EU:n talouskriisille lisävauhtia – Puola ja Unkari tyrmäsivät elvytysbudjetin

EU-byrokraatit ja jäsenvaltiot ovat viime kuukaudet neuvotelleet, kuinka elvytysrahat jaetaan. Kiistakapulaksi on noussut orwellilaisesti nimetty "oikeusvaltioperiaate".

Talous

Puolan pääministeri Mateusz Morawiecki ja Unkarin pääministeri Viktor Orbán.

Puola ja Unkari ovat estäneet Euroopan unionia viemästä niin sanottua elvytyspakettihankettaan eteenpäin. EU on ottanut tänä vuonna historiallisen summan velkaa jäsenvaltioidensa nimissä pyrkiessään epätoivoisesti torjumaan koronan vauhdittamaan talouskriisiä. Tuorein kiista koskee 1,8 tuhannen miljardin euron pottia.

EU-byrokraatit ja jäsenvaltiot ovat viime kuukaudet neuvotelleet, kuinka velaksi otetut elvytysrahat jaetaan maiden kesken. Kiistakapulaksi on noussut orwellilaisesti nimetty ”oikeusvaltioperiaate”, johon elvytyshanke on pyritty ankkuroimaan.

EU-eliitin mukaan elvytysrahaa saavien valtioiden tulisi sitoutua ”oikeusvaltioperiaatteeseen”. Tämä merkitsee käytännössä sitä, että valtioiden on pidettävä rajat auki siirtolaismassoille, sallittava ydinperhevastainen homolobbaus, päästettävä kommunisteja oikeusistuinten tuomareiksi, sallittava valtamediassa esiintyvä valkoisiin kohdistuva rasismi sekä luovutettava itsemääräämisoikeuttaan vuosi vuodelta enemmän Brysseliin.

Vauhtia romahdukselle

EU-jäsenmaista ainoastaan Puola ja Unkari ovat järjestelmällisesti vastustaneet ”oikeusvaltioperiaatteen” vaatimusta. Kaksikko käyttikin nyt veto-oikeuttaan estääkseen elvytyssuunnitelman läpiviennin. Unkarin ja Puolan mukaan elvytysrahaa ei tule jakaa jäsenmaille ennen kuin on varmaa, ettei tukiaisia ole sidottu ”oikeusvaltioperiaatteen” vaatimukseen.

Brysselille tilanne on äärimmäisen kriittinen, sillä mantereenlaajuisen talousromahduksen riski kasvaa päivä päivältä. Mitä pidempään yritysten kassat ovat tyhjänä, sitä valtavampi konkurssi- ja velkapommi Eurooppaa odottaa muutamien kuukausien päästä. Parhaimmillaan Puolan ja Unkarin menettely voi nopeuttaa lopullista eurokriisiä ja Euroopan unionin hajoamista.

EU on nyt pattitilanteessa, sillä elvytysrahojen jakopäätös edellyttää kaikkien jäsenmaiden yksimielisyyttä. Toisaalta oikeusvaltioperiaatevaatimuksen sisällyttäminen elvytyspaketin ehtoihin ei vaadi täyttä yksimielisyyttä. Mikäli muut jäsenmaat päättävät pitää ehdon väkisin voimassa, voivat Unkari ja Puola kostaa jatkamalla rahan jakamisen estämistä niin kauan kuin on tarpeen.

”Itsenäisyys on korvaamatonta”

Unkarin pääministeri Viktor Orbán perusteli menettelyään kirjeessään EU-johtajille: ”Kun kyseessä on lapsiemme ja lastenlastemme tulevaisuus, Unkari ja unkarilaiset eivät tee myönnytyksiä.” Orbánin mukaan Unkari ei tule muuttamaan toimintaansa ennen kuin ”oikeusvaltioperiaate” on poistettu elvytysrahaston ehdoista. Unkarin oikeusministeri puolestaan totesi, että EU syyllistyy tällä hetkellä jäsenvaltioiden röyhkeään kiristämiseen.

Puolan varaoikeusministeri Michał Wójcik puolestaan totesi, että kyseessä on ”historiamme käännekohta, jossa selvitetään, mikä on itsenäisyytemme hinta”. Wójcikin mukaan itsenäisyyttä ei voi ostaa ”miljardilla, kymmenillä miljardeilla eikä edes sadoilla miljardeilla euroilla, sillä itsenäisyys on korvaamatonta”.

Mikäli EU ei pääse asiasta sopuun vuodenvaihteeseen mennessä, unioni joutuu sulkemaan lukuisia toimintojaan toistaiseksi. EU tulee jatkamaan ainoastaan joidenkin virkamiestensä palkkojen sekä maataloustukiaisten ja humanitaaristen avustusrahojen maksamista edellisen budjetin pohjalta. Muilta osin unionin rahaliikenne jäädytetään.

Lähde: Bloomberg

Euro Euroalue Eurokriisi Euroopan komissio Euroopan unioni Homolobby Itsenäisyys Kansallismieliset Kansallismielisyys Korko-orjuus Koronavirus Kulttuurimarxismi Maahanmuutto Michał Wójcik Poliittinen syrjintä Poliittinen vaino Politiikka Puola Talous Talousromahdus Unkari Väestönvaihto Valtionvelka Velka Velkaelvytys Viktor Orbán Yhteiskunta

Keskustelu

6 kommenttia

Partisaani ei väitä eikä takaa, että kommenttien sisältämä tieto olisi virheetöntä tai täydellistä.

 • juha.

  Vastaa

  ”Oikeusvaltioperiaate”???!! Ja PAH!!!!

 • Pigs don't fly no more

  Vastaa

  Hienoa! Ei onnistu Uusi maailmanjärjestys vasenaivoisilta psykopaateilta nytkään. Luonnoton malli kun olisi. Milloin kansa vaatimaan sadoin tuhansin Suomen ulos EU-vankilasta? Olemme menossa jälleen kohti suoraselkäisen totuuden aikakautta, jossa valta on niillä jotka ovat KYKENEVIÄ tai lahjakkaita rakentavasti. 

  Kun katsotaan mitä yksilö osaa, kun siltä otetaan kaikki rahat pois, kertoo muuten paljon. Kuinka kauan on esim. luovassa toiminnassa vain hyväksikäytetty lahjakkaita herkkiä sieluja?

 • Patriootti

  Vastaa

  VOI ei!!! sTubbi*una, reikäsukkalehmä&kumppanit eivät varmaankaan saa kaikkia bonuksiansa tekemättömästä työstä! Täytyy varmaan hölmölön eläkesäätiöitten varat avata hötörahastoksi.…ainii, nehän on jo kupattu.…

  Voi kun meilläkin olisi Puolan, Unkarin TAI Trumpin kaltaisia patrioottisia johtajia!!

 • SP

  Vastaa

  Herralle kiitos, että edes nämä herrasmiehet painavat jarrua tälle älyttömyydelle.

 • juha.

  Vastaa

  Ei edes todellinen liittovaltio ole koskaan yhtenäinen, koska sev on liittovaltio eikä kansallisvaltio.

 • Tehdäänkehitysmaayhdessä

  Vastaa

  Saako selkärankoja ostaa jostain jälkitilauksena. Suomaliassa olisi tilaukselle tarvetta.

 • Vastaa

  Kommentit julkaistaan viiveellä eivätkä näy heti.

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  Lue seuraavaksi