseltä pyydettiin selvitystä ensimmäisten avustusten käytöstä. Kaupungille toimitettiin puutteellinen tilinpäätös, josta ei pystytty seuraamaan avustusten käyttöä. Yhdistyksen menoihin oli lisätty muun muassa toiminnanjohtaja sähkölaskut ja tämän uusi astianpesukone. Leiritoiminnan kuluja olivat esimerkiksi useita pareja aurinkolaseja, huuhteluainetta, autopesuja, sängynpääty Ikeasta ja ruokailu Ikean ravintolassa.

Lähde: HS

Kotimaa Rikos Rotu Somalit Taloudellinen riisto Talous Väestönvaihto

Keskustelu

12 kommenttia

Partisaani ei väitä eikä takaa, että kommenttien sisältämä tieto olisi virheetöntä tai täydellistä.

 • Rautaturisti

  Vastaa

  Parempihan se on säästää vanhus- ja terveydenhuollosta kuin näiltä puliveivareilta. Veteraanit ja lotatkin voi jättää homehtumaan oman onnensa nojaan, sillä pitäähän näitä moniosaajia tukea aina. Voi v*ttu minä sanon!

 • KLM

  Vastaa

  Klubitalo jossa somalit saavat oleilla: pureskella khattia, juoda kahvia, soitella kotimaahan (Kela maksaa puhelimet+puhelinlaskut — suomalaisille työttömille näitä ei makseta erikseen), tehdä Kelalle hyväksyttyjä hakemuksia (somalien ja muiden ”pakolaisten” hakemuksia ei käsitellä vaan ne hyväksytään) lomamatkoihin koto-Somaliaan jne. Tämä on somalin työ Suomessa. ISIS-terroristien ja somalien hyysäyksestä EU-Suomessa ei tulla koskaan luopumaan, mutta ensi vuodelle tarvitaan ainakin 1 000 000 000 euron ”leikkaukset” eli luvassa jänniä aikoja. Ansiosidonnainen työttömyysturva pyritään ainakin romuttamaan. Saa nähdä nouseeko vastustusta. Voitte olla varmoja, että se miljardi euroa ei tulle pennilläkään koskemaan ISIS-terroristeja, somaleja ja muita Suomelle rakkaita asioita. Kun ”säästökohteita” mietitään, niin nuo edellämainitut vain yksinkertaisesta poistetaan niiden asioiden joukosta, joista ”säästöjä” tullaan tekemään. Niitä ei siis koske sama vastuu, säännöt tai lait. Ne ovat muun yläpuolella. Ne ovat elinehto Suomelle ja EU:lle. Jos joku edes ehdottaisi niihin rahoihin kajoamista, niin hän olisi natsi ja rasisti, joka kirjaimellisesti olisi työntämässä kaikkia maailman afrikkalaisia polttouuneihin.

  • Bella

   Vastaa

   Diktaattori­­­­­­-Marinin hallitus kylla, ihme vaan, vaikuttaa vetelevan viimeisiaan. En olisi tata itsekaan uskonut joskus vuosi sitten, mutta toisaalta on niin, etta ei demokratiassa voi kovin kauan ­­­­­­pelata noin autoritaarisilla otteilla kuin Marin laivan karahtamatta pohjaan ja visusti.

 • Seant

  Vastaa

  Jättityön tehneen keräämät avustukset 2018 maahanmuuttoon liittyen.
  https://mvlehti.net/2018/12/31/katso-tuet-mamutusta-edistaville-jarjestoille-veikkausvaroista-vuonna-2018–2/

 • Rasismia rasismia

  Vastaa

  Eihän nyt somali mitään vilppiä tee.

 • Bullshitson

  Vastaa

  Eivät he koekaan tehneensä väärinkäytöksiä. Se on rehellisesti hankittua rahaa tai muuta materiaalia kehitysmaalaisten mielestä jonka joku idiootti heille luovuttaa.Länsiidiootit eivät vaan tuota tajua vaikka rautalangasta vääntäisi.

 • Nimetön

  Vastaa

  Olenkohan pahasti väärässä jos epäilen tämän olevan vain jäävuoren huippu.…

 • WP

  Vastaa

  Käsittämättömän suuria summia jaetaan avustuksina kaikenlaisille somalijärjestöillekin, rahoille olisi järkevääkin käyttöä, mutta ilmeisesti valkoinen syyllisyys painaa joitakin niin paljon, että rotumuukalaisten mitä kummallisimpiinkin järjestöihin ne rahat pumpataan.

 • ihme että Polpo tutkii

  Vastaa

  Ehkä tämäkin saadaan jotenkin keploteltua valkoisten syyksi.Eihän muuten Polpo olisi Polpo.

 • Vanhat tavat

  Vastaa

  Tuttu juttu Ray toiminnassa, muistakaa Nuorisosäätiön vaalirahasotkut, yhdistys konkurssimenettelyssa parhaillaan, joka pitää kepulaiset hallituksen mukana. Kuulemma piireissä sovittu että pesä ostetaan parilla miljoonalla kepulainen eliitin toimesta, eikä se arvokas olekaan. Toki 2025 aravarakennetut talot saa realisoitua, kiinteistöjen arvo n. 220 miljoonaa… Maassamme ei ole korruptiota, toistakaan… Kannattaa seurata tilannetta, samoin veteraanisaatioiden, kohta kun ei ole enää veteraaneja ja omaisuutta säätiöiden takana miljardeja..

 • Veli Vihtori Lähteenmäki

  Vastaa

  Somalialaisesta ”pakolaisesta” tehty elokuva on saanut huippu arvostelut suomessa! Ensin ollaan sotaisassa Somaliassa ja sitten tullaan rasistiseen Suomeen! Voi kunpa joku tekisi TOSIPOHJAISEN dokumentin siitä Somalialaisesta, joka SUOMESSA raiskasi ja murhasi pikkutytön, istui muutaman vuoden ja melkein heti vapauduttuaan raiskasi ja murhasi toisen pikkutytön. Miksi tällaista tositarinaa ”tasapuolisuuden” nimissä ei voi esittää televisiossa?

 • pirjo virtanen

  Vastaa

  Jos somaleita arvostellaan ja kulttuuriaan kammoksutaan ovat he itse sen saaneet aikaan.
  Maapallon toiselle puolelle lähtemisen takana voi olla ajatus syrjäisen maailmankolkan valloittamisesta kasvattamalla oma suku mahdollisimman suureksi. Tämä on toiminut Ruotsissa ja me menemme Ruotsin kehityksen perässä mikäli uusi hallitus ei ota ohjaksia käsiinsä. RKP kannattaa matalapalkkamaahanmuuttoa koska kasvihuoneissa voi työskennellä ilman koulutusta ja verovaroista saatava palkkatuki tekee yrittämisen erityisen kannattavaksi.

 • Vastaa

  Kommentit julkaistaan viiveellä eivätkä näy heti.

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  Lue seuraavaksi