Edellisen finanssikriisin syyllisiin lukeutunut Fitch ylistää Sanna Marinin hallitusta

Fitchin surrealistiset luottoluokitukset nousivat kansainvälisen kohun keskiöön edellisen finanssikriisin aikana.

Talous

2007–2008 kansainvälisen finanssikriisin syyllisiin lukeutuva luottoluokitusyhtiö Fitch ylistää Sanna Marinin hallitusta. Valtamedia on pitänyt Fitchin uutta raporttia ”voittona” Suomen hallituksen kannalta, kun taas kriittiset äänet ovat muistuttaneet, että Fitch on käytännössä rikollisjärjestö.

Hallituksen tukijoiden mukaan Marinin taloudenpito on nyt ”virallisesti” kestävällä pohjalla, koska Fitch piti Suomen ”AA+”-luottoluokituksen ennallaan. 

Fitchin raportissa hallitusta ei kritisoitu lainkaan siitä, että Suomen talouden ”vakaus” perustuu kahdelle pilarille: Keskuspankkien historialliselle velkaelvytykselle sekä väliaikaislaille, joka kieltää velkojia hakemasta velallisyrityksiä konkurssiin syksyn aikana.

Surrealistisia luottoluokituksia

Fitchin surrealistiset luottoluokitukset nousivat kansainvälisen kohun keskiöön edellisen finanssikriisin aikana. Tuolloin selvisi, että yhtiö oli antanut parhaita mahdollisia luokituksia (AAA) petollisille finanssituotteille, jotka oli naamioitu näyttämään turvallisilta mutta joiden todellinen arvo oli puhdas nolla. 

Kun Fitchin ja muiden suurten luottoluokittajien petokset paljastuivat, maailmantalous romahti pörssikurssien imussa ja globaalit pankit olivat kaatua kokonaan. Talousjulkaisu Bloomberg kirjoitti Fitchin roolista 2017 julkaistussa artikkelissa: 

”Ennen kriisiä – – Fitch – – hukutti investointipankit AAA-luokituksiin, minkä vuoksi nämä kykenivät luomaan [petollisen] kiinteistökuplan. Kun petolliset kiinteistömarkkinat romahtivat, nämä monimutkaiset velkainstrumentit saastuttivat pankkien taseet globaalisti tuhoten esimerkiksi Yhdysvalloissa 11 tuhannen miljardin dollarin edestä kotitalouksien varallisuutta – – Tämä kriisi ei olisi voinut tapahtua ilman luottoluokittajia.”

Se, että vasemmisto pitää Fitchin raportteja uskottavina saati ylpeyden aiheena, kertookin kaiken oleellisen modernin marxismin tilasta. ”Työväenliike” on taantunut globaalin rahaeliitin käsikassaraksi.

Lähteet: Fitch, Bloomberg

Finanssikeinottelu Fitch Hallitus Keskuspankit Konkurssi Korko-orjuus Kotimaa Luottoluokittajat Pankit Poliittiset viholliset Politiikka Raha Sanna Marin talous Talous Talousromahdus Valtionvelka Velka

Keskustelu

4 kommenttia

Partisaani ei väitä eikä takaa, että kommenttien sisältämä tieto olisi virheetöntä tai täydellistä.

 • Rahaa tyhjästä

  Vastaa

  Taloustieteitä ja ilmastotieteitä voi pitää yhtä luotettavina. Molemmat ovat hyviä ennustamaan. Tosin ilmastotieteissä sääennusteet ovat selkeästi parantuneet, kun voidaan tutkia satelliittikuvista pilviä ja niiden liikettä. Taloustieteellä ei vielä ole käytössä satelliitti tai muita kuvia rahaliikenteestä.

 • jupi

  Vastaa

  tottakai Marin saa kehuja, koskaan aikasemmin Suomi ei ole ottanut kertaheitolla näin paljon velkaa, ja sitä kun on jo ennestään ennätysmäärä. Helppoa on hymyillä kun velan korko lähes 0%, ainakin vielä hetken. Velka 100mrd, korko 0,5% on halpaa. Mutta kun korko nousee takaisin normaaliin 5%, sit ollaan kusessa. Ja 5% on ihan normi kun on AA+ luokitus. Sit kun 5% onkin jo liikaa, laskee luokitus ja sit maksetaan 10%. Marinia viedään kun pässiä narussa, tää kaikki on suunniteltu jo vuosien ajan. Huomenna koitan saada laajemman artikkelin asiasta kasaan, se tulee tänne luettavaksi.

 • Jukka T

  Vastaa

  Jos luotto­luokittaja kehuu hallitusta, se on (nykyään) vain poliittinen lausunto hallituksen linjan yhteen­sopivuudesta pankki­eliitin vaatimusten kanssa.

  Luottoluokittajat ovat sängyssä pankkien kanssa. Kuuluvat kategoriaan „too big dick to jail“.

 • juha.

  Vastaa

  Wanha sanonta sen kertoo: ”Ei korppi korpin silmää puhkaise!”

 • Vastaa

  Kommentit julkaistaan viiveellä eivätkä näy heti.

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  Lue seuraavaksi