Investointipankki: ”Euro ja punta ovat tuhon kierteessä”

Suurista lupauksistaan huolimatta keskuspankeilla ei ole juurikaan kykyä puuttua eurooppalaisten valuuttojen syöksykierteeseen.

Talous

Suuren TD Securities ‑investointipankin tuoreen julkaisun mukaan euro- ja puntavaluutat ovat molemmat nyt tuhon kierteessä (doom loop). Euroalueen inflaatiota on viime kuukausina pahentanut se, että euron heikentyminen suhteessa dollariin on nostanut rajusti maahantuonnin hintoja.

TD painottaa, että suurista lupauksistaan huolimatta keskuspankeilla ei ole juurikaan kykyä puuttua eurooppalaisten valuuttojen syöksykierteeseen. Sen sijaan taloudellinen tuska tulee pahenemaan entisestään tulevina kuukausina.

Syksyn aikana keskuspankkien koronnostopäätökset ovat saaneet valtavasti palstatilaa julkisuudessa. Tämä on luonut monille valheellisen käsityksen siitä, että korkojen nostaminen tulisi parantamaan euron ja punnan asemaa suhteessa kansainvälisen kaupan päävaluuttaan, dollariin. TD:n mukaan korkopolitiikka ei ole kuitenkaan onnistunut tehtävässään.

Korkojen nostamisesta tulee lopulta koitumaan vain haittaa eurooppalaisille yrityksille, kun niiden pankkilainat muuttuvat yhä kalliimmiksi. Euro ja punta jatkavat syöksykierrettään samalla, kun keskuspankit ajavat velkaantuneita kotimaisia yrityksiä kohti konkurssia.

Lähde: Bloomberg

Dollari Euro Inflaatio Keskuspankit Konkurssi Koronkiskonta Kotimaa Lama Punta Rahapolitiikka Taantuma Talous TD Securities Valuutat Valuuttakriisi Velka Yhteiskunta

Keskustelu

7 kommenttia

Partisaani ei väitä eikä takaa, että kommenttien sisältämä tieto olisi virheetöntä tai täydellistä.

 • TT

  Vastaa

  Edelleen ihmetyttää lännen ja erityisesti EU alueen johtajien asenne taloussodassa Venäjää ja tämän yhteistyömaita kohtaan. Virallisen propagandan mukaan kieltäytyminen ostamasta Venäjältä halpaa ja toimitusvarmaa energiaa murskaa aikanaan Venäjän talouden ja sotakoneen. Kerran ylpeästi asetetusta pakote-ohjelmasta (johon aiotaan vieläkin lisätä kierroksia, vaikka lähes kaikki on sanktioitu) on sitten ylpeiden poliitikkojen mahdoton luopua. Vanhan sanonnan mukaan lähdettiin soitellen sotaan. Luotettiin mm. uusiutuvaan ”Vihreään” energiaan ja siihen, että nerokkaat johtajat löytävät ja loihtivat ilmoille kesän aikana Venäjän energian korvaavat lähteet talven varalle. Eivät sitten löytäneet ja tuskin edes yrittivät.

  Inflaatiokierteen taustalla on tietenkin myös korona sulkutilapolitiikka, joka innosti valtioita syytämään kansalle ilmaista korvausrahaa, vieläpä niin, että rikkaat hyötyivät eniten. Mutta eihän poliitikkoja saa arvostella. Sehän olisi maalittamista ja misogyniaa. Venäjä-kortti pelattiin myös taitavasti ja porukka kärsii nyt mielellään, kun voi syyttää kaikesta Putinia. Voi suorastaan aistia innon ja puhdin, jolla kansa ryhtyy energiansäästötalkoisiin. Lammaskansa on kuitenkin unohtanut sen, ettei sillä ole paksua turkkia kuten lampaaila. Ehkä olisi jo syytä korjata käytöstä ja asennetta ja laittaa päättäjät vaihtoon.

 • Nimetön

  Vastaa

  Jihuu! Ehkä vihdoin päästään saastaisesta paskavaluutta eurosta eroon ja hyvinkin pian. Samaan viemäriin vois heittää koko eu:n globalisteineen.

 • Kirjapaino Kursiivin tsuppari

  Vastaa

  Kun katsoo eräiden muiden merkittävien valuuttojen kurssia viimeisen vuoden ajalta, niin enimmäkseen tässä näyttää olevan kyse siitä että dollari on vahvistunut.

 • GLGL

  Vastaa

  Suomen olisi tarpeen kiireellisesti varmistaa, että mekanismit nopeaan omaan valuuttaan siirtymiseen on olemassa. Pelkään pahoin, että tässäkin asiassa hallitus yllätetään housut kintussa, eli asiaan ei ole mitenkään valmistauduttu, jos sellainen tilanne aktualisoituu.

 • Leino Kimmo

  Vastaa

  Ei EU tosiasiassa ole sodassa itään; vaan omia kansalaisia ja vapaata tiedonkulkua vastaan. Tarkoitus on ottaa EKP:n omistukseen puolet Suomesta muutamassa vuodessa.

  Homma menee ( suunitelma) näin ; 2017 eduskunta teki lain, jotta omakotitalojen; mökkien ja osakehuoneistojen osalta panttikirjoja ei enää hallinnoi pankki, vaan Turun maanmittauslaitos sähköisessä muodossa; edes niissä tapauksissa, joissa lainat on maksettu pois ei pankit ole siirtäneet panttikirjoja kiinteistön omistajan nimiin. Sillä EKP myöntää vapaata panttikirjaa vastaan 7 kestaisesti sisäänottolainaa pankeille.

  Nyt korot nostetaan ja pankit ajetaan konkurssiin tuosta välistä; ja kas yhdessä yössä EKP omistaa puolet Suomea tyhjästä tekemällään ”rahalla” !

  Tämä kehitys on ollut menossa jo pidemmän aikaa; ja kaikille juuri nyt halutaan velkaa järjettömillä energian hinnan nostoilla; vaikka esimerkiksi raakaöljyn hinta on alle 90 dollaria tynnyri.

  Kansalle siis kerrotaan valhetta valheen perään, etteivät katso tosiasioita ja käy rikollisten pankkien kimpuun; ennekuin on myöhäistä !

 • Leino Kimmo

  Vastaa

  Ennen juhannusta hallitus antoi esitykset 99 – 1042022 vp ; Suomen tuhoamiseksi !

  Hätä – pankkijärjestelmä; YEL-varat kaapattava pankki-vakuutuslaitoksille !

  Yksikään media ei näitä julkisia asiakirjoja ole kansalle julkistanut … media on LAHJOTTU !

  Hallituksen 2005 tilaama tutkimus: ”Media ja demokratia” … ”Kriittinen näkökulma”.

  ”Ratkaisevassa roolissa tässä on YLE.”

  ”Tarkeää on myös pienten, mutta merkittävien lehdistötukien käyttö.”

  Media on laittettu tilaan, jossa se pysyy pystyssä vain verovaroista maksettavien tukien avulla; eli se on hallituksen täysi käskyläinen.

  Näin toimii demokratiaksi naamioitu DIKTATUURI !

  Suomen ”perustuslain” 118 § … Kansalaisten kokemat ihmisoikeusloukkaukset … syyteoikeutta ei kuitenkaan ole mikäli syyte perustuslain mukaan on käsiteltävä Valtakunnanoikeudessa.

  Ja käskyt tulevat pankki-vakuutuslaitoksilta Vakuutusthtiöiden keskusliiton kautta: Iltalehti 19.2. 2013 ”Miljoonien rahavirrat puolueille.” ”Puolueille ei maksettu rahaa turhaan.” ”Rahalla on saatu omanlaista lainsäädäntöä”.

  Todisteet Suomen JÄRJESTELMÄKORRUPTIOSTA siis ovat täysin julkisia !

 • juha II

  Vastaa

  Sitä se on ollut alusta asti kaikilla muilla kuin Saksalla! Etenkin Suomen uittaminen yhtä valheellisesti ja katalasti kuin Natoonkin ”tirehtööri” Sauli Niinistön (kumpaisetkin) ja Paavo Lipposen toimesta sinetöi taloutemme kohtalon toisin kuin aina jostain kummasta sekopäästtään älyn löytävät ruotsalaiset, jotka sanoivat: ”Nej tack!” Muistan kuin eilisen päivän kun silloinen pääministeri ”körmy” Paavo Lipponen katkerana jurnutti raskaasti kun Ruotsi hylkäsi siirtymisen Euroon. Jostakin muusta yhteydestä, jota en nyt kuollaksenikaan muista. Lipponen manasi Ruotsin ylle tuhon pilviä ja kurjia taloudellisia aikoja moisesta tyhmyyden osoituksesta! Lipposelta unohtui, että Suomi on ollut Ruotsin siirtomaa eikä toisinpäin! Noh, sillä miehellä meni aina ensin ihon alle kuin olisi mennyt järki edellä.

 • Vastaa

  Kommentit julkaistaan viiveellä eivätkä näy heti.

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  Lue seuraavaksi