EU:n ”elvytysrahaston” synnyttämä uhka puhuttaa asiantuntijoita Suomessa

Jos elvytysmiljardeista nauttivat rahaelitistit eivät itse tahdo maksaa velkojaan takaisin, suomalaiset veronmaksajat tekevät sen heidän puolestaan.

Talous

Vaikka EU:n niin sanottu elvytysrahasto on sitomassa unionin jäsenvaltiot historialliseen velkaorjuuteen, ei valtamedia ole mielellään tarjonnut rahastoon liittyvistä säännöistä selkeää tietoa kansalaisille. Tämä on ymmärrettävää, sillä eliitin kannalta on parasta, ettei kansa tiedä millaisia uhkia 750 miljardin euron rahastoon sisältyy.

Suomalaisen sijoittajayhteisön tunnetuimpiin nimiin lukeutuva Nordnetin talousasiantuntija Martin Paasi kertoo panneensa merkille, ettei rahaston yhteisvastuullisuudesta ole ollut tarjolla yksiselitteistä informaatiota. Juuri yhteisvastuullisuus on ollut poliitikkojen kannalta erityisen kiusallinen teema.

Käytännössä yhteisvastuullisuus merkitsee sitä, että Suomen ja Saksan kaltaiset suhteellisen vauraat maat ottavat velkaa Italian ja Kreikan kaltaisten konkurssikypsien valtioiden puolesta. Yhteisvastuullisessa järjestelmässä suomalaiset veronmaksajat pakotetaan hoitamaan velan korot ja lyhennykset silloin, kun esimerkiksi Italia laiminlyö velkansa.

Toisin sanoen suomalaiset joutuvat rahoittamaan yhteisvastuujärjestelmässä hyvin todennäköisesti myös ulkomaita saamatta mitään takaisin. Lopulta rahat eivät edes päädy apua eniten tarvitseville työttömille, vaan lobbauksen ansiosta velkaelvytyksestä hyötyvät eniten monikansalliset pankit, sijoittajat ja suuryhtiöt.

Yhteisvastuu on tosiasia

Koska eliitin media ei ole tahtonut käsitellä rahaston yhteisvastuullisuutta avoimesti, päätti Paasi selvittää vastauksen itse. Vastaus löytyikin EU:n huippukokouksen 21. heinäkuuta päivätystä päätöksestä:

”Jos talousarviossa hyväksytyt määrärahat [1,4% + 0,6% prosenttiluku bruttokansantulosta] eivät riitä kattamaan 3 b artiklassa tarkoitetusta lainanotosta aiheutuvia unionin velvoitteita, jäsenvaltioiden on asetettava tätä varten tarvittavat varat komission käyttöön.

Käteisvarat on asetettava käyttöön SEUT-sopimuksen 322 artiklan 2 kohdan nojalla hyväksyttyjen, tuolloin sovellettavien asetusten mukaisesti ja samoin edellytyksin, joita sovelletaan siinä tapauksessa, että neuvoston tai Euroopan parlamentin ja neuvoston hyväksymien asetusten ja päätösten nojalla otetun lainan takaisinmaksu laiminlyödään.”

Toisin sanoen rahasto on yhteisvastuullinen. ”Jos yksi ei maksa, muut maksavat”, Paasi summaa. Asian voi ilmaista myös toisin: Jos elvytysmiljardeista nauttivat rahaelitistit eivät itse tahdo maksaa velkojaan takaisin, suomalaiset veronmaksajat tekevät sen heidän puolestaan.

Lähde: Nordnet

Euro Euroalue Euroopan unioni Korruptio Kotimaa Lobbaus Politiikka Talous Velka Yhteiskunta

Keskustelu

3 kommenttia

Partisaani ei väitä eikä takaa, että kommenttien sisältämä tieto olisi virheetöntä tai täydellistä.

 • Nimetön

  Vastaa

  näin se toimii.

 • J. Jörgensen

  Vastaa

  Vielähän meillä on mahdollisuus kieltäytyä tuosta kunniasta. Vaikka se on ilmeisen tarkoituksellisesti jätetty hämäräksi, mikä on Marinin Brysselissä hyväksymän ’sopimuksen’ juridinen painoarvo tai sitovuus, niin kyllähän rahastoon osallistuminen vaatii eduskunnan päätöksen. Pienenä kantona federalistien kaskessa on vielä perustuslakivaliokunnan tylyn kielteinen kanta koko järjestelyyn. Vieläkään eivät arvon ministerit ole selvällä suomella kertoneet, mitä hyötyä tai etua Suomelle olisi koko rahastoon osallistumisesta. Toivottavasti asenne ei ole se, ettei siitä tarvitse Suomelle ollakaan mitään etua. Riittää, kunhan jollekin EU-maalle on.

 • Ryökäleet

  Vastaa

  Suositteleen aiotun mielenosoituksen siirtämistä päivällä aiemmaksi. Ja katsoa hallituksen reaktion tähän.

  ”Eikä lainkaan yllättävästi monille, kokoontumisrajoitus astuu voimaan juuri samana päivänä kun kansallismieliset kokoavat tuhansien ihmisten mielenosoitusta eduskuntatalolle vastustamaan EU-liittovaltiota, Sanna Marinin hallituksen hyväksymiä EU-takauksia sekä maksuja, vaatien hallitusta eroamaan perustuslain sekä valtiosääntöjen vastaisten toimien takia.”

 • Vastaa

  Kommentit julkaistaan viiveellä eivätkä näy heti.

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  Lue seuraavaksi