Suomessa bensa on nyt EU:n kalleinta

Suomen hallituksella ei ole aikomustakaan alentaa polttoaineveroa, vaikka Suomi on pitkien etäisyyksien maa.

Talous

fuel gauge, petrol gauge, fuel

EU:n polttoainehintoja seuraavan EU Weekly Oil Bulletin ‑tilaston (20.6.2022) mukaan 95-oktaanisen bensiinin litrahinta on Suomessa keskimäärin 2,55 euroa. Hintaero esimerkiksi Ruotsiin oli selvä, sillä siellä bensalitra maksoi 2,16 euroa ja Virossakin vain 2,17 euroa.

Dieselissä voiton vie Ruotsi. Siellä litra maksaa keskimäärin 2,53 euroa, mutta Suomi tulee hyvänä kakkosena 2,45 eurolla.

Monet EU-maat ovat vastanneet polttoaineiden hintojen nousuun alentamalla polttoaineveroa. Näin ovat tehneet kesän ajaksi Saksa ja Ruotsi. Suomessa vastaavia vaatimuksia on kuulunut etenkin opposition riveistä.

Ainakaan toistaiseksi Suomen hallitus ei ole lämmennyt veronalennuksille. Sen sijaan bensiinin ja dieselin jakeluvelvoitetta on tarkoitus höllentää väliaikaisesti ensi kuun alusta lähtien.

Lähde: IS

Autoilu Euroopan unioni Kotimaa Politiikka Polttoaine Talous Uutiset Verotus

Keskustelu

11 kommenttia

Partisaani ei väitä eikä takaa, että kommenttien sisältämä tieto olisi virheetöntä tai täydellistä.

 • TT

  Vastaa

  Valmistus‑, hankinta- ja kuljetusketjun nousseiden kustannusten vaikutus ei vieläkään oikein näy kauppojen hyllyillä. Syksyllä suomi-lampaan hymy hyytyy, kun esimerkiksi dieselin hintavaikutus kumuloituu ketjussa ja siirtyy täysimääräisesti hintoihin. Monissa maissa, kuten Englannissa tämä vaikutus on siirtynyt hintoihin nopeammin ja laajamittaiset protestit ja lakot ovat noissa maissa jo alkaneet.

  Ainoa hyöty tilanteessa on se, että aito oppositio, kuten SML saa huikeasti kasvualustaa itselleen. Hymistelyn, pakkokonsensuksen ja de facto yksipuoluejärjestelmän aika Suomessa on ohi.

 • Nimetön

  Vastaa

  Ennen äänestystä sanottiin että jos liitytään EU:hun niin sen jälkeen viina, ruoka ja bensa ovat melkein ilmaisia. Miten kävikään.

 • Ostovoimaa puuttuu

  Vastaa

  miten niin ”nyt”?? Ainahan se on ollut. Niin kauan kun minä muistan.

  Nyt ovat diesel autot halventuneet. Mutta kuka muistaa ajan kun ne uusina ostettaessa olivat bensa-autoja halvempia?

 • Sensuroimaton Totuus

  Vastaa

  Tilanne on täysin kestämätön.

 • Nationalisti

  Vastaa

  Suomen päättäjät vain räkäisesti nauraa ja käytännössä sylkee kasvoille, kun suomalaisten ostovoima laskee ja moni kotitalous on vaikeuksissa muun muassa juurikin tuon kohonneen polttoaineen hinnan takia, se kun vaikuttaa moneen asiaan.

  Nauttikaa kuitenkin, tehän olette vaaleissa nuo kansanviholliset äänestäneet päättävään asemaan.

  • Nimetön

   Vastaa

   Nauraa varmasti, sillä nämä pumpuissa olevat polttoaineet on ostettu ja tuotu suomeen jo ajat sitten eikä nyt missään realliajassa mitään putkea pitkin valmiina tuotteena esim Porvoon Kilpilahteen. 

   Ymmärtäähän sen että jollain öljykin pitää hinnoitella ja päivän raakaöljyn hinta on se millä se tehdään, mutta tällä hetkellä valtio repii isoja voittoja selitellessään että tämän päivän raakaöljyn hinta muka määrää hinnan. Tavallaan osittain kyllä, mutta halutessaan noiden hintoja voitaisiin laskea ja edelleen jää valtio vielä voitolle.

 • Nimetön

  Vastaa

  ”Ainoa hyöty tilanteessa on se, että aito oppositio, kuten SML saa huikeasti kasvualustaa itselleen. Hymistelyn, pakkokonsensuksen ja de facto yksipuoluejärjestelmän aika Suomessa on ohi.”

  Eiköhän järjestelmä – tavalla tai toisella – huolehdi, että näin ei käy.

  Viimeksi sosialisti-Suomen järjestelmä näytti räikeät kasvonsa tänään määräämällä Jarno Vähäkainulle laittoman porttikiellon Eduskuntaan, kansanedustajan ”salakuvauksen” perusteella julkisessa tilassa.

  • Viherpunikkifemakot teuraalle

   Vastaa

   Semminkin kun kuvattu viherpunikkiääliö ei edes ollut mitenkään erityisen paljastavasti pukeutunut ja jalatkin olivat ristissä. Muistetaanpa aika jolloin eräs roiskeläppäviherpunikki piti parlamentissa paitaa missä luki ”vittu haisee hyvälle”. Eikä tullut mitään sanktioita.

   ”Laki on kaikille sama” – ja paskan vitut!

 • juha II

  Vastaa

  Suomi on sosiaalidemokraattinen.

 • Nationalisti

  Vastaa

  https://www.lausuntopalvelu.fi/FI/Proposal/Participation?proposalId=5b1dfd4c-1219–44d0-af03-53d8a292fb28&proposalLanguage=da4408c3-39e4-4f5a-84db-84481bafc744&fbclid=IwAR15Kv5MbvotduAVSXER7F9fIyHIiks452fCjhpZV7M75AIoOxG_xY94WJA

  Lausuntoja tuonne!
  Partisaani voisi tehdä myös uutisen tuosta asiasta.

  Tämä nyt nähty jakeluvelvoitteen alentaminen on pelkkää ”löysän siiman antamista” kansalle, kohta kiristyy ja rankasti.

 • jedimullet77

  Vastaa

  Niin kauan kun suomalaiset ostavat tavallisia bensa-autoja, tankkaavat autoihinsa vain bensaa niin polttoaine tulee jatkossakin olemaan kallista. Öljy-yhtiöt tietävät hyvin miten riippuvaisia bensa-autoilijat ovat fossiilisista polttoaineista ja käyttävät tätä riippuvuutta hyväkseen. Aina kun öljynhinta laskee liikaa niin öljy-yhtiöt rajoittavat öljyntuotantoa siihen asti kunnes öljyn hinta nousee takaisin heidän mielestään sopivalle tasolle, vasta hintojen nousun jälkeen jälleen lisäävät öljyntuotantoa. Paras keino saada kuriin fossiilisten polttoaineiden hintoja on kilpailun lisääminen öljy-yhtiöitä vastaan. Tämä onnistuu hyvin esim.flexifuel autoilla jotka toimivat ongelmitta bensalla, etanolilla(esim.E85). Tehdasvalmisteiset flexifuel autot toimivat myös metanolilla. Etanoli on itsessään puhtaasti palava polttoaine jota voidaan valmistaa suunnilleen ihan mistä tahansa sokeria tai tärkkelystä sisältävistä raaka-aineista, mukaanlukien biojätteistä ja maatalousjätteistä. Henry Ford oli jo vuonna 1906 suunnitellut autoja esim. Ford Model T josta kuski pystyi manuaalisesti säätämään moottorin toimimaan bensalla tai alkoholilla riippuen kumpaa polttoainetta oli polttoainetankissa. Etanolipolttoaineen hyödyistä ja valmistuksesta on olemassa kirjojakin esim. David Blume-Alcohol can be a gas. Marc J Rauch-Ethanol papers. Richard Freudenberger- Alcohol Fuel: Making and Using Ethanol as a Renewable Fuel.

 • Vastaa

  Kommentit julkaistaan viiveellä eivätkä näy heti.

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  Lue seuraavaksi

  fuel gauge, petrol gauge, fuel